Android

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

Samsung heeft met met de Galaxy Z Fold 4 en Galaxy Z Flip 4 zijn nieuwe generatie vouwbare telefoons gelanceerd. In dit artikel lees je alles over de Samsung Galaxy Z Flip 4.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review

Samsung is momenteel heer en meester op het gebied van vouwbare telefoons, echt veel concurrentie is er helaas nog niet. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft dan ook al meerdere generaties van de Galaxy Fold en de Galaxy Flip uitgebracht, en de Flip is overduidelijk de populairste van het stel. De kans dat je deze kleine vouwtelefoon in het wild tegenkomt, is dan ook het grootst.

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is het nieuwste model en wederom de kleinere variant van de Fold, met een geheel ander ontwerp en adviesprijs. Het formaat en vouwmechanisme zijn geheel anders, en de telefoon krijgt ook een lagere adviesprijs. Samsung mikt met de Z Flip 4 dan ook op een geheel andere doelgroep, en in deze review lees je of deze compacte vouwtelefoon voor jou geschikt is.

Voor de review heb ik de Samsung Galaxy Z Flip 4 met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag in de kleur Bora Purple gebruikt.

Specificaties

Samsung Galaxy Z Flip 3 Samsung Galaxy Z Flip 4
Behuizing: Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus
Afmetingen en gewicht: Dichtgevouwen: 86,4 x 72,2 x 17,1/15,9 mm / Opengevouwen: 166 x 72,2 x 6,9 mm, 183 gram Dichtgevouwen: 71,9 x 84,9 x 17,1mm/15,9 mm  / Opengevouwen: 71,9 x 165,2 x 6,9mm, 187 gram
Hoofdscherm: 6,7 inch FHD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2640 x 1080 pixels), 22:9, 425 ppi, 120 Hz

6,7 inch FHD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2640 x 1080 pixels), 22:9, 426 ppi, 120 Hz
Coverscherm: 1,9 inch Super AMOLED Display (260 x 512 pixels), 302 ppi, 60 Hz 1,9 inch Super AMOLED Display (260 x 512 pixels), 60 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 888 Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Werkgeheugen: 8 GB 8 GB
Opslaggeheugen: 128 GB + 256 GB

128 GB + 256 GB + 512 GB
Camera’s achter: 12 MP hoofdcamera met f/1.8 (OIS en 10x digitale zoom), 12 MP groothoekcamera met f/2.2 

12 MP ultragroothoekcamera, 12 MP groothoekcamera (OIS)
Selfiecamera: 10 MP 10 MP
Accu: 3.300 mAh dual battery, 15 watt laden, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden

3.700 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden
Androidversie: One UI 3.1 gebaseerd op Android 11 One UI 4.1.1 gebaseerd op Android 12
Extra’s: Stereo speakers, Surround sound met Dolby Atmos, 5G, IPx8, vingerafdrukscanner aan de zijkant, eSIM

Stereo speakers, 5G, IPx8, vingerafdrukscanner aan de zijkant, eSIM
Kleuren: Cream, Green, Lavender en Phantom Black

Bora Purple, Graphite, Blue, Pink Gold en Bespoke Edition
Adviesprijs: Vanaf 1049 euro Vanaf 1099 euro

Samsung Galaxy Z Flip 4

Wat zit er (niet) in de doos

  • Handleiding
  • Usb-c naar usb-c kabel
  • Simnaald

Design: compact en kleurrijk

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is de compactere versie in Samsungs serie vouwbare smartphones. In tegenstelling tot de Fold, vouwt deze over de breedte, dus net als de klaptelefoons van vroeger. Aan de voorzijde zit een klein schermpje voor bijvoorbeeld het bekijken van meldingen, met ernaast twee camera’s. Aan de binnenzijde zit het grotere vouwbare scherm met boven in het midden de selfiecamera. Rechts zitten de aan/uit-knop en volumeknoppen en links de simkaartlade. Onderaan vind je de usb-c-ingang. De Flip 4 is ook waterbestendig dankzij een IPx8-certificaat.

Doordat de Z Flip 4 zo compact is, past ‘ie makkelijk in je broekzak of borstzak. En als je de telefoon uitklapt, krijg je een iets smaller scherm dan je gewend bent van ‘gewone’ telefoons. Hierdoor is bediening met één hand een stuk gemakkelijker. Verder zijn de kleuren waarin de Z Flip 4 beschikbaar is opvallend. Samsung noemt de smartphone zelfs ‘de ultieme tool voor zelfexpressie’. Oftewel, voor iedereen is er een geschikte kleur te vinden. Als dat nog niet genoeg is, dan kies je voor de Bespoke Edition. Voor deze variant kan je zelf de kleur van het frame en de behuizing samenstellen.

Een compacte telefoon die je uitvouwt tot een volwaardige smartphone. Reken er maar op dat je met deze Flip 4 veel wenkbrauwen zal doen fronsen.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

Design: Galaxy Z Flip 3 versus Galaxy Z Flip 4

Verschillen met de Galaxy Z Flip 3 zijn er overigens nauwelijks. Het uiterlijk en het totaalplaatje komen bijna overeen met de voorganger. Er zijn wel drie verschillen, maar die zijn erg subtiel. De schermranden zijn iets kleiner geworden en het scharnier is verstevigd. De Z Flip 4 is daarnaast in meer kleuren beschikbaar en de specificaties zijn her en der verbeterd. Zo is er een krachtigere processor en een grotere batterij in de Z Flip 4 te vinden. De Galaxy Z Flip 4 is dus op meerdere vlakken subtiel verbeterd en dat gold ook al voor de overgang van de Z Flip naar de Z Flip 3. Dat is helemaal niet erg. Een beter scharnier is in het geval van vouwtelefoons zeker geen overbodige luxe, en dat geldt ook voor een grotere accu. Heb je nu een Z Flip 3, dan is de aanschaf van de vierde generatie misschien niet zo aantrekkelijk.

Samsung Galaxy Z Flip 3 Samsung Galaxy Z Flip 4
Afmetingen:  Dichtgevouwen: 86.4 x 72,2 x 15.9-17,1 mm Opengevouwen: 166 x 72,2 x 6,9 mm Dichtgevouwen: 84,9 x 71.9 x 15,9-17,1 mm Opengevouwen: 165,2 x 71,9 x 6,9 mm
Gewicht: 183 gram 187 gram

Twee schermen

Zoals gezegd zijn er dus twee schermen op de Z Flip 4 te vinden en dat zijn wat mij betreft tevens de belangrijkste features van deze telefoon. Je koopt de Z Flip 4 namelijk vanwege het vouwbare scherm en het coverscherm en de bijbehorende softwarefuncties. De grootte van het scherm aan de binnenkant van de Z Flip 4 en het coverscherm zijn overigens gelijk gebleven aan die van de Z Flip 3.

Samsung Galaxy Z Flip 3 Samsung Galaxy Z Flip 4
Hoofdscherm: 6,7 inch FHD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2640 x 1080 pixels), 22:9, 425 ppi, 120 Hz

6,7 inch FHD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2640 x 1080 pixels), 22:9, 426 ppi, 120 Hz
Coverscherm: 1,9 inch Super AMOLED Display (260 x 512 pixels), 60 Hz 1,9 inch Super AMOLED Display (260 x 512 pixels), 60 Hz
Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning
Het kleine Coverscherm aan de voorkant

1. Het kleine Coverscherm

Klok en widgets personaliseren

Allereerst het kleinere coverscherm op de voorzijde van de Z Flip 4. Die krijgt namelijk nieuwe widgets en nieuwe mogelijkheden. Je vindt de opties in de instellingen -> Coverscherm. Zo kan je de achtergrond en klok geheel personaliseren, eventueel met een van je eigen foto’s. Samsung ziet natuurlijk het liefst dat je de kleuren en achtergrond overeen laat komen met je Galaxy Watch 5. De mogelijkheden zijn in ieder geval zeer uitgebreid en dat zal veel mensen aanspreken.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

Vervolgens zijn er de widgets voor het Coverscherm waar je heel makkelijk doorheen kunt vegen. Volgens Samsung is de Z Flip 4 gemaakt om helemaal handsfree mee te werken, zonder je telefoon te hoeven openen. De volgende widgets moeten dat mogelijk maken:

  1. Klok (tijd, datum, accuduur)
  2. Muziek bedienen
  3. Weer + uursvoorspelling
  4. Planning voor vandaag (met afspraken)
  5. Agenda
  6. Contactpersoon bellen
  7. SmartThings Scènes bedienen
  8. Alarm
  9. Timer
  10. Samsung Health

Die belofte maakt Samsung niet helemaal waar. Je kan muziek afspelen vanaf het Coverscherm maar dan moet je wel eerst muziek in bijvoorbeeld Spotify geopend hebben. En dat doe je door de telefoon open te klappen. Planning voor vandaag werkt, inderdaad, alleen voor de komende afspraken van de dag. Je kan de afspraken voor morgen wel bekijken maar dan moet de telefoon opengeklapt worden. Dat geldt ook voor de Agenda. Die geeft een maandweergave weer maar op een dag tikken, verwijst je naar Samsung Agenda op de telefoon. Rechtstreeks bellen en SmartThings werken wel zonder openklappen, en dat geldt ook voor de timer. Samsung Health geeft het aantal stappen weer.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

Snelle instellingen en meldingen

Met een veeg van boven naar beneden open je de sneller instellingen zodat je makkelijk wifi in- of uit kunt schakelen, de telefoon op stil kunt zetten of de zaklamp aan kunt zetten.

Op het linker scherm vind je de meldingen. Krijg je een appje binnen, dan kun je vanaf het Coverscherm het bericht lezen en reageren met een emoji. Je kan ook reageren met een van de standaard antwoordopties, maar die kan je zelf niet aanpassen. Tenslotte kan je via de spraakassistent van Samsung, Bixby, een antwoord inspreken, maar helaas kan zei nog geen Nederlands.

Filmen met Quickshot

Je kan met de Galaxy Z Flip 4 heel makkelijk selfies maken zonder de telefoon te hoeven openklappen. En je gebruikt meteen de beste camera’s hiervoor, namelijk de camera’s op de achterkant, in plaats van de 10 MP selfiecamera op het hoofdscherm. Je dubbelklikt op de aan/uit-knop en de hoofdcamera is geactiveerd. Veeg naar links of rechts voor de gewenste modus, portret, foto of video. Dubbeltik voor de gewenste camerastand, en tik een keer voor het vastleggen van de foto of video. Dat kan ook met de volumeknop of handsfree met je handpalm.

Je kan tijdens het vastleggen van een video naar de Flex-modus gaan door de Z Flip 4 open te klappen. De video gaat dan automatisch door met opnemen.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning
Nieuw voor Quickshot: maken van selfies in portretmodus en het bekijken van een preview met de werkelijke fotoverhoudingen

Vooral de Quickshot-functie werkt erg goed. Je ziet meteen dat Samsung mikt op de TikTokkers, Youtubers en Instagrammers, want je kan heel eenvoudig video’s maken en delen op social. Het schermpje personaliseren met de verschillende klokjes is ook erg goed gedaan, alleen de functionaliteit van de widgets kan her en der verbeterd worden. Veelal vond ik het openklappen van de Flip sneller werken.

Het is wellicht voor sommigen wel een tegenvaller dat het 1,9 inch-scherm niet gegroeid is met de Z Flip 4. Je zien namelijk dat andere fabrikanten hun compacte vouwtelefoons wel een groter tweede scherm geven. Wat mij betreft mag de Z Flip 5 ook met een 2,7 inch Coverscherm komen.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

2. Het grote hoofdscherm

Dit scherm is gelijk aan dat van de Z Flip 4. Beide hebben een Full HD 6,7 inch AMOLED-scherm met een hoge refreshrate van 120 Hz. Beide ondersteunen HDR10+-content en de helderheid bedraagt bij beide maximaal 1200 nits. Je kan er dus weer vanuit gaan dat het scherm te allen tijde goed afleesbaar is, en dat de automatische helderheid prima werkt.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning
Het grote hoofdscherm

Flex-modus

De Z Flip 4 biedt niet zoals de Fold 4 als voordeel grotere schermruimte als je deze openklapt, maar je kan wel gebruik maken van de Flex-modus. Deze modus wordt ondersteund in hoeken tussen 75° en 115° en daarbij wordt de app die je op dat moment open hebt, verplaatst naar het bovenste schermgedeelte. Je kan daar dus bijvoorbeeld browsen, een YouTube-video afspelen of een document bekijken Het onderste schermgedeelte kun je gebruiken voor de bediening ervan.

Een aantal apps werken al met de Flex-modus, Voor anderen stel je dit in via instellingen -> Geavanceerde functies -> Labs -> Venster Flexstand.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning
Google Documenten in Flex-modus met Touchpad

Zodra de Flex-modus geactiveerd wordt, zie je onderin extra knoppen: afspeelknoppen, een knop om het meldingenpaneel te openen, een knop om screenshots te nemen, en een knop om de helderheid en het volume aanpassen. Nieuw is de laatste knop waarmee je een touchpad opent. Hiermee haal je een muisaanwijzer tevoorschijn op het bovenste schermgedeelte. Zo kan je volgens Samsung nauwkeuriger video’s pauzeren, terugspoelen en afspelen of in- en uitzoomen op content. Dat werkt ook goed in documenten met grote lappen tekst alhoewel dat, met de Z Flip 4 opengeklapt zonder de Flex-modus geactiveerd, ook prima werkte. De Flex Mode Touchpad heb ik dus nauwelijks gebruikt.

De software van Samsung laat je ook heel eenvoudig multitasken met verschillende vensters boven, naast en op elkaar. Dat werkt net als andere Samsungtelefoons via een veegbeweging of via het Edge-venster. Daar de Z Flip 4 geen groot scherm heeft zoals de Z Fold, biedt deze mogelijkheid geen meerwaarde ten opzichte van ‘reguliere’ telefoons die niet kunnen vouwen.

FlexCam

Nog een groot voordeel van het vouwbare scherm van de Z Flip 4 is de FlexCam en die heeft Samsung verbeterd. Bij de Z Flip 3 kon je de telefoon in een hoek van 90 graden plaatsen om foto’s of video’s te maken. Op de Z Flip 4 werkt Flex Cam nu in alle mogelijke hoeken en je gebruikt daarbij het hoofdscherm of coverscherm als viewfinder. Je gebruikt de telefoon dus als tripod om stabiele foto’s of video’s te maken en dat kan nu vanuit elke hoek. Meta heeft de Stories en Reels in zijn Facebook- en Instagram-app zelfs speciaal aangepast voor Flex Cam.

Het gebruik van FlexCam als camcorder werkt erg intuïtief en is erg handig voor mensen die graag Shorts en TikTok-filmpjes maken.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

Prestaties en accuduur

De Galaxy Z Flip 4 heeft natuurlijk veel meer in huis. In de vouwtelefoon zit namelijk de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, de krachtigste Qualcomm-chipset van dit moment. Samsung heeft tevens de accu opgewaardeerd van 3.300 mAh naar 3.700 mAh inclusief 25 watt snelladen én er is nu ook een variant met 512 GB opslaggeheugen.

Laat ik eerst beginnen met de prestaties van de Z Flip 4. Die zijn namelijk erg goed. De telefoon handelt taken met gemak af en dat geldt ook voor games. De vingerafdrukscanner is in tegenstelling tot zijn voorganger ontzettend snel en accuraat. Een tikje tegen de aan/uit-knop en de foldable is ontgrendeld. Je kan dus in minder dan een seconde je Flip 4 ontgrendelen, een game starten en een level erbij pakken.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

Alhoewel de accu dit niet zo heel prettig vindt. Dat onderdeel was bij de Z Flip 3 al een zorgenkindje en die zorgen zijn er helaas nog steeds. Op betere dagen hield de Flip het met minder dan 10% accucapaciteit vol tot 21.00 tot 22.00 uur. Maar soms moest ik de telefoon rond etenstijd al bijladen om de avond rond te komen. Dat was vooral in het weekend het geval omdat ik de telefoon meer voor gamen gebruikte. Gelukkig kan je de telefoon wel via een 25 watt lader snel opladen alleen is 25 watt allang niet meer de snelste in zijn soort. De accu van de Z Flip 4 is nu in ongeveer 30 minuten voor 50% opgeladen.

Camera’s

Ik heb het met Quickshot en FlexCam al veel over de camerasoftware gehad, maar de kwaliteit van de foto’s en video’s zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van een review. De Galaxy Z Flip 4 heeft dezelfde camera’s als de Z Flip 3. Er is een 12 MP ultragroothoekcamera en een 12 MP groothoekcamera met OIS aan de achterzijde. Aan de voorkant zit een 10 MP selfiecamera.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning
FlexCam

De Galaxy Z Flip 4 krijgt wel één kleine maar belangrijke verbetering. Je kan nu met de groothoekcamera betere foto’s nemen bij weinig licht. Die camera heeft namelijk een pixelgrootte van 1,8 µm, terwijl de Z Flip 3 een pixelgrootte van 1,4 µm heeft. Dit zorgt ervoor dat je levendigere en gedetailleerdere foto’s maakt met de Z Flip 4. Dat is Samsung zeker gelukt. Foto’s genomen bij minder goed licht zien er goed uit.

Dat geldt ook voor de foto’s bij daglicht gemaakt met de hoofdcamera. Die bevatten, zoals we gewend zijn van de camera’s van Samsung, felle kleuren, mooi contrast en veel details. De groothoekcamera heeft wat problemen met belichting en kleurbalans. Dat resulteert dan in een overbelichte of juist te koele foto. Een tik in de zoeker op het scherm verhelpt het probleem wel, maar een software-update zou nog beter zijn.

De 10MP-selfiecamera is best goed, maar ik adviseer je om selfies te maken met de hoofdcamera op het Coverscherm. Een telecamera is er helaas niet. Foto’s maken met meer dan 2x zoom verliezen heel snel aan details.

Samsung Galaxy Z Flip 3 Samsung Galaxy Z Flip 4
Camera’s achter: 12 MP hoofdcamera met f/1.8 (OIS en 10x digitale zoom), 12 MP groothoekcamera met f/2.2

12 MP hoofdcamera met f/1.8 (OIS en 10x digitale zoom), 12 MP groothoekcamera met f/2.2
Selfiecamera: 10 MP 10 MP
Foto’s gemaakt bij daglicht
Foto’s gemaakt bij kunstlicht

Portret- en nachtfoto’s
Selfies

Links: hoofdcamera Rechts: selfiecamera

Uitstekend updatebeleid

Alle mogelijkheden van de One UI-software op de Z Flip 4 heb ik hierboven al besproken. Ik heb het alleen nog niet over het updatebeleid gehad. Dit jaar maakte Samsung bekend dat een hele reeks telefoons en tablets worden voorzien van een jaar extra updates, bovenop het al erg goede updatebeleid. Deze Galaxy-apparaten komen voor het nieuwe updatebeleid in aanmerking. De Galaxy Z Fold 4 en Z Flip 4 zijn high-end smartphones en zullen ook van een uitstekende updatebeleid kunnen genieten.

  •  Vier nieuwe Androidversies (Android 13, Android 14, Android 15 en Android 16)
  • Tenminste vijf jaar beveiligingsupdates (tenminste tot de zomer van 2027)

Je zit met deze vouwbare telefoons op de eerste rang qua updatebeleid. Beter zelfs dan met Pixeltelefoons van Google.

Samsung Galaxy Z Flip 4 review: alles draait om verfijning

Conclusie

Verfijning is het juiste woord om deze review van de Samsung Galaxy Z Flip 4 mee te eindigen. De vouwbare telefoon is namelijk een kleine upgrade ten opzichte van de Galaxy Z Flip 3, met over de gehele linie kleine verbeteringen. Voor 1099 euro heb je een zeer snelle en compacte smartphone in handen, die qua gebruiksgemak en uiterlijk meteen opvalt. Je kan een inkomend gesprek opnemen of een selfie maken zonder de telefoon te hoeven openklappen. Je kan een video maken en de telefoon zelf als statief gebruiken. Je kan een YouTube-video bovenin het scherm bekijken en onderin een reactie plaatsen. De extra aanpassingen voor het vouwbare scherm zijn erg nuttig.

Buiten deze softwarematige extra’s komt de Z Flip 4 met een zeer krachtige chipset, een ontzettend snelle vingerafdrukscanner en een ontzettend fijn AMOLED-scherm. Ook het updatebeleid voor deze telefoon is het beste dat er op dit moment is.

Wel kunnen de mogelijkheden voor wat betreft het Coverscherm-widgets nog verbeterd worden. Regelmatig moest ik de telefoon alsnog openklappen. Het kleine scherm zou ook wat groter mogen. Daarnaast kan de kleurbalans van de groothoeklens beter afgesteld worden. De accu baart mij nog de grootste zorgen. Deze heeft meer capaciteit dan zijn voorganger maar de Flip 4 gaat nauwelijks een dag mee op één acculading. Daarnaast blijft Samsug qua snelladen achter op de concurrentie.

De Samsung Galaxy Z Flip 4 is geschikt voor de mensen die een snelle, kleurrijke en compacte telefoon zoeken die anders is dan andere telefoons. De Galaxy Z Flip 4 is ook zeer geschikt voor de mensen die graag selfies maken en regelmatig op TikTok filmpjes posten. 1099 euro is veel geld maar de Flip 4 is nog wel altijd de goedkoopste vouwbare telefoon die er is. De matige accu moet je dan voor lief nemen.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy Z Flip 4 zijn: de Galaxy Z Flip 3 (ongeveer 700 euro) en de Samsung Galaxy Z Fold 4 (1799 euro).

Samsung Galaxy Z Flip 4