Android

Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro

Met de Xperia Pro-I heeft Sony een cameratelefoon van 1799 euro voorgesteld. Het stopte een grote 1 inch sensor voor compactcamera’s in een smartphone samen met een kwalitatieve ZEISS-lens en tal van handige sensoren en features. In deze review neemt hij het op tegen de Google Pixel 6 Pro.

Sony Xperia Pro-I

In oktober verraste Sony iedereen met zijn aankondiging van de Xperia Pro-I. Een smartphonecamera die niet alleen een erg grote sensor heeft maar nog veel meer cameratechnologie die tot de verbeelding spreekt. Al kan tegelijk ook hetzelfde gezegd worden over het prijskaartje van de smartphone: 1799 euro.

Dit is niet je klassieke Androidworld-review, omdat we in dit artikel echt scherpstellen op de camera. De telefoon vertoont op alle andere aspecten veel gelijkenissen met de Xperia 1 III, die we eerder uitgebreid konden testen. We bekijken dus eerst wat Sony’s camera technisch te vertellen heeft, en dat is – spoiler alert – heel wat. Daarna maken we een vergelijking met de foto’s die we schoten op de Google Pixel 6 Pro. Als laatste bespreken we andere plus- en minpunten van de telefoon. Is dit de meest indrukwekkende cameratelefoon die ooit is gemaakt? Ontdek het hier.

Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

Sony Xperia Pro-I
Behuizing: Corning Gorilla Glass Victus (voorkant), Corning Gorilla Glass 6 (achterkant)
Afmetingen en gewicht: 166 mm × 72 mm × 8,9 mm, 211 gram
Scherm: 6,5 inch 4K OLED (4K, 3840 x 1644 pixels), 21:9, 120 Hz, HDR, 643 ppi
Processor: Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen: 12 GB
Opslaggeheugen: 512 GB UFS 3.X
Camera’s achter: 12 MP hoofdcamera (f/2.0-4.0) met OIS, 12 MP groothoekcamera (f/2.2), 12 MP telecamera (f/2.4) met OIS en 2x optische zoom, ToF-camera
Camera’s voor: 8 MP selfiecamera (f/2.0)
Accu: 4500 mAh, 30 watt snelladen
Androidversie: Android 11
Extra’s: IP65/IP68-waterdicht, Dual speakers met 360 Reality Audio, Dolby Atmos, 3,5 mm jack, vingerafdrukscanner aan de zijkant, 5G, microSD
Kleuren: zwart
Adviesprijs: 1799 euro

Technisch hoogstandje?

Meteen ter zake: Met zijn 12 MP hoofdcamera gebruikt Sony zijn 1,0 inch Exmor RS-sensor, ofwel dezelfde die ook een plaats kreeg in de RX100 VII-compactcamera. We zien al langer een evolutie van smartphonecamerasensors die steeds groter worden en dat de grenzen met compactcamera’s vervagen. Toch maakt Sony die evolutie wel heel concreet als je kijkt naar het technische hoogstandje dat de Xperia Pro-I is. Deze camera biedt namelijk veel meer dan alleen een grotere 1 inch sensor. Hier volgt een samenvatting, maar zet je schrap.

De hoofcamera maakt gebruik van een speciale beeldverwerkingsprocessor, de BIONZ X. Die herkent de ogen van mensen en dieren om ze zorgvuldig in beeld te volgen en scherp te stellen, zowel tijdens het filmen in 4K als fotograferen. Kortom: technologie rechtstreeks uit de Alpha-systeemcamera’s van Sony. Filmen kan ook in 4K en 120 frames per seconde en dat is een primeur voor smartphones.

Het eigenlijke scherpstellen gebeurt met de phase detection autofocus (PDAF) die werkt met 315 punten, en die wordt ook nog eens bijgestaan door de ToF-camera. Dat werkt voor alle camera’s op de achterzijde. We gaan nog heel even door. Voor hoofdcamera wordt een kwalitatieve ZEISS Tessar-lens gebruikt met een dubbel diafragma en een speciale T* anti-reflecterende coating. Dat moet ook leiden tot scherpere en meer contrastrijke foto’s. En tot slot is er een variabel diafragma van f/2.0 en f/4.0 op de hoofdcamera waarmee je in de camera-apps op de telefoon kan experimenteren met scherptediepte op de achtergrond.

Op papier is het om je duimen en vingers bij af te likken als je weet dat dit krijgt in combinatie is met een smartphonecamera, en als je heel even de prijs vergeet. Dit wekt op zijn minst de aandacht van fotografie-enthousiasteling.

Belangrijke bedenkingen

Toch zijn er ook een paar feiten over de cameraopstelling die de wenkbrauwen doen fronsen. Dingen die Sony eerder als voetnoot vermeld. Om zo’n grote camera in een smartphone te doen passen, wordt een deel van de sensor bedekt. De telefoon gebruikt enkel het centrale deel van de Exmor RS om foto’s te maken in een 4:3-beeldverhouding, dat is ongeveer 60 procent van de gehele sensor.

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro

De RX100 VII-camera waar we eerder over spraken neemt dan ook foto’s in 20 MP-resolutie, terwijl de Xperia Pro-I noodgedwongen 12 MP foto’s aflevert. Als gevolg zal de hoofdcamera wat minder licht kunnen opvangen dan eigenlijk mogelijk had geweest met een 1 inch sensor.

Al blijft de werkelijke sensorgrootte nog steeds groter vergeleken met veel concurrenten. Maar kijk ook eens naar het f/2.0-diafragma dat mee de hoeveelheid licht bepaalt die de sensor kan opvangen. Andere high-end smartphones komen met een grotere lens. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S21 Ultra met zijn f/1.8-lens (een kleinere waarde is groter).

En daar stopt het niet bij. Was het je al opgevallen dat we het nog maar weinig over gehad over de groothoekcamera en telecamera van de telefoon. Dat komt omdat Sony maar weinig extra heeft toegevoegd ten opzichte van de respectievelijke camera’s bij de Xperia 1 III. De groothoekcamera is dezelfde en de telecamera heeft een kleiner bereik van 2x optische zoom. Dat vergeleken met de periscoopcamera in de Xperia 1 III. Het duidt op minder veelzijdigheid.

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro
De Google Pixel 6 Pro

Cameravergelijking

Op papier zijn er dus heel wat aspecten die in het voor- en nadeel van deze cameratelefoons spreken. Toch is smartphonefotografie veel meer dan alleen een technisch verhaal. De beeldverwerking van fabrikanten heeft ook een grote invloed op fotografie en video en die is niet in specificaties vast te leggen.

Een smartphonefabrikant die traditioneel sterk is met zijn beeldverwerking is Google. Met de Pixel 6 Pro (899 euro) kwam er vorig jaar dan eindelijk een sterkere hoofdcamera en periscoopcamera, maar de beeldverwerking via de Google Tensor-chipset blijven wel een hoofdrol spelen. We bespreken hoe de Sony Xperia Pro-I presteert vergeleken met de Google Pixel 6 Pro.

Cameraspecificaties

– Lees verder onder de specificaties –

Sony Xperia Pro I Google Pixel 6 Pro
Groothoekcamera 12 MP (f/2.2, 1/2,55″) 12 MP (f/2.2)
Hoofdcamera 12 MP (f/2.0-4.0, 1,0″) met OIS en PDAF met 315 punten 50 MP (f/1.9, 1/31″) met OIS, Dual Pixel PDAF en laserautofocus
Telecamera 12 MP (f/2.4, 1/2,9″) met OIS en 2x optische zoom 48 MP (f/3.5, 1/2″), periscoopcamera met 4x optische zoom
Selfiecamera 8 MP (f/2.0, 1/4″) 11,1 MP (f/2.2)
Zo werkt de vergelijking

Je ziet links telkens de foto van de Xperia Pro-I en rechts de foto van de Pixel 6 Pro. We kozen voor de vergelijking een gevarieerde selectie van foto’s in verschillende lichtomstandigheden. Alle foto’s werden genomen in de automatische modus.

Hoofdcamera

Google-telefoons zijn traditioneel sterk in de belichting van foto’s, want de beeldverwerking doet er alles aan om donkere elementen alsnog goed zichtbaar te maken. Sony heeft een andere insteek en zet in op realistische zwartwaarden en foto’s die over het algemeen wat donkerder zijn.

Soms pakt die aanpak van Sony beter uit, maar meestal leveren de foto’s van de Pixel betere beelden op. Tenminste als je foto’s wil die gewoon ‘hapklaar’ zijn: beelden die meteen op sociale media kunnen. De foto’s die de groothoekcamera van Xperia Pro-I maakt geven je mogelijkheden voor de nabewerking, maar onze ervaring leert dat smartphonegebruikers daar meestal niet op zitten te wachten. Professionele fotografen en hobbyisten zouden wel vrolijker kunnen worden van Sony’s beeldverwerking, en zeker omdat de donkerdere beelden lagere iso-waarden bevatten.

Een andere vaststelling is dat Googles beeldverwerking beter situaties inschat zoals een blauwe lucht met wolken. Je krijgt dan een mooiere landschapsfoto op de Pixel 6 Pro. We zien ook meer contrasten tussen de kleuren bij de Pixel-foto’s.

Als we naar de mate van details kijken, dan zijn resultaten soms wisselend. Sony’s camera heeft de PDAF met 315 punten die helpen met scherpstellen. Je merkt bij foto’s met onderwerpen die dichtbij staan dat de Sony-camera soms probeert om een groot deel van de foto scherp te stellen en overal detail te tonen. In de foto met het plankje met eten bijvoorbeeld zie je meer details over de gehele foto vergeleken met de Pixel, terwijl de telefoon van Google nogal knullig op het potje met boter scherpstelt. Anderzijds bij de foto met de open haard, zijn er ook meer details zichtbaar in de foto van Sony, maar uitgerekend de stonken hout en het vuur zijn dan weer veel mooier op de foto van de Pixel 6 Pro.

Het is vooral bij landschapsfotografie dat de Pixel 6 Pro zich pas echt weet te onderscheiden. Als we bij de strandfoto inzoomen op de golven van de Noordzee, dan zijn er dramatisch minder details te bespeuren in de foto van de Xperia Pro-I. Bij de donkerdere de foto bij de rivier en de foto bij de windmolen kan je hetzelfde zien.

Als we alles samen nemen dan zie ik waarom fotografieliefhebbers meer plezier kunnen beleven met de foto’s die de Sony maakt. Ik werd ook echt enthousiast van de sterke autofocus van die camera, maar de Pixel 6 Pro en zijn uitstekende beeldverwerking leveren an sich de beste beelden af.

– Lees verder onder de galerij –

Groothoekcamera

We zien eigenlijk heel wat vergelijkbare dingen gebeuren met de groothoekcamera’s van de telefoon. Bij de Pixel 6 Pro is er de betere belichting, terwijl de Sony nog steeds gaat voor realistisch zwart en een gretige focus die een groot gedeelte van de foto wil scherpstellen, weer met met wisselend succes.

De Pixel 6 Pro weet iets meer details in foto’s te behouden, maar het verschil is niet heel groot. Wat wel sterker opvalt bij de vergelijking met de groothoekcamera is een verschil in vervormingen aan de randen. Dat is een bekend probleem dat optreedt bij groothoekfoto’s en de Xperia Pro-I heeft meer onrealistisch verbuiging aan de randen.

– Lees verder onder de galerij –

Telecamera bij 5x zoom

Geen van beide camera’s heeft heeft 5x optische zoom, maar de Pixel 6 ¨Pro komt er wel veel dichter in de buurt. De camera moet minder beroep doen op digitale zoom. De Xperia Pro-I daarentegen moet het stellen met 2x optische zoom. Als je gaat vergelijken, zie je dat de Xperia Pro-I geen partij vormt voor de foto’s die de Pixel 6 Pro maakt.

De telecamera van Sony maakt veel minder goede foto’s in lastige lichtsituaties en we zien minder details in foto’s. Vaak heeft de telecamera ook echt last met scherpstellen, ondanks de optische beeldstabilisatie (OIS). Wat jammer dat Sony niet de periscoopcamera van de Xperia 1 III heeft gebruikt bij dit toestel. Vermoedelijk zal de grote sensor van de hoofdcamera al te veel ruimte in de behuizing hebben ingenomen.

– Lees verder onder de galerij –

Nachtfoto’s

Sony heeft geen aparte nachtmodus in de camera-app van de Xperia Pro-I, terwijl Google dat wel heeft. In onderstaande vergelijking zie je enkel Pixel-foto’s die zonder de nachtmodus zijn gemaakt. De eerste foto is gemaakt met de hoofdcamera’s, gevolgd door een groothoekfoto en een foto met de telecamera.

Bij de eerste vergelijking met de hoofdcamera gaat de Xperia Pro-I de mist in met het dynamisch bereik. Delen van de foto zijn hopeloos overbelicht. Je zou kunnen stellen dat de foto van Sony wel meer belicht is, en dat klopt. Maar met de nachtmodus van de Pixel 6 Pro kan je ook een dergelijk resultaat bekomen, maar zonder de overbelichting.

In de tweede fotovergelijking met de groothoekcamera zien we dat de Xperia Pro-I juist wel voor een donkerder beeld gaat om zo weinig mogelijk iso-waarden te gebruiken en dus onzuiverheid toe te laten. Google gaat wel voor meer belichting, ten koste van een zuiver beeld.

Bij de derde vergelijking met de telecamera en 5x zoom merken we dat beide camera’s logischerwijs moeite hebben om een goede foto voor te schotelen. Googles telecamera weet wel veel meer elementen in het goed in beeld weer te geven.

– Lees verder onder de galerij –

Selfiecamera

De 8 MP selfiecamera van Sony legt iets minder details vast dan de 11,1 MP camera van Google. Toch vinden we dat de Sony-camera realistischere kleuren weergeeft.

Vaak zien we dat de kleinere sensors die bij selfiecamera’s worden gebruikt, last hebben met tegenlicht. De Pixel 6 Pro gaat prima met tegenlicht om terwijl het wel een probleem vormt bij de Xperia Pro-I.

Video

Hieronder zie je een vergelijking van twee 4K-video’s, elk gemaakt met 30 fps. Al kan de Sony anders dan de Pixel in principe opnemen tot 120 fps. Je kan in de video zien de Pixel 6 Pro een sterkere videostabilisatie toepast, en die is ook standaard actief op die telefoon. Google legt ook beter de blauwe lucht vast, al is het strand beter belicht door de Xperia pro-I. De telefoon van Google filtert ook iets beter het gierende geluid van de wind dan de Xperia Pro-I dat doet.

– Lees verder onder de video’s –

Camerasoftware

Sony levert zijn telefoon met maar liefst drie camera-apps. ‘Photography Pro’ is de standaard-app voor fotografie die wordt geopend als je de fysieke sluiterknop op de telefoon ingedrukt houdt. Met deze app heb je meerdere camerastanden: van een volautomatische stand tot eentje waarbij je alles manueel doet. Denk aan de sluitertijd en belichting aanpassen en manueel scherpstellen. Daarmee geeft Sony je veel meer opties dan de meeste fabrikanten met de Pro-modus van hun camera-app.

Het is heel interessant om met de verschillende camerastanden aan de slag te gaan, maar wat je niet mag verwachten is dat deze manuele modi alle problemen oplossen die hierboven in de cameravergelijking zijn omschreven. Neem nu de foto met het haardvuur, een foto in lastige lichtomstandigheden. Ik heb voor lange tijd geprobeerd om de blokken hout en het vuur beter vast te leggen door de instellingen van de autofocus aan te passen en een langer sluitertijd toe te passen, maar zonder resultaat dat de foto’s van de Pixel 6 Pro overtreft. De vele opties scheppen dus mogelijkheden en je krijgt de kans om een scène vast te leggen zoals jij dat wil, maar verwacht zeker geen wonderen. Je loopt wel nog steeds tegen bepaalde limieten aan.

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro

Met de Photography Pro-app kan je trouwens ook gewoon filmen, maar dan met beperkte instellingen. Wil je nu zelf graag de focus, iso-waarden, het diafragma, de belichting, stabilisatie en nog veel meer regelen, dan is er voor jou de ‘Video Pro’-app. Sony heeft ook nog een derde-app genaamd ‘Cinema Pro’ voor wie nog meer instellingen wil en toegang tot speciale filters die gebaseerd zijn op professionele camera’s van Sony.

De apps hebben elk een leuke interface en slagen erin om de geavanceerde instellingen relatief overzichtelijk te maken. We kennen ze ondertussen ook al van de Xperia 1 III. Toch vraag ik me af of deze apps niet tot één te combineren zijn, waardoor je vlotter tussen de verschillende functies kan wisselen.

Respectievelijk Photography Pro, Video Pro en Cinema Pro

Sony Xperia 1 Pro-I, de pluspunten

Sony heeft een aantal leuke designelementen en features toegevoegd aan de behuizing. De ribbels in het metalen frame zijn erg leuk en daar zijn ook een aantal extra knoppen te ontdekken. Er is een sluiterknop die je half kan indrukken om scherp te stellen. Die zou ik gelijk graag zien bij meer vlaggenschepen. De vingerafdrukscanner aan de zijkant levert ook goed werk.

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro

Verder heeft de telefoon een matzwarte afwerking waar vingerafdrukken nauwelijks zichtbaar zijn. De camera steekt niet te ver uit de behuizing. Zoals we gewend zijn geeft Sony zijn vlaggenschepen een prima stel speakers en ook de audiojack is een leuke toevoeging. De Xperia Pro-I biedt daarnaast ook nog eens ondersteuning voor microSD. Bedankt Sony, om niet de massa te volgen.

De Xperia Pro-I komt met een kale Android-ervaring en dat maakt de telefoon erg gebruiksvriendelijk. Het bedrijf voegt wel een aantal eigen apps toe waarvan je enkele al eventueel bij de installatie kan afwenden. Het gaat om onder meer Amazon, Amazon Prime Video, de PlayStation-app, een app om je gegevens over te zetten en een nieuws-app van Sony. Er is verder een handig menu aan de zijkant waar je je favoriete apps in kwijt kan.

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro

Sony Xperia 1 Pro-I, de minpunten

Als je de speciale cameraopstelling wegdenkt, dan blijft de Xperia Pro-I jouw doorsnee Sony-vlaggenschip. En dat staat al jarenlang voor eigenzinnige keuzes die niet altijd goed uitdraaien. Sony blijft bijvoorbeeld vastklampen aan een ontwerp met duidelijke schermranden waardoor de telefoon wat langer aanvoelt vergeleken met de meeste telefoons. Dat gevoel wordt nog versterkt in combinatie met de 21:9-beeldverherhouding.

Scherm mist helderheid

Als je video’s kijkt op de Xperia Pro-I kijk je ook vaak aan tegen donkere balken aan de rand, omdat de meeste videocontent nog steeds in 16:9 te bekijken is. Daarnaast kiest Sony nog altijd voor een 4K-paneel, ook al blijft de meerwaarde op een klein smartphonescherm erg beperkt.

Het paneel is ook te laag van helderheid als we de telefoon met andere vlaggenschepen vergelijken. Wanneer je HDR-videocontent bekijkt, valt dat nog het minste op, maar het is een gekend probleem van Sony-vlaggenschepen. Het gebeurde regelmatig dat ik buiten aan het fotograferen en filmen was en bijvoorbeeld de sluitertijd en witbalans aanpaste, om dan vast te stellen dat je nauwelijks het verschil in beeld kan beoordelen. Dat omdat het scherm gewoon te donker blijft in fel zonlicht. Erg jammer.

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro
Accuduur

De telefoon heeft niet de beste accuduur, want ik sloot de dag af met gemiddeld 10 procent aan resterende capaciteit, maar er waren ook dagen dat ik bij normaal gebruik het einde van de dag net niet haalde. Vooral het stand-by-verbruik lijkt een probleem te zijn. Volgens onze testapplicatie AccuBattery kan je de telefoon gedurende 8 uur en 49 minuten actief gebruiken en in stand-by houdt hij het 25 uur en 33 minuten vol. Als je dan naar een realistisch gebruiksscenario kijkt, kom je uit op 15 uur en 21 minuten.

Over opladen kunnen we kort zijn. Een snellaadvermogen van 30W is geen al te best resultaat en draadloos opladen is niet mogelijk. Al bij al is de combinatie tussen gemiddelde accuprestaties en een matige snellader niet erg goed, zeker niet voor de fotografieliefhebber.

De prestaties van de telefoon zijn wel erg sterk dankzij de Snapdragon 888. Al merkte ik wel dat de telefoon soms erg heet wordt wanneer je voor lange tijd filmt of de chipset tot het uiterste drijft in games.

Sony Xperia Pro-I

Conclusie

De Xperia Pro-I is een telefoon die op en top Sony is. Een buitenbeentje eersteklas, zoals we van het bedrijf gewend zijn. De telefoon biedt veel flexibiliteit voor de fotografieliefhebber en het is heerlijk om in de camera-apps te duiken en de verschillende instellingen uit te proberen. Al maakt dat van de Xperia Pro-I niet de beste cameratelefoon die op dit moment kan kopen.

Zeker niet als je de factor prijs-kwaliteit meerekent, want bij een cameratelefoon van 1800 euro verwacht je foto’s te maken die je mond doen openvallen. “Kan een telefoon zo goed fotograferen?”, moet de reactie zijn van mensen die de kiekjes bekijken. De Huawei P40 Pro Plus maakte twee jaar geleden die verwachting waar met zijn camera met 10x optische zoom. Het was een cameratelefoon die zijn tijd ver vooruit was. Bij deze Sony is dat nog iets anders.

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro

Ondanks de opmerkelijke sensor van de hoofdcamera stuit je hoe dan ook op de limieten van de hardware en beeldverwerking. Sony maakt drie verschillende camera-apps beschikbaar die de gebruiker meer controle geven. Toch kan je met die manuele instellingen ook geen wonderen verrichten. Daarbij komt nog dat de telecamera een stapje eigenlijk achteruit is vergeleken met de Xperia 1 III.

Denk je de camera weg dan blijven alle voor- en nadelen over die de laatste jaren verbonden zijn met Sony-telefoons. Het bedrijf heeft nu eenmaal een eigenzinnige kijk op telefoons en wijkt daar ook niet van af. Als we dan ook kritisch naar de Xperia Pro-I kijken, is het heel moeilijk om deze telefoon aan te raden met zijn adviesprijs van 1799 euro. Voor die prijs koop je een prima midrange telefoon en dan ook nog eens een uitstekende systeemcamera erbovenop. Fotografiehobbyisten die de speciale camerasoftware willen gebruiken, kunnen dat eigenlijk ook al in de Xperia 1 III.

Of de Xperia Pro-I dus een echte verkoophit wordt is dus twijfelachtig. Al schetst deze telefoon wel goed de manier waarop smartphonefotografie evolueert. Systeemcamera’s en smartphones komen steeds dichter in elkaars vaarwater en die evolutie is mateloos interessant.

Alternatieven voor de Sony Xperia Pro-I zijn: de Samsung Galaxy S21 Ultra (1093 euro), de Google Pixel 6 Pro (899 euro), de OnePlus 9 Pro (759 euro) en de OPPO Find X3 Pro (878 euro).

Camera review: Sony Xperia Pro-I versus Google Pixel 6 Pro

Sony Xperia Pro-I kopen

De Sony Xperia Pro-I is enkel in een matzwarte kleur verkrijgbaar voor 1799 euro. Hij is nu te koop en wel in onderstaande winkels.

Sony Xperia Pro-I

Sony Xperia Pro-I

De Sony Xperia Pro-I is Sony’s krachtigste cameratelefoon en het vlaggenschip heeft een 1 inch camerasensor. Met deze telefoon krijgen fotografie-enthousiastelingen de kans om met één apparaat te fotograferen, te bewerken en te versturen.

€ 1799

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *