hands-on met de nieuwe foldables
Een nieuwe generatie van vouwbare Samsung-smartphones biedt zich aan. De Samsung Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3 zetten stappen voorwaarts ten opzichte van hun voorgangers, en tegelijk wist Samsung de prijs ook te drukken. Zijn deze foldables het overwegen waard?
Contents
Samsung Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3
De Galaxy Z-reeks staat voor de vouwbare toestellen van het merk. De Galaxy Z Fold 3 (vanaf 1799 euro) is daarbij de telefoon die innovatie voorop stelt, het meest premium apparaat van Samsung met zijn scherm van tabletgrootte. De Z Flip 3 (vanaf 1049 euro) moet daarentegen foldables toegankelijker maken en consumenten verleiden die anders een standaard vlaggenschip zouden kopen, misschien wel bij de concurrentie.
In Brussel gaf Samsung België aan journalisten een kleine week voor het Unpacked-evenement de kans om alvast kennis te maken met deze smartphones. We kregen ze in onze handen, en hier lees je onze allereerste bevindingen over de Galaxy Z Fold 3 en de Z Flip 3.
Meesterschap in design
Samsung Galaxy Z Fold 3
Voor foldable-beginners: de Z Fold 3 is de telefoon die openvouwt als een boekje. Aan de voorkant vind je een 6,2 inch scherm en bij het openvouwen van het ‘boekje’ zie je aan de binnenkant een 7,6 inch paneel. Tabletformaat dus. Op het eerste gezicht lijken de verbeteringen dit jaar erg klein als je alleen naar het design kijkt. Samsung zette vorig jaar met de Z Fold 2 enorme stappen voorwaarts met het grote coverscherm en de sterke screen-to-body-ratio van net hoofdscherm.
Duurzaamheid voorop
Kijk je echter naar de technische kant en de details, dan merk je dat er wel degelijk weer flinke progressie is geboekt. Het hoofdscherm van de Z Fold 3 wordt afgewerkt met plastic, want alleen zo is het vouwbare aspect mogelijk. Dit keer gebruikt Samsung het sterkere PET-plastic dat beter bestand moet zijn tegen schade. Op de achterkant van de Z Fold 3 zit dan weer Gorilla Glass Victus, het sterke glas van Corning.
Daarnaast zijn de scharnieren en de plaats waar het scherm vouwt beter afgeschermd, wat ook weer de duurzaamheid ten goede komt. De telefoon geeft een soort van solide indruk, en het voelt haast vreemd om dat over een vouwbare telefoon, die traditioneel kwetsbaar zijn, te kunnen zeggen. Wanneer je de telefoon openvouwt, moet je best een beetje kracht zetten en bij het dichtvouwen klikt de telefoon magnetisch samen. Het ontwerp van de Z Fold 3 straalt een soort meesterschap uit en het wekt je vertrouwen.
Samsung is er in geslaagd om de telefoon waterdicht te maken en hij kreeg een IPx8-certificering, Dat wil zeggen dat hij in dezelfde mate waterdicht is als bijvoorbeeld Samsungs S21-reeks, maar dat hij nog niet even stofbestendig is. Het toestel kan voortaan een halfuur onderwater overleven als hij niet meer dan 1,5 meter diep ligt. Dat is een grote meerwaarde en weer een zorg minder voor de gebruiker die goed zorg wil dragen voor zijn of haar foldable. Samsung zegt dat de telefoon waterbestendig is gemaakt door het metaal aan de binnenkant van het scharnier met plastic te beschermen, en een afstotende laag te gebruiken. Het is feite een soort van vet en het werkt vergelijkbaar met een eend die het water afstoot met het vet op zijn veren.
Selfiecamera onder het scherm
En hoe kunnen we over het design van de Z Fold 3 praten zonder de selfiecamera onder het scherm te bespreken? De camera zit bovenaan aan de rechterkant van het hoofdscherm verscholen achter een laag pixels. Als je de plaats bekijkt, zie je dat er beduidend minder pixels zitten in een vierkant op de plaats waar de lens zit, en je kan de pixels nagenoeg tellen. De bedoeling is dat licht tussen de pixels valt op de sensor van de camera. Samsungs ingenieurs moesten daarmee op zoek naar een balans tussen het aantal pixels en de hoeveelheid licht dat wordt doorgelaten.
Vanaf een designperspectief lijkt het erop dat Samsung een goed resultaat heeft neergezet. Als je de camera pal tegen je oog zet zie je inderdaad individuele pixels, maar wanneer je het scherm op op normale afstand van je gezicht houdt, vergeet je al veel sneller dat er eigenlijk een camera onder verdoken zit. Of de camera daarmee ook een succes is en straks een plaatsje verdient in de S-reeks van reguliere vlaggenschepen? Dat zal ook afhangen van de impact op de prijs en de cameraprestaties.
S Pen
De Z Fold 3 is de enige die met de S Pen beschikbaar is, en Samsungs stylus komt altijd in combinatie met een speciale case waar je hem kan instoppen. Het gaat om een bookcase die je apart dient de kopen. Tenzij je de Z Fold 3 pre-ordert, want dan krijg je de case en S Pen er gratis bij. Belangrijk is dat Samsung ditmaal een aangepaste versie van de S Pen heeft gemaakt die voorzichtig omspringt met het scherm van de smartphone en de plastic laag. Als je meer kracht uitoefent kan de S Pen het scherm minder snel beschadigen dan bij het gewone exemplaar van de Note of S21 Ultra. De S Pen werkt wel nog steeds met gebaren.
Ik ben zelf geen al te grote fan van de combinatie met de S Pen. Uiteraard gaan we het nog uitvoerig in de review moeten testen, maar de case en stylus maken het toestel nog zwaarder en dikker dan het al is. Het maakt de telefoon voor mij wat minder prettig om te gebruiken.
Samsung Galaxy Z Flip 3
De Z Flip 3 is de opvolger van de Galaxy Z Flip vorig jaar. Vreemde telling denk je? Wel, er was nog een aparte Z Flip 5G die volgens de redenering van Samsung nu als het zogezegde tweede model van deze reeks wordt bekeken. Deze foldable is een clamshell model dat erg compact is, tot je hem openvouwt en het 6,7 inch scherm te zien krijgt. Dichtgevouwen is er een veel kleiner tweede scherm. Hij is qua vorm een regelrechte concurrent voor de Motorola Razr 5G, ook al is die telefoon beduidend minder krachtig en heeft hij naar smartphonenormen inmiddels een hoge leeftijd bereikt.
De Z Flip 3 wekt met zijn design een speelsere indruk dan zijn grotere broer, en dat komt vooral omdat Samsung een andere kleur gebruikt op de plaats van het coverscherm en de dubbele camera van de telefoon. Maar je mag je zeker niet in de Z Flip 3 vergissen, want de belangrijkste verbeteringen van de Z Fold 3 wat betreft duurzaamheid, neemt hij gewoon over: de IPx8-certificering, Gorilla Glass Victus en PET.
Samsung heeft er ook zaak van gemaakt om deze telefoon niet alleen compact maar ook lichter te maken, en het gebruikt voor het frame aan het scharnier nu een betere soort van aluminium dat nog steeds stevig is, maar minder weegt. Ondanks dat wekt de telefoon niet helemaal dezelfde solide indruk bij het vouwen. Het scharnier voelt wel sterk, maar het klikgevoel bij het dichtvouwen en het magnetische heeft deze telefoon niet.
Groter coverscherm
Als je naar het ontwerp van de Z Flip 3 kijkt zijn de verschillen met de vorige generatie duidelijker dan bij de Z Fold 3. Het coverscherm van 1,9 inch is nu bijna tweemaal zo groot. Toch is het nog steeds veel kleiner dan bij de Razr 5G die een 2,7 scherm heeft waarop je apps kan openen.
Het scherm als blikvanger
De schermen van beide telefoons – met uitzondering van het grotere coverscherm van de Z Flip 3 – hebben dezelfde specificaties als voorgaande modellen. In Brussel heb ik slechts een korte tijd met beide toestellen kunnen doorbrengen en ik kreeg de smartphones niet in direct zonlicht te zien. Al had het grauwe weer dat die dag ook niet toegelaten. Ik kan nog maar weinig zeggen over de helderheid.
Wel hebben beide toestellen AMOLED-schermen die knappe kleuren tonen. Het grote 7,6 inch scherm van de de Z Fold 3 is de absolute blikvanger, en het lijkt me een plezier om films of series op dit scherm te kijken. Verder is het een goede zaak dat ditmaal naast het hoofdscherm ook het coverscherm van de Z Fold 3 een 120 Hz verversingssnelheid heeft gekregen. Er is er niet langer een verschil in animaties op beide schermen.
Ik was ook erg te spreken over het nieuwe coverscherm van de Z Flip 3. Het paneel heeft een iets lagere resolutie, maar dat stoort allerminst, omdat het ook de accuduur ten goede komt. Je gebruikt dat scherm niet om films of foto’s te bekijken. Bovendien zijn de kleuren wel mooi.
Nieuwe motor
Over de prestaties van deze toestellen kan ik erg kort zijn. Beide foldables gebruiken de Qualcomm Snapdragon 888, een nieuwere generatie van chipset met 5G. Z Fold 3 is uitgerust met 12 GB RAM en is net als zijn voorganger te verkrijgen met 256 GB of 512 GB opslag. De Z Flip 3 werkt nog steeds met 8 GB RAM, maar dit keer is hij niet alleen met 256 GB opslag beschikbaar maar ook met 128 GB. Op die manier kan Samsung een goedkoper model aanbieden. Ik heb de toestellen onvoldoende kunnen testen om verder iets over de snelheid en multitasking te zeggen.
Accuzorgen?
Na enkele uren met twee foldables kan je helaas ook weinig zeggen over de accuprestaties, maar er zijn wel dingen die opvallen als je enkel naar de specificaties kijkt. De Z Fold 3 kreeg dit keer een iets kleinere 4400 mAh accu, ten opzichte van de 4500 mAh capaciteit van de Z Fold 2. Waarschijnlijk is dat het resultaat van designkeuzes die Samsung heeft moeten maken. Het zou geen groot verschil in accuprestaties mogen opleveren, alleen was de accu van de Z Fold 2 al een pijnpunt bij de vorige generatie. Neem daar dan nog eens het 120 Hz coverscherm bij, en dan is het toch weer een item om sterk in de gaten te houden tijdens de review van dit toestel. Een hogere refreshrate zorgt namelijk voor meer verbruik. Bij de Z Flip 3 is dat probleem minder aanwezig en de telefoon kreeg dezelfde 3300 mAh accu.
Samsung kiest ervoor om zijn smartphones zonder oplader te leveren, net als bij de S-reeks. Het staat best wel vreemd, zo’n foldable die 1799 euro kost en waarbij je nog apart een passende oplader moet kopen. Samsung is verder niet bepaald de koploper wat snelladen betreft, want dat kan bij deze toestellen slechts met een vermogen van 25 watt. De telefoons kunnen ook draadloos opladen.
Camera (onder het scherm)
Op het vlak van de camera is er bij deze foldables de minst grote metamorfose gebeurt, tenminste als je de selfiecamera onder het scherm van de Z Fold 3 wegdenkt. Het topmodel komt opnieuw met een trio van 12 MP camera’s, net als zijn voorganger. De Z Flip 3 neemt ook dit keer de hoofdcamera en groothoeksensor over, maar komt zonder te telecamera met 2x optische zoom.
Foldable-technologie wordt betaalbaarder, maar de flexibele schermen van de deze telefoons jagen nog steeds wel de prijs de hoogte in. Een manier om die prijs toch te drukken is bij Samsung om de cameraopstelling wat minder indrukwekkend te maken vergeleken met zijn S21-reeks. Het is een kwestie van keuzes maken.
Samsung kiest er verder heel bewust voor om bij de Z Fold 3 te investeren in een selfiecamera onder het scherm, een 4 MP exemplaar. Of we die camera als een succes beschouwen, zal veel te maken hebben met de cameraprestaties, maar door de beperkte testtijd kan ik daar voorlopig nog te weinig over zeggen. Samsung heeft in ieder geval de goede keuze genaakt door deze functie voor het eerst te testen bij de Z Fold 3. Vallen de cameraprestaties van deze sensor tegen, dan blijft de schade voor de telefoon beperkt. Je kan namelijk nog steeds de gewone 10 MP camera gebruiken die in het coverscherm zit. Slim gezien van het Zuid-Koreaanse merk.
Tot slot rekent het merk op softwarefeatures om met zijn camera’s een meerwaarde te creëren. Op beide toestellen kan je het coverscherm gebruiken om bij selfies een preview in beeld te brengen. Bij de Z Flip 3 kan je dankzij het coverscherm ook foto’s maken zonder te telefoon open te klappen, ‘Quick Shot’ noemt Samsung dat. Zet je de Z Flip 3 rechtop in een hoek van 90 graden, dan kan hij als een tripod stabiele foto’s te nemen. Het zijn maar enkele van de functies.
Softwarefeatures
We zeiden al dat het nieuwe 1,9 inch coverscherm van de Z Flip 3 kan dienen als preview bij selfies en voor Quick Shots, maar het heeft nog meer trucs in de doos. Standaard geeft het scherm de tijd weer, maar het toont ook meldingen, en als je die aantikt, kom je in de juiste app terecht wanneer je de smartphone openvouwt. Daarnaast kan je zijdelings vegen om door de widgets te bladeren, en je ziet zo meteen het weerbericht of het aantal stappen dat je die dag hebt gezet. Je kiest zelf welke widgets je wil gebruiken.
Samsung leunt langs de andere kant vooral op de functies die het al bij de vorige generatie heeft geïntroduceerd. Denk aan de Multi-Window-weergave waarmee je meerdere apps naast elkaar zet op het hoofdscherm van de Z Fold 3. Gebruik je bij die telefoon een app op het coverscherm, dan wordt ze automatisch uitvergroot op het hoofdscherm als je de telefoon openvouwt. De toestellen draaien verder op Android 11 en One UI 3.1.1, de nieuwe versie van Samsungs softwareschil. In de review van deze foldables bespreken we de nieuwigheden die Samsung daarbij heeft voorgesteld.
Voorlopige conclusie
Laten we deze conclusie beginnen met een punt waar we het nog nauwelijks over gehad hebben, maar een ontzettend belangrijke rol speelt: de prijs. Samsungs Z Fold 3 is vanaf 1799 euro verkrijgbaar, en daarmee kost hij 200 euro minder dan zijn voorganger. Bij de Z Flip 3 wist Samsung maar liefst 450 euro van de prijs te halen als je hem met de originele Z Flip vergelijkt. Kijk dan nog eens naar de vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt met beide toestellen, niet slecht.
Foldables worden nu echt toegankelijker, en je kan daar niet omheen. De Z Flip 3 heeft nu dezelfde adviesprijs als de S21 Plus van Samsung, en consumenten zouden zo veel sneller de stap kunnen wagen. Natuurlijk als je naar de brute specificaties kijkt, dan zal de S21 Plus beter uit de vergelijking komen, maar er is veel meer dan alleen technische kenmerken. Er bestaat ook zoiets als het gevoel dat een telefoon bij je aanwakkert, want smartphones zijn erg persoonlijke objecten die dicht bij de gebruiker staan. Of je dat nu wil toegeven of niet.
Je koopt een vouwbare telefoon met een zeker sentiment, en als de prijs ook beter meevalt, zullen consumenten geneigd zijn om sneller toe te geven aan hun gevoel. We kijken ernaar uit om met deze smartphones aan de slag te gaan en ze uitgebreid te testen. Je kan er binnenkort alles over lezen op Androidworld.
Hands-on video preview
Samsung Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3 kopen
De Samsung Galaxy Z Fold 3 is verkrijgbaar vanaf 1799 euro en kan vanaf 11 augustus besteld worden. De pre-orders worden al op 20 augustus geleverd en de telefoon ligt op 27 augustus in de winkels.
De Samsung Galaxy Z Fold 3 is verkrijgbaar in de kleuren Phantom Black, Phantom Green en Phantom Silver en de volgende opslagconfiguraties:
- Samsung Galaxy Z Fold 3 kopen (12 GB + 256 GB) – Coolblue, Mobiel.nl, Belsimpel, Tele2, T-Mobile, Samsung, MediaMarkt – 1799 euro
- Samsung Galaxy Z Fold 3 kopen (12 GB + 512 GB) – Coolblue, Mobiel.nl, Belsimpel, T-Mobile, Samsung, MediaMarkt – 1899 euro
Samsung Galaxy Z Flip 3 kopen
De Samsung Galaxy Z Flip 3 is verkrijgbaar vanaf 1049 euro en kan ook vanaf 11 augustus besteld worden. De pre-orders worden op 20 augustus geleverd en de telefoon ligt op 27 augustus in de winkels.
De Galaxy Z Flip 3 is verkrijgbaar in de kleuren Cream, Green, Lavender en Phantom Blacken de volgende opslagconfiguraties:
- Samsung Galaxy Z Flip 3 kopen (8 GB + 128 GB) – Coolblue, Mobiel.nl, Belsimpel, Tele2, T-Mobile, Samsung, MediaMarkt – 1049 euro
- Samsung Galaxy Z Flip 3 kopen (8 GB + 256 GB – Coolblue, Mobiel.nl, Belsimpel, Tele2, T-Mobile, Samsung, MediaMarkt – 1099 euro