Android

Xiaomi wil Nederland en België veroveren, interview met Xiaomi-topman

Xiaomi is van plan om Nederland en België te veroveren met zijn producten. Ou Wen, Head of Western Europe, vertelt hierover in een interview met Androidworld en legt ook uit wat de verschillen tussen Xiaomi-, POCO- en Redmi-smartphones zijn.

AW: Kun je meer vertellen over de ontwikkeling van de productlijnen van bijvoorbeeld de Mi 11?

“Jazeker, ik weet dat we veel productlijnen hebben maar kort door de bocht kun je ze opdelen in drie lijnen: de Redmi-smartphones, de POCO (onafhankelijk van Xiaomi) en de Mi-range. De Redmi-lijn van Xiaomi is een instapmodel-smartphone met de beste specs voor de laagste prijs. Zo brengen we zeer binnenkort de Redmi Note 5G uit, een absolute prijsvechter met een chipset met 7 nanometer-processor-technologie. Bij de Redmi gaat het om een zeer prijs competitieve smartphone range.

POCO is een onafhankelijk smartphonemerk, gefocust op de specs voor de laagste prijs. In wezen is POCO een merk waarbij je echt alleen de specs krijgt waar je voor betaalt. Het is een aantrekkelijk geprijsde smartphone die wel alles kan voor de prijs en what you see is what you get. POCO is een smartphone die voornamelijk alleen in online retail te verkrijgen is.

Het was een logische volgende stap om het merk ook onafhankelijk te laten opereren in de Benelux. De lokale vraag wordt steeds groter en daarmee ook de groep POCO-fans. Daarnaast heeft POCO zijn eigen strategische merk-DNA met een specifieke doelgroep en missie. Xiaomi heeft een incuberende rol [Xiaomi ondersteunt POCO alleen nog in onder ander productie- en toeleveranciers, aftersales en kwaliteitswaarborging procedures, nvdr.].

Tenslotte is de Xiaomi Mi-range echt de eigen lijn van high-end smartphones zoals de Mi 11 Serie maar ook de Mi 11 Ultra. In de Mi-lijn gaat het Xiaomi echt om het bieden van de top notch technologie en het allerbeste niveau van specs: denk aan de Snapdragon 888, of de Mi 11 Ultra met een grotere 50-megapixelsensor, maar ook de Liquid Lens-technologie bij de Mi Mix Fold in China.”

Redmi 9T

AW: We zien Xiaomi verschuiven van entry level-merk naar een meer high-end merk, waarom die strategie?

“In wezen verschuift de focus niet maar hebben we nog steeds evenveel, zo niet meer entry level-smartphones met de Redmi Serie en hebben we inderdaad onze Xiaomi Mi-lijn uitgebreid met de allernieuwste technologie. We hebben ervoor gekozen om de Mi 11-lijn verder uit te breiden. De Mi 11 is het absolute vlaggenschip met cinematografische functies: WQHD+ 120 Hz display, Harmon Kardon-geluid, en de allerbeste Qualcomm Snapdragon 888-chipset, met 55W laden.

Vervolgens brachten we op 11 mei de Mi 11 Ultra uit met een nog sterkere set specs waaronder een grotere 50 megapixelsensor en Dolby Vision, HDR10+ display met 1,07 miljard kleur dimensies. Dat is het meest high end toestel. Daarnaast brengen we een commerciëler model uit: de Mi 11i, dat is een extensie op de Mi 11, met een Qualcomm Snapdragon 888-chipset, een E4 AMOLED-scherm en beschikt over een schermverversingssnelheid van 120 Hz, Dolby Atmos en dubbele luidsprekers, een batterij met een ultrahoge capaciteit van 4.520 mAh. Het toestel valt net onder de Mi 11.

En dan tenslotte hebben we de Mi 11 Lite in 4G en 5G-uitvoering voor een instapprijs. Dit toestel heeft de luxe look en feel van de Mi 11 Serie maar met een beperktere specs-set. Beide telefoons hebben een drievoudige camerareeks met een hoofdcamera van 64 MP, en met één klik-AI-cinemamodi, een Qualcomm Snapdragon 780G3 chipset tegen een zeer gereduceerd tarief voor een Mi 11. Het is de smartphone voor trendsetters en instagrammers.

Xiaomi wil Nederland en België veroveren, interview met Xiaomi-topman
Xiaomi Mi 11 Lite

AW: Welke technologieën liggen hieraan ten grondslag?

“De strategie van Xiaomi is om de 5G-smartphone te combineren met een ecoysteem van Internet of Things-producten, die door de Mi Home-app met elkaar in verbinding staan. Ons doel is om het leven gemakkelijker, slimmer en vooral comfortabeler te maken door geïntegreerde technologie. We lanceren juist nu de voordeligste 5G-smartphones omdat we juist in de huidige globale pandemie een sterkere verbinding nodig hebben.

Xiaomi maakt 5G-smartphones van instapniveau tot meer high-end modellen en biedt zo iedereen de kans om de voordelen van de nieuwe 5G-technologie te ontdekken. Verder zijn we als merk de eerste met de allersnelste processor: de Snapdragon 888 van Qualcomm. Bovendien tonen de meest recente GfK-resultaten dat Xiaomi een van de leidende merken is op het vlak van 5G

Ook lanceren we binnenkort de Redmi Note 5G op lokaal niveau, dat is een 5G-smartphone met de 7 nanometer processor technologie.”

AW: De Xiaomi-community in de Benelux vierde onlangs haar haar jubileum. Hoe waardevol is deze community voor Xiaomi?

“De Mi Fan-community is voor ons merk het allerbelangrijkste. Toevallig hebben we heel recent inderdaad het 11-jarig bestaan van Xiaomi gevierd met een speciaal Mi Fan Festival. Vanaf het begin hebben we onze community gedefinieerd als het vehikel van Xiaomi. Het is een hechte, wereldwijde community die het merk door een door kent en actief feedback geeft op onze producten en diensten.

Vanaf heden hebben we 21 gelokaliseerde Mi-community-sites in 5 regio’s over de hele wereld. Momenteel hebben we meer dan 293 actieve accounts in 79 overzeese markten, waar meer dan 69 miljoen actieve fans en volgers zijn, wat neerkomt op een groei van 44% op jaarbasis.

In de Benelux groeit de community ook snel. Recent hebben we een interview gedaan met onze Mi-fans.”

Xiaomi wil Nederland en België veroveren, interview met Xiaomi-topman
Xiaomi Mi 11i

AW: Xiaomi heeft onlangs de Mi Academy-app samen met Google gelanceerd om geïnteresseerden bekend te maken met Xiaomi en Google. Kun je daar meer over vertellen?

“De Mi Academy is een trainingsprogramma voor sales- en servicemedewerkers, Mi-fans en geïnteresseerden met nieuwe content en een breder trainingsaanbod door een complete sectie van het digitale platform toe te spitsen op Android. De app is ontwikkeld in samenwerking met Google en biedt trainingen over Xiaomi-producten en de applicaties van Google die op de smartphones van Xiaomi draaien.

Het afgelopen jaar is de digitale transformatie wereldwijd in een stroomversnelling geraakt. Dit was voor ons een reden om meer uitleg te geven bij onze producten. Ook salesmedewerkers behoeven verdere uitleg over onze producten, besturingssysteem. Dankzij onze sterke relatie met Google kunnen we klanten altijd innovatieve en betrouwbare producten aanbieden, maar met dit project gaan we nog een stapje verder in een al succesvolle samenwerking. Het zorgt ervoor dat de kennis en ervaring voor het correcte gebruik van producten en diensten toegankelijk zijn voor iedereen, aangeboden in een gelokaliseerde vorm (in de eigen taal, en toegespitst op het lokale aanbod).

Voor ons is het vooral belangrijk om iedereen toegang te geven tot de kennis van het merk en op deze manier is kennisdelen heel erg makkelijk en inclusief, ook de Xiaomi-gebruikers of mensen die Xiaomi overwegen kunnen een kijkje nemen in de app om zich te oriënteren.”

AW: Hoe gaat Xiaomi Nederland en België veroveren? Waar willen jullie over 5 jaar staan in Nederland en België bereikt hebben?

“Xiaomi is relatief nieuw op de Benelux-markt, toch merken we dat onze merknaam steeds vaker al geassocieerd wordt met smartphones. Het marktaandeel stijgt. Deze stijgende lijn willen we voortzetten. Echter is er natuurlijk veel meer te vertellen over ons ecosysteem. We hebben ongeveer twee tot drie jaar nodig om meer producten te introduceren. Zo kunnen consumenten de kwaliteit van onze producten en de filosofie erachter leren kennen, en krijgen we een reputatie.

Op het productlevel gaan we dus ons portfolio uitbreiden, denk aan een groter portfolio 5G-smartphones maar ook een bredere line-up van IoT-producten. Denk aan smart mobility, in de vorm van een Mi Smart Folding Bike (elektrische fiets), maar ook aan praktische producten zoals de wearable Mi Watch. In het luxe segment presenteren we ook een transparante TV de Mi Lux.

Xiaomi wil Nederland en België veroveren, interview met Xiaomi-topman
De Xiaomi Mi TV Lux

Op retaillevel willen we online enorm uitbreiden alsook in de fysieke retail. We hebben een zogenaamd ‘triatlon’-bedrijfsmodel met drie belangrijke pijlers: innovatieve hardware (I), internet services (II) en retail (III). En de laatste pijler retail is het hebben van een fysiek touchpoint in de vorm van offline retail waardoor onze producten toegankelijk zijn voor iedereen. We creëren een zeer efficiënt omni-channel distributiesysteem (nieuwe detailhandel) maar ook lokale Mi Stores voor onze klanten en Mi-fans om de producten te ervaren. Voor het komende jaar zullen we Mi Authorized Stores uitbreiden met een jaarlijkse groei van 71% in West-Europa. In de Benelux hebben we door de COVID-19 pandemie de groei van de fysieke retail uitgesteld maar we zijn nu weer gestart met de oriëntatie.

Het hebben van een fysieke retail is voor ons ook een onderdeel van marketing, het is een onderdeel van het creëren van zichtbaarheid en brand awareness. We hebben veel klanten die van ver afreizen naar de winkel om de producten te ervaren en vast te houden.

Onze ambitie is in om meer strategische partnerships te vormen met partners als onze retailers, e-commerce retailers, maar ook operators in Nederland, België en Luxemburg. En we hebben natuurlijk distributeurs waar we heel graag mee samenwerken.

Een ander doel is om een groter team op te zetten, om meer naamsbekendheid op de Nederlandse en Belgische markt te krijgen en een groter marktaandeel te verwerven. In België formeren we momenteel een volledig team en hebben we ons eigen kantoor geopend.”

Xiaomi wil Nederland en België veroveren, interview met Xiaomi-topman
Xiaomi Mi Smart Projector 2

AW: Wat zijn Xiaomi’s plannen met Redmi in Benelux? Willen jullie het ook echt als een apart merk naar voren schuiven?

“Redmi blijft voor ons een submerk in het Xiaomi-portfolio. Tot op heden zijn er geen plannen om dit merk onafhankelijk van ons te laten opereren.”

AW: Wat zijn de verschillen tussen Redmi en POCO? Opereren ze op een gelijkaardige manier ten opzichte van Xiaomi?

“Er is een verschil tussen Redmi en POCO. Redmi valt echt onder Xiaomi in onze regionen. POCO is een volledig onafhankelijk merk geworden. Dit wil zeggen dat Xiaomi POCO alleen nog ondersteunt in essentiële back-endfuncties, zoals productie- en toeleveranciers, aftersales en kwaliteitswaarborging procedures. Ook zal POCO blijven samenwerken met Xiaomi, omdat de POCO-toestellen draaien op het MIUI besturingssysteem van Xiaomi. POCO wil een erg jong, technologiebewust publiek bereiken. Mensen die zich anders dan de gemiddelde persoon voelen. Dat merk-DNA vereist een andere aanpak. Met 6 miljoen verkochte POCO-smartphones tonen ze aan dat consumenten enthousiast zijn over de filosofie achter het merk. POCO is nu al in 35 markten verkrijgbaar.

Het verschil is dus echt dat Redmi onder Xiaomi valt en POCO geheel onafhankelijk van Xiaomi opereert. Strategisch gezien is de Redmi lijn echt voor iedereen en ook zowel in fysieke als online retail te koop, de POCO focust zich op online retail.”

AW: Gaan jullie nog stappen maken ten aanzien van het updatebeleid nu Samsung zulke grote stappen op dit gebied maakt?

“Zeker weten, we kunnen er nog niet heel veel over zeggen maar geven nu duidelijk per lancering aan op hoeveel updates de nieuwe smartphones kunnen rekenen. Verder zullen we hier in de nieuwe lanceringen nog prominenter mee naar buiten treden, stay tuned.”

AW: Gaat Xiaomi zijn productaanbod in de Benelux nog verbreden (richting meer smarthome en andere producten)? In China verkopen jullie nog steeds een bredere waaier aan producten?

“Jazeker, we zien dat de vraag naar smartphones weer stijgt, en we zien ook dat de vraag naar IoT-producten stijgt, zo zijn er nu 324.8 miljoen IoT-apparaten geregistreerd wereldwijd, dit zijn er 38% meer dan het jaar ervoor. Ook blijkt uit de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2020 dat tijdens de lockdown van 2020 de verkoop van smarthome-apparaten met 500% – 700% steeg.

We hebben in Europa ongeveer 200 producten en wereldwijd rond de 2000+ producten. En we hebben 16.000 actieve patenten in heel Europa. Voor lokale markten moeten we onze producten altijd testen, lokale certificaten verkrijgen, de producten moeten eerst voldoen aan alle eisen, regels en productvereisten. We doen altijd heel uitgebreid onderzoek naar een markt voordat we een product lanceren.”

Xiaomi wil Nederland en België veroveren, interview met Xiaomi-topman
Xiaomi Mi Band 6

AW: Is het voor Xiaomi een uitdaging om de producten klaar te stomen voor de Benelux-markt? Tekst moet vertaald worden en software wordt aangepast. Hoe verloopt dat proces?

“Voor de Beneluxmarkt moeten inderdaad alle handleidingen, en MIUI-interfaces worden vertaald. Tot dusver verloopt het proces goed maar we zien ook nog verbeterpunten en groei potentieel in dit proces. Hetzelfde geldt voor de afterservices. We maken enorme stappen, ook met een trade-in programma, maar zoals in ieder bedrijf is Xiaomi continu in beweging en willen we juist dat onze gebruikers ons ook actief feedback geven.”

AW: Ou Wen, bedankt voor dit gesprek.

“Graag gedaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *