Android

slimme deurbel met veel opties

Afgelopen zomer heeft Google de opvolger van de Nest Hello, de Google Nest Doorbell gepresenteerd. Het is Googles eerste videodeurbel die ook volledig draadloos op batterij kan werken. In deze review lees je alles over deze slimme videodeurbel.

Google Nest Doorbell

Het is alweer ruim 2,5 jaar geleden dat Google zijn eerste videodeurbel op de markt bracht. De Nest Hello werd in 2018 uitgebracht. Hetzelfde jaar waarin Nest Labs (die al in 2014 werd overgenomen door Google maar nog zelfstandig kon opereren) definitief onderdeel werd van Google.

De gevolgen van deze permanente inlijving zijn anno 2021 terug te vinden in de tweede Nest-deurbel die Google op de markt brengt: De Google Nest Doorbell (batterij). In deze review zal ik niet alleen mijn bevindingen met deze slimme deurbel beschrijven, maar ook de verschillen benoemen met de Nest Hello, welke nog steeds naast de Nest Doorbell (batterij) te koop is. Laten we eerst naar de specificaties kijken. Laten we eerst de specificaties naast elkaar plaatsen.

Specificaties

Nest Doorbell (batterij) Nest Hello
Design: Overwegend wit Overwegend zwart
Afmetingen:  16 cm x 2,4 cm x 4,6 cm  11,7 cm x 2,6 cm x 4,3 cm
Gewicht: 206 gram 122 gram
Camera: 1,3 MP, resolutie 960 x 1280  3 MP, resolutie 1600 x 1200
Kijkhoek; 145 graden 160 graden
Beeldverhouding: 3:4 4:3
Videogeschiedenis: Video Stilstaande beelden (indien gebruik zonder Nest Aware)
Aansluiting: Batterij of netstroom Netstroom
Werking tijdens wifi- of stroomproblemen Tot 1 uur video opname Geen video opname
App; Google Home Google Home, Nest-app
Activiteitszones Actief Niet actief, enkel met Nest Aware

Dit zit in de doos

De doos waar de Google Nest Doorbell (batterij) in geleverd wordt, doet op het vlak van vormgeving en grootte sterk denken aan de verpakkingen van smartphones vandaag de dag. Echter valt één ding direct op en dat is het gewicht van de verpakking. Dit zit in de doos:

  • De Google Nest Doorbell (batterij)
  • Usb-c kabel
  • Plugs en schroefjes om de deurbel te bevestigen
  • Raamsticker
  • Snelhandleiding
  • Materiaal om je eigen gong in huis te laten werken

Strak design, stevige deurbel

Toen ik doos van Google Nest Doorbell (batterij) opende viel me één ding direct op. En dat is de gigantische afmeting van de deurbel. De deurbel is maar liefst 16 cm hoog, 4,6 cm breed en 2,41 cm dik. En met een gewicht van maar liefst 206 gram weegt hij meer dan menig grote, midrange smartphones met een dikke accu. Daarmee is hij behoorlijk groter en zwaarder dan de Nest Hello (122 gram). Mede omdat er in de Nest Doorbell in tegenstelling tot de Nest Hello een batterij huist van maar liefst 6000 mAh.

Als we naar de voorzijde van de deurbel kijken, zien we bovenaan een grote zwarte schijf met daarin de camerasensor. Onder deze sensor, maar nog in de zwarte schijf, zit het notificatielichtje verwerkt met daaronder de bewegingssensor. Het notificatielampje geeft middels verschillende kleuren de status aan van de deurbel. Of hij normaal functioneert (groen), probeert verbinding te krijgen met de app en wifi (blauw knippert) of juist geen connectie kan maken (geel knipperend).

Onderaan de voorzijde van de deurbel zit de deurbelknop met daarom een ring met LED’s. Deze ring knippert wit licht als de deurbel beweging detecteert en reageert als er op de deurbel knop wordt gedrukt. De deurbel heeft een mooi symmetrisch, maar simpel en strak design.

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties

De Nest Doorbell (batterij) heeft verder een IP54-classificatie meegekregen. De ‘5’ geeft aan dat hij beschermd is tegen stofafzetting. De ‘4’ zegt dan weer dat hij beschermd is tegen opspattend water. Kortom: je kan de deurbel gerust buiten laten hangen in een regenbui. En daar zal hij prima werken mits het niet kouder wordt dan -20°C of warmer dan 40°C.

Vlotte installatie met alle nodige ondersteuning

Het zal je niet verbazen dat het installeren van de Google Nest Doorbell (batterij) twee kanten heeft: aan de ene kant de hardwarematige installatie van de deurbel aan de muur of kozijn van je deur, en aan de andere kant de softwarematig installatie door de deurbel te koppelen aan je netwerk, telefoon en eventueel ook andere Google-producten.

Instellen in Google Home en montage

Volg gewoon de drie stappen in de uiterst beknopte handleiding die in de doos wordt meegeleverd. Als eerste dien je de Google Nest Doorbell (Batterij) middels het meegeleverde usb-c-kabeltje op te laden en tijdens het opladen kan je de deurbel in de Google Home app toevoegen. In de app scan je de QR-code die met de deurbel is meegeleverd en koppel je de deurbel aan de Wifi netwerk. Dan krijg je de keuze hoe je de deurbel wilt gebruiken. Je kan namelijk de Google Nest Doorbell (batterij) zowel (zoals de naam aangeeft) op de accu laten functioneren of hem aansluiten op je huidige gong. Dat laatste vereist een transformator van 8 tot 24V AC en 10-40VA).

Als je de keuze in Google Home hebt aangegeven, kom je aan bij een instructiefilmpje dat uitlegt hoe de deurbel aan de muur of kozijn gemonteerd moet worden op batterij of op de bestaande bel. Welke je ook kiest: alle attributen (schroeven/pluggen) om de deurbel op te kunnen hangen en eventueel aan je transformator te koppelen, zijn in de doos aanwezig. Mocht het zweet je spontaan uitbreken bij de gedachte aan het zelf installeren van de deurbel, kan je dit uiteraard tegen een vergoeding laten doen. Op Nest.com kan je via de Pro finder een installateur vinden bij jou in de buurt. Vul je postcode in, selecteer het apparaat die je wilt laten installeren en vervolgens krijg je een lijst van installateurs waaruit je er drie kan selecteren om een offerte op te vragen. Maar de minste klusser draait er zijn hand niet voor om om deze deurbel zelf installeren.

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties
Wat als de deurbel gestolen wordt?

Toch is het goed om de volgende zaken in je achterhoofd te houden ongeacht of je de deurbel bedraad monteert of niet. De deurbel is vlak tegen de muur/kozijn te plaatsen, maar je kan hem ook in een hoek van 20 graden draaien met de meegeleverde wig. Tevens zitten er opvulringen in de doos om eventuele oneffenheden in de muur op te vangen. Het advies is om de deurbel op een hoogte van 1,20 m op te hangen, maar ook om minimaal 5,5 cm ruimte boven de deurbel vrij te laten. Dat laatste om de deurbel uit de montagesteun te kunnen halen met een meegeleverde pin die je in een sleuf aan de bovenkant kan stoppen. Hou er ook rekening mee dat met de plaatsing van de deurbel een goede verbinding vereist is met je wifi-netwerk.

Tijdens mijn testperiode heb ik de Nest Doorbell op batterij gebruikt in plaats bedraad, simpelweg omdat ik geen bestaande bedrade deurbel heb. Ze werd ook tegen mijn deurkozijn geplakt omdat ik liever niet in mijn kunststofkozijn gaten wil boren. Ring-videodeurbellen hebben vaak een montagesteun met lijmlaag en het zou mooi zijn als Google dit ook zou gaan aanbieden. Ben je bang dat hierdoor de Nest Doorbell (batterij) makkelijk gestolen kan worden, dan kan ik je vertellen dat dit sowieso makkelijk is omdat je de deurbel makkelijk met een pin uit de steun kan halen. Het goede nieuws is als je hiervan snel aangifte doet je bij Google een nieuw of opgeknapte exemplaar te vervanging kan aanvragen.

Goede camerabeelden, geen upgrade

Met een druk op de knop van de Google Nest Doorbell (batterij), schiet de camera in actie: het is een 1,3 MP sensor met 6x digitale zoom. De video’s worden geschoten in HD-kwaliteit met een resolutie van 960 bij 1280 pixels en een framerate van 30 fps. Door de beeldverhouding van 3:4 en een kijkhoek van 145 graden kan je iedereen die bij je voor de deur staat in zijn geheel waarnemen, inclusief eventuele pakketjes die op de grond staan. HDR moet ervoor zorgen dat je alles met hoog contrast kan waarnemen, ongeacht de lichtomstandigheden. Met Nachtzicht moet het mogelijk zijn om in het donker tot 3 meter ver te kijken. Dit wordt mogelijk gemaakt door 4 infrarood-LED’s van 850 nm. Beelden met nachtzicht worden zoals altijd in zwart-wit gemaakt.

– Lees verder onder de afbeelding –

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties

De camera van de Google nest Doorbell (batterij) heeft met de 1,3 MP sensor op papier een downgrade gehad ten opzichte van de 3 MP camera op de Nest Hello. Maar voor een videodeurbel is de kwaliteit nog steeds prima. Hetzelfde geldt overigens voor de nachtbeelden. Let er wel op dat filmen met maximale kwaliteit meer vraagt van de batterij van de deurbel en de bandbreedte van je internetverbinding.

Goed geluid en snelle reacties

Naast het live bekijken van de persoon die voor je deur staat is het middels de ingebouwde speaker en microfoon ook mogelijk om live met die persoon te communiceren. Het geluid over en weer is van goede kwaliteit. Zit je op kantoor en wordt er een pakketje bezorgd, kun je tegen de bezorger zeggen om het pakketje bij de buren te bezorgen. Mocht er iemand aanbellen en je bent niet in staat om live via de app te communiceren omdat je zelf aan de telefoon zit, kan je middels de functie ‘Snelle reacties’ een vooraf ingesproken bericht selecteren.

Bewegingssensoren en Activiteitszones

De Google Nest Doorbell (batterij) is niet alleen een slimme deurbel met camera, maar hij doet ook dienst als een beveiligingscamera. Als je bijvoorbeeld je auto voor de deur hebt staan en je wilt deze in de gaten houden, dan is dat met deze deurbel prima te doen. Je moet in principe niet recht voor de deur gaan staan om gedetecteerd te worden. Naast dat de camera en microfoon aanwezigheid kunnen detecteren, beschikt de deurbel ook over bewegingssensoren. Elke aanwezigheid voor de deur die deze combinatie van sensoren waarneemt, kunnen resulteren in een opname van de camera en een melding op je smartphone (indien je dat via de app hebt ingesteld).

– Lees verder onder de afbeelding –

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties

De sensoren zijn in staat om gebeurtenissen zoals mensen, pakketjes, dieren en voertuigen te onderscheiden en hiervan een opname en melding te maken. Daarnaast kan het ook andere bewegingen zoals koplampen, klappende deuren of insecten op de camera detecteren. Mocht je, zoals ik, in een drukke straat wonen met veel (voet)verkeer dan word je overspoeld door meldingen. Gelukkig zijn deze gebeurtenissen in de app afzonderlijk in te stellen. Voor elk type gebeurtenis kan je aangeven of hiervan een opname en een melding wilt ontvangen.

Lopen er bijvoorbeeld regelmatig mensen door het gezichtsveld van de camera maar niet in je voortuin, dan kan je Activiteitszones instellen. In de app selecteer je in het gezichtsveld van de camera een zone waarvan jij meldingen van bewegingen wilt ontvangen. Zo heb ik bijvoorbeeld van mijn voortuin een activiteitszone gemaakt omdat ik continu meldingen kreeg van mensen die over het trottoir mijn huis voorbij liepen. Met de activiteitszone krijg ik nu alleen melding als mensen daadwerkelijk mijn voortuin inlopen. Alles wat buiten deze zone valt, is een tweede zone waarvoor afzonderlijk meldingen in te stellen zijn. Je kan ook meerdere zones aanmaken die elkaar overlappen, elk met hun eigen set meldingen.

– Lees verder onder de afbeelding –

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties

Nest Aware-functies

Wanneer de je Google Nest Doorbell (batterij) aanschaft, krijgt je altijd dagen gedurende 30 dagen een proefabonnement op Nest Aware. Met het abonnement krijg je twee extra functies.

Standaard kun je de videogeschiedenis van gebeurtenissen tot 3 uur terugzien. Let wel, dit zijn opnames van gebeurtenissen niet ouder dan 3 uur en dus geen 3 uur aan video-opnames in totaal. Toch is het al meer dan wat andere fabrikanten zoals Arlo gratis aanbieden. Met Nest Aware is het daarentegen mogelijk de opnames tot 30 dagen terug te zien. Hiervoor betaal je maandelijks 5 euro, of 50 euro op jaarbasis. Kies je voor het abonnement voor 10 euro of 100 euro jaarlijks, dan kan je tot 60 dagen terugkijken.

Daarnaast is er de mogelijkheid dat je deurbel bekende gezichten herkent. De app geeft gezichten weer van personen die door de Google Nest Doorbell (batterij) gedetecteerd zijn. Vervolgens kan je per gezicht aangeven of je die persoon kent en je kan een naam invullen. De volgende keer wanneer die persoon voor je deur staat of aanbelt, krijg je een melding met de naam van die persoon. Als je de deurbel gebruikt in combinatie met een Google Nest-speaker of Google Nest Hub, wordt een bezoeker door de Google Assistent aangekondigd wanneer hij aanbelt.

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties

Dit werkt niet altijd accuraat. Hij kan bijvoorbeeld mijn twee dochters niet van elkaar onderscheiden en ziet de folderbezorger aan voor een neefje. Laat staan dat hij mijn vrouw en haar tweelingzus uit elkaar kan houden. Het is een leuke toevoeging, maar of dit nu dé functie is die je zal overtuigen van een abonnement is sterk de vraag.

De videobeelden die de Nest Doorbell (batterij) maakt worden geüpload en beveiligd opgeslagen in de cloud, waar ze volgens Google worden beschermd tegen diefstal en schade. De gegevens voor het herkennen van gezichten wordt volgens Google lokaal op het interne geheugen van het apparaat versleuteld opgeslagen. Het intern geheugen is niet toegankelijk of te verwijderen.

Regelmatig aan de oplader 

Zoals eerder vermeld heeft de Nest Doorbell (batterij) een accu van 6.000 mAh. Google zegt dat de deurbel een batterijduur van ongeveer 1 maand heeft bij 25 tot 30 opgenomen gebeurtenissen per dag. Hij moet 6 maanden meegaan bij 2 tot 5 opnames per dag.

Na een week stelt de deurbel dat hij nog een resterende capaciteit heeft van 83% ofwel goed voor gebruiksduur van vijf weken. Dat zou normaal in lijn kunnen liggen met Googles beweringen, alleen gebruikt mijn gezin voornamelijk de achterdeur waardoor er in werkelijkheid lang niet zoveel opnames zijn per dag. De kans is groot dat je vaker dan eenmaal per maand de Nest Doorbell met zijn usb-c poort zal verbinden.

De batterijduur kan je verlengen door in de Google Home-app opnames van bepaalde gebeurtenissen uit te zetten of door de opnameduur per gebeurtenis in te korten. De batterij zelf opladen duurt wel erg lang. Google geeft aan dat het met met een geschikte netspanningsadapter van 7,5 W zo’n 5 uur duurt. Dat komt inderdaad wel overeen met de praktijk en dat vind ik best een lange tijd om zonder deurbel te zitten.

– Lees verder onder de afbeelding –

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties

Zorg dat je deurbel ‘vrienden’ heeft

Als je de deurbel draadloos gebruikt en zonder gong dan is je gebruikerservaring volledig afhankelijk van de aanwezigheid van Nest-speakers en smart displays in huis. Ik heb die thuis niet en dat betekent dat er geen hoorbaar belgeluid in huis is. De deurbel geeft wel een belgeluid (die je via de app kan selecteren), maar dat is buiten en alleen hoorbaar voor degene die aanbelt. Het enige wat ik verder ontvang is een melding op mijn telefoon.

Het nadeel is dat de meldingen vaak ook nog eens met wat vertraging binnenkomen, dus het kan zijn dat je dan net niet op tijd bent om de pakketjesbezorger te woord te staan. Helaas heeft Google zoals de Ring-videodeurbel geen gong die je simpelweg in een stopcontact kan steken.

Nest Doorbell (batterij) of Nest Hello?

Een kleine twee jaar geleden heeft Claudia voor Androidworld de Google Nest Hello getest. Nu dat de Google Nest Doorbell (batterij) beschikbaar is, worden beide naast elkaar verkocht via de Google Store. Welke je kiest is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar met de Google Nest (batterij) heb je het laatste model in handen dat op heel wat vlakken de bovenhand neemt. Ik denk aan de installatiemogelijkheden, het terugkijken van videogeschiedenis (zonder abonnement) en activiteitszones (zonder abonnement). Hij is ook nog eens enkele tientjes goedkoper dan de Nest Hello. Daarvoor moet je wel voor lief nemen dat hij groter en zwaarder is en een minder goede camera en dus beeldkwaliteit heeft. Maar dit alles was voor mij geen storende factor.

Google Nest Doorbell review: slimme deurbel met veel opties
De Google Nest Hello

Conclusie

Met de Google Nest Doorbell (batterij) haal je een strak vormgegeven en slimme deurbel in huis, die tevens prima fungeert als bewakingscamera. De installatie en bediening via de Google Home app is toegankelijk en biedt veel functies.

Met Nest Aware krijg je daar nog de mogelijkheid bij om bekende gezichten te herkennen en langer terug te kijken naar videogeschiedenis van gebeurtenissen. En om heel eerlijk te zijn is dat voor mij alleszins het abonnementsgeld niet waard. En zonder abonnement geeft deze deurbel je ook meer in ruil voor je geld dan zijn voorganger.

Wat mij tegenviel is dat de deurbel bij gebruik op batterij en zonder een Google Nest-speaker of Google Nest Hub, niet erg goed als deurbel functioneert. Hij kan dan enkel (vertraagde) meldingen naar je telefoon sturen. Het voelt dus bijna als een vereiste aan om andere smarthome-apparaten van Google in huis te halen. Een andere optie is om alsnog een bedrade gong aan te sluiten. Zeker is dat deze deurbel op batterij voldoende opties geeft, en dat is overduidelijk een sterke troef.

Google Nest Doorbell (batterij) kopen

De Nest Doorbell (batterij) is onder andere te koop bij de Google Store en Coolblue en MediaMarkt. Je vindt hem ook in combinatie met een Google Nest Mini-speaker bij bijvoorbeeld Bol.com. De videodeurbel heeft een adviesprijs van 199 euro.

Google Nest Doorbell

Google Nest Doorbell

De nieuwe Nest-deurbel is gemaakt voor elk huis. Dankzij de batterij kun je de Nest Doorbell bijna overal in huis installeren, niet alleen waar er bedrading van de deurbel aanwezig is. Het draadloze ontwerp maakt de installatie ook eenvoudiger.

€ 199,99

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *