Android

De do’s en don’ts van een WhatsApp-kanaal

Deze week lanceerde Whatsapp eindelijk zijn kanalen. Op die manier kun je beter zenden zonder dat er allemaal antwoorden komen om te modereren. Dat wil echter niet zeggen dat je overal maar een kanaal voor moet beginnen. Dit zijn de do’s en don’ts.

Do: een kanaal beginnen voor een gemeenschappelijk doel

Ben je helemaal gek van de sport schaatsen en kun je niet wachten tot de Nederlandse topschaatsers deze winter hun kunsten weer tentoonspreiden? Helemaal goed, en zeker een kanaal waard. Als je denkt dat andere mensen er ook wel iets aan hebben, dan is het zeker de moeite waard om er een kanaal over te beginnen. Je merkt vanzelf wel wie aanhaakt. Overigens is dat nu nog niet mogelijk, maar binnenkort moet je wel je eigen kanaal kunnen maken.

Don’t: een te persoonlijk kanaal beginnen

Een kanaal beginnen over je liefde voor kanaries? Zeker doen. Eentje beginnen over je liefde voor je vriend(in)? Liever niet. Kanalen zijn bedoeld voor ieder universeels, iets algemeens, en vooral: iets niet te persoonlijks. Houd het dus lekker algemeen. Dus wel: feitjes over Jason Momoa. Dus niet: feitjes over Piet van Veen (oftewel, jouw geliefde).

Do: een informatief kanaal beginnen

Misschien twijfel je nog om een hele website te bouwen of een Facebook-pagina te beginnen, maar start gewoon eens een WhatsApp-kanaal. Daarop kun je allerlei informatie kwijt over bijvoorbeeld die acteur die je zo leuk vindt, of een Android-onderwerp zoals processoren, Pixel-telefoons of Android-tablets.

Gerelateerde artikelen

Don’t: te veel posten

Het idee van een kanaal is dat iedereen lid kan worden, en mensen vinden het vast wel leuk om elke dag een berichtje te krijgen. Echter wordt vaker dan dat waarschijnlijk al snel gezien als vervelend. Pas dus op met de cadans waarin je updates plaatst: vaak vinden mensen eens per dag al genoeg. Ga daar dus vooral niet overheen.

Do: het positief houden

In een wereld waarin juicekanalen de scepter zwaaien is het blijkbaar niet zo vanzelfsprekend dat het positief blijft. Natuurlijk hoeft het ook niet altijd te blaken van positiviteit, maar, het is wel leuk als nieuwtjes en updates overwegend positief zijn, zodat je er niet chagrijnig of geïrriteerd van wordt. Bovendien zal iemand een kanaal over een bepaald persoon waarschijnlijk vooral leuke dingen over diegene willen horen, in plaats van negativiteit.

Don’t: vragen stellen aan je publiek

Heel gezellig om een gesprek aan te gaan op WhatsApp, maar daar zijn Kanalen juist precies niet voor bestemd. Mensen kunnen namelijk alleen antwoorden door een emoji in te sturen. Je kunt dus wel een vraag stellen, maar niet te moeilijk, want mensen moeten via emoji kunnen reageren. Hierdoor is Kanalen wat beperkt, maar ook wel weer duidelijk: het gaat vooral om zenden, niet zozeer om feedback.

Zie jij meteen een functie voor een eigen Kanaal, of kijk jij eerst de kat uit de boom? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *