Android

deze oordopjes zijn bijna perfect

De Sony WF-1000XM4 moeten volgens het merk vooral uitblinken in toonaangevende noise-cancelling en audiokwaliteit en uitstekende belfuncties. Is dat Sony gelukt? Je leest het in deze review.

Sony WF-1000XM4

De volledig draadloze Sony WF-1000XM4 volgen de WF-1000XM3 uit 2019 op met een ander uiterlijk, vele verbeteringen en ook een aantal nieuwe mogelijkheden die we onder andere kennen van de Sony WH-1000XM4-koptelefoon. In deze review bespreek ik alle verbeteringen van deze oordopjes en sluit ik af met de conclusie: Zijn deze oordopjes de aanschafprijs van 280 euro waard?

Design: geen steel!

De Sony WF-1000XM4-oortjes zijn zogenaamde in-ear oordopjes. In-ear oordopjes gaan in je gehoorgang waardoor onder andere omgevingsgeluid gedempt kan worden en klanken beter klinken. Het is met in-ear oordopjes wel oppassen geblazen in het verkeer want je hoort omgevingsgeluid dus niet meer of minder goed. Gelukkig heeft Sony daar een oplossing voor maar daarover lees je verderop in de review meer.

Het design is ten opzichte van de 1000-XM3 ook drastisch op de schop gegooid en daar ben ik blij om. Het ontwerp ziet er met zijn ronde vormen veel gelikter en moderner uit. Ik ben ook blij dat Sony niet kiest voor het algemene AirPods-uiterlijk van Apple, wat je tegenwoordig overal in het straatbeeld ziet en iedereen kopieert. Geen steel dus voor Sony, maar twee prachtig vormgegeven zwarte of zilveren oordopjes.

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect
Sony WF-1000XM3
Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect
Sony WF-1000XM4

Pasvorm: even passen en comfortabel dragen

Sony heeft al tientallen jaren ervaring op het gebied van oorvormen en oorholtes en op basis van deze ervaring kan je met de Headphones Connect-app van Sony in enkele simpele stappen jouw juiste pasvorm vinden via de pasvormtest. Dat werkt erg eenvoudig, een kind kan de was doen. De app stelt je enkele vragen omtrent je oorvorm en helpt je vervolgens bij het vinden van de juiste Noise Isolation-tips die in de verpakking zitten. De zijn drie verschillende maten oordoppen, en deze zijn niet van siliconen gemaakt, maar van hoge kwaliteit schuimrubber. Op deze manier moet de ideale pasvorm maximale geluidskwaliteit en minimaal omgevingsgeluid garanderen.

Sony | Headphones Connect

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect

Nog een voordeel van deze tips is de mate waarin ze na een tijdje gebruik schoon blijven. Ze hebben na enkele weken namelijk nog steeds dezelfde kleur, ondanks de oorsmeer die ik er telkens vanaf heb gehaald. De oortjes hebben gelukkig ook een IPX4-certificaat voor zweetbestendigheid. Dat helpt prima tijdens het sporten in een regenbui maar voor gebruik in het zwembad zijn ze dus niet geschikt.

Daarna is het een psychologische drempel voor mij geweest om ze tijdens het hardlopen te gebruiken in plaats van mijn JLab JBuds Air Sport die dankzij de oorhaken tijdens het sporten niet uit je oor kunnen vallen. Het kwijtraken van deze oordoppen is namelijk iets dat ik niet wil meemaken, daar zijn ze eenvoudigweg te duur voor. Gelukkig is dat nooit het geval geweest en hebben de doppen ook niet de neiging gehad om van de zwaartekracht gebruik te maken. Ze zitten stevig in je oor en je hoeft ze na een paar kilometer rennen niet aan te drukken of iets dergelijks. Ze zijn overigens wel erg groot en dat zou problemen voor sommigen kunnen opleveren.

Nog even een opmerking over de naam. Net als de Sony WH-1000XM4-koptelefoon verdienen ook deze Sony WF-1000XM4-oortjes een uitspreekbare naam. Hopelijk houdt Sony hier bij de opvolger rekening mee.

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect
De Sony WF-1000XM4-oortjes zijn behoorlijk groot 

Hoe koppel je de Sony WF-1000XM4 met je telefoon?

De WF-1000XM4 ondersteunt Googles Fast Pair-functie en daarmee kan je razendsnel een koptelefoon of setje oordopjes koppelen met je telefoon. Je haalt de oordopjes uit de case zodat ze automatisch inschakelen en vervolgens stop je ze in je oren. Dan houd je je vingers ongeveer 5 seconden op de aanraaksensoren op beide dopjes. “Bluetooth pairing” is dan ingeschakeld en je telefoon vindt de dopjes vrijwel meteen. Daarna zal de Google Assistent of Alexa op je telefoon je vragen om ook een koppeling met de XM4’s te maken.

Geen multi-point connection

Wil je net als ik en de WF-1000XM4-koptelefoon de oortjes aan twee apparaten tegelijk koppen via het zogenaamde multi-point connection? Dan zal je erachter komen dat de verbinding met het ene apparaat verbroken wordt zodra je een verbinding maakt met het andere apparaat. De koptelefoon kan dus wel tegelijkertijd worden gekoppeld met twee Bluetooth-apparaten. Als er dan een oproep binnenkomt, herkent de koptelefoon het apparaat en maakt hij automatisch verbinding. Zo kan je snel het telefoongesprek aannemen om erna weer naar de muziek of de podcast op je laptop te luisteren.

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect

Hoe kun je de Sony WF-1000XM4 bedienen?

Beide dopjes hebben een aanraaksensor en je kan in de app functies aan beide toewijzen. Ik gebruik net als de WH-1000XM4 links voor het wisselen tussen geluidsonderdrukking (noise-cancelling) en de omgevingsgeluidmodus (Ambient Mode). De rechterdop heb ik gereserveerd voor de muziekbediening, maar je kan dit zelf dus aanpassen in de app.

De aanrakingen zelf worden goed geregistreerd, en de te koppelen functies zijn vrij recht-toe-recht-aan. Zoals je kunt zien, zal de rechter oordop de meest gebruikte van de twee zijn. Je kunt ook één oordopje uit je oor halen als je het afspelen van muziek snel wilt pauzeren. Om bijvoorbeeld bij de kassa het geluid van de buitenwereld tijdelijk even toe te laten, kun je de linkerdop ingedrukt houden.

Links Rechts
Tikken De geluidsonderdrukkingsfunctie en omgevingsgeluidmodus wisselen Muziek afspelen of pauzeren
Twee keer tikken Een oproep ontvangen of beëindigen – Naar het begin van het volgende nummer gaan
– Een oproep ontvangen of beëindigen  
Drie keer tikken Naar het begin van het vorige nummer gaan (of het huidige nummer tijdens het afspelen)  
Houd je vinger op de aanraaksensor De snelle-aandachtsmodus activeren   – De functie voor gesproken hulp gebruiken of annuleren (Siri/Google app)
– Het oproepapparaat omschakelen  
Houd je  vingers gedurende ongeveer 5 seconden op de aanraaksensor van zowel het linker als rechter oorstuk Bluetooth pairing activeren Bluetooth pairing activeren
Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect

Hoe klinkt noise-cancelling op de Sony WF-1000XM4?

Sony heeft een naam hoog te houden als het gaat om noise-cancelling en ook deze oortjes moeten op dit gebied weer een stap vooruit gaan. Daarvoor heeft de Japanse fabrikant de nieuwe V1-processor ontwikkeld die de geluidsonderdrukkende prestaties van zijn voorganger voorbijstreeft en toch minder energie verbruikt. Die processor zorgt trouwens ook voor een betere Bluetooth-verbinding.

Bij geluidsonderdrukking of active noise cancellation worden omgevingsgeluiden en ruis gedempt. Deze modus gebruik ik voornamelijk in en rondom huis. De omgevingsgeluidmodus laat daarentegen wel geluid door tijdens het beluisteren van muziek. Deze modus is geschikt als je aan het verkeer deelneemt.

Ik was al lyrisch over de ruisonderdrukkende magie in de Sony WH-1000XM4-review, en dat niveau heeft Sony ook in de oordopjes weten te krijgen. Voor deze technische prestatie verdienen ze een staande ovatie. Het is namelijk niet nodig om het volume van de muziek te verhogen als je in een druk winkelcentrum aan het wandelen bent, want deze dopjes weten geluiden ook bij een laag volume al weg te filteren.

Een nadeel, noise cancellation wordt automatisch ingeschakeld bij oproepen of videovergaderingen en dat zou ik liever zelf willen instellen.

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect

Handige (noise-cancelling)functies

Er zijn daarnaast nog een aantal handige functies:

  • Speak-to-Chat: De 1000XM4 herkent hierdoor automatisch je stem. Als je dan begint met praten, stopt de muziek en wordt achtergrondgeluid toegelaten. Dit komt van pas als je een kop koffie wil bestellen tijdens het luisteren van muziek of de weg op het station wil vragen aan iemand. Je kan zo eenvoudig korte gesprekken voeren zonder dat je de koptelefoon af hoeft te zetten.
  • Snelle-aandachtsmodus: Je kan muziek automatisch laten pauzeren door je hand op de rechteroordop te houden.
  • Adaptive Sound Control: Dit staat voor noise-cancelling op locatie. Hierdoor wordt omgevingsgeluid automatisch aangepast op basis van je voorkeuren en locatie. Je zou dan de ruisonderdrukking op het werk in kunnen schakelen, terwijl de functie thuis is uitgeschakeld.
  • Instant pause and play: Bij het verwijderen van de oordoppen stop de muziek automatisch dankzij een sensor die detecteert wanneer één of beide oordoppen gedragen worden. Zodra de oortjes weer gedragen worden speelt de muziek automatisch verder. Dit helpt tevens om de batterij te besparen.

Vooral Adaptive Sound Control is interessant. Deze van de WH-1000XM4 geleende functie past het omgevingsgeluid automatisch aan op basis van je voorkeuren en locatie. Ik heb de ruisonderdrukking op het werk ingeschakeld, terwijl de functie tijdens het wandelen en hardlopen is uitgeschakeld. Sony gebruikt voor de Google Maps-API voor het instellen van ruisonderdrukking en EQ per locatie.

Na verloop van tijd herkent Adaptive Sound Control de locaties waar je vaak bent. Zoals het park, de sportschool of je de kroeg om de hoek, en past het geluid aan de situatie aan. Zoals jullie kunnen weten ben ik een lui persoon die graag veel functies wil personaliseren maar tegelijkertijd deze ook wil automatiseren. Adaptive Sound Control doet dat perfect voor mij.

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect

Hoe lang gaat de accu van de Sony WF-1000XM4 mee?

Je hoeft de XM4’s zeker niet elke nacht op te laden, zelfs niet bij intensief luisteren. Dat komt omdat de oordopjes zelf ongeveer 6 tot 8 uur meegaan op een enkele lading. Als je de dopjes in de case doet, kan je de WF-1000XM4 nog eens twee keer extra volledig geladen. Als je dan ooit nog eens een waarschuwing krijgt dat de accu bijna leeg is, stop je ze even vijf minuten in de case. Daarna kan je ze weer een uur lang gebruiken. Het duurt ongeveer 3 uur om de headset en de oplaadhoes volledig op te laden.

Draadloos laden

Sony’s nieuwe V1-processor in deze oortjes is veel energiezuiniger dan de voorgangers, dus gaan de oortjes ook net ruisonderdrukking aan veel langer mee. Je kunt ook gebruikmaken van draadloos opladen via de case of de usb c-kabel gebruiken om de klus te klaren. Draadloos laden vindt plaats via de Qi-technologie en werkt ook met telefoons.

Hoe klinkt de Sony WF-1000XM4?

Sony heeft de WF-1000XM4 voorzien van 6 mm-audiodrivers en de V1-processor komt ook hier om de hoek kijken. De processor versterkt namelijk de geluidskwaliteit, verlaagt de vervorming en maakt LDAC-codecverwerking en DSEE Extreme mogelijk. DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) maakt gebruik van Edge-AI upscaling om de audiokwaliteit van gecomprimeerde digitale muziekbestanden realtime te verbeteren. Het algoritme herkent op dynamische wijze instrumenten, muzikale genres en individuele elementen van elke track. De WF-1000XM4 herstelt hoge tonen die verloren zijn gegaan bij compressie. Dit biedt een rijkere en completere luisterbeleving.

Doet Sony wat het hierboven belooft? Ik zal maar met de deur in huis vallen: de Sony WF-1000XM4-oordopjes klinken fantastisch. Uiteraard is audiokwaliteit een persoonlijke kwestie, maar ik durf te zeggen dat deze oordopjes absoluut tot de beste behoren die je momenteel kunt krijgen. De hoge tonen, lage tonen en alles daartussenin klinken helder en nauwkeurig. Er is een kleine basversterking en die is beter dan de bastonen die goedkopere oordopjes produceren, maar het is niet overweldigend. Daarmee heeft Sony een geweldige algehele afstemming voor deze oordopjes weten te creëren.

Sony’s 360 Reality Audio is ook op deze dopjes te vinden. In plaats van een standaard linker- en rechterkanaal zoals stereogeluid biedt, wijst Sony 360 Reality Audio elk kanaal toe als zijn eigen geluidsobject. Met deze technologie kun je dus geluid waarnemen alsof het daadwerkelijk om je heen beweegt. 360 Reality Audio werkt alleen met 360 by Deezer, Nugs.net en Tidal en heb ik helaas niet kunnen testen omdat ik daar geen abonnement heb.

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect

Bellen

Bellen met de XM4’s gaat prima, maar je zou toch iets meer verwachten van oordopjes van dit kaliber. De geluidskwaliteit tijdens een gesprek is beter dan die van de 1000XM3s, maar nog niet op het niveau van bijvoorbeeld Samsung’s Galaxy Buds Pro. De oordopjes gebruiken zowel beamforming en een Bone Conduction Sensor om ervoor te zorgen dat je stem helder en klinkt, zodat je overal handsfree kunt bellen, thuis, op kantoor of in een café. Dankzij de noise-cancelling ben je ook in lawaaierige omgevingen goed verstaanbaar.

Deze technieken werken goed, en anderen vonden dat ik tijdens een gesprek goed klonk. Toch kon ik ook een minpunt ontdekken. Het lijkt namelijk erop dat mijn stem wordt afgeknepen, en dat gebeurde vooral in lawaaierige omgevingen.

De functie Speak-to-Chat is ook erg handig om even een gesprek te voeren. Ze herkent namelijk je stem. Als je dan begint met praten, stopt de muziek en wordt achtergrondgeluid toegelaten. Dit komt van pas als je een kop koffie wil bestellen tijdens het luisteren van muziek of de weg op het station wil vragen aan iemand. Je kan zo eenvoudig korte gesprekken voeren zonder dat je de koptelefoon af hoeft te zetten.

Eervolle vermelding

De verpakking voor de WF-1000XM4 ziet er wellicht op het eerste gezicht wat goedkoop uit, maar dat is helemaal niet erg. Het doosje is namelijk voor 99% gemaakt van gerecycled en duurzaam materiaal (combinatie van bamboe, suikerrietvezels en gerecycled papier) dat speciaal voor Sony is ontwikkeld. Er komt dus geen plastic aan te pas. Sony wil op deze manier bijdragen aan een minder grote afvalberg en minder plastic in het milieu en zal dit duurzame materiaal ook gaan gebruiken voor de verpakkingen van toekomstige producten.

Conclusie

Blinkt de Sony WF-1000XM4 uit in toonaangevende noise cancelling en audiokwaliteit en uitstekende belfuncties? Ja, ja en nee. Met deze oordopjes geniet je inderdaad van een heerlijk stille bubbel met daarin alleen je favoriete muziek of luisterboek. Zodra je dat wilt, of zodra dat veiliger is, laat je omgevingsgeluid toe in je bubbel. Sony heeft hier echt weer wonderen verricht. Dat geldt overigens niet voor de belkwaliteit, en dat is jammer. Een groot gemis voor mij is tevens het ontbreken van multi-point connection zodat je niet met twee bluetooth-apparaten tegelijkertijd kunt koppelen.

Toch vind ik dat je deze oordopjes moet kopen, als je een pak geld over hebt, en fantastische audiokwaliteit samen met bovennatuurlijke noise-cancelling erg belangrijk vindt. Daarnaast krijg je een heerlijk lange accuduur en bovendien erg fijne Noise Isolation-tips. Vind je die fantastische audiokwaliteit en noise-cancelling iets minder belangrijk? Dan kan je ook een pak geld besparen en voor bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Buds Pro of de Jabra Elite 85t gaan.

Waar kan je de Sony WF-1000XM4 kopen?

De Sony WF-1000XM4 is in de kleuren zwart en zilver verkrijgbaar voor 280 euro.

Sony WF‑1000XM4 review: deze oordopjes zijn bijna perfect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *