hoe lang updatet elk merk zijn Android-telefoons?
Elk smartphonemerk gaat op een andere manier om met nieuwe Androidversie-updates en beveiligingsupdates. Wij gaven ieder merk daarom het woord zodat ze elk hun beleid rond updates aan ons konden uitleggen. Hier ontdek je de antwoorden die we hebben gekregen.
Contents
Android en updates
Bedrijven die een Android-telefoon willen maken met Google Mobile Services (GMS, moeten hun klanten beloven om minstens twee jaar lang beveiligingsupdates uit te rollen. GMS geeft een model van telefoon het recht op de Play Store en de verschillende Google-apps- en diensten te gebruiken. Je vindt het dan ook op alle telefoons met uitzondering van die van Huawei.
Los daarvan moedigt Google de fabrikanten wel aan om meer te leveren dan dat minimum. Initiatieven zoals Project Mainline, Project Treble en samenwerkingen met chipmakers moeten Android-fabrikanten helpen om de lat hoger te leggen op het vlak van updates. Verder werkt de Europese Commissie aan een wet die fabrikanten dwingt om hun telefoons vijf jaar lang te ondersteunen.
Dit hebben we gevraagd
Wij vroegen aan elk merk dat officieel in Nederland en België actief is om het huidige updatebeleid uit te leggen. Dat is een vragenronde die we al eerder deden in 2018, maar inmiddels is er veel veranderd. We stelden fabrikanten de volgende vragen:
- Hoe lang krijgen de verschillende modellen van telefoons beveiligingsupdates
- Hoe frequent volgen die beveiligingspatches elkaar op?
- Hoeveel OS-upgrades krijgen telefoons?
We vroegen nadrukkelijk om zo concreet mogelijk te antwoorden en maakten duidelijk dat we elke verklaring integraal zouden vermelden in dit artikel. Hieronder ontdek je elke verklaring en we beoordelen ze ook telkens. Welke merken zijn de voorbeeldleerling? En wie moet zijn huiswerk wat beter maken?
Eerder gaven ook een overzicht over de Android 12-updateplanning van elk smartphonemerk:
Alcatel
We hebben met Alcatel contact genomen, maar kregen geen verklaring, wel korte antwoorden op onze vragen. Alcatel werkt telefoons twee jaar lang bij met beveiligingsupdates en dat eens per kwartaal. Telefoons ontvangen geen versie-updates.
Ons oordeel:
Alcatel levert het absolute minimum op het gebied van updates. Google eist van fabrikanten dat ze telefoons minstens twee jaar lang van beveiligingspatches voorzien die per kwartaal worden uitgerold. Alcatel brengt enkel budgettoestellen, maar alsnog hadden we graag meer gezien, ook op het vlak van versie-updates.
ASUS
ASUS gaf geen gehoor op onze vragen. De ZenFone 8 kreeg twee jaar versie- en beveiligingsupdates.
Ons oordeel:
ASUS levert enkel vlaggenschepen, en consumenten verwachten voor zulke toestellen een langere periode van ondersteuning dan wat ASUS momenteel levert.
Huawei
We wachten nog steeds op meer duidelijkheid over het updatebeleid van Huawei. Huawei wilde vorig jaar in een gesprek met Androidworld ook niets bevestigen over de komst van nieuwe versie-updates.
Ons oordeel:
Huawei leidt onder Amerikaanse sancties, maar dat neemt niet weg dat het bedrijf transparanter zou kunnen communiceren over zijn verdere plannen met Android. Hoog tijd dat er duidelijkheid komt, want voorlopig hoorden we enkel dat de focus tijdelijk niet meer ligt bij telefoons.
LG
LG trok in 2021 de stekker uit zijn smartphoneafdeling en gaf gebruikers meteen duidelijkheid over de updateplannen van zijn recente toestellen. LG gaat deze modellen gedurende drie jaar voorzien van versie- beveiligingsupdates.
Ons oordeel:
LG en software-updates was de laatste jaren een moeilijke combinatie. Het is goed om te zien dat het bedrijf tenminste de markt heeft verlaten zonder zijn gebruikers te vergeten.
Motorola
“De Motorola Edge 20-serie ontvangt security updates per maand. De security-updates voor de Moto E-serie, Moto G-serie en de Razr-serie vinden per kwartaal plaats. De Motorola Edge 20-serie ontvangt 3 jaar security updates en de overige modellen in het portfolio minimaal 2 jaar vanaf de release datum van het model.
Versie-updates:
- De Moto E-serie ontvangt geen OS upgrade
- De Moto G-serie ontvangt minimaal één OS upgrade (met uitzondering van de moto G20 – die ontvangt geen OS upgrade en met uitzondering van de moto G Pro, die ontvangt twee OS upgrades)
- De Motorola Edge 20-serie en de Motorola Razr-serie ontvangt 2 OS upgrades.”
Ons oordeel:
Drie jaar geleden kregen we van Motorola een weinig veelzeggende uitleg, maar het merk heeft absoluut geleerd. Motorola is nog steeds niet de beste leerling van de klas, maar alles begint bij een transparante communicatie rond het updatebeleid bij alle productreeksen. Daarnaast zijn de extra inspanningen voor de Edge 20-reeks een goed teken.
Nokia
“‘Ons updatebeleid is transparant, zoals te zien is in de openbare Nokia Smartphone Maintenance Release Summary, en snel’, vertelt Stefan De Clerck, General Manager Benelux en Frankrijk bij HMD Global. ‘Het is ons uitgangspunt om betrouwbare smartphones in de markt te zetten die voor langere tijd en veilig gebruikt kunnen worden. Software- en beveiligingsupdates zijn daarbij een belangrijke ‘essential’, omdat smartphones tegenwoordig gebruikt worden voor bijvoorbeeld werkgerelateerde doeleinden en privacygevoelige banktransacties. Voor de Nokia X-serie geldt zelfs de 3-3-3 belofte: kopers ontvangen drie jaar security updates, drie jaar OS upgrades en drie jaar garantie (wat de industrienorm van twee jaar overtreft), waarmee we duurzame consumptie aanmoedigen, de productlevenscyclus verlengen en e-waste verminderen.'”
Ons oordeel:
Nokia predikt al langer een updatebeleid van drie jaar beveiliging en maandelijkse updates. Daarmee was het merk altijd een voorloper, maar inmiddels zijn veel concurrenten bijgebeend. De 3-3-3-belofte met de extra lange garantie voor de X-reeks is interessant. Voor de goedkopere G-reeks geldt twee jaar versie-updates en geen verlengde garantie, maar dat is nog steeds prima.
OPPO
OPPO Find X | OPPO Reno | OPPO A | |
Android-versie-updates | 2 | 2* | 1 |
Aantal jaar beveiligingsupdates | 3 | 3 | 3 |
Frequentie beveiligingsupdates | Elke maand | Elk kwartaal | Elk kwartaal |
Ons oordeel:
Pluspunten voor OPPO omwille van zijn transparante communicatie over zijn updatestrategie en de geplande uitrol van de Android 12-update. Toch neemt het niet weg dat vlaggenschepen slechts twee jaar versie-update ontvangen, terwijl de belangrijkste concurrentie – inclusief partner OnePlus – driemaal updatet. Flagships krijgen wel sneller hun beveiligingspatches vergeleken met OnePlus en het is een goede zaak dat zelfs de voordeligste toestellen drie jaar lang beveiliging krijgen.
OnePlus
“Hoe lang krijgen telefoons beveiligingsupdates + Hoe frequent volgen die beveiligingspatches elkaar op?
Flagship product line (incl 8T): De OnePlus 8 series en nieuwere devices zullen drie grote Android updates en vier jaar lang security updates krijgen.
Flagship devices die voorafgaand aan de OnePlus 8 series werden uitgebracht, volgen het vorige schema van twee grote Android updates en drie jaar lang security updates.
Nord / Nord CE: De eerste OnePlus Nord en nieuwere Nord / Nord CE devices zullen twee grote Android updates krijgen en drie jaar lang security updates.
Nord N series: beginnend vanaf de N10 en N100 zullen alle N series-devices één grote Android update krijgen en drie jaar lang security updates.
Hoe frequent volgen die beveiligingspatches elkaar op?
Elke 2 maand”
Ons oordeel:
Met zijn vlaggenschepen is OnePlus het voorbeeld van Samsung gevolgd en dat is een goede zaak. Daarnaast is het interessant dat ook de allergoedkoopste telefoons van het merk drie jaar lang beveiligingsupdate krijgen en één versie-update. OnePlus scoort duidelijk bovengemiddeld.
Realme
“We are aiming to provide at least two years of bi-monthly security updates. Monthly within the first 6 months after launch. At least one major Android version update.
We also aiming to provide Android security patch updates for all Realme smartphones, including Realme C series entry level smartphones.”
Ons oordeel:
Realme wil minstens één versie-update mogelijk maken voor al zijn telefoons. Dat is sterk vanuit het oogpunt van sommige budgettelefoons, alleen zorgt het woordje ‘wil’ ervoor dat het niet om een echte belofte gaat, maar eerder om een doelstelling. We merkten ook het voorbije jaar dat Realme voor zijn hoogwaardigere GT-reeks een beter updatebeleid kan voorleggen. Het is alleen jammer dat er geen vast systeem is voor elke reeks en daarom blijft het updatebeleid eerder beneden gemiddeld.
Samsung
“Samsung zet zich in om Galaxy-gebruikers de best mogelijke mobiele ervaringen te bieden met de ondersteuning van drie generaties Android-besturingssysteem-
Alle Samsung Galaxy-devices vanaf 2019 – zoals de Z-, S-, Note-, A-, M-, XCover- en Tab-series – krijgen minstens vier jaar beveiligingsupdates. De uitgebreide ondersteuning voor beveiligingsupdates, die op een maandelijkse en kwartaalbasis worden uitgerold, geven je als gebruiker van een Galaxy-apparaat een gerust gevoel. Je weet dat je toestel voorzien is van de meest recente beveiligingsupdates.”
Ons oordeel:
Samsung is een van de grootste spelers in de industrie. Het gebruikt zijn uitgebreide middelen om één van de voortrekkers te zijn op het vlak van versie- en beveiligingsupdates als het om Android-telefoons gaat. Vier jaar lang beveiligingsupdates voor al zijn toestellen is een statement.
Sony
“We can’t comment on future activity but we can confirm that Xperia phones will receive updates for at least two years after launch.”
Ons oordeel:
Je kan moeilijk op een minder concrete manier communiceren over je updatestrategie dan Sony dat doet. Toen we in 2018 dezelfde vragen voorlegden kregen we een iets duidelijker antwoord met tenminste update-informatie over de toenmalige telefoons van het merk. De beknopte verklaring die we dit jaar van Sony kregen, boezemt weinig vertrouwen in. Het is geen al te best beeld en zeker niet als je peperdure Xperia Pro-I van 1800 euro overweegt.
TCL
“Alle TCL smartphones die Android Enterprise Recommended (AER) zijn, krijgen minimaal eenmaal per 90 dagen een beveiligingsupdate voor 3 jaar. Alle TCL smartphones die AER zijn, krijgen één OS update.”
Ons oordeel:
Met drie jaar beveiliging en één versie-update doet TCL het bovengemiddeld goed omdat het vooral budgettoestellen uitbrengt. We krijgen van TCL enkel garanties over het updatebeleid voor de specifieke modellen die Android Enterprise Recommended zijn. Dat zijn de toestellen die aanbevolen zijn voor gebruik door bedrijven en daarom zijn er ook specifieke vereisten rond beveiliging. Gelukkig zijn er heel wat Android Enterprise Recommended-telefoons van TCL, en je kan de lijst hier ontdekken. Maar er komt dus geen duidelijkheid voor de andere toestellen die niet worden aanbevolen. Denk aan de TCL 205 en de 20 Y.
Xiaomi en Poco
“We brengen maandelijkse en driemaandelijkse beveiligingsupdates uit op Xiaomi-apparaten gedurende ten minste twee jaar na productvermelding op de markt. Maandelijkse en driemaandelijkse beveiligingsupdates bevatten Android-beveiligingspatches die zijn uitgebracht door Google, evenals patches voor Xiaomi-specifieke problemen.
Xiaomi zal de Xiaomi 11T-serie – Xiaomi 11T Pro en Xiaomi 11T – drie generaties Android-systeemupgrades bieden, samen met vier jaar beveiligingspatches. De beschikbaarheid van de update hangt af van verschillende factoren, waaronder, maar niet beperkt tot: de complexiteit van de update, lokale regelgeving, markt en andere factoren.”
Ons oordeel:
Xiaomi en Poco communiceren traditioneel op een weinig gespecifieerde manier over hun updatebeleid. Per toestel kan het updatebeleid verschillen en consumenten hebben vooraf het raden naar de updateplannen. Nu het merk zich heeft ontpopt tot een van de grootste spelers, wordt het voor Xiaomi tijd om beter te doen.
Themaweek Telefoons en duurzaamheid
Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!
Wil je op de hoogte blijven over onze themaweken? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.