Android

Wat is het verschil tussen een periscoop en een telelens-camera?

Groothoeklens, ultragroothoeklens, periscooplens, telelens: als het gaat om de benamingen van de verschillende lenzen en sensoren op je smartphone, dan raak je soms in de war van de terminologie. Als je een foto op afstand maakt, gebruik je dan de periscoop of de telelens-optie? Dit zijn de verschillen.

Periscoop en telelens

Het grootste verschil tussen de periscooplens en de telelens is dat je met de één inzoomt en met de ander nog verder inzoomt. Telelens is wat dat betreft handig te onthouden: tele betekent ‘ver’. Deze lens heeft een groot bereik waarbij het niet nodig is om zelf nog te gaan zoomen. Sterker nog, je kunt beter niet zelf nog inzoomen, want hij maakt op afstand een scherpere foto die je later op je PC of bij het bewerken op je smartphone handmatig kunt inzoomen waarbij de scherpte niet verloren gaat.

Telelens betekent dat een camera verder kan staan van de sensor, zoals een telescoop ook beter is als hij langer is. Schuif je hem uit, dan wordt de afstand tussen je oog en de lens groter, met tot gevolg dat je verder kunt kijken. Het is voor een smartphone natuurlijk een stuk moeilijker om deze afstand te bewerkstelligen, zonder dat er een te dik camera-eiland volgt. Een vervelend probleem, maar de oplossing hiervoor is de periscoop. Voordat we hierin duiken, eerst even stilstaan bij twee belangrijke zoom-aspecten.

Optisch zoomen en digitaal zoomen

In het zoomen zijn er ook twee verschillen om rekening mee te houden. Digitale zoom zorgt ervoor dat er in een foto wordt gesneden, dus eigenlijk doet de smartphone dan niets speciaals met een lens: het is alleen softwarematig zoomen en dat is niet optimaal voor een goede fotokwaliteit. De andere zoom is de optische zoom, die zorgt dat de cameralens de afbeelding vergroot die op de sensor valt. Omdat de hele sensor hierbij meewerkt, kan een veel hogere kwaliteit worden behaald.

Gerelateerde artikelen

Terug naar de periscoop. Oppo was de eerste smartphonemaker die hiermee op de proppen kwam in de Reno 10X Zoom. Een periscoop ken je van een onderzeeër (zo’n manier om naar buiten te kunnen kijken): hierbij wordt gebruikgemaakt van een prisma en het weerkaatsen van licht. Zo werkt het ook bij smartphones met periscooplens. Het lukte Oppo om zoom mogelijk te maken van meer dan vijf keer zo groot als waar de hoofdcamera toe in staat was. Al gauw bleek Huawei er ook mee te experimenteren en dit zelfs een maand later aan te kondigen voor zijn nieuwe vlaggenschip (P30 Pro). Inmiddels heeft elke smartphoneleverancier wel zijn eigen periscoopoplossing.

Meer afstand en diepte

Die periscoop is onder andere populair onder portretfotografen, omdat de zoom beter is, waardoor er in de foto meer ruimte zichtbaar is tussen de camera en het onderwerp, wat veel diepte creëert waardoor een portret meer tot leven komt. Ook is dankzij periscoopcamera’s een nog beter bokeh-effect mogelijk (waarbij de achtergrond wazig is en de voorgrond haarscherp). Kortom, die periscoop is een heel belangrijke uitvinding gebleken voor smartphones. Sony heeft met zijn Xperia 1 III destijds zelfs een innovatie laten zien op dit gebied, door deze twee focale lengtes toe te voegen waardoor foto’s nog beter gezoomd worden. Ook Oppo is hier flink mee bezig en zorgt dat je van 85mm zoomen naar 200mm gaat, wat steeds dichterbij professionele camera’s komt.

Gerelateerde artikelen

Smartphonemakers zijn al jaren druk bezig om je nog mooiere foto’s te laten maken en komen vaak met de meest opvallende, originele technische snufjes. Toch kunnen we stellen dat de periscoop één van de beste uitvindingen op smartphonecameragebied is van de laatste jaren. Je kunt hiermee heel professioneel ogende foto’s kieken en nog beter zorgen dat een portret echt spreekt. Iets wat je met een telelens in ieder geval nooit zal lukken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *