Android

schop tegen die heilige Xperia-huisjes

De Sony Xperia 1 IV is de nieuwste telg in Sony’s reeks van toptoestellen. De camera staat bij deze telefoon centraal, maar de Xperia 1 IV pakt ook uit met verbeterde audio-opnames en livestreammogelijkheden. Dit is de review.

Sony Xperia 1 IV

Wanneer ik een smartphone mag reviewen die beschikt over een camera van Sony verheug ik mij daar net iets meer op. Over het algemeen presteren die naar mijn mening net iets beter dan camerasensoren van andere fabrikanten. Echter heeft Sony niet de reputatie om meer uit hun eigen sensoren in hun eigen smartphonecamera’s te halen dan de concurrentie dat doet.

Toch weerhoudt dat ze er niet van om een vierde iteratie high-end smartphone op de markt te brengen. De Sony Xperia 1 IV – uitgesproken als “mark 4” – lijkt zich met zijn cameraopstelling en heel complete camera-apps op fotografen ter richten. Mensen die het gewend zijn om een spiegelreflexcamera- of systeemcamera te gebruiken.

Maar niet alleen op het gebied van camera’s is de smartphone high-end. Met een stevige adviesprijs van 1399 euro steekt hij al zeker op dat gebied met kop en schouders boven de concurrentie uit. Laten we in deze review onderzoeken hoe het toestel in de werkt, zich verhoudt tot zijn voorganger en of het zijn prijskaartje waard is.

Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

Sony Xperia 1 IV
Afmetingen 165,0 x 71,0 x 8,2 mm
Gewicht 185 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus (voor- en achterkant), aluminium frame
Scherm 6,5 inch 4K OLED, 120Hz, HDR
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Werkgeheugen 12 GB
Opslaggeheugen 256 GB
Camera’s achter
Hoofcamera 12 MP, 24 mm met f/1.7, OIS
Groothoekcamera  12 MP, 16 mm
Telecamera 12 MP, 85-125 mm, OIS
Camera’s voor
12 MP
Accu 5.000 mAh, 30W snelladen
Software Android 12
Kleuren Zwart, paars
Extra’s IP68, Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers, vingerafdrukscanner (zijkant), 3,5 mm audiojack, microSD-slot, 360 Reality Audio,
Adviesprijs Vanaf 1.399 euro

Bekend design

Met de unboxing van de Sony Xperia 1 IV zijn we snel klaar. Naast het toestel vinden we alleen wat papierwerk terug. Er is geen lader, geen hoesje of simkaartpinnetje. Die laatste heb je bij deze telefoon ook niet nodig. Hoewel het tegengaan van e-waste goed en zelfs noodzakelijk is, lijkt deze besparende keuze niet vertaald te zijn in de vraagprijs van het toestel.

Het design van de Xperia 1 IV wordt voor een groot deel bepaald door de 21:9 verhouding van het scherm. Het toestel is hierdoor smal en lang. De randen zijn vlak en de hoeken sterk gebogen. Dat laatste doet me denken aan het design van iPhones en de onlangs gelanceerde Nothing Phone (1).

De schermranden aan de zijkanten van het scherm zijn vrij smal, maar aan de bovenzijde en onderzijde bevinden zich zoals altijd zwarte balken. In de zwarte balk aan de bovenzijde zit de selfiecamera verwerkt en we vinden er zowaar een notificatielampje terug. Hoewel ik persoonlijk wel blij wordt om weer eens een ouderwetse LED terug te vinden bij een toestel, vind ik de zwarte balken niet meer van deze tijd. Daarnaast vinden we aan de bovenzijde en onderzijde van de voorkant van het toestel stereospeakers terug, die een gedegen geluid laten horen mits je het volume niet voluit zet.

De voor- en achterkant is door Gorilla Glass Victus beschermd, en achteraan is een mooie matte afwerking. In het midden vinden we licht glanzend het logo van Sony terug en in de linkerbovenhoek een bescheiden uitstekend verticaal camera-eiland. Deze zorgt er wel voor dat het toestel niet stabiel op een vlakke ondergrond ligt. De vlakke randen rondom het toestel zijn van aluminium. De Xperia 1 IV als een geheel oogt en voelt heel stevig aan. Doordat hij zo smal is, is hij goed vast te houden, maar de vlakke hoekige randen maken het voor mij soms oncomfortabel. Het toestel is met zijn lengte ook lastig met één hand te bedienen,.

Aan de rechterzijde vinden we in vergelijking met de Sony Xperia 1 III slechts 3 knoppen terug in plaats van 4. De knop voor Google Assistent is niet naar dit toestel meeverhuisd. Wel vinden we onderaan de fysieke knop om de camera op te starten en te bedienen, in het midden de powerknop met daarin de vingerafdrukscanner verwerkt en daarboven de volumeknop. De powerknop zit voor mij net iets te laag. Ik plaats mijn duim vaak tussen deze knop en de volumeknop in. Overigens doet de vingerafdrukscanner prima zijn werk. Hij werkt snel en accuraat. Al activeerde ik hem soms onbedoeld wanneer ik de Xperia i IV in mijn broekzak stopte. Een vingerafdrukscanner onder het scherm lost dat probleem op.

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Aan de bovenzijde zit een microfoon en net zoals bij zijn voorganger en een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Aan de onderzijde zit de slede voor één simkaart en één microSD-kaart, welke je gewoon met je vingernagel uit het toestel kan halen. Een tweede simkaart is met behulp van eSIM aan het toestel toe te voegen. Naast de slede zit er in de onderzijde een microfoon en usb-c-poort. De Sony Xperia 1 IV is succesvol getest voor de classificatie IP68 en is daarmee waterbestendig en bestand tegen stof. Hij is te verkrijgen in de kleuren zwart en paars.

Weinig innovatief scherm

Sony is de enige fabrikant die zijn high-end toestellen met een hoge 4K-resolutie op de markt brengt, maar verwacht niet dat je continu naar een 4K-scherm kijkt. Over het algemeen zal de resolutie meestal teruggeschroefd worden naar Full HD om de accu te besparen. De 4K-resolutie wordt enkel gebruikt in bepaalde apps om foto’s te bewerken of wanneer je 4K-videomateriaal afspeelt.

Daarnaast heeft het scherm een vernieuwingsfrequentie van 120Hz waardoor het spelen van games en scrollen door je sociale media een fijnere ervaring zullen zijn voor je ogen. De 120Hz staat standaard uit op het toestel en moet dus bij ingebruikname aangezet worden in de instellingen. Maar je kiest helaas enkel tussen 120Hz of 60Hz. Geen keuze ergens in het midden of automatisch aanpassen van vernieuwingsfrequentie. Daarmee loopt Sony achter op de concurrentie.

De maximale en minimale helderheid van het scherm zijn ook prima in orde op dit toestel. Hij is dus goed af te lezen in direct zonlicht, maar wat maximale helderheid betreft vind je hier ook niet het beste wat er op de markt verkrijgbaar is, en dat zou je wel verwachten bij het prijskaartje van dit toestel. Al heeft Sony wel broodnodige stappen voorwaarts gezet vergeleken met de Xperia 1 III.

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Snelle heethoofd

Net als veel andere recent uitgebrachte high-end toestellen is de Sony Xperia 1 IV voorzien van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-processor. Deze zorgt ervoor dat de Sony Xperia 1 IV kan zijn taken vlot kan uitvoeren.

Echter heeft de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 de neiging om voor veel warmte te zorgen wanneer zijn prestaties tot het uiterste worden gedreven. Ik heb de Motorola Edge 30 Pro voor Androidworld mogen reviewen en een aantal maanden zelf de OPPO Find X5 Pro gebruikt. Beide hebben ze dezelfde chipset als de Sony Xperia 1 IV. Alleen bij de laatste heb ik één keer iets van het warmte probleem opgemerkt, maar bij de Sony Xperia 1 IV is het beduidend slechter.

Geregeld voelt de telefoon warm en zelfs heet aan. En dan doe ik er geen gekke dingen mee. Fotograferend in het Rijksmuseum krijg ik in de camera-app de melding dat sommige functies niet beschikbaar zijn vanwege de warmte van het toestel. De Sony-telefoon voelt ook warm aan in combinatie met mijn 10W draadloze oplader. Bij het filmen gaat de temperatuur al snel de hoogte in en zeker bij 4K-opnames. Soms geeft de telefoon ook het advies om hem niet in de hand te houden. Sony heeft dus een warmteprobleem en het is maar de vraag of dat met software-updates kan worden verholpen.

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Veel betere accuduur, zwak snelladen

De Sony Xperia 1 IV heeft een accu van 5000 mAh. Dat is een behoorlijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Net zoals de Sony Xperia 1 III heeft de Sony Xperia 1 IV een 30W snellader. Dat is toch vrij teleurstellend vergeleken met wat de concurrentie vandaag biedt. In een half uur heb je het toestel voor 50% opgeladen, maar de 30W oplader zul je zelf moeten aanschaffen, aangezien er geen lader in de doos zit. Daarnaast kan je het toestel draadloos opladen tot 15W.

Met het energieverbruik van de Sony Xperia 1 IV en zijn 5000 mAh batterij kom ik wel goed de dag door, en dat is wel een verbetering in vergelijking met zijn voorganger. Op dagen met intensiever gebruik komt de batterijstatus wel in rood, maar is het niet nodig tussentijds op te laden voor het slapen gaan, en dat is prima voor een high-end toestel met krachtige processor en hoogwaardige scherm.

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Camera interessant op papier, maar zonder topresultaat

Drie de camera’s op de achterzijde hebben een 12MP sensor en zijn in staat om te filmen in 4K en met 120fps. De extra lens is een Time of Flight (ToF)-camera die een handje helpt bij het maken van foto’s met bokeh-effect. Voorop vinden we een 12MP selfie camera die ook in staat is om te filmen in 4K. De 12 MP is een upgrade ten opzichte van de 8MP camera die op zijn voorganger zat. Alle lenzen zijn gemaakt in samenwerking met het Duitse camerabedrijf ZEISS. Je kan de uitgebreide specificaties hieronder lezen:

  • 12 MP hoofdcamera, 24 mm, 1/1.7″, f/1.7, OIS
  • 12 MP groothoekcamera, 16 mm,  f/2.2, 124 graden
  • 12 MP telecamera, 85-125 mm, f/2.3, OIS, 3,5-5,2x optische zoom
  • ToF-camera
  • 12 MP selfiecamera, f/2.0
Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes
De camera’s van de Xperia 1IV

Hoofdcamera

De 12MP hoofdcamera sensor kan foto’s schieten in een hoek van 82 graden en is voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS). De foto’s en video’s die je met deze camera schiet zijn goed. Zowel overdag als op momenten wanneer er minder licht aanwezig is zijn de foto’s van een constante kwaliteit. Ze zijn scherp, het contrast is prima. De onnatuurlijk felle kleuren, zoals die bij camera’s van concurrerende telefoons soms te zien is, vind je niet terug bij de Sony Xperia 1 IV. Sony bekijkt beeldverwerking vanuit het oogpunt van de fotograaf die liever zelf de keuze heeft om middels nabewerking verzadiging toe te voegen. Toch valt op dat de beelden van de hoofdcamera details missen als je vergelijkt met concurrerende toestellen.

– Lees verder onder de foto’s –

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Groothoekcamera

Met de 12 MP groothoeklens maak je foto’s in een hoek van 124 graden. Bij deze lens ontbreekt OIS, maar ondanks dat leunt de kwaliteit sterk aan bij de foto’s die de hoofdcamera maakt.

– Lees verder onder de foto’s –

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Telecamera bij 85 mm en 125 mm

De 12MP telelens van de Sony Xperia 1 IV is een bijzondere. Bij alle andere smartphonecamera’s werkt dat met meerdere lenzen die het beeld vergroten. De beeldverwerking berekent het zoomeffect wanneer je een foto maakt die net tussen de zogenaamde brandpuntafstand van twee lenzen valt. De Xperia 1 IV heeft daarentegen een echte optische zoomlens met een variabele brandpunt van 85mm tot 125mm. Hiermee kan je van 3,5 tot ongeveer 5x vergroten. Hoewel deze ontwikkeling in theorie bijzonder is, zijn de foto’s genomen met deze camera dat helaas niet. De telecamera vormt een meerwaarde, maar het optisch zoomeffect leidt niet tot een beter resultaat vergeleken met de concurrentie.

– Lees verder onder de foto’s –

Nachtfoto’s

De camera’s achterop missen een nachtmodus zoals we die tegenwoordig op de meeste smartphones terugvinden. Bij het nemen van een foto bij weinig licht herkent het toestel de omstandigheid wel als een nachtscène, maar hierbij worden de foto’s niet extra belicht zoals bij een echte nachtmodus. Sony lijkt ook in dit geval te kiezen voor natuurlijke foto’s. De bedoeling is dat je nachtbeelden achteraf bewerkt om tot een beter resultaat te komen. Maar toch is het jammer dat je als consument niet de keuze krijgt.

– Lees verder onder de foto’s –

Selfiecamera

Kijkend naar de 12 MP selfiecamera zien we veel van hetzelfde terug als bij de camera’s achterop. De foto’s zijn prima, maar springen er niet uit. Ook bij het toepassen van bokeh – het onscherpte-effect op de achtergrond – is hij niet heel nauwkeurig.

Camera-apps

Wat naast de camera’s zelf ook het vermelden waard is, is de camera-app. Of om beter te zeggen de ‘camera-apps’. Er zijn er drie. Ten eerste de Photo Pro-app, waarmee je zowel foto’s als video’s kan schieten. Daarnaast heb je Videography Pro en de Cinema Pro-app voor het schieten en maken van video’s. Het zijn alle drie stuk voor stuk heel uitgebreide apps met erg veel handmatige instellingen.

De app die je het meeste zal gebruiken, is de Photo Pro-app. Daarin zijn alle fysieke en niet fysieke knoppen die je op een systeemcamera terugvindt virtueel te zien. Met een digitale draaiknop aan de linkerkant van het scherm kan je kiezen voor een Basic-modus, voor point and shoot-fotografie. Daarnaast kan je uit nog vijf andere modi kiezen. Bijvoorbeeld een modus die automatisch de sluitersnelheid regelt en waarbij je de rest zelf kan instellen. Of juist een modus waarbij je zelf de sluitersnelheid handmatig regelt. Hoewel deze modi je ontzettend veel keuzevrijheid geven is het jammer dat een groot deel van je scherm wordt ingenomen door die instellingen.

Kortom, het toestel maakt geen slechte foto’s, maar ook geen uitzonderlijk goede. Het blijft verwonderlijk dat Sony met al zijn kennis en kunde op het gebied van camera’s en video’s niet in staat is om de concurrentie voorbij te streven.

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes
De Xperia 1 IV kan ook werken als een extra monitor in combinatie met Sony’s Alpha-camera’s

Livestreamen is erg basic

Sony zet zijn Xperia 1 IV in de schijnwerpers als een telefoon op maat van contentmakers. Livestreams worden steeds populairder op platformen als YouTube of Twitch en daar wil het Japanse merk op inspelen. Vanuit de Videography Pro-app kan je filmen en je beelden ook rechtsreeks streamen op je YouTube-account.

Anderzijds kan je met de Gameverbetering-app van Sony ook de games die je speelt livestreamen. Je telefoon neemt dan niet alleen de beelden van je scherm op, maar ook het geluid van de game en de live-commentaar die je geeft tijdens het spelen. Dat laatste werkt via de microfoon van de Xperia 1 IV.

Wij gingen het livestreamen testen door de game Pirates Outlaws te streamen op het YouTube-account van Androidworld. Het was ontzettend makkelijk om YouTube te koppelen met de Gameverbetering-app. Vervolgens vult de app al automatisch een standaard titel toe en een omschrijving voor de video. Hij maakt ook al een thumbnail, dat is een afbeelding die bij de video hoort, en er is zelfs een aangepast wachtscherm voor wanneer je een livestream even wil pauzeren. Als je wil kan deze wel wijzigen met een eigen titel, omschrijving en afbeeldingen.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes
Onsterfelijk belachelijk

Hoe makkelijk het streamen ook werkt, toch merkten we achteraf dat de app te weinig opties geeft om echt een kwalitatieve livestream te maken. Er zijn wel schuifknoppen waarmee je het in-game geluid en het geluid van de microfoon kan afstellen, maar er is geen makkelijke manier om tijdens het streamen te weten of het geluid wel goed is afgesteld. Standaard neemt de microfoon te veel de bovenhand waardoor je stemgeluid te luid klinkt.

Daarnaast ontbreken de livestreamfuncties ook een woordje uitleg. Zo hebben we per ongeluk voor meer dan de helft van de stream het wachtscherm geactiveerd doordat we op een verkeerd knopje hebben gedrukt. Er ontbreekt dus de nodige uitleg voor je gaat streamen. Uiteraard kan je al deze obstakels wel overwinnen door simpelweg te oefenen. Nadat je jezelf de eerste stream onsterfelijk belachelijk maakt, weet je dat de volgende keer het microfoonvolume omlaag moet en je weet ook welke knop voor het wachtscherm dient.

Bekijk hieronder onze livestream, maar wees gewaarschuwd voor de slechte kwaliteit van het geluid.

Goed voor beginners

Toch kunnen we ons voorstellen dat de meerderheid van de streamers graag wat meer controle en opties willen tijdens live-opnames. Je mist daarbij de nodige opties die je wel hebt in opname-software zoals OBS, dat is een gratis en open-source programma.

Voor beginnende streamers kan de functie mogelijk interessant zijn. Sony helpt je namelijk al met een titel, omschrijving en thumbnail, en dat maakt livestreamen erg toegankelijk. Op die manier kan je al ontdekken of livestreamen iets voor jou is. Als je nog een stap verder wil gaan, kan je volgens Sony de Xperia 1 IV verbinden met een game capture-kaart.

Professionele muziekopnames?

Over jezelf onsterfelijk belachelijk maken gesproken. De Sony Xperia 1 IV kan volgens Sony geluidsopnames maken aan studiokwaliteit. Dat werkt met de nieuwe Music Pro-app van Sony, die volgens het merk van kunstmatige intelligentie (AI) gebruik maakt om de kwaliteit van je zang en muziek te verbeteren.

Omdat we – zonder enige vorm van valse bescheidenheid – niet zo muzikaal zijn op de Androidworld-redactie hebben ons gewaagd aan een verkorte a capellaversie van het bekende nummer ‘We will rock you’ van Robbie Williams met geklap in de handen. We namen afzonderlijk het stemgeluid – zang kan je het nauwelijks noemen – en het handengeklap op. Dat opnemen werkte makkelijk en met verschillende tracks. De app geeft verder ook advies over hoe dicht je mond zich bij de microfoon moet bevinden, maar we zien ook handige geluidsgolven in de opnametool.

Bewerken is lastig

Nadat de tracks zijn opnemen begint het bewerken, en dat is echt geen pretje. Als je muziektracks versleept, werkt dat erg onnauwkeurig. Hetzelfde probleem ondervinden we bij het inkorten van tracks. Er zijn tal van apps die het veel beter doen. Als je toch nauwkeurig wil monteren, is er een knop om een track naar links of rechts op de tijdlijn te verschuiven. In de praktijk moesten we talloze keren op die knop drukken om het stemgeluid af te stemmen op ons geklap. Tegen die tijd heb je het bestand al gedeeld met je pc en is het werk sneller en nauwkeuriger gedaan in een bewerkprogramma als Audacity.

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Maar de echte magie zit hem achteraf in de AI-optimalisaties, de Studio-tuning. We hebben ons stemgeluid en het geklap geoptimaliseerd met ruisonderdrukkingen, het verwijderen van galm en ten slotte wat Sony noemt een microfoon- en studio-optimalisatie.

Beluister de opnames

Je kan hieronder drie opnames beluisteren – onze excuses aan de Robbie Williams-fans voor het totale gebrek aan ritme en toonvastheid.

De eerste is bewerkt in Music Pro met studiobewerkingen, gevolgd door dezelfde opname maar dan zonder de studiobewerkingen. De laatste is gemaakt met de microfoon van de Samsung Galaxy Z Fold, en bij deze werden de tracks in Audacity op de pc samengebracht.

Gebruik je de Androidworld-app, beluister ze dan hier.

– Lees verder onder de muziekopnames –

De microfoon speelt de hoofdrol

We kunnen uit deze opnames concluderen dat het in feite de uitstekende microfoon van de Xperia 1 IV het meeste werk verricht. Zelfs zonder de studiobewerkingen is het verschil met de opname van de Samsung Galaxy Z Fold 4 al overduidelijk.

Sony laat je de studiobewerkingen ook niet gratis gebruiken, want het bedrijf rekent hiervoor een maandelijkse abonnementsprijs aan van 4,99 euro. Je kan het ook eerst gratis testen met een proefversie.

Wij raden dus aan om opnames te maken met Music Pro – dat kan wel gratis – en daarna de afzonderlijke tracks met je pc te delen om daar de audio gemakkelijk te bewerken. Of nog beter: je koopt een afzonderlijke microfoon die je rechtsreeks met je pc verbindt. Al sluiten we niet uit dat meer muzikale gebruikers tot een beter resultaat komt met de studiobewerkingen van Sony, waardoor opnames maken met de Xperia 1 IV interessanter wordt.

Prima software, mager updatebeleid

De Sony Xperia 1 IV komt met Android 12 uit de doos en de software van het toestel leunt erg dicht aan bij een kale Android-ervaring. Naast Sony’s eigen foto- en video-apps ,die we eerder besproken hebben, vind je een muziekspeler en een Gameverbetering-app. Er zijn ook apps van derden die zijn voorgeïnstalleerd: Tidal, Facebook, LinkedIn en Netflix. Je kan ze jammer genoeg niet allemaal verwijderen. De rest van de apps zijn van Google afkomstig.

Sony Xperia 1 IV review: schop tegen die heilige Xperia-huisjes

Verder vind je net zoals op de Sony Xperia 1 III de zijsensor die je snel toegang geeft tot een menu waarmee je snel belangrijke apps terugvindt. Je kan vooraf zelf deze apps selecteren, en je kan deze ook in een split-screenweergave op het scherm openen.

Gebruikers van de Xperia 1 IV hebben recht op een update naar Android 13 en 14, en de telefoon krijgt beveiligingsupdates voor de komende drie jaar. Dat is wat magertjes voor een toestel waarvoor je een hoge prijs betaalt. Sony is dan ook een van de slechtste fabrikanten als het om het updatebeleid van zijn telefoons gaat. Je kan hier het beleid van smartphonefabrikanten ontdekken.

Conclusie

De Sony Xperia 1 IV kreeg al voor de vierde keer op rij weinig nieuwigheden wat het design van de telefoon betreft. En Sony is ook niet de enige op dat gebied, maart wat wel opvalt is dat het Japanse merk maar weinig marktaandeel wereldwijd kan verwerven. Is het dan niet de hoogste tijd om iets nieuws te proberen? Sommige designkeuzes van de Xperia 1 IV werken wel degelijk, maar toch magen Sony wat tegen wat heilige huisjes schoppen.

Verder is het goed dat dat de accuduur van de telefoon is verbeterd, maar het is jammer dat er opnieuw geen vooruitgang is op het vlak van snelladen. De hoge temperatuur van de Xperia 1 IV vormt eveneens een bezorgdheid. Sony’s camera’s zijn verder verbeterd, maar ze kunnen nog steeds niet onderscheiden van concurrenten in het premium segment. Verder zijn de verschillende camera-apps interessant voor de hobbyfotograaf, maar ook niet voor elke gebruiker.

En dan zijn er nog de livestreams. Dat is een leuk en een fris idee, maar de vraag is of de mogelijkheid om te streamen met je telefoon echt een veelgevraagde features is. We verwachten dat veel streamers de voorkeur geven aan een oplossing op de pc. Nog kunnen de functies in de Xperia 1 IV wel dienen als een goede initiatie. We kunnen eigenlijk precies hetzelfde concluderen bij de opnamefuncties van de Music Pro-app.

Die livestreams en studio-opnames bewijzen wel dat Sony zoekt naar manieren waarmee het het verschil kan maken met zijn flagship. Dat is een goed teken, alleen moet het bedrijf verder durven kijken dan nieuwe functies voor zijn telefoons. Durf tegen de heilige Xperia-huisjes schoppen.

Alternatieven voor de Sony Xperia 1 IV zijn de Google Pixel 6 Pro (899 euro), de Samsung Galaxy S22 Ultra (1059 euro), de OPPO Find X5 Pro (1064 euro) en de Xiaomi 12 Pro (875 euro).

Sony Xperia 1 IV