Android

moet zijn zwaktes onder ogen komen

Met de Xiaomi 13 Pro wil het Chinese merk consumenten overtuigen die alleen het beste willen. De belangrijkste vernieuwing: een grote 1-inch camera op de achterkant. Kan hij overtuigen? Dit is onze review van de Xiaomi 13 Pro.

Xiaomi 13 Pro

Xiaomi heeft voorbije jaren grotendeels de rol van Huawei overgenomen. Het merk heeft zich opgeworpen tot de nieuwe uitdager van iPhones en Galaxy S-toestellen. De Xiaomi 13-serie vormen de krachtigste telefoons het merk en ze verschijnen elk jaar in het voorjaar. De Xiaomi 12T-serie verscheen vorig jaar in het najaar en dat zijn de iets voordeligere vlaggenschepen van Xiaomi.

We kregen dit jaar alleen een Xiaomi 13 Pro en een Xiaomi 13. De goedkopere Xiaomi 12X van vorig jaar is dus geschrapt. De aankomende Xiaomi 13 Lite zal naar verwachting zijn plaats invullen, samen met de Xiaomi 12T-serie.

We begonnen zonet door de naam ‘Huawei’ te laten vallen. Niet alleen heeft Xiaomi een aanzienlijke portie van het Huawei’s marktaandeel opgeslokt, maar het ging ook aan de haal met zijn partner voor cameratechnologie. De 1 inch-camerasensor van de Xiaomi 13 Pro is de eerste die het samen met het Duitse cameramerk Leica heeft ontwikkeld. Onze bevindingen lees je na de specificaties.

Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

Xiaomi 13 Pro Xiaomi 13
Afmetingen 162,9 x 74,6 x 8,4 mm 152,8 x 71,5 x 8,0 mm
Gewicht 210 gram 185 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus (voorkant), keramiek (achterkant) Gorilla Glass Victus (voorkant), glas (achterkant)
Scherm 6,73 inch QHD+ AMOLED, 120 Hz (LTPO), 1900 nits, HDR10+ 6,39 inch FHD+ AMOLED, 120 Hz, HDR10+
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Werkgeheugen 12 GB
Opslaggeheugen 256 GB 256 GB
Camera’s achter
Hoofcamera 50 MP,  1 inch, OIS 50 MP, 1/1.49 inch, OIS
Groothoekcamera  50 MP 12 MP 
Derde camera 50 MP telecamera met 3x optische zoom 10 MP telecamera met 3x optische zoom
Camera’s voor
32 MP 32 MP met f/2.5
Accu 4.820 mAh, 120W snelladen, 50W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen 4.500 mAh, 67W snelladen, 50W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen
Software Android 13, MIUI 14 Android 13, MIUI 14
Kleuren Ceramic Black, Ceramic White Black, White, Flora Green
Extra’s Wifi 6E, 5G, stereo-speakers, vingerafdrukscanner onder het scherm Wifi 6E, 5G, stereo-speakers, vingerafdrukscanner onder het scherm
Adviesprijs 1299 euro 999 euro

6,73 – 3.200 x 1.440 pixels px

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Wat zit er (niet) in de doos

  • Xiaomi 13 Pro
  • 120W snellader
  • Usb-c-kabel
  • Transparant hoesje
  • Simtool
  • Handleiding

Behuizing is kwaliteitsvol

De Xiaomi 13 Pro geeft een strakke maar zakelijk indruk, waarbij de cameraopstelling op de achterkant de meester aandacht naar zich toetrekt. De telefoon is groot en vrij zwaar met zijn gewicht van 229 gram. Hij heeft mooie gebogen randen, ook al maken deze de telefoon ook automatisch kwetsbaarder.

Het is wel een goede zaak dat Xiaomi een hoesje meelevert bij deze telefoon en zeker omdat het ook een degelijke case is die boven de fijne schermranden krult om het AMOLED-paneel te beschermen. De achterkant van de telefoons is van keramiek gemaakt, wat sterker is dan glas en het is ook beter bestand tegen krassen. Een minder goede keuze is dan weer die voor Corning Gorilla Glass Victus in plaats van de nieuwe Victus 2-standaard. Het verbeterde gehard glas heeft meer kans om een val te overleven.

Aan de voorkant van de telefoon zie je een inkeping voor de selfiecamera en de speakeropening aan de ovenzijde is bijna onzichtbaar. Aan de bovenkant is er ook heel wat zichtbaar: twee microfoons, een extra speakeropening en een Infraroodblaster. Rechts zitten de volumeknoppen en de aan/uitknop en die voelen erg degelijk aan. De Xiaomi 13 Pro heeft onderaan een speaker, de usb-c-poort, en een simkaartslot. Aan de linkerzijde vind je helemaal niets, buiten een paar antennelijnen.

Ontzettend helder scherm

Het scherm van de Xiaomi 13 Pro heeft een hogere piekhelderheid, vergeleken met de drie toestellen van de Samsung Galaxy S23-serie. En toch is het scherm opnieuw door Samsung Display gemaakt. 1.900 nits laat niets aan het toeval toe als het om fel zonlicht gaat. De automatische helderheid is ook prima in staat om de helder precies aan te passen aan het licht in je omgeving.

De kleuren zien er verder mooi en levendig uit, zonder dat het ook overdreven is. Het scherm heeft een verversingssnelheid tot 120Hz zodat je soepele animaties te zien krijgt wanneer die tot zijn recht komen. Bij dit LTPO-paneel is de verversingssnelheid natuurlijk variabel, waardoor er ook niet onnodig veel frames worden getoond. Dat komt de accuduur ten goede. Standaard toont de Xiaomi 13 Pro trouwens een Full HD-resolutie om batterij te besparen, maar dat kan je in de instellingen aanpassen. Kortom: dit QHD AMOLED scherm biedt alles wat je maar kan verwachten.

Xiaomi 13 Pro review: moet zijn zwaktes onder ogen komen

Topprestaties

Met de Snapdragon 8 Gen 2 mag je je verwachten aan geweldige prestaties voor games en in elke app die je op de telefoon draait. De Xiaomi 13 Pro laat je overigens kiezen uit verschillende opslagvarianten. De krachtigste versie van de Xiaomi 13 Pro heeft 12 GB RAM en 512 GB opslag. Er is dus geen 512- en 1 TB-variant zoals de Samsung Galaxy S23 Ultra die wel heeft.

Met de Xiaomi 13 Pro mag je uitstekende gameprestaties verwachten, terwijl je in veeleisende games de hoogste grafische instellingen kiest. Het valt ook op dat de temperatuur van de 13 Pro niet te hoog oploopt, waardoor het flagship op een constante manier kan blijven presteren.

Hoofdcamera maakt indruk

Een van de speerpunten van de Xiaomi 13 Pro is de 1-inch hoofdcamera die samen met Leica is ontwikkeld. Een grote sensor heeft ook een belangrijkere impact vergeleken met een toename van het aantal megapixel bij een camerasensor. Met een grote sensor kan je namelijk meer licht opvangen, wat doorgaans betere foto’s moet opleveren.

  • 50 MP, hoofdcamera, f/1.9, 1 inch, OIS
  • 50 MP, groothoekcamera, f/2.2, 115 graden
  • 50 MP, telecamera, f/2.0, 3,2x optische zoom
  • 32 MP selfiecamera, f/2.0

Een andere vooruitgang vinden we bij de 50 megapixel telecamera die van, 2x optische zoom tot 3,2x zoom is geëvolueerd. Ze heeft geen optische beeldstabilisatie en er is ook geen periscoopcamera, zoals we die wel zien bij veel andere toptelefoons in deze prijsklasse.

Xiaomi 13 Pro review: moet zijn zwaktes onder ogen komen

Terug naar Leica, dat mee de lensoptiek van de hoofdcamera ontwikkeld, maar het heeft ook aan de beeldverwerking van alle camera’s gesleuteld. Dat kan je ook in de camera-app van Xiaomi heel duidelijk herkennen. Er zijn twee manieren waarop de Xiaomi 13 Pro beelden verwerkt, namelijk met de ‘Leica Vibrant’- en ‘Authentic’-modi.

In de onderstaande fotogalerijen zie je bij de hoofd- en groothoekcamera telkens links een foto die genomen is volgens de Leica Vibrant-filter. De rechtse foto is gemaakt met Leica Authentic.

Hoofdcamera

De hoofdcamera van de Xiaomi 13 Pro maakt wonderlijk mooie foto’s en dat is ook precies wat je verwacht van een telefoon waarvoor je een premium prijs betaalt. Foto’s zijn gedetailleerd en dat zien we ook bij minder belichte elementen.

Ik ben ook een grote voorstander van de twee Leica-cameramodi. Met Vibrant weet je dat je altijd warme en meer kleurrijke scènes mag verwachten en Authentic doet het erg goed wanneer je een foto sober of dramatisch wil maken. Je weet precies wat je aan beide filters hebt en het is prettig om afhankelijk van de scène te kunnen wisselen. De verschillen zijn net subtiel genoeg en het zijn twee fraaie manieren om foto’s te verwerken. Voor wie zo min mogelijk wil bezig zijn met zulke instellingen, zal Vibrant meestal het beste resultaat opleveren.

Er is wel één ding waar je bij deze telefoon op moet letten en dat is de focus. De telefoon schat niet altijd helemaal goed in wat je juist scherp wil hebben. Bij gezichten gaat het goed, maar met andere onderwerpen wilt het soms minder goed lukken. Dat kan voor sommige gebruikers soms frustrerend zijn, maar een tik op het scherm lost het probleem op.

Groothoekcamera

De groothoekcamera staat prima zijn mannetje tegenover de grotere hoofdsensor. Hij neemt gedetailleerde foto’s, ook al kan hij minder licht opvangen en mist hij optische beeldstabilisatie. Bij de echt moeilijke lichtomstandigheden kan dat deze camera parten spelen, maar in de meeste situaties levert hij mooie foto’s af. Het is ook fijn om te zien dat de manier van verwerking overeenkomt met de foto’s die de hoofdcamera neemt.

Telecamera bij 2x, 3,2x, 10x en 50x zoom

De Xiaomi 13 Pro heeft een telecamera met meer optische zoom vergeleken met zijn voorganger. Als je minder dan 3,2x vergroot, wordt de foto met de hoofdcamera genomen en vanaf 3,2x zoom neemt de telecamera het over. Het is dus bij 3,2x zoom dat je het beste resultaat krijgt met de meeste details.

Hoewel de resultaten van de telecamera zijn vergeleken met de Xiaomi 12 Pro, is Xiaomi zeker geen koploper als het gaat om foto’s met zoom. Zelfs bij 10x zoom is niet elk beeld bruikbaar en 50x zoom levert vaak wazige foto’s op. Je merkt dat een periscoopcamera wordt gemist bij de Xiaomi 13 Pro en de huidige telecamera heeft ook geen optische beeldstabilisatie. Dan krijg je dit soort van problemen.

Nacht

Voor de nachtmodus maakten we een vergelijking tussen de camera van Xiaomi 13 Pro en de Google Pixel 6 Pro. Je eerst een galerij met grothoekfoto’s, gevolgd door foto’s van de hoofdcamera en telecamera bij 3,2x zoom. Links is de foto van de Xiaomi-telefoon en rechts die van de Pixel.

Bij de groothoekcamera zien we dat de Xiaomi 13 Pro geen partij is voor de Pixel 6 Pro. De groothoekcamera heeft bij de Xiaomi 13 Pro geen nachtmodus en hoewel Xiaomi de betere sensor heeft, maakt hij slechtere nachtfoto’s.

Bij de hoofdcamera is het een ander verhaal. Hier treedt de nachtmodus samen met de 1-inch-sensor in werking en het resultaat mag er zijn. We zien minder ruis in deze foto, vergeleken met de Pixel 6 Pro-foto.

Als laatste is er nog de foto van de hoofdcamera en daar kunnen we kort over zijn. De Xiaomi 13 Pro mist optische beeldstabilisatie en dan krijg je vaak onscherpe foto’s bij weinig licht.

Selfiecamera

De selfiecamera is echt aan vernieuwing toe. De 32 MP camera levert wel mooie foto’s af, ook met de portretfunctie. Alleen is het erg jammer dat hij enkel kan filmen in 1080p bij 30 fps. Dat is opnieuw een aspect waar de concurrentie beter doet. In een samenleving waar haast iedereen een contentmaker is, wordt meer verwacht van de selfiecamera. En zeker bij een telefoon van deze prijsklasse.

v.l.n.r. 0,7x zoom, 1x zoom, 1x zoom met portret

Video

Als het om de hoofdcamera aan de achterzijde gaat, dan is er gelukkig van zulke beperkingen met video geen sprake. De telefoon kan filmen tot een resolutie van 8K, maar standaard kiest hij voor 1080p en 30 fps, om opslag te besparen.

Xiaomi pakt ook uit met verschillende stabilisatiemodi. Je kan filmen zonder en met stabilisatie en er is daarnaast nog een aparte Pro-modus. Je ziet hieronder respectievelijk de verschillen tussen deze functies. De stabilisatiefuncties zijn zeker niet de beste die we al hebben gezien. Merken als OPPO, Google en ASUS doen het beter.

Geweldige accu

De accu is een aspect waar veel high-end telefoons mee worstelen, maar Xiaomi maakt op dat gebeid traditioneel sterke keuzes. Dit keer is er een 4.820 mAh-batterij geplaatst in de 13 Pro – een toename van 220 mAh vergeleken met zijn voorganger.

Die grotere accu zorgt ervoor dat de telefoon nog langer mee kan. Bij normaal gebruik kan je hem de hele dag gebruiken en moet hij pas de volgende dag aan de oplader. De Xiaomi 13 Pro kan ongeveer 14 uur continu video’s afspelen na een oplaadbeurt.

Maar er is nog meer dan alleen een goede accuduur, want ook de 120W- snellader is een grote meerwaarde. Als je tegen die hard Samsung- of Pixel-fans vertelt dat jouw telefoon na 20 minuten volledig is opgeladen, gaan ze blozen. En terecht ook.

Xiaomi 13 Pro review: moet zijn zwaktes onder ogen komen

Degelijke speakers

De speakers is een aspect waarmee Xiaomi-telefoons nooit echt konden opvallen. Met zijn nieuwe stereospeakers blaast de Xiaomi 13 Pro ons zeker niet weg, maar de telefoon komt wel in lijn met wat de betere Android-flagships bieden. Stemgeluid klink helder en de tonen zijn behoorlijk gebalanceerd. Al hopen we stiekem dat we snel weer een telefoon mogen zien met het krachtige basgeluid dat de ASUS Zenfone 9 produceert.

Voor het eerst valt ook op dat het volume van de bovenste en onderste luidsprekers meer overeenkomt. Die balans is prettig wanneer je de speakers van de telefoon gebruikt wanneer je naar een film of serie kijkt. De 13 Pro ondersteunt de geluidseffecten van Dolby Atmos.

MIUI blijft MIUI

De Xiaomi 13 Pro draait op de nieuwe MUI 14-schil van Xiaomi en Android 13. In MIUI 14 lijkt vooral verder te bouwen op de vorige versie en het focust op snellere prestaties in apps en energiezuinigheid.

Verder is de software heel herkenbaar als je ooit al met een Xiaomi-telefoon hebt gewerkt: animaties zijn heel opvallend aanwezig, Xiaomi doet zijn best om hier en daar reclame te verstoppen, er zijn functies en interfaces – zoals dat voor meldingen – dat je niet gewend bent van andere telefoons en er is bloatware. Veel bloatware.

Xiaomi 13 Pro review: moet zijn zwaktes onder ogen komen

De Xiaomi 13 Pro komt met drie verschillende browsers, drie muziekapps en twee sms-apps. Verder ontdek je nog een solitaire game, een onzinnige Opruimer en Beveiliging-app. En dan is er nog het ‘Game Center’, niet te vergeten: een tweede winkel voor games, naast de Play Store. Het is een groot rommeltje waarvan je het meeste kan verwijderen, maar ook niet alles.

We begrijpen dat MIUI 14 met zijn rijke personalisatiefuncties absoluut sterktes heeft, maar het wordt ook tijd dat Xiaomi ook een een einde maakt aan de minpunten van de softwareschil. Bij een telefoon van 1299 euro hoort geen resem aan bloatware en opdringerige reclame op het vergrendelscherm. Punt.

Zwak updatebeleid

Als je een Xiaomi-telefoon koopt, hoef je niet het beste updatebeleid te verwachten. De Xiaomi 13 Pro krijgt updates tot en met Android 14 en 15, maar daarna hebben gebruikers het gehad. Verder zijn er drie jaar beveiligingsupdates en dat is gewoon vrij mager. Telefoons gaan vandaag veel langer mee.

Deze beperkte ambities rond duurzaamheid en klimaat zijn nu eenmaal het gevolg van een cultureel schisma tussen het Chinese techbedrijf en onze Europese markt. We kunnen alleen maar hopen dat het Europees Parlement eind dit jaar de wet goedkeurt die fabrikanten verplicht om hun telefoons vijf jaar lang te ondersteunen.

Xiaomi 13 Pro review: moet zijn zwaktes onder ogen komen

Conclusie

Met de Xiaomi 13 Pro zet het merk op heel veel verschillende vlakken een belangrijke stap voorwaarts. De behuizing geeft een premium indruk heeft een design gekozen waarmee zijn telefoon opvalt in positieve zin. Het scherm van de telefoon behoort tot een van de beste in de industrie en de prestaties zijn opnieuw top. Wie een goede accuduur en snelladen belangrijk vindt, zit goed bij de 13 Pro.

Xiaomi heeft ook al jaren moeite om echt de concurrentie van zich af te schudden op het vlak van de camera, maar met de 1-inch-hoofdcamera maakt de Xiaomi 13 Pro echt indruk. Alleen blijft de ruimte in een smartphone natuurlijk beperkt en we zien dat de telecamera heel wat minder is.

Gerelateerde artikelen

Xiaomi moet ook echt eens kritisch durven kijken naar MIUI. Heel wat ideeën zijn echt goed, maar ze verdwijnen wat in de achtergrond door de bloatware, verstopte reclame en het matige updatebeleid. En dan is nog de elephant in the room, ofwel de prijs van 1299 euro. Xiaomi’s vlaggenschepen zijn dit jaar sterker in prijs gestegen vergeleken met de S23-serie van Samsung.

Wie helemaal dol is op het design, of na het lezen van dit artikel helemaal zin heeft gekregen in de 1-inch camera met Leica-filters, die kan de Xiaomi 13 Pro zeker overwegen. De accuduur en het snelladen zijn ook twee voordelen die niet onbelangrijk zijn. Overweeg deze telefoons als je je niet stoort aan het updatebeleid of de negatieve punten van de software.

Alternatieven

Alternatieven voor de Xiaomi 13 Pro zijn de Google Pixel 7 Pro (899 euro), de Samsung Galaxy S23 Plus (1199 euro) de OnePlus 11 (829 euro), en de Motorola Edge 30 Ultra (899 euro)