Android

dit is Vivo’s eerste vlaggenschip in Nederland

Sinds kort is ons land een smartphonefabrikant rijker, het Chinese Vivo komt met de X80 Pro, de Y76 en de Y33 hier in de winkels te liggen. De Vivo X80 Pro is het topmodel van het drietal en deze review staat geheel in het teken ervan.

Vivo X80 Pro

Vivo is een Chinese smartphonefabrikant met meer dan 400 miljoen gebruikers wereldwijd. Vivo geeft aan dat het zijn keuzes voor de ontwikkeling van een telefoon baseert op inzichten uit consumentenonderzoek en de daadwerkelijke behoeften van de klant. Mede hierdoor heeft Vivo enkele primeurs op zijn naam staan, zoals de eerste vingerafdrukscanner in het scherm of het camerasysteem met gimbal-stabilisatie. Die twee innovaties zijn ook in de Vivo X80 Pro te vinden, het eerste Vivo-vlaggenschip dat officieel in Nederland beschikbaar is. De Vivo X80 Pro is beschikbaar in één kleur en uitvoering, namelijk Cosmic Black met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag.

Specificaties

Vivo X80 Pro
Behuizing: Voorkant: Glas Achterkant: Gorilla Glass 6 Frame: Aluminum
Afmetingen en gewicht: 164,57 x 75,30 x 9,10mm, 219 gram
Scherm: 6,78 inch AMOLED LTPO3  (WQHD+ 1440 x 3200 pixels), 517 ppi, 20:9, 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Werkgeheugen: 12 GB LPDDR5
Opslaggeheugen: 256 GB UFS3.1
Camera’s achter: 50 MP hoofdcamera met OIS, 12 MP telecamera met OIS en 5x optische zoom, 8 MP periscoopcamera met OIS en 5x optische zoom, 48 MP groothoekcamera
Camera’s voor: 32 MP
Accu: 4.700 mAh, 80W FlashCharge, 50W Wireless FlashCharge, omgekeerd draadloos laden
Androidversie: Funtouch OS 12, gebaseerd op Android 12
Extra’s: 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, stereoluidsprekers, IR blaster, gimbal-stabilisatie
Kleuren: Cosmic Black
Adviesprijs: 1099 euro

Vivo X80 Pro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Vivo X80 Pro met screenprotector
  • Hoesje
  • Vivo XE710-oordopjes
  • 80 watt snellader inclusief USB-C kabel
  • Handleiding 

Unboxing

Design

De Vivo X80 Pro is verpakt in een mooie dunne doos met daarin de gebruikelijke ingrediënten zoals een hoesje, simnaald en handleiding. Erg duurzaam is de verpakkingsinhoud niet. Er is namelijk een lader en zelfs een setje oordopjes in de doos te vinden. Het is lang geleden dat ik die laatste ben tegengekomen, en voor de een zal dat een welkome toevoeging zijn. Ik zal ze niet gebruiken omdat ik al hele goede oordopjes heb.

Zodra je de telefoon uit de doos haalt, valt de voorkant niet meteen op. Wel merk ik meteen de iets afgeronde schermranden op. Ik heb daar geen erg goede ervaringen mee, aangezien ze vaak zorgen voor onbedoelde schermaanrakingen. Ik kan al wel vast verklappen dat ik daar gelukkig geen hinder van heb ondervonden op de X80 Pro. De randen aan de bovenkant en onderkant zijn symmetrisch, en dat is fijn. Verder is er boven in het midden een uitsparing te vinden voor de selfiecamera.

Rondom het apparaat zit een fraai aluminium frame met bovenin de tekst ‘professional photography’. Vervolgens word je, als je de telefoon omdraait, verwelkomd door een prachtige afwerking in mat glas. Als je de X80 Pro dan lichtjes kantelt, zie je dat de afwerking zachtjes glinstert in het licht. Ik ben fan van matzwart, dus deze glazen achterzijde kan mij wel bekoren. Maar even de poëzie terzijde, ook deze achterzijde is spekglad. Het meegeleverde hoesje in de doos kan er dus meteen om. Gelukkig heeft dat hoesje een soort lederen afwerking, waardoor de premium afwerking enigszins behouden blijft. Matzwart is het natuurlijk niet.

Naast de mooie matzwarte afwerking is er uiteraard ook een camera-eiland op deze telefoon te vinden. En om dat camera-eiland kan je gewoonweg niet heen. Het bedekt namelijk meer dan een derde van de telefoon, van de linkerrand tot aan de rechterrand. Daarnaast steekt het eiland ook iets uit de behuizing. Gelukkig wiebelt de Vivo X80 Pro niet als ze op een vlakke ondergrond ligt. In het rechthoekige camera-eiland is nog een cirkelvormige camera-eiland te vinden. Hierin zitten de hoofdcamera, de groothoekcamera, en de telecamera. Net buiten de cirkel bevinden zich de periscoopcamera en de flitser.

Om de Vivo X80 Pro te beschermen tegen stof of water, is er een IP68-classificatie. Voor het geluid zijn er de stereospeakers en er is ook een IR-blaster. Aan de zijkant bevinden zich de gebruikelijke knoppen.

Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland

Zeer goed scherm

De Vivo X80 Pro

beschikt over een 6,78 inch AMOLED LTPO3-scherm met een resolutie van 3200 x 1440 pixels. Het scherm heeft een variabele verversingssnelheid tussen de 1 en 120 Hz. De verversingssnelheid past zich dus automatisch aan op basis van de accuduur en het soort van content dat je bekijkt. Je kan dit ook zelf aanpassen naar 60 Hz of 120 Hz. De resolutie kun je ook terugzetten naar FHD+. Dat scheelt in accuduur. Verder kan je de schermkleuren en kleurtemperatuur aanpassen, het lettertype en de weergavegrootte veranderen en nog veel meer.

Dan het scherm zelf en die is erg goed. Het paneel levert heldere en levendige kleuren af, met een goede zichtbaarheid buitenshuis. Die zichtbaarheid is ook in lichte omstandigheden er goed. Ik had ook niets anders verwacht van schermen met dit soort high-end specificaties. De gebogen randen heb ik al benoemd en die zorgen gelukkig niet voor onbedoelde acties. Wel wordt er heel af en toe een aanraking niet goed geregistreerd, en dan gaat het om de veegbeweging vanaf de rechterrand om een scherm terug te gaan. Voor de rest is het een ontzettend fijn scherm dat zich kan meten met de top.

Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland
Verschillende widgets van Vivo

Eén van de beste vingerafdrukscanners ooit

Maar dat is nog niet het beste aan het scherm in de Vivo X80 Pro. Dat is namelijk de ultrasone vingerafdrukscanner onderin het scherm. Deze is 11,1x zo groot is dan een traditionele optische vingerafdruksensor. Je hebt dus een veel groter scangebied tot je beschikking dan andere telefoons bieden, een primeur voor de X80 Pro. De kans dat je vingerafdruk niet geregistreerd wordt is zo namelijk nihil. Daarnaast is de scanner ook nog eens snel. Niet geheel onbelangrijk, dit grotere scangebied heb je ook tot je beschikking in apps van derden, zoals je mobielbankierenapp.

Daar blijft het niet bij. Je kan zelfs het pictogram van het gebied aanpassen, evenals de animatiestijl. Je kan ook het ontgrendelingsgebied aanpassen, dus kleiner maken. Maar dat wil je niet. Verder kan je nog een Snelle actie aan het vingerafdrukpictogram koppelen, en dat zijn maximaal twee apps. Je kan zo lekker snel een app openen vanaf een vergrendelscherm. Een kleine functie misschien, maar zo ontzettend fijn.

Dit is met gemak een van de beste in-display vingerafdrukscanners die ik ooit op een smartphone heb gebruikt. Niet alleen vanwege het grotere scangebied, maar ook vanwege de handige functies en aanpassingsmogelijkheden die eraan gekoppeld zijn. Ik hoop dat deze vingerafdrukscanner snel de norm wordt.

Snelle prestaties 

De Vivo X80 Pro draait op de krachtige Snapdragon 8 Gen 1-chipset en daar krijg je een royale 12 GB LPDDR5 werkgeheugen bij. Verder is er 256 GB UFS3.1 aan opslag. De laatste kan voor sommigen een dealbreaker zijn, want een uitvoering met 512 GB opslag ontbreekt. Het opslaggeheugen uitbreiden is niet mogelijk. Voor mij is 256 GB meer dan voldoende.

De X80 Pro is in de praktijk over het algemeen een vlotte performer. Multitasken, het starten van apps, surfen op het web en het gebruik van de camera, de telefoon handelt als even soepel af alsof het niks is. Alleen met specifieke games kon ik een enkele keer een kleine vertraging opmerken, zoals met Call of Duty Mobile.

De Snapdragon 8 Gen 1 voegt verder 5G-ondersteuning toe aan de telefoon, maar zaken als wifi 6E en UWB ontbreken.

Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland

Accuduur is vrij goed

De Vivo X80 Pro heeft een 4.700 mAh accu en deze wordt opgeladen met een 80 watt-snellader. Draadloos laden doe je met 50 watt en omgekeerd draadloos laden is ook mogelijk. Met deze accucapaciteit en de variabele verversingssnelheid plus maximale schermresolutie ingeschakeld kon ik net het einde van de dag (23.00 uur) halen met zo’n 15% aan capaciteit nog over. Met de FHD+-resolutie ingeschakeld en zo’n zeven uur aan schermtijd, kwam daar snel een halve dag bij.

Is de accu eenmaal leeg, dan kan je deze met de meegeleverde 80 watt-snellader binnen 35 minuten volledig opladen volgens Vivo. Ik deed daar net is langer over, 37 minuten. Nog snel genoeg.

Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland

Camera’s

De Vivo X80 Pro heeft een 50 MP hoofdsensor met een f/ 1.6-diafragma, laserautofocus en optische beeldstabilisatie. Vivo komt verder met een 48 MP groothoekcamera die foto’s neemt in een hoek van 114 graden. Om beelden dichterbij te halen is er een telecamera en een periscoopcamera. Voor de camera’s heeft Vivo samengewerkt met Zeiss en die samenwerking vind je in de camera-app bij onder andere de Zeiss Natural Color-knop bij de foto-modus. Bij het schieten van video’s kun je de Zeiss Cinematic-modus kiezen. De nieuwe Vivo V1+ imaging-chip is ook in dit vlaggenschip te vinden.

  • 50 MP hoofdcamera (f/1.6) met OIS
  • 48 MP groothoekcamera (f/2.2)
  • 12 MP telecamera (f/1.9) met gimbal OIS en 2x optische zoom
  • 8 MP periscoopcamera (f/3.4) met OIS en 5x optische zoom
  • 32 MP selfiecamera
Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland

Gimbalstabilisatie

Dankzij beeldstabilisatie in smartphones hoeven we niet continu een statief bij ons te hebben om scherpe beelden te maken. Trillingen van je handen worden namelijk opgevangen door de beeldstabilisatie in je telefoon. Daarnaast is beeldstabilisatie ook van groot belang bij nachtfotografie. Als je ‘s avonds een foto maakt, zal de camerasluiter extra lang geopend blijven om meer licht op te kunnen vangen. De kleinste beweging zal dan al resulteren in een wazige foto.

Er zijn meerdere vormen van beeldstabilisatie en gimbalstabilisatie is daar een van. Deze stabilisatie kan je vergelijken met de gimbals van DJI en Zhiyun die ervoor zorgen dat je camera altijd recht blijft, ook al beweeg je de stabilizer. Vivo heeft deze techniek in een smartphone weten te verwerken, en de X50 Pro Plus kreeg de primeur. Deze gimbalstabilisatie zorgt ervoor dat de camera drie keer meer kan kantelen dan bij een traditionele OIS-module. Hierdoor is de module ook groter en duurder. De opvolgers werden ook telkens met deze techniek uitgerust, zo ook de telecamera in de Vivo X80 Pro.

De standaardstabilisatie komt het beste tot zijn recht bij 4K/60fps, ultrastabilisatie bij 1080p/60fps, en in de onderste video zie je de stabilisatiemodus voor horizonlijnen bij slechts 1080p/30fps.

De filmische Zeiss Cinematic-modus maakt het mogelijk om te filmen in 2:39:1 met bokeh-effecten. Ik had graag gezien dat die modus in 4K met 24 fps beschikbaar was, maar de resultaten zijn ook prima bij 30 fps of 60 fps. Met film-LUT’s en filters in de camera-app, is er in ieder geval voldoende ruimte om e je creativiteit te uiten.

50 MP hoofdcamera

De foto’s die overdag zijn gemaakt met de hoofdcamera bevatten mooie verzadigde kleiuren. je kan de er een Zeiss Natural Color-knop gebruiken voor een wat meer realistischer en gedempte tinten. De foto’s behouden ook meer dan genoeg details om ze bij te snijden, terwijl het dynamisch bereik bij deze camera ook een sterk punt is. Ruis vind je alleen bij erg donkere delen in een foto, maar zijn tot een minimum beperkt.

Verschillende foto’s gemaakt met de hoofdcamera

Links: zonder Zeiss Natural Color Rechts: met Zeiss Natural Color

V.l.n.r.: Groothoekcamera, hoofdcamera, 2x zoom, 5x zoom

Nachtfoto’s

Vivo is erg sterk op het gebied van nachtfotografie, en dat zie je aan de foto’s die de X80 Pro bij deze omstandigheden aflevert. Alhoewel de scherpte bij slechte lichtomstandigheden iets achteruit gaat, maakt de Vivo nog steeds een duidelijke, heldere foto’s die zich kunnen meten met de top. Daarnaast wordt de helderheid gelukkig niet te ver omhoog geschroefd waardoor het overdag lijkt. In de foto’s hieronder zie je dat de camera zonder nachtmodus ook al sterke foto’s maakt.

Links: nachtmodus uit Rechts: nachtmodus aan

Portretfoto’s

Selfies

12 MP telecamera

De 12 MP telecamera met gimbal OIS en 2x optische zoom doet het behoorlijk goed en biedt een beeld dat niet 100% consistent is met de hoofdcamera, maar dichterbij komt dan de andere sensoren. De 5x periscoopcamera daarentegen stelt de scherpte soms iets te sterk af. Zoom je verder dan 5x in, dan holt de kwaliteit achteruit. Tot 60x digitale zoom is dus niet aan te bevelen.

Van optische naar hybride zoom

V.l.n.r.: Groothoekcamera, hoofdcamera, 2x zoom, 5x zoom

48 MP groothoekcamera

De foto’s van de 48 MP groothoekcamera komen met een prima hoeveelheid detail en een weinig ruis. Vivo heeft nog wel wat werk te doen aan de vervorming langs de randen.

De groothoekcamera komt ook met een super-macro-modus, en als je het goed doet, zien de resultaten er geweldig uit. Dat vergt wel wat oefening. Je kunt namelijk heel dicht bij een onderwerp komen, maar je hebt geen controle over hoeveel de software de details verscherpt.

Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland

Software is snel 

Naast de hardware was ik ook zeer benieuwd naar de software die Vivo in Europa levert. Net als bij OnePlus kun je op Europese varianten van Vivotelefoons andere software vinden dan op die in thuisland China. Het gaat hier Funtouch OS en deze software is volgens OPPO afgestemd op de lokale gebruikers. Funtouch op De Vivo X80 Pro is gebaseerd op Android 12 en daarnaast zijn er een handjevol Vivo-apps op de telefoon te vinden. Deze apps moeten volgens Vivo wat toevoegen voor de gebruiker, daarom vind je er niet zoveel als bij andere telefoonfabrikanten.

Als je ze dan naast elkaar zet, zijn het er toch nog vijftien. De meesten zullen voor velen van pas komen, maar ik heb er maar een paar vaak gebruikt. De vergrendel-app is echt overbodig. Die vergrendelt het toestel alleen.

Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland
Apps van Vivo die meegeleverd worden

Voor de rest is de software net zo uitgebreid als dat van onder andere OnePlus- en OPPO-telefoon, met een paar opvallende extra’s. Een voorbeeld zijn de eerder genoemde Snelle acties die je aan het vingerafdrukpictogram kunt koppelen, en die vind je onder de Dynamische effecten in de instellingen. Je kan hier voor bijna elke functie wel een animatie of pictogram instellen. Onder Snelkoppelingen en toegankelijkheid in de instellingen vind je ook nog een gigantisch aanbod aan aanpassingsmogelijkheden. Zo kan je met veegbewegingen een schermopname maken, het scherm splitsen en zelfs de zaklamp activeren door het toestel te schudden, al doet Motorola de uitvoering daarvan beter. Verder kan je de trilfunctie, stroomvoorziening en vliegtuigmodus plannen, een handige knop met apps op je scherm plaatsen, en nog veel meer. Er zijn ook een paar handige Vivo-widgets, zoals een muziekspeler, en aftelwidget.

Alle opties zijn makkelijk terug te vinden en wat mij betreft intuïtief. Wat me wel opvalt is dat de gebruikersinterface wel iets wegheeft van een ander merk dat onder de BBK-holding valt en dat is OnePlus, maar ik zie ook gelijkenissen met de software van concurrent Samsung en dat kwam me hierom wel bekend voor. Is dat erg? Nee, want ik kan goed overweg met de software van OnePlus en Samsung. Daarnaast reageert Funtouch snel en stabiel wat een positieve bijdrage levert aan de algehele ervaring van de X80 Pro.

Beginscherm, applade en instellingen

Dynamische effecten en andere instellingen

Niet alles in Funtouch is op tijd klaar voor de lancering in Nederland. De galerij-app voorziet met dagelijks van extra geheugen in plaats van herinneringen, de weer-app heeft het over Vandg in plaats van Vandaag en de donkere modus is niet overal netjes doorgevoerd. Daarnaast begrijp ik niet waarom, net als bij Poco, de bubbels voor meldingen vierkant zijn, en de widgets in de applade te vinden zijn. En dan is er nog de batterijbesparingsfunctie die er regelmatig voor zorgde dat meldingen van apps niet binnenkwamen. Het bekende euvel van dit soort functies. Loop je apps dus even na om er zeker van te zijn dat je geen melding mist. De overige punten worden hopelijk snel verholpen in een software-update.

Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland

Updatebeleid 

De Vivo X80 Pro krijgt minimaal drie jaar beveiligingsupdates en drie nieuwe Androidversies. Je kan met deze telefoon dus rekenen op Android 13, Android 14 en Android 15. Dit updatebeleid geef ik een voldoende. Veel concurrenten voorzien hun telefoons al van vier jaar beveiligingsupdates. Samsung doet het nog veel beter. Die geeft bijvoorbeeld de midrange Samsung Galaxy A53 vier nieuwe Androidversies en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates.

Op het moment van schrijven draait de Vivo X80 Pro op de beveiligingsupdate van juni 2022.

  • Vivo X-serie -> 3 Androidversies + minimaal 3 jaar beveiligingsupdates
Vivo X80 Pro review: dit is Vivo's eerste vlaggenschip in Nederland

Conclusie

De Vivo X80 Pro is een smartphone met heel veel high-end aspiraties die het toestel grotendeels weet waar te maken. Zo is er een uitstekend 120 Hz

AMOLED LTPO3-scherm, de krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chipset, ondersteuning voor 80W-snelladen, een IP68-certificaat voor bescherming tegen stof of water, en een verbazingwekkend goede vingerafdrukscanner.

Toch merk je dat Vivo een debutant is op de Nederlandse markt. Er zitten nog wat schoonheidsfoutjes in de software zoals onjuiste vertalingen. Verder kan de batterijbesparing wat aandacht gebruiken want die zorgt ervoor dat meldingen van apps niet altijd binnenkomen. Ook het updatebeleid is vrij minimaal voor wat betreft beveiligingsupdates. Voor een eerste telefoon op de Nederlandse markt, heeft Vivo in ieder geval een sterke concurrent neergezet voor de alternatieven hieronder. Maar we leggen de lat hoog bij Androidworld.

Alternatieven voor de Vivo X80 Pro zijn de Samsung Galaxy S22 Ultra (1256 euro),

de Google Pixel 6 Pro (zo koop je hem), de OPPO Find X5 Pro (1250 euro), de OnePlus 10 Pro (951 euro) en de Xiaomi 12 Pro (875 euro).

Vivo X80 Pro