Android

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

De Mi 11 is Xiaomi’s nieuwe vlaggenschip waarmee het de lat hoger legt voor zichzelf. Elk aspect van de Mi 10 is terug naar de tekentafel gegaan, en de telefoon pakt uit met: een beter scherm, verbeteringen voor de camera, krachtiger snelladen en meer. Wij konden de telefoon testen.

Xiaomi Mi 11

We hoorden eind vorig jaar over de Mi 11 (849 euro) toen de telefoon in Xiaomi’s thuisland china werd voorgesteld. Recent gaf Xiaomi ook het startschot van de Europese variant. Dit keer krijgen we niet meteen een Mi 11, inclusief Pro- en Lite-versie voorgeschoteld. Op die manier lijkt Xiaomi alvast aandacht op de gewone Mi 11 te willen vestigen zodat die straks niet overschaduwd wordt door zijn grote broer. Verder zijn er ook al geruchten opgedoken over een bijzondere Mi 11 Ultra met een mini-schermpje naast de camera, maar ook over die telefoon is nog niets bekend. De afgelopen dagen konden we het Mi 11-flagship testen en hier lees je over onze bevindingen.

Specificaties

Behuizing: Gorilla Glass Victus (voorzijde), Gorilla Glass 5 (achterzijde), aluminium frame
Afmetingen en gewicht: 74,6 x 164,3 x 8,1 mm, 196 gram
Scherm: 6,81 inch QHD+ AMOLED, 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen: 12 GB
Opslaggeheugen: 256 GB
Camera’s achter: 108 MP hoofdcamera met f/1.9 en OIS, 13 MP groothoekcamera met f/2.4 en 5 MP telemacrocamera met f/2.4
Camera’s voor: 20 MP met f/2.2
Accu: 4.600 mAh, 55W snelladen, 50W draadloos laden, USB PD 3.0
Androidversie: Android 11, MIUI 12
Extra’s: Wifi 6, stereospeakers, omgekeerd draadloos opladen, 5G
Adviesprijs: 849 euro

Behuizing: gigantisch en fraai

Xiaomi heeft met de Mi 11 een erg grote telefoon gemaakt, en dat merk je als je naar het grote 6,81 in scherm kijkt. Gelukkig heeft Xiaomi er met de relatief dunne behuizing, de smalle 20:9-beeldverhouding en de gebogen scheurmanden voor kunnen zorgen dat dit toestel wel goed in de hand ligt. Al zullen de gebogen randen ongetwijfeld hun tegenstanders hebben, zeker voor wie graag een screenprotector gebruikt. Het is ook een aspect waarmee de telefoon zich onderscheidt van telefoons als de de Samsung Galaxy S21 (849 euro) en de OnePlus 8T (599 euro) die bewust met een plat scherm zijn uitgebracht. Persoonlijk vind ik dat het de telefoon een premium uitstraling geeft.

Het leuke aan de vlaggenschepen die we dit jaar al zagen verschijnen, is dat ze een design met meer eigenheid hebben, en dat geldt zeker ook voor de Mi 11. De telefoon heeft een cameraopstelling waarbij de grote lenzen van de hoofdcamera en groothoekcamera in de verf worden gezet. Een deel van het camera-eiland is ook afgewerkt met een transparant effect. Dat is wel erg fraai, maar de verschillende randjes rond de lenzen en het cameraeiland vangen wel wat stof op. Gelukkig is de achterzijde wel mat afgewerkt en zijn vingerafdrukken en vuil minder goed zichtbaar. Daarnaast komt de telefoon ook met een transparante cover, en dat is altijd een goede toevoeging.

Mijn Mi 11-testtoestel heeft de Horizon Blue-kleur die zichtbaar is over de achterkant en het aluminium frame van de smartphone. De Mi 11 is fraai, maar ik vind de kleurencombinaties van zijn grote concurrent, de Samsung Galaxy S21, wel specialer en meer stijlvol. Wat me ook opvalt is de best grote zwarte rand die nog rond het scherm zit, en die is in het bijzonder aan de afgeronde hoeken heel zichtbaar.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Een andere functie die we gewend zijn op de flagship maar die afwezig is op de Mi 11, is de IP68-waterbestendigheid. De Mi 11 kan dus geen onfortuinlijke duik in een plas water overleven, en dat is jammer gezien de kostprijs van het toestel. Alles samengevat is de Mi 11 een toestel met een premium uitstraling, maar wanneer je design en behuizing van dichtbij vergelijkt, zou ik toch de voorkeur geven aan de Galaxy S21 van Samsung.

Prachtig scherm

Zoals gezegd komt de Mi 11 met een groot 6,81 inch-scherm, ten opzichte van 6,67 inch bij de Mi 10 vorig jaar. Dat is nog niet alles, want Xiaomi heeft ook verder de kwaliteit van het paneel flink opgekrikt. De resolutie werd verhoogd tot 3200 x 1440 pixels, ofwel een WQHD-resolutie. Daarnaast heeft de telefoon een hogere verversingssnelheid gekregen van 120 Hz, tegenover de 90 Hz van de Mi 10.

In mijn hands-on-artikel over deze smartphone zag je al dat ik eerst niet helemaal onder de indruk was over het scherm omdat animaties niet vloeiend leken. Dat komt omdat Xiaomi ervoor kiest om wel de WQHD-resolutie standaard te gebruiken, maar die dan te combineren met een 60 Hz refreshrate. Dat heeft het bedrijf mogelijk gedaan om te besparen op de accu.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Zodra je 120 hz activeert is het scherm van de Mi 11 gerust “spectaculair” te noemen. Het moet op het gebied van helderheid niet onderdoen voor Samsungs S21, en beelden zijn mooi scherp met rijke kleuren. Xiaomi hanteert dan ook een kleurendiepte van 10-bit. Neem die uitstekende kwaliteit samen met de grootte van het paneel en je krijgt een van de beste toestellen die er zijn om video’s en foto’s te bekijken. Het scherm wordt daarnaast ook beschermd door Gorilla Glass Victus voor bescherming tegen krassen en valschade. Als de kwaliteit van het scherm voor jou een focus is, maar je wil niet meer dan 1000 euro voor je smartphone betalen, dan kan je bijna niet anders dan het knappe paneel van de Mi 11 overwegen.

Monsterlijke Snapdragon 888

De Mi 11 is de eerste telefoon die met de Snapdragon 888-processor van Qualcomm verschijnt. Het is Qualcomms high-end chipset voor 2021 die we dit jaar nog in menig toptoestel gaan aantreffen. Verder voorziet Xiaomi ook een stevige 12 GB van het snelle LPDDR5-werkgeheugen en ook 256 GB UFS 3.1 opslag. Je kan dus wel stellen dat de fabrikant niet heeft bespaard op de prestaties van dit toestel.

Wij waren uiteraard erg benieuwd hoe de Mi 11 en zijn processor het ervan af brachten in benchmarks, en het resultaat stekt zeker niet teleur. In onze testen wist de Mi 11 erg eenvoudig de OnePlus 8T en Samsungs Galaxy S21 (Ultra) van zich af te schudden. Die telefoons komen respectievelijk met de snapdragon 865 en de nieuwe Exynos 2100. De Mi 11 is daarom de snelste telefoon die bij Androidworld we tot hiertoe hebben getest

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Ook in de praktijk voel je dat je met de Mi 11 een krachtpatser in handen hebt. Enerzijds trotseert hij vlot alle apps en ook multitasking is voor de 12 GB RAM geen probleem. Anderzijds is hij ook de ideale telefoon om games te spelen die veel grafische kracht vragen. De Mi 11 heeft een LiquidCool-warmteafvoersysteem die de telefoon helpt afkoelen wanneer hij hoge prestaties levert. Toch viel me op dat de telefoon in bepaalde omstandigheden wel aardig warm kan worden.

Houd er ook rekening meer dat je in de praktijk geen noemenswaardige verschillen zal merken tussen de prestaties van de Mi 11 en de hierboven genoemde toestellen, want alle drie voelen ze gewoon razendsnel aan.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Accu levert precies wat je nodig hebt

Ik keek in eerste instantie ietwat bezorgd naar de Xiaomi Mi 11 als het om de accu gaat. De telefoon heeft immers een groter scherm gekregen met een hogere resolutie en een hogere verversingssnelheid. Het scherm is altijd de grootste verbruiker van de telefoon, en tegelijk heeft de telefoon een kleinere 4600 mAh accu vergeleken met de 4780 mAh accu van de Mi 10.

Al die zaken schreeuwen gewoon dat we minder goede accuprestaties konden verwachten, maar in werkelijkheid was ik aangenaam verrast. Met het scherm ingesteld op 120 Hz en een WQHD-resolutie wist ik goed de dag door te komen. Je ziet op onderstaande afbeelding hoe ik ‘s ochtends meteen zware benchmarks uitvoerde (het oranje gedeelte) die de accuduur in negatieve zin beïnvloeden, maar desondanks kom ik nog probleemloos de dag door. De telefoon presteert niet zo sterk als zijn voorganger, maar gezien de upgrades van dit toestel is dit een goede prestaties voor de Mi 11. De telefoon geeft hiermee ook een antwoord op de Galaxy S21 die in vergelijking teleurstellende accuprestaties wist voor te leggen.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Verder komt Xiaomi’s telefoon met een 55 watt oplader in de doos. Dat is zeker niet de krachtigste oplader die we zien bij telefoons uit dit prijssegment, maar het is wel een mooie upgrade ten opzichte van de 30 watt snellader van de Mi 10. Het gaat ook om een USB-PD 3.0-oplader, en je kan dus ook vlot andere apparaten opladen. De Mi 11 kan daarnaast ook sneller draadloos opladen met een vermogen van 50 watt, en hij kan andere apparaten omgekeerd opladen met een vermogen van 10 watt.

De vingerafdrukscanner klaart de klus

De Mi 11 heeft een optische vingerafdrukscanner die onder het scherm zit. De scanner heeft geen groot scanoppervlak zoals bij sommige andere scanners die we de voorbije maanden tegenkwamen, maar hij is snel genoeg en nauwkeurig. Het is zeker die niet de beste scanner die je bij een high-end telefoon kan vinden, maar hij klaart de klus wel en het vormt geen belemmering op je gebruikservaring.

Dubbele speakers

De Xiaomi Mi 11 verschijnt met een luidspreker aan de boven-en onderkant, en de speakers zijn geoptimaliseerd door Harman Kardon. Ik was erg tevreden met de volle klanken die de dual-speakers produceren, en dat lukt ook erg goed bij hoge volumes. We zien wel vaker dat telefoons met twee speakers een zachter maximaal volume hebben, maar dat is bij de Mi 11 niet het geval. Het geluid klinkt onderste speaker klinkt wel beduidend krachtiger in vergelijking met de bovenste, maar dat is zeker niet erg. Je hebt namelijk nog steeds het stereogevoel. Prima werk, Xiaomi.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

108 MP camera

Net als bij de Mi 10 pakt ook zijn opvolger uit met een 108 MP hoofdcamera, dit keer opvallend genoeg met een wat kleiner f/1,7-diagragma dat wat minder licht doorlaat. Xiaomi kiest dit keer wel voor een grotere sensor voor zijn 13 MP groothoekcamera en de twee overige lenzen worden geschrapt. De Mi 11 pakt uit met een zogenaamde telemacrocamera: een camera die je niet alleen foto’s van heel dichtbij laat nemen, maar je ook nog eens laat inzoomen op dat onderwerp.

Cameraspecificaties:

  • 108 MP hoofdcamera met f/1.9 en OIS
  • 13 MP groothoekcamera met f/2.4
  • 5 MP telemacrocamera met f/2.4

De Mi 11 neemt standaard foto’s volgens de 20:9-beeldbverhouding van zijn scherm en dat heb ik in onderstaande cameravergelijking dan ook niet aangepast. Ik vergeleek onlangs in de review de camera van de Samsung Galaxy S21 met de Google Pixel 5 en de Mi 11 stond hetzelfde lot te wachten.

In onderstaande vergelijkende test nam de Xiaomi Mi 11 het op tegen de Google Pixel 5 (629 euro). Je kan de cameraprestaties van beide toestellen hieronder ontdekken.

Hoofdcamera

Xiaomi Mi 11
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Google Pixel 5
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Groothoekcamera

Xiaomi Mi 11
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Google Pixel 5
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

5x zoom

Xiaomi Mi 11
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Google Pixel 5
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich
Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Xiaomi heeft geen echte grootse upgrades uitgevoerd aan de hardware van zijn cameraopstelling, maar de fabrikant heeft grote stappen voorwaarts gezet als het om de beeldverwerking gaat. Ik merk dat de belichting op de Mi 11 soms beter is vergeleken met de Pixel 5, en de kleuren zijn realistischer dan voorheen. Nachtfoto’s en schaduwen in foto’s zien er in het bijzonder veel beter uit vergeleken met de Mi 10 van vorig jaar, al zien we dat de Pixel 5 donkere beelden nog wel scherper krijgt.

Anderzijds legt de telefoon van Xiaomi meer details vast is beelden. De groothoekcamera van de M i11 heeft daarnaast wel een upgrade gekregen, maar kleuren zijn soms overgesatureerd. De Samsung Galaxy S21 wist wat beter te overtuigen in zijn strijd tegen de Pixel 5, en dit keer kan ik niet met overtuiging zeggen dat ik liever de Mi 11 op pad neem om foto’s te nemen dan de Pixel 5. Dit keer was het verschil kleiner in vergelijking met de strijd tussen de Samsung Galaxy S21 en de Pixel 5.

Telemacrocamera

Bijzonder aan de Mi 11 is zijn telemacrocamera: een camera die je tot 2 x laat inzoomen op onderwerpen die je van heel dichtbij fotografeert. Een dergelijke functionaliteit is in de eerste plaats interessant om de meer artistieke foto’s te maken. Ik vind het zeker een leuke toevoeging, al had een periscoopcamera met 5x zoom wel in de eerste plaats mijn voorkeur gekregen. Die mogen we mogelijk verwachten bij de Pro-versie van dit toestel.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Post-its op de hoek van de tafel

Nachtmodus

Xiaomi laat je nu standaard betere foto’s ‘s nachts nemen met de Mi 11, maar daarnaast is er ook nog steeds de aparte nachtmodus. De camera zet zijn sluiter extra lang open om meer invallend licht te verzamelen, maar we zijn niet bepaald overdonderd door het resultaat.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Foto genomen in de normale fotomodus met de hoofdcamera

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Foto genomen met de nachtmodus en de hoofdcamera

Selfiecamera

De Xiaomi Mi 11 heeft een 20 MP selfiecamera die een iets kleiner f/2.2 diafragma heeft vergeleken met de Mi 10 van van vorig jaar. Dat is ook zichtbaar aan de foto’s, want we zijn niet erg enthousiast over de prestaties van die selfiecamera. Zelfs bij tegenlicht dat niet eens fel is heeft de camera problemen met het dynamisch bereik. Dat moet beter bij een flagship.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Video’s

De Xiaomi Mi 11 kan net als zijn voorganger filmen in een hoge 8K-resolutie bij maximaal 30 frames per seconde. In 4K filmt hij verder aan maximaal 60 frames per seconde. Waar Xiaomi erg de nadruk op legt bij zijn Mi 11 zijn de filmprestaties ‘s nachts. Volgens het bedrijf kan elke camerasensor op de telefoon voortaan betere nachtbeelden maken.

In onderstaande video gingen we aan de slag met de verschillende camera’s. Het beste resultaat krijg je duidelijk bij de hoofdcamera en zonder in te zoomen. We zijn minder enthousiast over de filmprestaties van de groothoekcamera. Voor onderstaande video gebruikten we verder de stabilisatiefunctie, en zoals je kan zien in het filmpje heeft die een probleem waarbij het beeld soms schokt tijdens het filmen.

AI Bioscoopfuncties

Met de Mi 11 stelt Xiaomi nieuwe video-effecten voor genaamd de AI-bioscoopfuncties. Met ‘Magische Zoom’ kan je bijvoorbeeld een filmeffect voor thrillers en horrorfilms nabootsten, en de telefoon gaat dan tegelijk in- en uitzoomen om spanning op te bouwen. Verder heb je nog een effect dat een deel van het beeld doet stilstaan en een filmeffect waarbij je filmt met een langzame sluiter. Wanneer je beweegt tijdens het filmen, zie je achteraf dacht het licht lijnen vormt in het donker.

In onderstaande video zie je ‘Parallelle wereld’ aan het werk, en dat effect doet precies wat de naam doet vermoeden. De nieuwe filmfuncties zijn leuk, maar ze zijn eerder niche. Leuk voor een keer te proberen, maar geen enorme meerwaarde.

Nieuwe ‘AI Bioscoopfuncties’:

  • Magische zoom
  • Langzame sluiter
  • Stilstaande tijd
  • Nacht time-lapse
  • Parallelle wereld

MIUI 12: ruimte voor verbetering

MIUI 12 is de sofwareschil die met de Mi 11 komt. In het verleden schreven we vaak hoe Xiaomi met zijn software sterk gefocust bleef op de Chinese markt, maar het techbedrijf heeft de voorbije maanden op dat vlak stappen voorwaarts gezet. MIUI laat je simpelweg kiezen voor een launcher die meer op iOS gelijk of een startscherm met appdrawer.

Xiaomi stelde ook met de lancering van de Mi 11 een een aankomende software-update voor met als versie 12.5. Daarin voert het bedrijf nog tal van optimalisaties uit die de software-ervaring van Xiaomi-toestellen moet bevorderen. Telefoons gaan efficiënter om met processorkracht en de verbeteringen moeten ook de accuduur ten goede komen. Daarnaast komt de fabrikant met de mogelijkheid om veel van zijn eigen, voorgeïnstalleerde apps op het toestel te verwijderen. Voorheen kon je ze uitschakelen, maar binnenkort dus ook helemaal verwijderen. Je ziet namelijk op Xiaomi-toestellen dat het bedrijf een reeks apps van Google gebruikt, zoals Berichten, Gboard en de Telefoon-app, maar voor andere zaken komt Xiaomi nog steeds met een alternatief. Het is een goede zaak dat gebruikers nu de keuze krijgen welke software ze willen gebruiken en welke niet.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Een bug met het donkere thema dat problemen geeft in heel wat apps

MIUI 12.5 wordt een interessante update, maar hij komt pas uit in het tweede kwartaal van dit jaar. Op dit moment werkt de Mi 11 dus op MIUI 12, en ik kom daarbij met een aantal fouten in aanraking die ik bij andere toestellen van de fabrikant nog niet eerder heb gezien. Zo forceert de telefoon wanneer je het systeembrede donkere thema instelt, een donker thema bij apps die daarvoor geen ondersteuning bieden. In bepaalde gevallen is het niet storend, maar soms kan het de ervaring in apps verstoren. Dat was zeker het geval wanneer ik dezelfde fout zag in apps die al een donker thema hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de interface van Spotify waarin de play-knop verdwenen is net als de volumebalk. Verder is er nog een tweede fout in combinatie met de bubbels van Android 11. Je toetsenbord overlapt dan met het invoervak wanneer je een bericht uit een bubbel wil beantwoorden. Ik heb met Xiaomi contact opgenomen voor meer duidelijkheid omtrent deze fouten op de Mi 11, en ik pas dit artikel aan zodra ik antwoord heb gekregen.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Een bug met de bubbels van Android 11 zorgt ervoor dat je niet ziet wat je typt

Xiaomi heeft zijn reputatie niet mee als het om software-updates gaat en het merk veroorzaakte kritieke bugs op zijn telefoons. Door de jaren heen waarin ik telefoons test, zag ik meer fouten op telefoons van Xiaomi dan op toestellen van eender welk ander merk. Daarnaast zijn er ook advertenties op de smartphones, al kan je die wel uitzetten. Daarnaast sluit de software van de MI 11 ook app-processen op de achtergrond af om zo de accu van de telefoon een boost te geven. Als je de MIUI-batterijbesparing wil uitschakelen, moet je dat voor elke individuele app doen als je zeker wil zijn dat pushmeldingen vlot verschijnen. Software is dus nog steeds een aspect om mee in overweging te nemen wanneer je een Xiaomi-telefoon overweegt.

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Xiaomi was helaas een van de enige fabrikanten die geen concrete beloftes doet op het vlak van het updatebeleid van zijn toestellen. Verwacht wordt dat de telefoon versie-updates ontvangt tot en met Android 13 en ook beveiligingsupdates mag je twee jaar lang verwachten. Dat is het minimum dat Google van fabrikanten verlangt. Met welke frequentie die updates zullen komen is niet bekend.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Conclusie

De Xiaomi Mi 11 is een toptoestel dat een premium smartphone-ervaring creëert zonder dat het prijskaartje de 1000 euro overschrijdt. Het scherm van deze smartphone is bijvoorbeeld van de hoogste klasse. Daar bestaat geen twijfel over. Verder is de telefoon ook een snelheidsmonster met de Snapdragon 888 die een ware demonstratie geeft in onze benchmarks, en we appreciëren ook de uitstekende stereospeakers.

Al is het belangrijkste aspect van deze telefoon misschien niet eens het sterkste. De 4600 mAh accu zorgt ervoor dat je moeiteloos de dag door komt zonder dat je telefoon ‘s avonds aan de oplader moet. Dat was bij de Samsung Galaxy S21 wel anders, en daarnaast krijg je gewoon een 55 watt snellader in de doos. Het design van de telefoon springt er ook uit in de goede zin, maar we geven hierbij wel de voorkeur aan de S21, zeker ook omdat die IP68-waterdicht is.

Xiaomi Mi 11 review: ultieme concurrent voor de S21 meldt zich

Xiaomi heef ook de nodige verbeteringen doorgevoerd aan de beeldverwerking van de camera. De Mi 11 weet zo bij te benen bij andere vlaggenschepen, al zou ik nog steeds de camera van de S21 verkiezen boven die van de Mi 11. De software is verder ook nog altijd zonder twijfel het minst goede aspect van Xiaomi-telefoons. Het gaat zeker de goede richting uit en je kan soms de minder goede aspecten met eigen alternatieven wegwerken, maar opnieuw zijn er ernstige bugs in de software geslopen. Xiaomi geeft daarnaast ook geen garanties rond zijn updatebeleid.

Als je alles samen neemt, dan merk je dat de Mi 11 een serieuze uitdager voor de Samsung Galaxy S21 en voor alle vlaggenschepen onder de 1000 euro. De telefoon presteert zelfs beter op een belangrijk aspect zoals de accuduur, en verder laat de telefoon geen al te grote steken vallen. Zolang je je niet door de software laat afschrikken, is deze telefoon in zijn prijsklasse een heel goede keuze.

Positieve punten

+ Fantastisch scherm

+ Snelste telefoon die we getest hebben

+ Goede cameraprestaties met de hoofdcamera

+ Stereospeakers

+ Mooi design

+ Goede accu

Negatieve punten

– Software blijft een bezorgdheid

– De groothoekcamera en selfiecamera zijn geen hoogvliegers

– Niet waterdicht

Xiaomi Mi 11 kopen

De Xiaomi Mi 11 is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Grey en Horizon Blue en met een adviesprijs van 849 euro. Je kan hem kopen via Mi.com, Vodafone, KPN, Belsimpel, Coolblue, Bol.com en Mobiel.nl.

Tijdens de pre-order periode tot en met 15 maart krijg je de Mi Watch cadeau bij aankoop van een Mi 11 via: Mi.com, Belsimpel, Coolblue, Bol.com en Mobiel.nl.

Xiaomi levert de Mi 11 met een gratis garantie van twee jaar. Daarnaast komen klanten in aanmerking voor een eenmalige gratis reparatieservice bij hun lokale Xiaomi Service Center tijdens de eerste twaalf maanden na de aankoop.

Xiaomi Mi 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *