Android

meest complete smartwatch van dit moment

De Samsung Galaxy Watch 5 en Galaxy Watch 5 Pro zijn smartwatches die draaien op Wear OS. De Galaxy Watch 5 is de goedkoopste van het stel en komt met vele verschillende fitness- en gezondheidsfuncties. Nieuwsgierig geworden? Dit is de review van de Samsung Galaxy Watch 5.

Samsung Galaxy Watch 5

Met de Galaxy Watch 5-serie wil Samsung jou voorzien van alles wat je nodig hebt om je gezondheid en welzijn zo goed mogelijk vorm te geven. Niet alleen met nauwkeurige metingen, zoals van je hartslag en bloeddruk, maar ook met coaching op maat. Al die mogelijkheden en de gegevens die daarbij verzameld worden, moeten daarnaast ook nog eens eenvoudig te begrijpen zijn. Dat is een hele opgave, specialistische data begrijpelijk maken voor iedereen. Is Samsung dat gelukt? Kan de Galaxy Watch 5 jou helpen met een gezondere leefstijl? Je leest het in deze review.

Voor deze review kreeg ik de Galaxy Watch 5 (44 mm) Silver toegestuurd.

Specificaties

Samsung Galaxy Watch 5
Behuizing: Sapphire Crystal Glass en aluminium
Afmetingen en gewicht: 40mm: 39,3 x 40,4 x 9,8 mm, 28.7 gram / 44mm: 43.3 x 44.4 x 9.8 mm, 33.5 gram
Scherm: 40mm: 1,2 inch Super AMOLED, 396 x 396 pixels, Always On Display, Corning Gorilla Glass with DX+ / 44mm: 1,4 inch Super AMOLED, 450 x 450 pixels, Always On Display, Corning Gorilla Glass with DX+
Processor: Exynos W920
Werkgeheugen: 1.5 GB
Opslaggeheugen: 16 GB
Batterij: 40mm: 248 mAh / 44mm: 410 mAh
Platform One UI Watch 4.5 gebaseerd op Wear OS 3.5
Duurzaamheid: 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G
Sensoren: BioActive Sensor (Optical Heart Rate, Electrical Heart Signal, Bioelectrical Impedance Analysis), Temperatuursensor, Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Light Sensor
Kleuren: 40mm: Gray Gold en Silver / 44mm: Gray, Blue en Silver
Adviesprijs: Vanaf 299 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Handleiding
  • Usb-c oplaadkabel
  • Samsung Galaxy Watch 5

Design

Samsung brengt al jaren smartwatches uit. Allereerst onder de noemer Samsung Gear en later onder de naam Samsung Galaxy Watch. Zo zagen we de Samsung Gear S3 Classic en de S3 Frontier in 2016. Daarna verscheen de Samsung Galaxy Watch in 2018 en ook een Galaxy Watch Active en Watch Active 2 voor de ‘actieveling’ in 2019. In 2020 verscheen de Samsung Galaxy Watch 3, een smartwatch verkrijgbaar in twee maten. Het jaar erop kwam Samsung weer met twee uitvoeringen, de Samsung Galaxy Watch 4 en de Galaxy Watch 4 Classic. Dit jaar heeft Samsung de term Classic weer ingeruild voor de term Pro, wat resulteert in de Samsung Galaxy Watch 5 en Watch 5 Pro.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

Best verwarrend allemaal maar een ding kan je onthouden, de Active-serie en de Galaxy Watch 4 en Galaxy Watch 5 hebben allen een modern en vrij minimalistisch uiterlijk. Heb je dus een van de eerste twee en wil je upgraden naar de Watch 5, dan zal je op het gebied van design niet heel veel wijzigingen tegenkomen. Die is namelijk over de grote lijnen gelijk gebleven. Hou je van een traditioneel uiterlijk, dan kan je beter naar de Watch 5 Pro kijken.

V.l.n.r.: Samsung Galaxy Watch Active, Samsung Galaxy Watch Active 2, Samsung Galaxy Watch 4, Samsung Galaxy Watch 5

De behuizing van de Galaxy Watch 5 is ontzettend degelijk. Het glas is namelijk gemaakt van saffierglas en de kast zelf van aluminium. Aangezien er geen extra rand rondom de kast zit, is dit extra stevige en krasbestendige materiaal zeker geen overbodige luxe. De kans dat je met het horloge langs de muur schaaft is namelijk altijd aanwezig. Daarbij is het glas een stuk krasbestendiger dan het Gorilla Glass op de Watch 4. Zoek je nog sterker materiaal? Dan moet je bij de Watch 5 Pro zijn, want die heeft een titanium behuizing en een iets hogere rand.

Unboxing

Scherm en bediening

De Watch 5 heeft een always-on display; dat is een scherm dat altijd aan staat. Je kan die functie ook uitzetten. Je activeert het dan als je je pols optilt. Dat werkt erg goed en dat is niet bij elk horloge het geval. Daarnaast is het scherm ontzettend kleurrijk en helder, ook in direct zonlicht. Hierdoor kun je het met gemak bedienen tijdens het hardlopen.

Aan de zijkant zitten weer twee knoppen, waarvan je de functies in de instellingen kunt aanpassen. De knoppen aan de zijkant zijn erg prettig in gebruik, ook met bezwete vingers van het hardlopen met 35 graden. Je kan het horloge ook bedienen via Google Assistent, Bixby, veegbewegingen en een virtuele draairing.

Je kan met de virtuele draairing makkelijk door je apps, berichten en gezondheidsgegevens heen scrollen. De draairing geeft een lichte trilling als je er aan draait, maar ziet er niet zo stoer uit als de fysieke draairing op de Galaxy Watch 4 Classic van vorig jaar.

Software

De Galaxy Watch 5 draait op Samsungs One UI Watch 4.5 en die softwareschil is gebaseerd op Googles Wear OS 3.5. De navigatie van het horloge werkt ongeveer gelijk aan dat van een Android-smartphone en dat is erg fijn. Gebruik je Samsungs SmartThings-app en Gezondheid-app, dan heb je nog veel meer mogelijkheden om vanaf je Watch 5 je slimme lampen of tv te bedienen en je gezondheid te monitoren.

Verder krijg je meldingen van je telefoon te zien op je Watch 5 en kun je muziek of een podcast van Spotify op je Watch 5 af laten spelen. Voor de kwaliteit van de muziek hoef je dat overigens niet te doen. Daarvoor kun je beter bij de Huawei Watch GT 3 zijn.

Om de Watch 5 te koppelen aan je telefoon heb je de Galaxy Wearable-app nodig. Je kan eenvoudig een back-up van een vorige Galaxy Watch terugzetten of vanaf nul beginnen. Het instellen werkt erg eenvoudig. Je vindt in de Galaxy Wearable-app tevens ontzettend veel instellingen om je horloge te personaliseren, zoals wijzerplaten, tegels, apps op het apps-scherm en het Quick panel met de snelle instellingen. Wellicht is dit wat overweldigend, maar neem er de tijd voor. Het is zeker de moeite waard. Je kan vanuit deze app (knop Winkel) ook meteen naar de Play Store om nieuwe apps en wijzerplaten voor het horloge te downloaden.

Voor een aantal functies heb je weer een extra app nodig. Voor Zoek mijn horloge is de Find-app vereist. Wil je je bloeddruk meten en een ECG-test doen? Dan heb je

de Samsung Health Monitor-app nodig. Heb je een Samsungtelefoon, dan heb je deze apps al. Het is wel jammer dat je voor deze functies een extra app nodig hebt, maar daar zal Samsung vast zijn redenen voor hebben.

Galaxy Wearable (Samsung Gear)

Galaxy Wearable (Samsung Gear)

Met de Galaxy Wearable-app verbindt je je Galaxy-smartwatch of bluetoothoordopjes met je telefoon. Je kan met de app ook functies en apps op je Galaxy-wearable, die ..

Meer info

Samsung Health

Samsung Health

Samsung Health, de gezondheids-app van Samsung, houdt precies bij hoeveel stappen jij gezet hebt op een dag, maar is nog veel uitgebreider dan dat. Er kan allerlei d ..

Meer info

Gezondheid

Met de Galaxy Watch 5-serie wil Samsung jou voorzien van alles wat je nodig hebt op het gebied van gezondheid en welzijn. Hiervoor zijn er natuurlijk de Wear OS-apps die je in de Play Store kunt vinden, zoals Outdooractive Wandel/Fiets, Google Fit, AccuWeather en nog veel meer. Samsung heeft zelf ook het een en ander op de smartwatch gezet.

Bloeddruk en hartritme meten

Zo beschikken de Watch 5-smartwatches over een verbeterde BioActive Sensor. Deze sensor bestaat weer uit drie gezondheidssensors die nauwkeurige resultaten op moeten leveren, zoals zuurstofniveaus, (abnormale) hartslag en ook je stressniveau. Je kan met de Galaxy Watch 5 dus altijd en overal je bloeddruk en ECG direct vanaf je pols checken, en zo moet je een steeds beter beeld van de gezondheid van je hart krijgen.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment
De Samsung Health Monitor-app

De ECG- en bloeddrukmeting waren ook op voorgaande Samsung-smartwatches ok te vinden en zijn een leuke extra. Ze geven je een indicatie van je hartritme en bloeddruk, maar de resultaten zijn niet te vergelijken met de apparatuur die hiervoor gebruikt wordt in ziekenhuizen. Het instellen van beide functies verloopt via deze stappen.

Slaap meten

Voor het monitoren van je slaapgedrag heeft Samsung de Watch 5 (en Watch 4) voorzien van slaapsymbolen zoals Fitbit ook heeft. Met behulp van acht dierensymbolen die jouw slaaptype vertegenwoordigen, krijg inzicht in je slaapfases (wakker, licht, diep en REM). Je kan zelfs slaapcoaching en snurkdetectie instellen. Ik heb mijn slaapgedrag vergeleken met dat van de analyses op mijn Garmin Epix Gen 2 die 1000 euro kost. Samsung registreert allereerst de tijden waarop ik in slaap val en wakker wordt veel nauwkeuriger, de verschillende slaapfases komen daarnaast aardig overeen.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

Hartslag meten

Op het gebied van hartslagmeting is er een groot verschil tussen de Garmin Epix Gen 2 en de Galaxy Watch 5. Garmin registreert een hartslag in rust over 7 dagen van 48 bpm en een gemiddelde hartslag van 116 bpm. Samsung registreert in dezelfde periode respectievelijk 43 bpm en 153 bpm. Tijdens workouts liggen de hartslagzones ook ver uit elkaar. Dat komt voornamelijk omdat je de hartslagzones in de Samsung Health-app niet kunt aanpassen. Je maximale hartslag wordt berekend op basis van het bekende rekensommetje.

Verder is er een SpO2-sensor die het zuurstofgehalte in je bloed meet. Hoe hoger je zuurstofgehalte, hoe gezonder je bent.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

Sporten en herstel

De Galaxy Watch 5 telt je stappen, je calorieën en zelfs je sets. Je kunt tientallen sporten bijhouden met je horloge, ook zwemmen, en eventueel automatisch activiteiten detecteren. Er is verder een digitale hardloopcoach en in de Samsung Gezondheids-app zijn vele gratis fitnessoefeningen te vinden. Samsung heeft tevens de nauwkeurigheid van de GPS-metingen verbeterd, maar daar blijft Garmin vooral in bosrijke gebieden nog altijd nauwkeuriger.

Links: Samsung Rechts: Garmin

VO2max kun je tijdens het hardlopen als trainingsscherm toevoegen, maar nog altijd niet voor fietsen. Wel zijn er veel andere gegevens die je handmatig kunt instellen op de trainingsscherm. Je kan tevens automatische ronde, automatische pauze, een audiocoach, een doel en meer instellen voor de verschillende sporten. Zo kan je voor iedere sport het scherm dat je op je smartwatch te zien krijgt personaliseren.

Via de optie Lichaamssamenstelling kan je, volgens Samsung, realistische doelen stellen zoals afvallen. Met de meting via de smartwatch kan je je vetpercentage, spiermassa en lichaamsvocht en meer meten. Je kan er ook meteen gepersonaliseerde workouts opvragen en feedback over je vorderingen krijgen.

Heb je een rustdag? Dan voorziet de Galaxy Watch 5 je van data die je laten zien hoe goed je herstelt. Je krijgt bijvoorbeeld informatie over je hartslag na een intensieve workout, en je ontvangt op basis van je transpiratie aanbevelingen over wat je moet drinken om goed te hydrateren. Dat heeft Samsung erg goed gedaan, want dat zijn nu juist de functies die je van zo’n smartwatch verlangt.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

Kaarten en navigatie

Exclusief op de Galaxy Watch 5 Pro is Route Workout. Via de Samsung Health-app kun je fiets- en looproutes downloaden en synchroniseren met de Watch 5 Pro. Hopelijk voegt Samsung daar snel meer sporten aan toe. Turn-by-turn navigatie en Track back zijn ook exclusief voor de Pro-versie. Met de eerste functie hoef je niet constant naar de kaart te kijken. Track back zorgt ervoor dat je makkelijk terug kunt navigeren over dezelfde route waar je vandaan kwam. Dus de route die je gelopen hebt.

Deze functies zijn helaas niet beschikbaar voor de Galaxy Watch 5 en Samsung wil hier klaarblijkelijk een verschil maken tussenbeide. Wel belooft Samsung dat je binnenkort met beide ook kunt navigeren met Google Maps zonder dat daar een smartphoneverbinding voor nodig is.

Turn-by-turn navigatie en Track back zijn op de meeste sporthorloges al wel te vinden, maar voor smartwatches zijn ze nog vrij zeldzaam. Voor de mensen die veel in de buitenlucht sporten bieden beide functies erg veel gemak. Hou daar rekening mee als je op zoek bent naar een nieuwe smartwatch.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

Overige softwarefuncties

In een aantal landen waaronder Nederland en België werd onlangs de Google Pay-app op telefoons en Wear OS-horloges vervangen door de Google Wallet-app. Je kan in Wallet onder andere je creditcards, klantenkaarten, en digitale ID’s, opslaan. Je kan zo betalen via je smartwatch en klantenkaarten laten scannen. Dit werkt ook (weer) op de Galaxy Watch 5-serie.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment
Betalen met de Galaxy Watch 5

De Samsung Galaxy Watch 5 (Pro) kan je ook uit de nood helpen wanneer je ernstig valt. Op dat moment detecteert het horloge de val en kan hij je familie of vrienden of de hoogte brengen. In dit artikel lees je hoe je deze belangrijke functie kan instellen. Beide smartwatches hebben ook een ingebouwde temperatuursensor, waarmee je onder andere vroegtijdig te weten kunt komen dat je ziek wordt. Die sensor is op het dit moment nog niet actief, maar die mogelijkheid volgt later via een update.

Dan is er nog de Google Assistent. Momenteel werkt de Nederlandse versie van de Google Assistent helaas nog niet op de Samsung Galaxy Watch 5. Er is al wel een workaround die voor Galaxy Watch 5 op de redactie werkte.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment
De  Google Assistent werkt via een omweg op de Galaxy Watch 5

Werkt niet met iOS

Op de doos van de Galaxy Watch 5 staat dat het horloge werkt met “Android 8.0 en hoger en met telefoons met meer dan 1,5 GB RAM”. Google Mobile Services is ook een vereiste en dat is alleen op Androidtelefoons te vinden. Hierdoor vallen sommige Huawei-smartphones en iPhones af. Vreemd, aangezien de Montblanc Summit 3 met zowel Android als iOS werkt.

Accuduur

De accu van de Galaxy Watch 5 is in vergelijking met de Galaxy Watch 4 13% groter en is ook 30% sneller opgeladen dan de Galaxy Watch 4. Met een oplaadsessie van 8 minuten kun je een nacht aan slaap monitoren en met een volle accu kan je 40 uur mee. Dat zegt Samsung.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

In de praktijk hield de Watch 5 het bij mij tussen de 1 à 2 dagen uit op een acculading afhankelijk van de hoeveelheid vastgelegde workouts. Met een uur sporten kon de smartwatch twee dagen mee, maar met twee uurtjes moest de Watch 5 met een anderhalve dag weer opgeladen worden. Hierbij stond de hartslagmeting op 10 minuten bij rust (standaard), activiteiten detecteren aan (standaard) en het always-on display uit. Die 40 uur heb ik dus zeker niet gehaald.

Zoek je een langere accuduur voor een smartwatch, dan kan je voor de Galaxy Watch 5 Pro gaan. De accu van dit horloge is namelijk een stuk groter, namelijk 60%.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

Conclusie

De Samsung Galaxy Watch 5 geeft je een compleet beeld van je gezondheid. Het stopt niet bij stappen tellen en slaap monitoren. Nee, Samsung geeft je een totaaloverzicht op het gebied van gezondheid en welzijn, met daarbij tips en tricks om je doelen te behalen. Of dat nu een betere nachtrust of het opbouwen van spiermassa is. Ook op het gebied van sporten monitoren gaat de Watch 5 een stapje verder dan de concurrentie door het geven van uitgebreide hertstelinformatie na een intensieve workout.

Wel ontbreken er een paar functies waar wel mee geadverteerd wordt, zoals de Google Assistent die alleen in het Engels te bedienen is en de ingebouwde temperatuursensor is nog niet actief. Die twee zullen met een update wel weer gaan werken. Dan is er nog de accuduur. Die 40 uur op een acculading haal je waarschijnlijk alleen als je niet sport of je workouts niet met het horloge vastlegt. Verder moet je nog altijd meerdere apps installeren om alle functies te kunnen gebruiken, en zullen een aantal sporters een aantal functies zoals het aanpassen van de maximale hartslag missen. Of de fysieke draairing.

Samsung Galaxy Watch 5 review: meest complete smartwatch van dit moment

Heb je een Galaxy Watch 4 (Classic), dan hoef je niet direct over te stappen. Zoek je een smartwatch die je kan helpen om gezonder te worden en hiervoor heel veel mogelijkheden biedt, dan zit je met deze smartwatch goed. Het horloge draait op Wear OS dus je kan je favoriete apps uit de Play Store downloaden, en zit bomvol met sensoren die van alles kunnen meten. Daarnaast is de Galaxy Watch 5 in meerdere kleuren en twee groottes verkrijgbaar. En er is een variant die werkt met 4G zodat je je telefoon niet altijd bij de hand hoeft te hebben. De Galaxy Watch 5 is momenteel een van de beste (lees: meest complete) smartwatches die je op dit moment kunt kopen.

Toch hoop ik stiekem dat Google over enkele maanden met zijn Pixel Watch met een goed alternatief komt, of Mobvoi met zijn nieuwe TicWatch. Tot die tijd blijft de Galaxy Watch 5 een prima optie voor degenen die naar een complete smartwatch op zoek zijn.

Samsung Galaxy Watch 5