Android

Zo zorg je dat Google Bard zo min mogelijk van je onthoudt

Google mag Bard uitrusten met een functie om juist wel allerlei details over je te bewaren, maar er zijn ook mensen die er niet aan moeten denken. Die mensen gebruiken Bard uit voorzorg misschien helemaal niet. Maar wil je de AI-chatbot wel gebruiken, maar zorgen dat je privacy voor zover mogelijk gewaarborgd blijft, dan zijn er wel wat stappen die je kunt ondernemen.

Bard

Bard legt elke interactie die je ermee hebt vast voor 1,5 jaar, schrijft Wired. Naast je prompts (dus wat je invoert), kun je ook verwachten dat Google je locatie, IP-adres en eventueel zelfs huisadres vastlegt. Dat komt omdat je Bard gebruikt met je Google-account. Weet dat het kan gebeuren dat een mens deze informatie inziet.

Elk gesprek dat je met Bard hebt wordt vastgelegd en hergebruikt om de AI te trainen. Dat is handig voor Google, maar hoe goed is dat voor de data? Het is bij bijvoorbeeld ChatGPT al voorgekomen dat er belangrijke bedrijfsdata werd gedeeld en vervolgens door de ‘machine’ werd hergebruikt. Oeps. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan gelukkig ook.

Enerzijds kan het binnen Bard zelf, op de Bard Activiteit-knop, die je herkent aan een klokje met een pijl eromheen. Je kunt zorgen dat hij je prompts niet meer standaard opslaat en je kunt interacties uit het verleden ook verwijderen. Hier bepaal je ook of je conversaties inderdaad door een mens mogen worden ingezien. Zet je Bard Activiteit uit, dan krijgt een mens je gesprekken met Bard niet te zien. Echter betekent het ook dat je de nieuwe extensies voor Bard niet kunt gebruiken, waarmee je het kunt inzetten in Gmail en YouTube.

Hoewel het nu klinkt alsof de kous daarmee af is, is dat niet het geval. Google bewaart je data gewoon op zijn servers en bepaalt zelf wanneer (en of) het deze data weggooit. Sterker nog, besluit je een gek gesprek met Bard te delen met vrienden, dan maak je ook nog kans dat het geïndexeerd wordt door Google Zoeken. Best heftig, zeker omdat veel mensen dat niet wisten, zoals iemand die advies vroeg over het solliciteren bij YouTube Music. Dat kan bijvoorbeeld toch voor wat onrust zorgen als je huidige werkgever dat vindt.

Gerelateerde artikelen

Privacy

Heb je wel eens iets gedeeld van Bard, dan kun je dat gelukkig wel verwijderen. Je kunt naar Instellingen rechtsbovenin en dan staan daar je openbare links. Die kun je met de prullenbak wegdoen zodat ze in ieder geval niet meer op Google Zoeken staan. Ook zou Google werken aan een manier om te zorgen dat dit soort Bard-zaken niet meer op het gewone Google verschijnt. Wil je trouwens je locatiedata uitschakelen, dan kan dat ook.

screenshot 2023 10 02 150145

De chatbot gebruikt je IP-adres en adressen die je in je Google-account hebt staan. Google zegt dat locatiegegevens worden geanonimiseerd door het op te slaan met tenminste 1.000 andere adressen. Helaas kun je binnen Bard zelf niets doen om te zorgen dat Google je IP-adres niet krijgt. Je enige optie is om een VPN te gebruiken, een Virtual Private Network, waarmee voor het hele internet onduidelijk is vanaf welke locatie je online bent.

Dit zijn op dit moment alle dingen die je kunt doen om te zorgen dat Google Bard niet allerlei gegevens van je bewaart, al is duidelijk dat de kans groot is dat Google het nog wel ergens op een server heeft staan. Goed om te weten: je mail of je Documenten van Google worden ook als ze aan Bard gelinkt zijn nooit door een mens gelezen.

Gebruik jij Bard en maak je je wel eens zorgen om je privacy? Laat het nu achter in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *