goede telefoon op het verkeerde moment
De Samsung Galaxy S21 FE is een telefoon waar velen reikhalzend naar hebben uitgekeken. De Galaxy S20 FE was immers een lid van de high-end Galaxy S20-serie en leende een groot aantal van die high-end specificaties voor een veel interessantere prijs. Nu is de Galaxy S21 FE er en ik ging op onderzoek uit of deze nieuwe Fan Edition aan zijn populaire voorloper kan tippen, misschien zelfs overstijgen.
Contents
Samsung Galaxy S21 FE
De Galaxy S20 FE kwam in 2020 op de markt in een 4G- en een 5G-versie en was vrijwel meteen een groot succes vanwege de sterke prijs-kwaliteitverhouding. We hoopten de opvolger in 2021 te verwelkomen maar waarschijnlijk heeft het wereldwijde chiptekort roet in het eten gegooid. Samsung lanceerde de Galaxy S21 FE pas op 4 januari 2022. Dat is niet de meest ideale datum, aangezien in februari de Galaxy S22-serie ook al zijn opwachting maakt. Het zal dan ook niet makkelijk voor Samsung zijn geweest om voor dit moment te kiezen, maar veel andere opties waren er ook niet. Over de telefoon zelf is Samsung in ieder geval heel zeker: “De smartphone is uitgerust met functies waar Galaxy-fans al jaren blij van worden. De S21 FE voldoet niet alleen 100% aan de verwachtingen, hij overtreft die zelfs op veel vlakken.”
Nieuwsgierig geworden naar deze enigszins verlate Fan Edition? Lees dan vooral verder. Voor deze review heb ik de Samsung Galaxy S21 FE (6 G/128 GB) in de kleur zwart gebruikt.
Specificaties
Samsung Galaxy S21 FE | |
Afmetingen | 74,5 x 155,7 x 7,9 mm |
Gewicht | 177 gram |
Scherm | 6,4 inch FHD+ Dynamic AMOLED 2X, 2340 x 1080 pixels, 401 ppi, HDR 10+, 120 Hz |
Processor | Snapdragon 888 |
Werkgeheugen | 6 GB / 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB / 256 GB |
Camera’s achter | 12 MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 12 MP groothoekcamera met f/1.8 met OIS, 8 MP telecamera (f/2.4) |
Camera’s voor | 32 MP (f/2.2) |
Accu | 4.500 mAh, 25W snelladen, 15W draadloos laden, 4.5W omgekeerd draadloos laden, USB PD 3.0 |
Software | One UI 4 gebaseerd op Android 12 |
Kleuren | Groen, Lavendel, Wit en Grafiet |
Extra’s | IP68, vingerafdrukscanner in het scherm, 5G |
Adviesprijs | 749 euro / 819 euro |
Herkenbaar design
Zoals ik hierboven aangaf, maakt de Samsung Galaxy S21 FE onderdeel uit van de Galaxy S21-serie samen met de Samsung Galaxy S21, de Samsung Galaxy S21 Plus en de Samsung Galaxy S21 Ultra. Samsung heeft ervoor gezorgd dat je heel goed kan zien dat de S21 FE tot de S21-serie behoort, want ook op deze telefoon is het camera-eiland achterop naadloos geïntegreerd in de behuizing. Het camera-eiland heeft tevens dezelfde kleur als de behuizing en dat maakt het design meer uniform.
De achterzijde is voorzien het bekende ‘Glasstic’, plastic dat als glas moet aanvoelen. Het goedkoopste S21-model, de Galaxy S21, kreeg zo’n Glasstic-achterkant mee. Deze Glasstic behuizing is verder voorzien van een metalen frame en afgewerkt met een matte finish. Ik ben fan van die matte finish want het zorgt ervoor dat vingerafdrukken nauwelijks zichtbaar zijn. De Glasstic behuizing biedt meer voordelen. Het is minder kwetsbaar dan het veel duurdere glas. Een hoesje is dus niet meteen nodig, tenminste als je niet onhandig bent. Het scheelt ook dat de achterzijde ook behoorlijk wat grip heeft, meer dan de achterzijde van de S21 Ultra. Hierdoor zal de telefoon minder snel uit je handen glijden.
Glasstic zorgt ook voor minder gewicht, en dat merk je meteen. De telefoon is van 190 gram naar 177 gram gegaan. Dat is nog altijd wel iets zwaarder dan de Galaxy S20 maar vergeleken bij de S21 Ultra is de S21 FE een vedergewicht. Veel voordelen dus, en de premium uitstraling van dit hoogwaardige plastic draagt daar aan bij. Nog een voordeel, er is een IP68-certificering. De telefoon kan dus tegen een spatje water. Oftewel, de telefoon een halfuur lang onderwater kan blijven, op een diepte van anderhalve meter.
Verder zijn de volumeknoppen en aan/uit-knop aan de rechterzijde te vinden, en de usb-c-aansluiting, simkaartsleuf en luidspreker aan de onderzijde. De tweede luidspreker zitten net boven het scherm. Een 3.5mm koptelefoonaansluiting is er niet. Qua kleuren is er helaas minder keuze dan bij de S20 FE. Daar kon je nog kiezen uit zes kleuren en bij de S21 FE zijn dat er nog vier: Groen, Lavendel, Wit en Grafiet.
Mooi groot scherm
De voorkant van de Galaxy S21 FE is voorzien van een 6,4 inch fullHD+ AMOLED-scherm. Dit scherm heeft een 120 Hz verversingssnelheid en een touch sampling rate van 240 Hz, waardoor de telefoon uitermate geschikt voor gamers. Beelden worden door deze hoge verversingssnelheid ontzettend soepel weergegeven en vooral met gamen zal je daar profijt van hebben. Ook het scrollen door websites levert een veel fijnere gebruikerservaring op.
Helaas heeft Samsung er niet voor gekozen om een LTPO AMOLED-scherm in de S21 FE te stoppen. Een LTPO-scherm heeft als grote voordeel dat het scherm verschillende verversingssnelheden gebruikt, op basis van content en accuduur. Dat helpt de batterijduur van de telefoon verlengen. Daarentegen is het scherm van ontzettend goede kwaliteit, het is helder genoeg in verschillende lichtomstandigheden, en ook erg consistent. Daarmee bedoel ik te zeggen dat het ‘s nachts geen vreemde tinten weergeeft, de kleuren blijven even sprankelend als overdag. De lagere 1080p-resolutie doet dus zeker niets af aan de kwaliteit van dit scherm.
Het scherm is voorzien van Gorilla Glass Victus-bescherming en bevat boven in een inkeping voor de 32 MP selfiecamera. Onderin zit een in-screen vingerafdrukscanner. Ondanks dat het een optische sensor is, en geen ultrasone sensor zoals de andere S21-telefoons hebben, werkt ze zoals het hoort: betrouwbaar en snel.
Stereo-speakers zijn oké
De S21 FE heeft stereoluidsprekers maar dat wil zeker niet zeggen dat het geluid goed is. De balans tussen de twee is in orde, maar van echte bas kan je niet spreken. Hoge tonen zijn iets te aanwezig en het geluid wordt een beetje schel als je het volume omhoog schroeft.
Lekker snel
De Samsung Galaxy S21 FE heeft een high-end chipset, de krachtige Snapdragon 888. De Galaxy S21 en Galaxy S21 Plus draaien op Exynos 2100-chipset, en dat is een vergelijkbare chipset maar dan van eigen makelij. De Snapdragon 888 mag dan wel uit 2021 stammen, het is nog altijd een van de snelste chipsets van dit moment en dat merk je in het dagelijks leven met de S21 FE. Zonder moeite kun je grafisch zware games op dit apparaat spelen, en vergeleken met de S21 Ultra, is multitasken op de Fan Edition net zo snel.
Qua geheugen is er de keuze uit 6 GB RAM met 128 GB opslag en 8 GB RAM met 256 GB opslag. Dat is bijna gelijk aan de Galaxy S21 en Galaxy S21 Plus. Wel merkte ik heel af en toe wat haperingen op bij het starten van een app. Vermoedelijk heeft dat met de 6 GB werkgeheugen te maken, maar Samsung is ook erg goed in het agressief afsluiten van apps die in de achtergrond draaien.
Het opslaggeheugen uitbreiden is net als bij de andere S21-telefoons niet mogelijk. Bij de Galaxy S20 FE kon dat nog wel. Hou daar dus rekening mee.
Geen accuhoogvlieger
Voor de benodigde accusap is er een batterij van 4.500 mAh. Deze batterij is geen hoogvlieger, maar ook geen laagvlieger. Dat zien we bij de meeste telefoons, echt uitschieters met een ontzettend lange accuduur zijn er bijna niet. Dat geldt ook voor de Samsung Galaxy S21 FE. Ik haalde doorgaans het einde van de dag maar net met zo’n 15% rond 20.00 uur. Volgens onze testapplicatie AccuBattery kan je de telefoon gedurende 5 uur en 47 minuten actief gebruiken en in stand-by houdt hij het 41 uur en 6 minuten vol. Als je dan naar een realistisch gebruiksscenario kijkt, kom je uit op 14 uur en 1 minuut.
De telefoon ondersteunt snelladen en kan ook andere apparaten opladen via omgekeerd draadloos laden, ook wel PowerShare genoemd. Voor snelladen kun je lang zoeken naar een geschikte oplader in de verpakking, maar die is er niet. Samsung laat die accessoires al vanaf de Galaxy S21-serie achterwege vanwege milieu-oogpunt. Oortjes zitten ook niet in de doos. Ik vind dat prima. Wat ik minder prima vindt, is het vermogen waarmee de telefoon snel kan worden opgeladen. Dat staat op 25 watt en de concurrentie is daarin al vele stappen verder.
Camera’s
Qua camera’s brengt Samsung Galaxy S21 FE weinig spannends met zich mee. Ten opzichte van de S20 FE is er op detailniveau gesleuteld en ten opzichte van de S21 en S21 Plus zijn de camera’s bijna gelijk, op de telecamera na. Dat wil niet zeggen dat de camera’s niet goed zijn, want dat zijn ze zeer zeker wel. Alleen hoef je geen grote sprongen in kwaliteit te verwachten.
- 12 MP ultragroothoekcamera (f/2.2)
- 12 MP groothoekcamera met f/1.8 met OIS
- 8 MP telecamera (f/2.4) met 3x optische zoom en 30x digitale zoom
- 32 MP selfiecamera (f/2.2)
Nog altijd kunnen foto’s er de neiging hebben om er oververzadigd uit te zien en dat komt omdat scène-optimalisatie standaard is ingeschakeld. Hou je hier niet van, dan kan je die optie maar beter uitschakelen. Op het gebied van automatische witbalans weet Samsung een goede balans te creëren. Al met al heb je met de S21 FE een gevarieerde camera-setup die voor bijna alle foto’s een lens uit de kast kan trekken. Maar de tweaks die Samsung heeft toegepast op softwarematig gebied hadden wat mij betreft ook op de hardware toegepast mogen worden. Of ben ik dan verwend?
Groothoekcamera, ultragroothoekcamera, telecamera (3x)
Telecamera
1x zoom (links: S21 Ultra Rechts: S21 FE)
3x zoom (links: S21 Ultra Rechts: S21 FE)
Groothoekcamera
Nachtmodus
Selfies
Natuurlijk versus helder
Samsungs One UI 4
Het is One UI 4 dat de S21 FE smoel geeft. One UI 4 is gebaseerd op Android 12 en hiermee beschik je over de recentste Androidversie en softwareschil van Samsung. Zo krijgt de software een nieuw design waarbij de kleuren van de interface zoals de pictogrammen en notificaties worden aangepast op de wallpaper die je hebt ingesteld. Dat is overigens niet het themasysteem Material You dat Google bedacht heeft. Samsung heeft daar een eigen versie van gemaakt, en die werkt erg goed ook al zijn nog niet alle Samsung-apps hiervoor aangepast.
Samsung heeft ook de widgets opnieuw ontworpen het Privacy Dashboard van Android 12 toegevoegd. Via dit Privacy Dashboard kun je in een oogopslag zien wanneer bepaalde onderdelen van je telefoon zijn gebruikt, zoals de microfoon, de camera of je locatie. Op deze manier weet je meteen welke apps hier gebruik van maken en je kan deze machtigingen via het dashboard ook meteen weer intrekken.
Wil je alles te weten komen over Samsungs One UI 4.0? Check dan zeker de artikelen hieronder.
Naast de nieuwe mogelijkheden uit Android 12 ben ik ook altijd gecharmeerd van de Edge-vensters en Edge Lighting voor het extra visuele effect bij binnenkomende meldingen. Gelukkig is Google Discover op het meest linker scherm te vinden, en geen alternatief van Samsung zelf. Verder is de software van Samsung als vanouds ontzettend uitgebreid. Het zal menigeen meerdere dagen kosten om alle mogelijkheden te ontdekken, vooral als je van een ander merk komt. Ik vind dat zeker de moeite waard, en de zoekfunctie in de instellingen scheelt ook een hoop graafwerk.
Lekker lange update-ondersteuning
De Samsung Galaxy S21 FE draait op Android 12, dat is de Androidversie die Google in 2021 heeft aangekondigd. Samsung geeft deze telefoon drie nieuwe Androidversies, dus Android 13 in 2022, Android 14 in 2023 en Android 15 in 2024. De telefoon kan ook rekenen op updates voor Samsungs eigen One UI-interface, waaronder One UI 4.1 die samen met de Galaxy S22 komt.
De Galaxy S21 FE krijgt de eerste drie jaar na de lancering maandelijkse beveiligingsupdates. Daarna zal de telefoon een jaar lang beveiligingsupdates per kwartaal ontvangen. Daarna zal Samsung de telefoon bij ernstige beveiligingslekken voorzien van een nieuwe patch, maar zonder regelmaat.
Met deze telefoon loop je dus voorop als het gaat om nieuwe Androidversies en beveiligingsupdates. Samsung is daar erg goed in.
Conclusie
De Samsung Galaxy S21 FE 5G kost evenveel als de 5G-variant van de in 2020 gelanceerde S20 FE. Dat de telefoon niet duurder is geworden, is knap. Goed gedaan Samsung. Daarnaast is de S21 FE, net als zijn voorloper, gewoonweg een ontzettend goede telefoon. De S21 FE heeft een prachtig groot scherm, een veelzijdige camera-setup, krachtige prestaties, ontzettend veel mogelijkheden op softwaregebied en ontzettend lange update-ondersteuning.
- Samsung Galaxy S20 FE 5G (6 GB + 128 GB) – 749 euro
- Samsung Galaxy S20 FE 5G (8 GB + 128 GB – 819 euro
- Samsung Galaxy S21 FE (6 GB/128 GB) – 749 euro
- Samsung Galaxy S21 FE (8 GB/256 GB) – 819 euro
Toch zit de adviesprijs mij dwars. De Galaxy S20 kostte bij de lancering 849 euro maar koop je nu al voor iets meer dan 700 euro (128 GB). De variant met 256 GB opslag kost nu bijna 800 euro. Voor deze bedragen haal je meteen een 64 MP telecamera in huis. Daar blijft het niet bij. De Google Pixel 6 (769 euro) en de Xiaomi 12 zijn ook stevige concurrenten, net als de OnePlus 9 Pro (699 euro), de Motorola Edge 20 Pro (612 euro) en natuurlijk de Galaxy S20 FE (539 euro).
In 2020 was de Galaxy S20 FE de ontzettend goede prijsvechter in zijn segment, en stak met kop en schouders erboven uit. Met de S21 FE is dat toch wel een ander verhaal. We krijgen met de S21 FE een soortgelijke telefoon ruim anderhalf jaar later te zien. Dat voelt als a little too late. Daarnaast is de concurrentie zo hevig en staat de lancering van de S22-serie ook voor de deur. Vooral de S22 zal, net als de S21, gaan concurreren met de S21 FE. Het is druk in het smartphonelandschap en de S21 FE lijkt door zijn prijs onder te sneeuwen. Vind jij een mooi scherm, sterke prestaties en lange update-ondersteuning belangrijk? Neem de Galaxy S21 FE dan mee in je overweging. Wellicht is een paar maanden wachten de moeite waard, als de prijzen gaan zakken.
Samsung Galaxy S21 FE kopen
De Samsung Galaxy S21 FE is beschikbaar in de kleuren Groen, Lavendel, Wit en Grafiet en koop je vanaf 749 euro bij onderstaande winkels.
Samsung Galaxy S21 FE
De Samsung Galaxy S21 FE maakt deel uit van de Galaxy S21-serie, en komt met sterke specificaties voor een lager prijskaartje. De telefoon heeft een 6,4 inch fullHD+ AMOLED-scherm met een 120 Hz verversingssnelheid en is de eerste Samsung die standaard met het nieuwe Android 12 wordt geleverd.
Vanaf € 749