Android

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort

De Realme GT Master Edition is een voordeligere variant van de Realme GT, het vlaggenschip. Hij heeft een stoer uiterlijk en opvallende specificaties voor een telefoon in het middensegment. Of hij het overwegen waard is, ontdek je in deze review.

Realme GT Master Edition

Dit jaar pakte Realme uit met zijn GT-vlaggenschip met Snapdragon 888 voor de relatief toegankelijke prijs van 599 euro. Maar daarmee hebben we nog niet alles gezien van de Realme GT-reeks, want vorige maand bracht het merk een voordeligere Master Edition uit. Dat is een heel leuke naam voor een toestel dat eigenlijk de Lite-variant is die 349 euro kost.

Al zou je ook kunnen zeggen dat je deze Realme GT Master Edition onrecht aandoet door hem eenvoudigweg af te schilderen als het goedkopere broertje. Er zijn namelijk heel wat eigenschappen van de gewone GT die met de master Edition zijn overgenomen.

Klinkt goed, maar of het echt zo mooi is als het lijkt, dat ging Robin voor ons uitzoeken. Hij is een tester van ons AW Beta Team die echt gek is op smartphone-fotografie. Zelf heeft hij een Xiaomi Mi 10, maar die kon enkele weken aan de kant voor deze Realme GT Master Edition.

Specificaties
Realme GT Realme GT Master Edition
Behuizing: Glas en leder
Afmetingen en gewicht: 158,5 x 73,3 x 8,4 mm (leer 9,1 mm), 186 gram 159,2 x 73,5 x 8,0 mm, 174 gram
Scherm: 6,43 inch Super AMOLED (HD+ 2400 x 1080 pixels), 409 ppi, 20:9, 120 Hz 6,43 inch Super AMOLED (FHD+ 2400 x 1080 pixels), 409 ppi, 20:9, 120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 888 5G Qualcomm Snapdragon 778G 5G
Werkgeheugen: 8 GB + 12 GB (LPDDR5) 6 GB + 8 GB
Opslaggeheugen: 128 GB + 256 GB (UFS 3.1) 128 + 256 GB
Camera’s achter: 64 MP hoofdcamera, 8 MP groothoekcamera, 2 MP macrocamera 64 MP hoofdcamera, 8 MP groothoekcamera, 2 MP macrocamera
Camera’s voor: 16 MP 32 MP
Accu: 4.500 mAh, 65 watt SuperDart Charge 4.300 mAh, 65 watt SuperDart Charge
Androidversie: Realme UI 2.0, gebaseerd op Android 11 Realme UI 2.0, gebaseerd op Android 11
Extra’s: 3.5 mm audiojack, 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, Dolby Atmos-stereo speakers 3.5 mm audiojack, 5G, vingerafdrukscanner in het scherm
Kleuren: Racing Yellow, Dashing Silver en Dashing Blue Voyager Grey, Luna White, Cosmos Black
Adviesprijs: 599 euro 349 euro

De case en achterzijde zijn één

Het opmerkelijke design van deze Realme GT Master Edition is geïnspireerd door een reiskoffer. De achterkant van de telefoon is gemaakt van vegan leer, wat heel erg fijn en soepel voelt in de hand. Ik vind dat een goede keuze van Realme, want de achterkant geeft een duurzame indruk en voelt erg fijn om vast te houden. De telefoon ziet er ook nog eens erg strak en modern uit. Het scherm heeft linksboven een inkeping voor de camera, maar het is verder randloos. Deze Realme is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren, namelijk: Voyager Grey, Luna White en Daybreak Blue. Het toestel dat ik kon testen, was de Daybreak Blue variant.

Het is ook heel fijn dat de telefoon een 3,5 mm audiojack heeft, omdat veel telefoons zonder deze waardevolle poort komt. De GT Master Edition wordt verder opgeladen door een 65W-lader via usb-c. De telefoon werd geleverd met een voorgeïnstalleerde screenprotector, waardoor er geen krassen op het scherm kunnen komen.

Er zit een hoesje in de doos en die heeft dezelfde kleur en afwerking als de achterkant van de telefoon. Dat is een leuk idee van Realme. Anders dan bij de meeste fabrikanten die een hoesje meeleveren en kiezen voor een transparante case. Die fabrikanten willen zo het design van de smartphone niet in de weg zitten, maar de case van Realme ziet er gewoon hetzelfde uit als de achterzijde.

Net als de gewone Realme GT is ook deze variant niet waterdicht en dus ook niet bestand tegen water. Dat is logisch gezien de prijsklasse van deze smartphone, al zagen we al wel eerder dat Samsung het klaarspeelde om zijn Galaxy A52 van 349 euro waterdicht te maken.

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort
De Realme GT Master Edition met case
Realme GT Master Edition review: de underdog scoort
De Realme GT Master Edition zonder case

Hoogwaardig scherm

De Realme GT Master Edition heeft een Super AMOLED-scherm dat is gemaakt door Samsung. En het scherm is precies hetzelfde als het paneel van de duurdere Realme GT. De kleuren van het beeldscherm zijn erg mooi doordat de telefoon ondersteuning biedt voor het grotere DCI-P3-kleurenpalet. Door het 1.000 nits scherm is het beeldscherm van de telefoon erg helder en goed te zien in het buitenlicht. Al kan je wel zeggen dat het iets minder goed afleesbaar is bij heel felle zon.

Verder is het sterk dat Realme voor deze prijsklasse een scherm kan aanbieden dat een 120 Hz verversingssnelheid heeft. De animaties op het scherm van deze telefoon zien er erg soepel uit. Ik ben daarnaast ook tevreden over de automatische helderheid, want die past zich goed aan op basis van je omgeving. Onder het scherm zit ook een vingerafdrukscanner die zorgt voor een vlotte biometrische beveiliging. De scanner is niet alleen heel snel, maar je kunt ook leuke animaties ervoor instellen.

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort

Vlotte prestaties

De Snapdragon 778G vormt de motor voor de Realme GT Master Edition. Die processor is ons al lang geen onbekende meer. We kennen deze chipset met 5G onder meer van de Motorola Moto Edge 20 en de Samsung Galaxy A52s. Hij zorgt voor snelle prestaties en dat in combinatie met een ruime hoeveelheid opslag en RAM: 6/128 GB of 8/256 GB. Ik kon dat laatste model testen. Tijdens mijn testen met de telefoon heb ik geen vertragingen opgemerkt en ook niet wanneer ik games speelde die grafisch veeleisend zijn.

Voor zijn prijs is dit één van de snelste telefoons die je kan vinden, maar er zijn uitzonderingen. De bekendste is de Poco F3 die ook 349 euro kost. Al moet je wel weten dat die telefoon dan weer op andere punten minder sterk presteert als deze Realme GT Master Edition.

Snelladen is fantastisch

De Realme GT Master Edition heeft een iets kleinere accu dan zijn grote broer: de Realme GT. Hij heeft een 4.300 mAh accu vergeleken met een 4.500 mAh accu. Ik heb met deze telefoon doorgaans het einde van de dag net niet gehaald. Hij heeft kwalitatief scherm met een hoge verversingssnelheid, en je merkt dat dat energie vreet. Dat is een nadeel.

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort

Al is er gelukkig wel een mooie keerzijde aan de medaille. Deze telefoon komt met een krachtige 65W snellader in de doos. Het is sowieso al sterk dat een telefoon uit het middensegment met zulk vermogen kan snelladen, maar het is zeker een meerwaarde dat de krachtige oplader ook inbegrepen zit in de prijs van het toestel.

Indrukwekkend van Realme. Zeker als je dan weet dat bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Z Flip 3 die 1049 euro kost, werkt met een 15W oplader die niet wordt meegeleverd. Hang je hem 10 minuten aan de oplader dan kan hij urenlang meegaan. Dat is echt een game changer en het doet eigenlijk al snel vergeten dat de accu net niet het einde van de dag haalt.

Camera met wisselend succes

De Realme GT Master Edition pakt uit met een cameraopstelling die drie lenzen heeft aan de achterzijde. De belangrijkste van dit drietal is een 64 MP hoofdcamera. Die komt zonder optische beeldstabilisatie. De groothoekcamera is een eenvoudigere 8 MP sensor en als laatste is nog een 2 MP macrocamera. Aan de voorkant zit een 32 MP selfiecamera. Die heeft niet alleen meer megapixels dan de 16 MP selfiecamera ven de Realme GT, maar de sensor is ook iets groter.

  • 64 MP hoofdcamera met f/1.8
  • 8 MP groothoekcamera met f/2.2
  • 2 MP macrocamera met f/2.4
  • 32 MP selfiecamera met f/2.5

De foto’s die ik heb kunnen maken met de camera’s zien er erg goed uit en dat merk je pas als je op zoek gaat naar de details. Soms swingt de kleurenbalans wel de pan uit, maar voor een telefoon van deze prijsklasse houdt de camera goed stand. Beelden van de groothoekcamera zien er eerst prima uit, maar als je op de details let merk je dat ze van mindere kwaliteit zijn. Dat probleem is nog meer aanwezig met de 2 MP macrocamera. Je kan hieronder een reeks foto’s met de verschillende camera’s bekijken.

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort

Waar ik me vooraf zorgen om maakte, waren de nachtfoto’s. De camera heeft geen optische beeldstabilisatie dat helpt om scherpe foto’s af te leveren. Als er weinig licht is, dreigt een smartphonecamera voor een langere sluitertijd te kiezen en bij de minste beweging krijg je dan onscherpte. Bij de Realme GT Master Edition merk je dat details ontbreken bij nachtfoto’s, maar beelden zijn wel goed belicht en ze zijn niet onscherp.

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort
Foto genomen met de macrocamera
Realme GT Master Edition review: de underdog scoort
Foto genomen met de selfiecamera

Wat mij wel tegenviel was de portretcamera. Die modus loopt niet erg soepel en niet alles wat je vervaagd wilt hebben wordt dat ook. Anderzijds vond ik de AI-camera een leuke toevoeging. Wil je bijvoorbeeld een foto maken van een document, dan snijdt de AI-camera deze automatisch uit volgens de grootte van het document.

Personalisatie en handige features

De software van Realme genaamd ‘Realme UI 2.0’ is erg gebruiksvriendelijk. Alles wordt duidelijk uitgelegd en het werkt erg soepel en snel. Het startscherm lijkt in eerste instantie op een kale Android-ervaring, maar het systeem zit boordevol functies voor de gebruiker waarmee die het toestel naar wens kan instellen. Heel wat zaken zijn aanpasbaar, zo kun je bijvoorbeeld het kleurenthema veranderen en de animatie van de vingerafdrukscanner wijzigen.

Er zitten ook handige tools in die Realme zelf heeft toegevoegd. Er is bijvoorbeeld een app waarmee je makkelijk je gegevens overzet van je oude telefoon naar de GT Master Edition. De galerij-app van Realme ziet er erg uitgebreid uit, met verschillende opties om je foto’s te bewerken. Al kan ik me voorstellen dat sommige gebruikers standaard Google Foto’s willen zien. De telefoon bevat ook een app om video’s te bewerken, genaamd So Loop. Deze is erg handig als je een diavoorstelling wilt maken of video’s wilt bewerken.

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort

Wat ik nog nooit bij een merk heb gezien maar bij Realme wel, is dat wanneer je een bank-app of een app van de overheid opent, de telefoon controleert of het veilig is en dat staat dan rechtsboven in het scherm. Zelf vind ik dat erg fijn, want je weet dan dat het veilig is. De gebruikersinterface werkt eenvoudig en is erg vlot te gebruiken. Push-meldingen van apps worden goed ontvangen en geven ook weer wat een gebruiker wilt zien in een melding.

Updatebeleid

Een laatste troef op het vlak van software is het updatebeleid. Realme hanteert voor de GT Master Edition een beleid dat hetzelfde is vergeleken met de Realme GT. Met andere woorden:

  • 3 jaar updates van Android-updates (Android 12, Android 13 en Android 14)
  • 3 jaar lang beveiligingsupdates (eerste zes maanden maandelijks, daarna elke twee maanden)
Realme GT Master Edition review: de underdog scoort

Conclusie

De telefoon presteert veel beter dan ik had verwacht. Voor de prijs vind ik het echt een toptoestel dat ik zou aanbevelen. Als ik deze telefoon vergelijk met mijn Xiaomi Mi 10, dan vind ik toch wel echt dat de Realme GT Master Edition toch wel erg snel en soepel aanvoelt. Je krijgt echt waar voor je geld.

De stijl van de telefoon is ook erg mooi en ziet er elegant uit. De voorgeïnstalleerde screenprotector en het bijgeleverde hoesje zijn ook een meerwaarde, omdat je de telefoon dan niet snel zal beschadigen. Het is fijn dat de telefoon heel snel oplaadt. Als de telefoon leeg is dan kun je hem voor het werk nog snel even aan de lader hangen, waardoor de accu toch nog tijdig zijn volledige capaciteit bereikt. Al zullen sommige gebruikers er zich wel aan storen de accu iets te snel leeg raakt.

De hoofdcamera werkt goed genoeg voor deze prijsklasse, maar de hele opstelling mist wel veelzijdigheid. Als je alles samen neemt, vind ik dit een hele fijne telefoon om mee te werken. Als ik zelf een telefoon nodig had, zou ik deze zeker overwegen. De Realme GT zou veel gebruikers kunnen aanspreken, want hij heeft prettige software. Ook als je nog niet eerder een Realme hebt gebruikt, zal je je snel thuisvoelen.

Alternatieven voor de Realme GT Master Edition zijn: de Samsung Galaxy A52s (389 euro), de OnePlus Nord 2 (429 euro), de Motorola Moto Edge 20 Lite (324 euro) en de Poco F3 (319 euro).

Realme GT Master Edition review: de underdog scoort

Realme GT Master Edition kopen

Eind 2020 kondigde het smartphonemerk Realme aan officieel naar Nederland te komen via Belsimpel. De Realme GT 5G Master Edition is dan ook exclusief verkrijgbaar via Belsimpel.

De Realme GT 5G Master Edition koop je in de kleuren Voyager Grey, Luna White, Cosmos Black en kost tijdelijk 299 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *