Android

snelle telefoon, maar laat wat steekjes vallen

Motorola introduceerde vorige maand zijn nieuwe Edge-line-up die bestaat uit drie toestellen: Motorola Edge 30 Ultra, Edge 30 Fusion en Edge 30 Neo. We namen alle drie de telefoons onder handen en bespreken in deze review het vlaggenschip: Motorola Edge 30 Ultra.

Motorola Edge 30 Ultra

De Edge-serie is voor Motorola niet nieuw: die bestaat al een tijdje. In 2020 verscheen de eerste Edge-telefoon, in 2021 kwam de 20-serie en nu zijn we bij de 30-serie aangekomen. In juni bespraken we al de gewone Edge 30. Daarover zei collega Sebastien dat de middenklasser indruk maakte met zijn scherm en design, naast goede prestaties en de Android-schil van het merk. Echter was de camera een tegenvaller en was het updatebeleid van Motorola dat ook. Geldt dat ook voor deze nieuwe telefoon in de reeks?

Specificaties

Motorola Edge 30 Ultra
Afmetingen en gewicht: 161.8 x 73.5 x 8.4 mm, 195 gram
Behuizing Gorilla Glass 5 (voor- en achterzijde), aluminum frame
Scherm: 6,67 inch P-OLED (1080 x 2400 pixels), 20:9, 395 ppi, 144 Hz, 90.3% screen-to-body ratio, HDR10+ 
Processor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Werkgeheugen: 12 GB LPDDR5
Opslaggeheugen: 256 GB UFS 3.1
Camera’s achter: 200 MP groothoekcamera (PDAF, OIS), 12 MP telefotocamera met 2x optische zoom (PDAF), 50 MP ultragroothoekcamera
Camera’s voor: 60 MP
Video: 8K/30fps, 4K/30/60fps, 1080p/30/60/120/320/960fps, gyro-EIS, HDR10+

Accu: 4610 mAh, 125 watt snelladen, 50 watt draadloos laden, omgekeerd laden
Androidversie: Android 12
Extra’s: 5G, vingerafdrukscanner in het scherm
Kleuren: Interstellar Black, Starlight White

Adviesprijs: 899 euro 

Motorola Edge 30 Ultra

Motorola Edge 30 Ultra review: snelle telefoon, maar laat wat steekjes vallen

Behuizing en design

Qua design is er niets mis met Motorola Edge 30 Ultra, maar heel spectaculair is het ook niet. Het is een vrij lang toestel met een afgeronde ‘edge’-hoek en een vrij harde, rechte onderkant en bovenkant. Die edgehoek is voorzien van licht en kan worden gebruikt voor meldingen: zodat je weet dat je bijvoorbeeld een WhatsAppje ontvangt of wordt gebeld. Een leuke gimmick, maar niet heel opvallend. Je kunt hem instellen in de Moto-app en kiest dan per optie een bepaalde kleur om het verschil aan te geven. Het is leuk, maar hoe vaak leg je je telefoon op zijn kop op tafel waarbij je dan blijkbaar toch wél gestoord wil worden door licht?

Wel erg charmant is de matte achterkant van deze nieuwe smartphone. Je ziet het al meteen op de foto’s: het ziet er robuust en stoer uit. Ik zou zelfs durven zeggen dat het de telefoon een luxe uitstraling geeft, met als grote plus dat je niet allemaal vingers en vegen op het toestel ziet. De meegeleverde doorzichtige case doet daar wel iets aan af, maar hij is gelukkig wel geheel doorschijnend waardoor je nog wel wat van de originele telefoon ziet. Alleen mis je die echt matte ervaring omdat de case juist wat glanst.

Aan de achterkant vinden we het camera-eiland, dat mooi in verhouding is, plus heel subtiel in het midden het M-logo met iets meer naar beneden de tekst Motorola. Aan de onderkant zit de USB-C-poort en het simkaartslot, met verder alleen aan de rechterkant een knop plus de twee volumeknoppen. Kortom, een vrij minimalistisch ontwerp dat goed past binnen de andere ontwerpen van dit merk.

Motorola Edge 30 Ultra review: snelle telefoon, maar laat wat steekjes vallen

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het scherm is 6,67 inch en het is een oledscherm van 2400 x 1800 pixels. Zoals de naam van de telefoon al doet vermoeden, zijn de schermranden erg dun. Het toont levendige kleuren in full-hd. De verversingssnelheid van 144 Hz zorgt voor een heel soepele scrollervaring. Nu ben ik een 120 Hz verversingssnelheid gewend en ik moet zeggen dat het verschil tussen die twee eigenlijk niet merkbaar is. Het is gewoon enorm snel en dat voelt heel fijn, maar in hoeverre het nou echt een wereld van verschil, dat merk ik zelfs bij bijvoorbeeld gamen niet.

Prestaties

Dit is een snel toestel: heel snel. De snelheid hebben we te danken aan de Snapdragon 8 Plus Gen 1-processor in het toestel. Dat is het beste dat Qualcomm op het moment van schrijven biedt. Dat je er ook nog 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag bij hebt, draagt zeker bij aan de rapheid. De ervaring is zeker die van een luxe telefoon en dat mag ook wel, want dit toestel kost 899 euro en is dus niet zo’n midrange als de eerdere Motorola Edge 30 die we bespraken.

Accuduur

Zelfs als je veel foto’s maakt, dan houdt de accu van de Motorola Edge 30 zich goed staande. Je kunt er al gauw een dag mee vooruit, ook al is het met 4.610 mAh geen gigantische accu. Het voordeel is bovendien dat hij erg snel oplaadt, want je krijgt er een 125 Watt-oplader bijgeleverd. Even een half uurtje in een koffiehuis wat drinken en je smartphone is weer 100 procent vol. Draadloos opladen op 50 Watt is ook een optie, maar dit hebben we niet kunnen testen.

Schermontgrendeling

Waar we bij de Motorola Edge 30 helemaal niet zo te spreken waren over de vingerafdrukscanner omdat die wat traag was, is dat bij de onder het scherm geplaatste vingerafdrukscanner van de Ultra een stuk beter. Hij heeft snel door dat je het bent en dat werkt – net zoals veel andere zaken in deze smartphone – als een trein.

Geluid

De smartphone is uitgerust met stereospeakers en die weten aardig wat volume voort te brengen. Je kunt dus best tijdens het koken een muziekje luid afspelen. De audio-ervaring is goed, al neigt de speaker wel ietwat naar een scheller geluid. Zeker als je hem wat harder zet, waardoor ik je zou aanraden om het volume niet meteen op standje 10 te zetten. Een kleine teleurstelling, want Motorola zegt dat het geluid ‘rijk’ moet klinken en er zit zelfs Dolby Atmos in. Dat komt in de praktijk niet naar voren: het wordt eerder dus schel dan diep en die diepte heb je wel nodig om een geluid ‘rijk’ te vinden klinken.

Motorola Edge 30 Ultra review: snelle telefoon, maar laat wat steekjes vallen

Camera

Foto’s

Het merk wil wat betreft de camera’s hoog inzetten. Het komt met een 200 megapixel-camera en dat is voor het eerst. Niet voor Motorola, maar voor de wereld. Echter zal je dat maar zelden echt gebruiken, tenzij je een foto wil maken om een muur van 3 bij 3 meter te behangen (huisgenoten geen zorgen, de selfiecamera is niet 200 megapixel). Op het camera-eiland aan de achterkant vind je nog twee lenzen: de 12 megapixel telelens en de 50 megapixel groothoeklens. De smartphone kan groothoekfoto’s en macrofoto’s maken en doet dat niet onverdienstelijk, wel maakt hij foto’s in de schemering te licht naar mijn smaak. In de onderstaande fotoreeks zie je de foto’s die zijn gemaakt met Motorola Edge 30 Ultra.

Dit is een gewone foto met de Motorola Edge 30 Ultra. Je ziet het: op een lichte dag doet hij het goed.
Dit is een gewone foto met de Motorola Edge 30 Ultra. Je ziet het: op een lichte dag doet hij het goed.
Ook groothoekfotografie valt niet tegen in deze setting.
Ook groothoekfotografie valt niet tegen in deze setting.
Schrik niet van de strepen, die behoren tot het apparaat waarin we zaten om dit hoogtepuntje te schieten.
Schrik niet van de strepen, die behoren tot het apparaat waarin we zaten om dit hoogtepuntje te schieten.
Zoomen met de vooraf ingestelde opties gaat eigenlijk heel erg goed.
Zoomen met de vooraf ingestelde opties gaat eigenlijk heel erg goed.
Maar er bestaat wel zoiets als overvragen.
Maar er bestaat wel zoiets als overvragen.
Het kostte heel weinig moeite om een toffe macrofoto te schieten.
Het kostte heel weinig moeite om een toffe macrofoto te schieten.
In de schemering maakt hij foto's al snel wat te licht.
In de schemering maakt hij foto’s al snel wat te licht.
Waar het toestel daarnaast last van heeft, dat is dat foto's snel wat korrelig worden (zeker als je achteraf zoomt).
Waar het toestel daarnaast last van heeft, dat is dat foto’s snel wat korrelig worden (zeker als je achteraf zoomt).
Soms lijken foto's iets te digitaal.
Soms lijken foto’s iets te digitaal.
Selfies daarentegen doet hij elke keer weer heel goed: je hebt weinig pogingen nodig voor een zelfportret.
Selfies daarentegen doet hij elke keer weer heel goed: je hebt weinig pogingen nodig voor een zelfportret.

Video’s

Video’s maken kan ook. Je kunt video’s maken in Ultra HD op 30 frames per seconde. Je kunt kiezen tussen 16:9 of 20:9 (fullscreen). De video’s zien er goed uit, maar probeer niet te snel te bewegen in de video, want soms lijkt het alsof het toestel het dan niet helemaal kan bijbenen. Aan de andere kant is dat niet gek: veel toestellen hebben wat moeite bij veel beweging in een video. Je ziet dan ineens kleine blokjes verschijnen. Motorola lijkt voor dit toestel vooral te hebben ingezet op fotografie. Qua video’s heb je niet enorm veel opties (zoals bijvoorbeeld die ratio), al is het wel mogelijk om bijvoorbeeld in slow motion te filmen. Dat wil echter niet zeggen dat de video’s die je schiet niet goed zijn: Edge 30 Ultra is sterk in het maken van video’s vol detail in zowel veel licht als wat minder licht. Je moet vooral niet te snel willen, maar dat is eigenlijk bij geen enkele video heel fijn (behalve als je een actioncamera gebruikt uiteraard).

Camera-app

De camera-app is makkelijk in gebruik. Natuurlijk is het altijd als je van een ander merk komt even wennen aan waar je alles kunt vinden: op zich hebben alle onderdelen een logische plek in het menu. Het is fijn dat Motorola niet heeft geprobeerd om alles fanatiek in één scherm te proppen, maar ook heeft gekozen om bepaalde modi, zoals de nachtmodus, onder een menu te zetten dat je makkelijk met één tik kunt openen. Prima in gebruik en je kunt mede dankzij de goede processoren snel en met succes een kiekje schieten.

Software

De telefoon draait op Android 12 met MyUX-schil, wat een prettige, vrij schone skin is. Het blijft leuk om de telefoon opnieuw op te starten en het retro ‘Hello Moto’ te horen. Als je tenminste kunt vinden hoe de telefoon aan moet, want het duurt vrij lang voor hij bij het aanzetten feedback geeft. Dat is best gek, want verder is het toestel hartstikke snel. Je zwiert door de menu’s heen en het is fijn om een telefoon te hebben waarbij je snel bent waar je moet zijn. Ook wordt het toestel niet zo heet, iets wat meteen opvalt als je gewend bent om een OnePlus 9 Pro te gebruiken, die vaak relatief warm wordt als je er veel van vraagt.

Voorgeïnstalleerde apps

Motorola Edge 30 Ultra is een heerlijke telefoon waar het gaat om voorgeïnstalleerde apps. Die zijn er namelijk bijna niet. Er is wel een app voor de dynamische wallpapers en voor het koppelen van je telefoon aan andere schermen. De grote ster van deze telefoon is de Moto-app. Ik noemde die eerder al, want daarmee stel je bijvoorbeeld de kleur in van de ‘edge’, maar je kunt hem ook gebruiken om de ‘snelle zaklamp’-optie aan te zetten, waarmee je door een paar keer schudden de zaklamp aanzet, in plaats van dat je moet ontgrendelen en hannessen terwijl je duidelijk echt even licht nodig hebt. Het is een heel fijne app met een erg tof design, waardoor dit zeker niet kan worden beschouwd als bloatware.

Motorola Edge 30 Ultra review: snelle telefoon, maar laat wat steekjes vallen

Updatebeleid

Qua software-updates is Motorola nog steeds niet heel geïnteresseerd in het tegemoetkomen aan de planeet, maar je kunt wel updates naar Android 13, 14 en 15 verwachten en vier jaar aan beveiligingsupdates. Het is niet heel slecht, maar Motorola kan hierin zeker stappen maken. Zijn argumentatie om het niet te doen is dat zijn klanten vooral goedkopere toestellen kopen en andere dingen belangrijker zouden vinden. Echter is dit uiteraard niet bepaald een goedkoop toestel, waardoor die vlieger niet opgaat.

Conclusie

Motorola Edge 30 Ultra is een mooi toestel waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Hij is snel in alle opzichten. Hij is betrouwbaar en heeft een fijn minimalistisch design in hardware en software. Het is een goede telefoon, ook al is het geen enorm spannend toestel en valt de gimmick van de kleuren op de ‘edge’ toch wat tegen. Dat zijn echter kleine dingen. Wel echt jammer is dat Motorola niet net even dat stapje extra zet om te zorgen dat je nog langer plezier hebt van dit toestel. Zeker omdat hij met een prijskaartje van een kleine 900 euro voor een Motorola-telefoon flink aan de prijs is.

Een alternatief voor dit toestel is eventueel de OnePlus 10 Pro of de Google Pixel 7 Pro, die beiden stevig in hun schoenen staan, niet volstaan met extra apps en dus de Android-gedachte hoog in het vaandel houden. Precies zoals deze Motorola dat ook doet.

Motorola Edge 30 Ultra