Android

dit zijn de belangrijkste nieuwe functies

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd. In de komende weken en maanden zullen telefoons een update ontvangen naar de nieuwe versie. Die komt met een heel nieuw uiterlijk, belangrijke privacyverbeteringen en meer. We bespreken de belangrijkste nieuwigheden.

Android 12 officieel voorgesteld

Na maanden wachten is het zo ver. Op de eerste maandag van oktober laat Google ons kennis maken met de stabiele versie van Android 12. het gaat om een grote versie-update die een heleboel nieuwe functies uitrolt naar smartphones wereldwijd. In de voorbije maanden heeft Google achter de schermen aan deze update gewerkt, en sinds 18 mei was er ook een bètaversie beschikbaar voor het grote publiek.

Google maakt alvast bekend dat de Android 12-update in de komende weken wordt uitgerold naar Pixel-telefoons. Normaalgesproken zijn we gewend dat Google zijn Pixels meteen bijwerkt naar de nieuwe versie, maar dat is dit jaar dus anders. Onze Google Pixel 5 heeft nog geen update beet.

Telefoons van andere merken zullen met de nieuwe versie later dit jaar werken. Google noemt daarbij in een blogbericht de merken: Samsung, OnePlus, OPPO, Realme, Vivo en Xiaomi. Wanneer deze telefoons hun telefoons concreet zullen bijwerken, zal ieder merk later nog bekendmaken. Voor nu duiken we alvast in de nieuwe functies van Android 12. Neem wat popcorn.

Het Android 12-logo

Wat is er nieuw in Android 12?

Een nieuw uiterlijk

Material You

Google wil dat alle Androidversies vanaf Android 12 volledig om de gebruiker draaien en introduceert hiervoor een nieuwe ontwerp genaamd Material You. Material You maakt het mogelijk om je eigen stijl in het besturingssysteem te verwerken doordat de kleuren van de interface zijn gekozen op basis van de kleuren uit de achtergrondafbeelding van je telefoon.

Dynamische kleuren, zo noemt Google het, en zowel de interface van je telefoon als heel wat apps zijn de voorbije weken klaargestoomd voor het nieuwe uiterlijk. Je kan hier een lijst terugvinden.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Material You is straks overal doorheen de interface te zien
Nieuwe widgets

Verder heeft Google ook de widgets van populaire apps onder handen genomen. Onder meer de widgets van Google Keep, Klok en de weerwidget hebben het nieuwe Material You-jasje. Naast de dynamische kleuren zijn ook de ronde vormen in de interface kenmerkend. Je vindt overal afgeronde hoeken.

Google introduceert ook een splinternieuwe widget: de Gesprekwidget. je kan daarmee een specifiek gesprek op het startscherm van je telefoon plaatsen, en de bedoeling is dat je zo telkens in een oogopslag de laatste berichten te zien krijgt. Het werkt bij populaire berichten-apps als: WhatsApp, Telegram, Google Berichten en Messenger.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
De Androidworld-groep op Telegram in de Gesprekwidget
‘Internet’ in de snelle instellingen

In de snelle instellingen vind je twee afzonderlijke schakelaars voor mobiel internet en wifi. Die zijn niet meer, want er is voortaan één ‘Internet’-knop. Als je die indrukt, komt er een pop-up-menu tevoorschijn. Je ziet wifi-netwerken in de buurt en er is een schakelaar waarmee je mobiel internet in- of uitschakelt. Tot slot is er nog een ‘Instellingen’-knop en die breng je naar de uitgebreide instellingen voor wifi en mobiele netwerken.

‘Apparaatbeheer’ in de snelle instellingen

Android 11 introduceerde het ‘power menu’, het menu dat je te zien krijgt als je de aan/uit-knop lang ingedrukt houdt. Je kreeg zo snelle toegang tot je betaalkaarten in Google Pay en een reeks bedieningsknoppen voor je smarthome-apparaten thuis. Die smarthomebediening verhuist voortaan naar de knop Apparaatbeheer in de snelle instellingen. Als je op zo’n knop drukt zijn alle bedieningsknoppen voor slimme lampen te zien, net als alle knoppen waarmee je andere apparaten die je in de Google Home-app gekoppeld kan in- of uitschakelen.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
De Apparaatbeheer-knop van de snelle instellingen
Effecten en animaties

Android 12 zal er niet alleen anders uitzien door Material You, maar er zijn ook andere subtiele manieren waarmee de nieuwe versie wat frisser aanvoelt. Alle effecten en animaties zijn stevig door Google onder de loep genomen. Het effect wanneer je tot het einde van een pagina bent gescrold, is vernieuwd.

Daarnaast is ook een uniform laadscherm voor apps. Daarmee bedoelen we de korte animatie die we zien wanneer we een app aantikken en voordat de app effectief te zien is. Elke app toont die animatie op eenzelfde vlotte manier.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
het icoontje van elke app die start heeft dezelfde grootte en wordt op dezelfde plek getoond

Verbeterde prestaties

Systeemefficiëntie

Een nieuwe update is er niet alleen om nieuw functies toe te voegen, maar ook om de algehele prestaties op de drijven. De processors van Android 12-telefoons hebben voeren nu de belangrijkste taken van het besturingssysteem 22 procent sneller uit.

Daarnaast laat Google apps ook sneller opstarten en ook de werking van meldingen is verbeterd. In veel gevallen open je automatisch de betreffende app nadat je een melding hebt aangetikt. Google Foto’s start nu bijvoorbeeld 34 procent sneller nadat je op een melding hebt getikt.

Nieuwe regels en tools voor apps

Een combinatie van strengere regels en nieuwe hulpmiddelen moet ervoor zorgen dat apps vlotter draaien op telefoons met Android 12. Allereerst de regels. Een app die op de achtergrond werkt, kan niet langer een dienst op de voorgrond starten, en dat om misbruik te vermijden.

Daarnaast geeft Google ontwikkelaars een nieuw hulpmiddel waarmee ze de werking van hun app kunnen aanpassen aan de telefoon of tablet die jij gebruikt. In Android 12 wordt de zogenaamde ‘prestatieklasse’ van je apparaat met apps gedeeld. Zo kunnen apps bijvoorbeeld bij krachtige telefoons het onderste uit de kan halen.

Privacy

Privacy Dashboard

Op het nieuwe Privacy Dashboard kun je in een oogopslag zien wanneer bepaalde onderdelen van je telefoon zijn gebruikt, zoals de microfoon, de camera of je locatie. Je kan hier ook zien hoelang die onderdelen zijn gebruikt. Je wordt via een melding op de hoogte gesteld van apps die je camera of microfoon gebruiken. Op deze manier weet je meteen welke apps hier gebruik van maken en je kan deze machtigingen via het dashboard ook meteen weer intrekken.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Het privacydashboard
Microfoon- en camera-indicators in de statusbalk

Een paar smartphonemerken lieten al aan de hand van privacyindicators zien wanneer de camera of microfoon actief is op hun telefoons. Google keek ernaar en zag dat het goed was, en nu zit de functie ook standaard in Android met versie 12. Rechtsboven zie je aan de hand van een icoontje wanneer de camera of microfoon actief zijn. Vervolgens ga je naar de snelle instellingen, en tik je op het icoontje om te weten te komen welke app er gebruik van maakt.

Schakelaars voor de microfoon en camera

Google maakt het makkelijk voor gebruikers om ervoor te zorgen dat apps even geen gebruik kunnen maken van de camera en microfoon op je smartphone. Je gaat daarvoor naar de snelle instellingen, en dan vind je twee schakelaars waarmee je de microfoon en camera kan uitzetten. Een app die op dat moment van de camera of microfoon gebruik wil maken, heeft in feite dan nog wel de toestemming, maar je telefoon verstuurt een onbruikbare camera- en audiofeed, alsof de sensors niet werken.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
De nieuwe schakelaars moet je eerst toevoegen aan de snelle instellingen
Je exacte locatie (niet langer) delen

Apps kunnen om verschillende redenen je exacte locatie vragen, maar in veel van die gevallen is dat eigenlijk overbodig. Neem nu bijvoorbeeld een weerapplicatie die het weerbericht in jouw omgeving wil meedelen. Zo’n app hoeft niet te weten op welk adres je je bevindt. Gebruikers van Android 12 hebben nu de mogelijkheid om in elk van die situaties nog steeds de locatie te delen, maar dan minder exact.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Google laat ook grafisch zien wat het verschil is met je exacte locatie

Meer nieuwigheden

Haptische feedback

Al jarenlang zijn iPhones met voorsprong de smartphones die de meest geavanceerde haptische feedback hebben. Dat is deels door de uitstekende trilmotor in de toestellen, maar wat ook een rol speelt, is de manier waarop die motor wordt ingezet.

Android 12 brengt een nieuwe uniforme API waarmee ontwikkelaars gebruik kunnen maken van de ingebouwde haptische feedback voor zaken als audiofeedback of ruimtelijke audio. Stel je voor dat je telefoon op een bepaalde manier trilt wanneer je wordt gebeld, en weer een andere trilling geeft als je een e-mailmelding ontvangt. De feedback kan ook voor games gebruikt worden om bepaalde effecten in de game te simuleren met trillingen. Het is nu aan de ontwikkelaars om deze functies te implementeren, en aan de telefoonfabrikanten om uniforme haptische feedback aan te bieden in hun aankomende smartphones.

Google Assistent

Om ervoor te zorgen dat je de hulp van de Google Assistent altijd binnen handbereik hebt, heeft Google het slimme hulpje een nieuwe plek op je telefoon gegeven. Je kan de assistent namelijk via de aan/uit-knop activeren. Het enige dat je hoeft te doen is deze knop lang ingedrukt te houden. Je kan de Google Assistent ook nog met een veeg omhoog via de onderste hoeken op het scherm activeren.

Lange screenshots

We hadden de functie al in Android 11 verwacht, en kwamen de eerste geruchten pas hier tegen, en nu is ‘ie eindelijk in Android te vinden: de ‘scrolling screenshots’ of lange screenshots. Wat andere fabrikanten allang hebben, komt nu dus pas naar Android. Met deze functie worden screenshots samengevoegd tot één lange afbeelding. Het maken van deze lange screenshots komt van pas als je bijvoorbeeld een WhatsApp-gesprek of een webpagina wilt vastleggen. Google werkt aan een handige interface waarmee je op de screenshot precies het gedeelte bijsnijdt dat je nodig hebt. Het werkt vergelijkbaar met de manier om een afbeelding bij te snijden.

Volgens Google werken de lange screenshots alleen in bepaalde onderdelen van de interface zoals de instellingen. Google zegt wel dat de functie in verdere bètaversies zal worden uitgebreid.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Een screenshot van de lange screenshots
Android 12 for Games

Tijdens zijn Games Developer Summit kondigde Google een Game Dashboard en Play as you Download aan. Beide zijn sinds de derde bèta in Android 12 te vinden. Met de nieuwe Game Mode API’s kunnen ontwikkelaars gamers adviseren op basis van hun prestaties van de game, zoals een betere batterijduur voor een lange rit of de prestatiemodus om maximale framerate te behalen.

Deze API’s worden gekoppeld aan het aankomende Game Dashboard dat snelle toegang tot belangrijke hulpprogramma’s tijdens het spelen. Het Game Dashboard zal later dit jaar beschikbaar zijn op bepaalde apparaten.

Ondertussen kun je met Play as you Download alvast beginnen met het spelen van een game terwijl deze nog vanuit de Play Store aan het downloaden is. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Bediening met 1 hand

Op telefoons met grote schermen is er voortaan een functie waarmee je je telefoon makkelijker met één hand kan bedienen. Je sleept daarvoor omlaag vanaf de onderkant van het scherm, en zo haal je de interface letterlijk naar beneden. Bovenaan zie je een open vlak waar helemaal niets te zien is. Als je daarop tikt neem de interface weer het volledige scherm in.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
Door op het open vlak bovenaan te tikken, sluit de weergave

Android 12-tijdlijn

Android 12 is net als Rome niet op één dag gebouwd. Op Androidword kon je samen met ons de weg volgen die Googles ontwikkelaars hebben afgelegd. We kregen telkens nieuwe functies te zien, en sinds 18 mei, de dag waarop het virtuele Google I/O-evenement doorging, was de eerste bètaversie toegankelijk voor het grote publiek.

Een hele reeks telefoons ondersteunden de eerste bèta, maar Google publiceerde dit jaar voor het eerst ook een GSI-bestand waarmee je Android 12 in principe op elk Android-toestel kon flashen. Dat werkte ook als het de bètaversies niet officieel ondersteunt.

Android 12 officieel: dit zijn de belangrijkste nieuwe functies
De Android 12-tijdlijn

Tijdlijn van alle Androidveries

En nu we toch terug in de tijd gaan, kunnen we net zo goed nog een stapje verder kijken. Niet elke AW-lezers is daarom ook vanaf het eerste uur bij ons. Je kan hieronder alle vorige Android-versies terugvinden en de maand waarin ze zijn voorgesteld.

Je kan zo ook bijvoorbeeld zien dat het van Android 6.0 Marshmallow is geleden dat Google nog tot de maand oktober wachtte met het lanceren van de nieuwe stabiele Androidversie. Toch hebben we ooit al een update gehad in november met Android 5.0 Lollipop, en zelfs in december met de Gingerbread 2.3-update.

  • Android 1.5 Cupcake – April 2009
  • Android 1.6 Donut – September 2009
  • Android 2.0/2.1 Eclair – Oktober 2009
  • Android 2.2 Froyo – Mei 2010
  • Android 2.3 Gingerbread – December 2010
  • Android 3.0/3.1 Honeycomb – Februari 2011
  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich – Oktober 2011
  • Android 4.1/4.2/4.3 Jellybean – Juli 2012
  • Android 4.4 KitKat – Oktober 2013
  • Android 5.0/5.1 Lollipop – November 2014
  • Android 6.0/6.1 Marshmallow – Oktober 2015
  • Android 7.0/7.1 Nougat – Augustus 2016
  • Android 8.0 Oreo – Augustus 2017
  • Android 9.0 Pie – Augustus 2018
  • Android 10 – Augustus 2019
  • Android 11 – September 2020
  • Android 12 – 4 oktober 2021

Het beste van Android 12?

Wat zijn voor jou de belangrijkste verbeteringen in Android 12? Zijn er misschien ook nieuwigheden waar je juist minder hard naar uitkijkt, en wanneer hoop jij de update op jouw telefoon te ontvangen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 12? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze nieuwe AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *