Android

is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Samsung heeft met de Galaxy Z Fold 3 zijn derde high-end foldable gelanceerd. Samsung wil met deze vouwbare telefoon en de Z Flip 3 de toekomst van smartphones ontvouwen. Is dat Samsung gelukt? Je leest het in deze review.

Samsung Galaxy Z Fold 3

De high-end Galaxy Fold is de eerste vouwbare telefoon van Samsung die in 2019 werd aangekondigd. Helaas kampte deze telefoon met nogal wat problemen en moest er een verbeterde versie aan te pas komen om de tekortkomingen te verhelpen. De komst van de Galaxy Z Fold 2 in 2020 zorgde ervoor dat de problemen met de eerste generatie al gauw vergeten werden. Deze vouwbare telefoon voelde niet meer als een prototype, maar als een high-end apparaat dat prima past in de dagelijkse routine van smartphonegebruiker. Ik heb deze telefoon mogen testen en kwam vorig jaar tot de conclusie dat het de snelste en meest complete vouwbare telefoon van dat moment was.

Nu is het de beurt aan de derde generatie met de Samsung Galaxy Z Fold 3. Wat voegt deze telefoon toe aan de Z Fold 2? Is het een telefoon voor de zogenaamde early adopters of het grote publiek? Wat kan je met deze foldable wat je met ‘gewone’ smartphones niet kan? In deze review krijg je antwoorden.

Specificaties

Samsung Galaxy Z Fold 3
Behuizing: Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus
Afmetingen en gewicht: Dichtgevouwen: 158,2 x 67,1 x 16,0 mm / Opengevouwen: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm, 271 gram
Hoofdscherm: 7,6 inch QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display (2208 x 1768 pixels), 22.5:18, 374 ppi, 120 Hz
Coverscherm: 6,2 inch HD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2268 x 832 pixels), 24.5:9, 387 ppi, 60/120 Hz
Processor: Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen: 12 GB
Opslaggeheugen: 256 GB + 512 GB (UFS3.1)
Camera’s achter: 12 MP hoofdcamera, 12 MP groothoekcamera (OIS), 12 MP telefotocamera (OIS en 2x zoom)
Camera op coverscherm: 10 MP
Selfiecamera onder het scherm:  4 MP
Accu: 4.400 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden
Androidversie: Android 11
Extra’s: Stereo speakers, Surround sound met Dolby Atmos, 5G, IPx8, selfiecamera en vingerafdrukscanner in het scherm, eSIM
Kleuren: Phantom  Black, Phantom Green en Phantom Silver
Adviesprijs: Vanaf 1799 euro
Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Wat zit er (niet) in de doos

  • Handleiding
  • Usb-c naar usb-c-kabel
  • Simpinnetje
  • Handleiding

Er zit geen oplader in de verpakking van de Galaxy Z Fold 3.

Twee schermen om op naar hartenlust te multitasken

De Galaxy Z Fold 3 heeft net als zijn voorgangers twee prachtige AMOLED-schermen. Aan de voorzijde zit het zogenaamde coverscherm van 6,2 inch en dat heeft nu een 120 Hz verversingssnelheid waardoor beelden en animaties veel vloeiender ogen. Als je de telefoon openklapt, kijk je tegen het 7,6 inch hoofdscherm aan. Je kan deze vouwbare telefoon dus met gemak als tablet gebruiken als je een e-book wilt lezen of een serie op Netflix wilt bingewatchen. In het laatste geval zal je, vanwege de de beeldverhouding van 22.5:18, wel zwarte balken zien en dat geldt ook voor YouTube-video’s. Desondanks kun je genieten van een prachtig groot AMOLED-scherm en eventueel ook de los verkrijgbare S Pen gebruiken om notities of tekeningen erop te maken.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Netflix op de Samsung Galaxy Z Fold 3

Oh, mocht je het je afvragen, de plastic screenprotector die al vooraf geplaatst is op het grote scherm, mag je niet verwijderen. Als je dat wel doet, kan het scherm beschadigen. Het is niet bekend hoe de screenprotector het doet over een langere periode. Je kan dus niet zomaar een nieuwe screenprotector erop plakken als de bestaande niet meer goed werkt.

Multitasken met de S Pen

Inderdaad, de Z Fold 3 is de eerste foldable van Samsung die met een S Pen werkt. Zo kan je op het grote hoofdscherm eenvoudig aantekeningen maken tijdens een videovergadering een Google Keep-lijstje afvinken en tegelijkertijd e-mails doornemen. Er zijn twee varianten van de S Pen en deze worden los verkocht. Ze zijn alleen bruikbaar op het hoofdscherm van de Z Fold 3. Vergelijkbare pennen van andere producenten kunnen het scherm beschadigen.

De S Pen kan je overigens nergens in de Fold 3 kwijt, zoals dat bij de Galaxy Note-serie wel mogelijk is. Het pennetje past wel in de Flip Cover die voor deze telefoon gemaakt is.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Met de S Pen werken op de Galaxy Z Fold 3

Multitasken met (zwevende) vensters

Uiteraard is het handige Multi-Active Window ook weer van de partij. Deze functie is op meer Samsung-telefoons te vinden maar wat mij een van de belangrijkste redenen om een Fold aan te schaffen. Met Multi-Active Window kun je meerdere apps naast en/of boven elkaar weergeven. Hiervoor selecteer je apps vanuit het menu recente apps of via het Edge-venster dat verborgen is aan de zijkant. Vervolgens kun je het ene venster makkelijk groter maken terwijl het andere kleiner wordt. Je kan ook vensters makkelijk horizontaal of verticaal heen en weer slepen. Daarnaast kan je nog apps in een pop-up scherm boven de andere apps weergeven. Al met al is de werking van Multi-Active Window erg intuïtief en bovenal heerlijk snel en dat is wat je wilt als multitasker.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Multitasken op de Galaxy Z Fold 3

Samsung heeft er ook voor gezorgd dat apps beter geschaald worden. De Z Fold 2 liet niet alle apps in volledige schermgrootte zien waardoor sommige apps niet goed werkten, zoals NU.nl en Instagram. Je kan nu apps forceren om volledig weergegeven te worden op het hoofdscherm. Dat kan via Labs onder Geavanceerde functies in de instellingen. Wel kan het dan voorkomen dat bepaalde delen van de app wegvallen omdat ze niet zijn geoptimaliseerd voor dit schermformaat.

Overschakelen naar het coverscherm

Je kan de app die je op het grote scherm open hebt staan, automatisch weer gebruiken als je de Fold 3 dichtklapt en het coverscherm aanzet. Hiervoor selecteer je de apps in de instellingen. Standaard staan namelijk alle apps uitgevinkt en je kiest dus zelf de apps die je wilt gebruiken op het kleine scherm. Ook de indeling van het startscherm van het coverscherm is niet gelijk aan dat van het hoofdscherm. Twee keer al je apps en mapjes indelen is dus aan de orde.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Apps naar het coverscherm overzetten

Het coverscherm is overigens niet altijd even handig in gebruik en naar mijn idee iets te klein. Zo worden de toetsen op het toetsenbord wel erg klein en zal iemand met dikke vingers de schuld aan de spellingscontrole moeten geven als ‘ie weer een woord verkeerd gespeld heeft. Ook het grote hoofdscherm is niet altijd even praktisch in gebruik. Als je zoals ik vaak voor het slapen gaan nog even wat nieuws wilt lezen, dan kan het vasthouden van de Fold 3 met één hand na langere tijd zwaar aanvoelen. Mocht je je afvragen of er een vouw in het midden van het hoofdscherm te zien is, ja die is te zien. Hij valt niet op als je het scherm gebruikt, maar hij is er wel. Kijk maar naar de afbeelding hierboven van de Z Fold 3 met Netflix-serie.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Het coverscherm op de Z Fold 3

Hands-on video preview

Duurzaam ontwerp

De Samsung Galaxy Z Fold 3 is net als zijn voorgangers ronduit dik. Hij weegt 271 gram. Je kan het vergelijken met twee telefoons die je op elkaar legt of een telefoon met een stevige case eromheen. Koop je een van de originele cases erbij, dan wordt de telefoon nog dikker. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

Het open en dichtklappen van de Z Fold 3 voelt wederom erg solide aan. Dat komt wederom door het Hideaway-scharnier dat in de behuizing is weggewerkt. Dat scharnier zie je alleen als de telefoon is dichtgeklapt. Je ziet dan ook de cameramodule aan de achterzijde en die verschilt behoorlijk van de Z Fold 2. De cameramodule steekt namelijk een stuk minder ver uit dan die van de Z Fold 2 en dat is fijn. De telefoon wiebelt hierdoor minder snel op een vlakke ondergrond.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Samsung Galaxy Note 20 Ultra naast de Samsung Galaxy Z Fold 3

Mocht je de vouwbare telefoon toch per ongeluk laten vallen, stop dan niet met ademen. Corning Gorilla Glass Victus is namelijk ook weer van de partij. Door dit glas zijn de telefoons krasbestendig en kunnen ze tegen een stootje, bijvoorbeeld wanneer je de telefoon per ongeluk laat vallen. De beschermlaag is gemaakt van PET-plastic en daardoor is het hoofdscherm 80% duurzamer dan dat van de Z Fold 2.

Een regenbui is ook geen enkel probleem. Samsung gebruikt voor het eerst in de Galaxy Z-serie een waterbestendigheid-rating van IPX8 voor zowel de Fold 3 als de Z Flip 3. Dat is toch wel een fijne toevoeging, zeker gezien de prijsklasse waarin deze telefoons zich bevinden.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
De Galaxy Z Fold 3 kan tegen een spatje water

De accu is geen hoogvlieger, de processor wel

De Galaxy Z Fold 2 heeft twee batterijen met een gecombineerde capaciteit van 4500 mAh. Samsung heeft het tweetal in de opvolger iets kleiner gemaakt, namelijk 4400 mAh en dat is jammer want een smartphone als deze heeft alle accucapaciteit nodig die beschikbaar is. Dat merk je aan het eind van de dag, want dan heb je de telefoon al een keertje aan de lader gehad om wat energie bij te tanken.

Volgens onze AccuBattery-test kan het scherm van de Fold 3 zo’n 5 uur en 54 minuten actief zijn. Als het scherm inactief is, houdt de telefoon het 48 uur en 19 minuten vol. De gecombineerde score van beide, wat een realistisch smartphonegebruik weergeeft, is goed voor 17 uur en 19 minuten. Bij de Z Fold 2 was dat nog 6 uur en 30 minuten (actief), 68 uur en 18 minuten (inactief) en 18 uur en 36 minuten (gecombineerd). De accu’s van de Z Fold 3 zijn dus iets minder goed als die van de voorganger. De overige mogelijkheden van de accu’s zijn nagenoeg gelijk gebleven aan die van de Z Fold 2: 25 watt snelladen, 10 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden.

De processor van de Galaxy Z Fold 3 doet het daarentegen stukken beter. Samsung heeft er een Qualcomm Snapdragon 888 in gestopt. Op de Snapdragon 888 Plus na is dat een van de krachtigste chipsets van het moment. Dat merk je ook meteen. Ik stond er regelmatig versteld van hoeveel apps de Fold 3 tegelijkertijd in het geheugen bewaart, en met gemak opstart. Voor een multitasker is dat alleen maar een meerwaarde.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Onzichtbare selfiecamera

De Galazy Z Fold 3 is niet de eerste telefoon met een selfiecamera onder het scherm, maar de het is wel de eerste van Samsung die zo’n technisch hoogstaand snufje heeft. Die camera heeft Samsung namelijk onder het scherm verwerkt. Het 7,6 inch Infinity Flex Display wordt dus niet onderbroken door een cameragaatje bovenin en dat is prettig want zo kan je het hele scherm gebruiken. Je ziet overigens van heel dichtbij wel dat er een camera onder het scherm zit. Dat zie je aan de pixels, zie de foto hieronder.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Under-display-camera in de Z Fold 3

Klap je de telefoon dicht, dan zit er in het coverscherm nog eentje, maar dan een ouderwetse selfiecamera in een klein cameragat. Waarom Samsung telkens voor twee selfiecamera’s kiest bij de Fold, ik weet het niet. Voor mij was eentje in het grote scherm meer dan voldoende geweest. Qua kwaliteit is er ook een groot verschil op te merken. De 4 MP camera onder het scherm krijgt veel hulp van softwarematige optimalisaties maar toch zie je dat de scherpte het snel aflegt tegen de reguliere 10 MP frontcamera aan de voorzijde. Is dat erg? Ja en nee. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen en het is knap om te zien dat Samsung het tot dit resultaat heeft weten te schoppen. Maar daar heeft het bedrijf dan ook ruim de tijd voor gehad. Samsung verwijst voor de selfiecamera onder het scherm in dit patent naar een ouder octrooi uit 2016. Het mag dus duidelijk zijn dat Samsung al lang aan de technologie werkt, en volgens geruchten zou de S10-reeks al met zo’n camera uitgerust worden. Helaas bleek destijds dat de technologie er nog niet klaar voor was. Nu maar hopen dat de techniek in sneltreintempo verbeterd wordt, want er is nog genoeg aan te sleutelen.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Foto gemaakt met de selfiecamera onder het scherm
Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Foto gemaakt met de selfiecamera op het coverscherm

Andere camera’s zijn gelijk gebleven maar…

De camera’s aan de achterzijde zijn, op het uiterlijk na, helemaal gelijk gebleven aan die van de Z Fold 2. Ik was er dan ook vanuit gegaan dat je deze camera set-up dan ook niet echt als een hoogtepunt van de smartphone zou kunnen zien, maar gelukkig heeft Samsung nog wel een en ander weten te verbeteren. De kwaliteit is niet zoals die van de Galaxy S21 Ultra en dan heb ik het met name over de zoomcapaciteiten, maar de Fold 3 komt behoorlijk dicht in de buurt.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Als je ooit een high-end Samsung-telefoon hebt gebruikt, weet je wat je kunt verwachten op het gebied van fotokwaliteit. Heldere foto’s, diepe kleuren en een groot dynamisch bereik. Zodra HDR wordt ingezet om meer details vast te kunnen leggen in de lichte en donkere gedeelten, worden de details extra scherp afgesteld.

Wel zie je dat de groothoekcamera iets vervorming aan de randen weergeeft, vooral als je een object van dichtbij wilt fotograferen. Daarentegen zijn de prestaties van de nachtmodus weer erg goed, beter dan die van de Fold 2. In vergelijking met de Z Fold 2 maakt de camera van de Z Fold 3 meer gedetailleerde opnamen in donkere omstandigheden, voorzien van een betere algehele balans en dynamisch bereik.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Nachtmodus

Groothoekcamera

Portretfoto

Ook autofocus is ontzettend snel, en ik dan heb je meteen een streepje voor bij het focussen op bewegende onderwerpen zoals een ruwharige teckel die losgaat als ze een oude kater in een hoekje ziet zitten. Ook de intelligente scènedetectie in de camerasoftware geeft je prima adviezen over het gebruik van de juiste cameramodus om naar over te schakelen voor een bepaalde foto. Of je nu een foto maakt van een gerecht, of van de ingrediëntenlijst op een potje vitaminen, compleet met textextractie, het werkt allemaal bijzonder accuraat en bovenal snel.

Daarnaast blijft Single Take een van mijn favorieten. Met behulp van kunstmatige intelligentie maakt deze functie in één opname tot wel 14 verschillende soorten foto’s en video’s van 3 tot 10 seconden. Hierdoor heb je altijd een leuke foto of video om te delen.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Teckel wil iets met kat doen maar durft niet
Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Ontgrendeling en geluid

Gelukkig heeft Samsung de vingerafdrukscanner weer in de powerknop verwerkt. Die deed het bij de Fold 2 al goed en dit jaar is dat niets anders. Het is ontzettend makkelijk om de telefoon in je hand vast te houden en meteen op de sensor te tikken om de telefoon te ontgrendelen, hoe je de telefoon ook vasthoudt. Een vingerafdrukscanner in het scherm leent zich niet voor dit grote toestel en gezichtsontgrendeling is eenvoudigweg niet veilig genoeg.

Een ander onderdeel waarmee de Z Fold 3 goed presteert, zijn de stereoluidsprekers die in de boven- en onderkant zitten. Video’s bekijken op het grote scherm is gewoonweg erg fijn met het geluid dat deze speakers presteren. Je hebt een kleine thuisbioscoop in je handen.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Software is ontzettend uitgebreid

De Galaxy Z Fold 3 wordt geleverd met One UI 3.1.1 dat gebaseerd is op Android 11. Zoals gebruikelijk zit de telefoon boordevol met mogelijkheden waar je gerust een aantal dagen de tijd voor kunt nemen om ze allemaal te ontdekken. Voor sommigen kan de software hierdoor nog wel eens overweldigend overkomen, omdat er zoveel mogelijk is. Ik kan er goed mee overweg en de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik veel functies mis als ik de Pixel 4 XL weer in gebruik neem.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?
Samsung rekenmachine op de Galaxy Z Fold 3

De Z Fold 3 is verder voorzien van een verbeterde Flex mode. Hiermee kun je meer tegelijkertijd doen, zoals een videocall op het bovenste scherm terwijl je je aantekeningen bekijkt op het onderste scherm. Daarnaast zijn de Samsung-apps en ook veel andere Google-apps geoptimaliseerd voor het scherm zodat je bijvoorbeeld links het menu ziet en rechts e-mails kunt bekijken. Opvallend is ook dat Google Chrome de desktopweergave op dit scherm toont, met tabbladen die net als op je laptop kunt verschuiven. Vergeet ook zeker niet het eerder genoemde Labs onder Geavanceerde functies door te nemen om nog meer uit deze Samsung te halen. Verder heb je hierboven kunnen lezen wat de Multi-Active Windows en het Edge-venster allemaal kunnen doen.

Al met al is One UI 3.1.1 een meer dan compleet softwarepakket dat waar je als bezitter van de Z Fold 3 prima mee uit de voeten kan, althans als je ruim de tijd neemt om alle mogelijkheden te ontdekken. Daar moet je wel van houden, als je aan deze telefoon begint, want het is echt een multitasking-beest met uitgebreide mogelijkheden. Wil je nog een stapje verder? Zet dan Good Lock op de Fold 3 om er nog meer uit te kunnen halen.

Samsungs uitstekende updatebeleid

Samsung loopt voorop met zijn updatebeleid. De Galaxy Z Fold 3 profiteert daar ook van en krijgt drie nieuwe Android-versies, namelijk Android 12, Android 13 en Android 14. Daarnaast zijn er een heleboel Galaxy-telefoons die vier jaar lang op beveiligingsupdates kunnen rekenen, en de Z Fold 3 hoort ook in dit rijtje. Hierdoor blijft de telefoon dus voor een hele lange tijd beschermd tegen allerlei kwetsbaarheden.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Conclusie

Samsung heeft met de Galaxy Z Fold 3 wederom de beste vouwbare smartphone in handen, ook al is er weinig concurrentie op dit gebied. De grootste concurrent is de Z Fold 2 en die telefoon heeft geen IP8-certificaat voor waterbestendigheid, geen under-display-selfiecamera geen S Pen-ondersteuning, geen verbeterde PET-beschermlaag en is 100 euro duurder.

De Samsung Galaxy Z Fold 3 is de ultieme vervanger voor de Galaxy Note die er dit jaar niet komt, want het is net zo’n multitasking-beest maar dan met twee schermen waarvan eentje kan vouwen. Daardoor wordt het gebruik van meerdere vensters zoveel makkelijker en overzichtelijker. Deze foldable is, hoe kan het ook anders, geschikt voor de Note-fan, voor de multitasker, voor de fan van het nieuwste van het nieuwste. En voor de persoon die er veel geld voor over heeft, want ook al is ‘ie iets goedkoper dan vorig jaar, 1799 of 1899 euro blijft nog altijd heel veel geld. Daardoor is de Z Fold 3 nog niet helemaal klaar voor het mainstream publiek alhoewel er nu vanwege de lagere prijs, meer geïnteresseerden overstag zullen gaan dan vorig jaar. De toekomst van de vouwbare telefoons komt met de Z Fold 3 in ieder geval voor steeds meer mensen binnen handbereik, al denk ik dat de Galaxy Z Flip 3 daarin zijn grotere broer voorbij zal streven.

Ben je eerder op zoek naar een compacte telefoon met een lange accuduur en de beste telecamera, dan is deze telefoon niet voor jou bestemd. Echte alternatieven zijn er dit jaar ook niet, behalve misschien de Galaxy Z Flip 3 of de Galaxy Note 20 Ultra van vorig jaar.

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Samsung Galaxy Z Fold 3 kopen

De Samsung Galaxy Z Fold 3 is verkrijgbaar vanaf 1799 euro en is verkrijgbaar in de kleuren Phantom Black, Phantom Green en Phantom Silver en de volgende opslagconfiguraties:

Samsung Galaxy Z Fold 3

Samsung Galaxy Z Fold 3 review: is de toekomst klaar voor vouwbare telefoons?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *