Android

moopmoop is een nieuwe must voor fietsers

Het is tot nu toe niet op alle gebieden even zomers als we hadden gehoopt. Hoewel het volgens meteorologen maar iets van 7 procent van de tijd regent, voelen deze zonloze dagen alsof het constant miezert. Moet je toch even naar de supermarkt op de fiets? Dan is er een app die je van je hele fietstocht kan vertellen of je inderdaad echt een nat pak haalt of niet. Die app is moopmoop, en die werkt trouwens ook voor het OV en de auto.

moopmoop

Nu blijft NS bij veel situaties niet normaal rijden: bladeren op de rails, hitte, sneeuw, er zijn veel redenen om treinen niet te laten rijden, maar regen is daar meestal niet een van. Nu is moopmoop ook zeker niet alleen bedoeld voor regen. Je kunt ook zien hoe heet het is, om te bepalen of je wel zin hebt om zo lang in een hete trein of bus door te brengen. In de auto kun je moopmoop ook gebruiken: bijvoorbeeld om te weten te komen of je met een gevaarlijke, laaghangende zon te maken hebt of je je ruitenwissers beter even kunt vervangen voordat je aan je rit begint.

Heel handig, maar moopmoop is vooral heel handig als je op de fiets wil stappen. Je kunt wel op Buienradar kijken, maar die laat je alleen een kaart zien, geen navigatie die rekening houdt met hoe het weer in de toekomst verandert. De makers zelf noemen moopmoop dan ook een combi tussen Google Maps en Buienalarm. Sven Boor is de software-ontwikkelaar die de app maakte. Hij laat weten: “Als fietser is Buienalarm al jaren mijn favoriete app tijdens regenachtig weer. Een ding waar Buienalarm (of Buienradar) alleen niet goed in is, is rekening houden met het feit dat wanneer je fietst, je elke 5 minuten op een andere plek bent. Dat kan beter, dachten wij. Waarom combineren we een routeadvies niet met de data van Buienalarm?”

Fietsen in de regen

Het is zo handig om te weten of je even kunt gaan fietsen of beter kunt wachten, omdat het net een doorweekt-tot-op-je-onderbroek-situatie kan schelen. Of een dure hoofdtelefoon die defect raakt. Je kunt bovendien niet alleen zien hoe de fietsrit is als je nu vertrekt: je kunt ook zien hoe het is als je over een half uur vertrekt, en zo zijn er meer opties.

De app geeft via gekleurde lijnen aan of je je regenpak aan moet ritsen of niet. Blauw betekent reken, groen betekent dat je droog overkomt. Het is enorm duidelijk en je kunt snel bepalen of je nu vertrekt of later. De app is sowieso heel toegankelijk: je downloadt hem en je kunt eigenlijk meteen van start. Niet een uitleg van 5 minuten, geen gigantische reclame, geen account om aan te maken: gewoon informatie om je leven aanzienlijk makkelijker te maken. De app is wat eenvoudig, het zou natuurlijk nog mooier zijn als het ook echt in een navigatie-setting kon worden gebruikt zoals Google Maps, dat je hoort wanneer je links of rechts moet en dat je eventueel een melding krijgt over welk weer er zoal aankomt, maar aan de andere kant is dat niet essentieel: deze app is er vooral om je te vertellen over het weer, niet om je navigatie te zijn.

Gerelateerde artikelen

En dat doet hij heel goed. Heel duidelijk, heel laagdrempelig en duidelijk afgestemd op de fijne, Nederlandse mentaliteit van fietsen. Vaak weet je toch wel waar je heen fietst, dus gaat de navigatie helemaal niet aan. Met het ingebouwde Tripweather binnen moopmoop kun je zien dat je nat gaat regenen en dus ook waar, dat is wel heel erg handig. De app kan je ook vertrektijden geven van het openbaar vervoer en locaties geven van OV-fietsen, mocht je zelf geen tweewieler tot je beschikking hebben. Uiteindelijk zit er dus wel meer in deze eenvoudige app dan je denkt, maar de hoofdmoot zal toch de fietsende Nederlander zijn, die gewoon niet in hondenweer wil trappen. En dat heeft moopmoop helemaal begrepen. Een aanrader dus.

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Ken jij deze app al? Wat zijn jouw bevindingen? Laat het nu weten in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *