Android

geluksvogel met een portie pech

De Find X5-serie bestaat weer uit de krachtigste telefoons van OPPO-makelij. De Find X5 Pro is van hoogwaardige materialen gemaakt en OPPO zet sterk in op de cameraprestaties. Heeft OPPO nu al het beste vlaggenschip van 2022 gemaakt? Ontdek het in deze review.

OPPO Find X5 Pro

Het beste van het beste, dat wil OPPO neerzetten met zijn Find X-serie van toptelefoons. Ze bestaat uit de midrange Find X5 Lite, het Find X5-basismodel en de Find X5 Pro die we in deze review aan de tand hebben gevoeld. Je kan meer lezen over de andere telefoons uit de reeks in ons aankondigingsartikel.

De OPPO Find X5 Pro is de rechtstreekse opvolger van de Find X3 Pro. OPPO slaat bewust het cijfer ‘4’ over omdat dat in thuisland China als een ongeluksgetal wordt beschouwd. De nieuwe toptelefoon wil zich graag voorstellen als een alleskunner zonder compromissen, maar OPPO focust in het bijzonder op het design en de cameraprestaties van de Find X5 Pro. De belangrijkste vraag waar we voor staan: kan deze Find X5 Pro wel op een flinke dosis geluk rekenen? We tonen je eerst de specificaties van de Find X5-serie en duiken dan in de review.

Specificaties

OPPO Find X5 Pro OPPO Find X5  OPPO Find X5 Lite
Afmetingen 163,7 x 73,9 x 8,5 mm 160,3 x 72,6 x 8,7 mm 160,6 x 73,2 x 7,8 mm
Gewicht 218 gram 196 gram 173 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus (voorkant), keramiek (achterkant), aluminium frame Gorilla Glass Victus (voorkant), glas (achterkant), aluminium frame Gorilla Glass 5 (voorkant), plastic (achterkant), aluminium frame
Scherm 6,7 inch QHD+ AMOLED, 120 Hz (LTPO), 10-bit, 1300 nits 6,55 inch FHD+ AMOLED, 120 Hz (LTPS), 10-bit, 1000 nits 6,43 inch FHD+ AMOLED, 90 Hz
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm Snapdragon 888 MediaTek Dimensity 900
Werkgeheugen 12 GB 8 GB 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB 256 GB 256 GB
Camera’s achter
Hoofcamera 50 MP, 5-axis OIS,  met f/1.7 50 MP, OIS, met f/1.8 64 MP met f/1.7
groothoekcamera  50 MP met f/2.2 50 MP met f/2.2 8 MP met f/2.25
derde camera 13 MP telecamera met f/2.4, 2x optische zoom 13 MP telecamera met f/2.4, 2x optische zoom 2 MP macrocamera met f/2.4
Camera’s voor
32 MP met f/2.4 RGBW 32 MP met f/2.4 32 MP met f/2.4
Accu 5.000 mAh, 80W snelladen, 50W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen 4.800 mAh, 80W snelladen, 30W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen 4.500 mAh, 65W snelladen
Software Android 12, ColorOS 12.1 Android 12, ColorOS 12.1 Android 11, ColorOS 12.1
Kleuren Ceramic White, Ceramic Black Black, White Starry Black, Startrails Blue
Extra’s IP68, Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers, eSIM, vingerafdrukscanner onder het scherm IP68, Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers, eSIM, vingerafdrukscanner onder het scherm Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers, vingerafdrukscanner onder het scherm
Adviesprijs Vanaf 1299 euro Vanaf 999 euro Vanaf 499 euro

Wat zit er in de doos?

Bij Androidworld houden we ervan om doosjes open te maken en dat plezier willen we jou ook niet ontnemen. Je kon de unboxing van de Find X5 Pro alvast zien via onze video’s op TikTok, Instagram en YouTube. Volg ons via je favoriete app om zo’n video’s als eerste te zien. Ontdek wat je in de doos van de Find X5 Pro mag verwachten.

Keramieken design heeft voor- en tegenstanders

Op het vlak van design wil OPPO bewust een andere weg inslaan in vergelijking met de meeste smartphonemerken. Het Chinese merk heeft voor het ontwerp van de Find X5-serie naar eigen zijn inspiratie gezocht bij de ruimtevaart. Het asymmetrische camera-eiland die met een zichtbare buiging doorloopt in de behuizing zou de telefoon een futuristische en natuurlijke uitstraling moeten geven. Verder is de achterzijde afgewerkt met keramiek, een materiaal dat een stuk krasbestendiger is vergeleken met glas.

Dat is tenminste de manier waarop OPPO het netjes verwoord aan journalisten. Ik heb bij collega’s en vrienden gepolst naar meningen over het uiterlijk en materiaal van de mijn Find X5 Pro-testtoestel en ik kan zeggen dat ik heel uiteenlopende antwoorden kreeg. Sommigen hadden de renders gezien en vonden dat de telefoon er in het echt veel beter uitzag. Anderen vonden het keramiek dan weer niet zo prettig en namen daarbij zelfs het woord “goedkoop” in de mond. Dan waren er weer die vonden dat OPPO er met succes is in geslaagd om wat anders te doen dan de rest.

Gladde eyecather

Ik behoor persoonlijk behoor tot de groep die de Find X5 Pro echt mooi vindt. Als je verschillende telefoons naast elkaar neemt, springt deze eruit in de goede zin. Ik ben ook een voorstander van het gebruik van het duurzame materiaal keramiek, maar ik begrijp wel waar mensen het goedkope gevoel vandaan halen als ze op het keramiek tikken. Toch stoort het me niet.

Ik vind het alleen jammer dat vingerafdrukken erg goed zichtbaar zijn op de behuizing, want dat was met de Find X3 Pro en zijn matte afwerking wel anders. De Find X5 Pro is me ook iets te glad in de hand, maar ik vind het wel fijn dat mijn wijsvinger automatisch rust onder de cameraopstelling van de telefoon wanneer je hem vasthoudt. De telefoon gaat ook niet wiebelen als hij plat op tafel ligt.

Uitstekende case meegeleverd

Ik vind het daarnaast een sterke zet dat OPPO deze telefoon levert met een case en zeker omdat het ook een goed hoesje is dat de randen van de Find X5 Pro prima beschermt. De kans lijkt me erg groot dat Find X5 Pro-kopers dit hoesje echt zal willen gebruiken en dat het dus niet onnodig bij het plastic afval terechtkomt. Van mij mag elke fabrikant zo’n mooi en bruikbaar hoesje meeleveren en zeker bij toestellen uit het hoge prijssegment. Een voordeel is ook dat de Find X5-serie komt met een screenprotector die al in de fabriek is geplaatst. Het glas van de telefoon onder de screenprotector is ook nog eens het hoogwaardige Gorilla Glass Victus dat beter beschermt tegen krassen en valschade.

Als we verder naar de telefoon kijkenvinden we rechts de powerknop die goed aanvoelt en ook makkelijk bereikbaar is. Links zitten de volumeknoppen en bovenaan kan je een microfoon vinden en een luidspreker die in rand van het scherm zit verwerkt. De Find X5 Pro heeft een enkele selfiecamera met een inkeping aan de linkerkant. Aan de onderzijde is een simkaartslot, de usb-c-poort en een tweede microfoon en luidspreker.

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech

Kwalitatief scherm: niet meer, niet minder

Geen grote verrassingen met het scherm. OPPO heeft de telefoon uitgebracht met een LTPO-paneel, dat wil zeggen dat de verversingssnelheid varieert van 1 tot 120 Hz. Bij games zal de telefoon veel frames per seconde laten zien voor mooie en soepele beelden, terwijl de telefoon bij het always-on scherm het beeld minimaal ververst om energie te besparen. OPPO gebruikt een LTPO-scherm van de tweede generatie en dat maakt het nog efficiënter.

Daarmee hebben we in een keer de grootse verbeteringen van het scherm van de Find X5 Pro besproken: een nieuwere generatie L¨TPO. De piekhelderheid is verder bij 1.300 nits gebleven, het scherm ondersteunt rijke kleurenovergangen en HDR10+-content. Het is ook nog steeds een AMOLED-scherm met een hoge QHD-resolutie.

Je kan dus wel stellen dat OPPO geen revolutionaire dingen voorstelt op het vlak van schermtechnologie. Los daarvan is het paneel van de Find X5 Pro wel van hoge kwaliteit. Het is helder, ook van lastige kijkhoeken en de kleuren zijn echt rijk en levendig, zoals je dat van een flagship verwacht. Een prima scherm dat op zijn plaats is voor een telefoon van deze prijsklasse. Als het om de echte innovaties gaat, richt OPPO zich in de eerste plaats op andere aspecten van een smartphone, dat zijn we van het merk gewend.

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech

Ik wil ook nog graag opmerken dat OPPO wel het een en ander heeft veranderd met het scherm van het Find X5-basismodel. Dit keer is dat paneel kleiner vergeleken met de Pro-versie en het heeft ook een lagere Full HD-resolutie gekregen. Dat was bij de Find X3 nog anders en het lijkt me ook de betere strategie.

Prestaties

De OPPO Find X5 Pro is een ware krachtpatser met zijn Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chipset in combinatie met 12 GB RAM en 256 GB opslag. Tijdens mijn testen met de telefoon stootte ik nooit op vertragingen of problemen die met de prestaties van de telefoon maken hebben, wel op softwarefouten zoals je verderop kan lezen.

Uiteraard hebben we ook weer onze benchmarks losgelaten op de Find X5 Pro en het valt op dat de laatste high-end Snapdragon-processor voor de eerste keer niet vlotjes wint van Samsungs Exynos-tegenhanger. De Galaxy S22 Ultra en zijn Exynos 2200 zijn de Find X5 Pro in veel benchmark-apps te snel af. Dat zou erop kunnen wijzen dat beide chipsets dichter op het vlak van prestaties een stuk dichter bij elkaar liggen vergeleken met andere jaren.

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech

Toch hoef je allerminst wakker te liggen over eventuele kleine verschillen wat betreft de prestaties van nieuwe flagships. De Find X5 Pro is een erg krachtige telefoon die zowel op het vlak van multitasking als in games alles aankan wat je hem voorschotelt.

Ik ging met veeleisende games aan de slag zoals The Elder Scrolls: Blades en Call of Duty Mobil. Beide vormden ze geen grote uitdaging voor de Find X5 Pro, want de telefoon bood me een constante framerate. Daarnaast zijn er nog speciale functies die de gamesprestaties bevorderen en ook afleiding beperken op je smartphone. Dat gebeurt vanuit de Games-app op de Find X5 Pro.

Sterke accuprestaties

Grotere accu’s en telefoons die langer meegaan, dat is kort gezegd wat gebruikers willen. OPPO heeft dat ook begrepen en het ruilt de 4.500 mAh accu van de Find X3 Pro om voor een 5.000 mAh exemplaar. Dat komt de accuduur echt ten goede, want ik haalde met deze smartphone telkens probleemloos het einde van de dag. Verwacht niet dat je hem de dag nadien nog een halve dag kan gebruiken, maar het is hoe dan ook een goed resultaat.

Dat bleek ook uit de resultaten van AccuBattery, onze app voor batterijtesten. Met de actieve schermtijd en stand-by-tijd gecombineerd laat de app een gebruiksduur van 22 uur en 31 minuten zien. Dat is echt een goed resultaat en hij doet het daarmee beter dan onder meer: de OnePlus 9 (16 uur en 50 minuten), Samsung Galaxy S21 (15 uur en 24 minuten), Samsung Galaxy Z Flip 3 (17 uur en 22 minuten) en de Pixel 6 Pro (22 uur en 18 minuten).

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech

Mogelijk revolutionaire oplader

En zelfs al geeft de accu het opgeeft op een moment dat jou niet goed uitkomt, dan nog is er de uitstekende 80W SuperVOOC-oplader. OPPO belooft om je telefoon in 12 minuten tot 50 procent te brengen. En of de oplader daarin slaagt: hij doet het volgens mijn testen in 12 minuten en 19 seconden om precies te zijn.

Het snelle opladen kan de SuperVOOC-opalder verwezenlijken doordat de accu uit twee afzonderlijke cellen bestaat. Tijdens het opladen houden temperatuursensors in de gaten dat de telefoon niet oververhit raakt, en dat werk ook succesvol.

OPPO pakt daarnaast voor de eerste keer uit met de Battery Health Engine, dat is een functie die de levensduur van de accu optimaliseert zodat deze dubbel zoveel levenscycli heeft: 1.600 ten opzichte van de norm van 800 cycli. De accu gaat met andere woorden langer mee en hoewel we dat spijtig genoeg in een review niet zomaar kunnen testen, kan dit wel een erg belangrijke innovatie zijn. Accu’s zijn in de meeste gevallen het eerste element van een smartphone dat verslijt en dat vormt een van de belangrijkste motieven voor de gebruiker om de aankoop van een nieuwe telefoon te overwegen.

Hoe de Battery Health Engine precies werkt leggen we uitgebreid uit in het onderstaande artikel. OPPO heeft intussen ook een krachtigere 150W snellader voorgesteld die deze technologie ondersteunt.

Snelle vingerafdrukscanner

Onder het scherm heeft de Find X5 Pro zijn optische vingerafdrukscanner. De scanner is een plezier om te gebruiken, want het is een van de snelste exemplaren en hij werkt tegelijk ook ontzettend nauwkeurig. Een tweede keer scannen omdat de eerste maal is mislukt? Het gebeurt me af en toe om de Pixel 6 Pro van Google, maar niet op deze telefoon van OPPO. De vingerafdrukscanner zit ook precies op de goede plek.

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech

Erg goede speakers

OPPO’s toptoestel komt opnieuw zonder een 3,5 mm audiojack en je vindt die wel in de Find X5 Lite. Gelukkig trakteert OPPO wel op een paar stereospeakers, wat altijd beter is dan geluid via een enkele luidspreker aan de onderkant.

De Find X5 Pro heeft één van de betere luidsprekers die je op dit moment in ene vlaggenschiptelefoon kan vinden. Hij wist moeiteloos de dubbele speakers van de Xperia Pro-I te overtreffen, zowel in volume als op het vlak van geluidskwaliteit. Hij doet het alleen iets minder goed dan de Pixel 6 Pro die een iets rijker geluid heeft, in het bijzonder in de lage tonen.

Sterke camera mist verfijning

Waar OPPO op het vlak van schermtechnologie niet komt aanzetten met revolutionaire verbeteringen wil het bedrijf een statement maken met zijn cameraopstelling. Het bedrijf kiest een heel andere weg vergeleken met de Find X3 Pro met zijn microscoopcamera en het focus naar eigen zeggen op de twee lenzen die er het meeste toe doen: de hoofdcamera en groothoekcamera. Volgens OPPO gaan gebruikers het meeste met die camera’s aan de slag en daarom koos het merk voor twee stevige 50 MP camerasensors. Er is daardoor ook geen ruimte voor een periscooplens en in ruil kreeg de Find X5 Pro een gewone telecamera. Je kan hieronder de cameraspecificaties ontdekken:

  • Hoofdcamera: 50 MP Sony IMX 766, OIS over 5 assen, f/1.7, 1/1,56 inch
  • Groothoekcamera: 50 MP Sony IMX 766, free-form lens, f/2.2, 1/1,56 inch
  • Telecamera: 13 MP telecamera, 2x optische zoom, f/2.4
  • Selfiecamera: 32 MP Sony IMX 709, RGBW-sensor, f/2.4

Zoals je kan lezen is er heel wat meer aan de hand, naast het feit dat OPPO twee relatief grote camerasensors gebruikt. Voor de hoofdlens introduceert het merk de eerste vorm van optische beeldstabilisatie die via vijf assen reageert op schokken. OPPO laat zowel de lens als de sensor op bewegingen van je hand reageren en dat moet de camera helpen om nog scherpere foto’s te maken, in het bijzonder wanneer je fotografeert in moeilijke lichtomstandigheden.

Net als het zustermerk OnePlus werkte ook OPPO samen met het cameramerk Hasselblad voor de camera van zijn toptoestel. Het bedrijf dat bekend staan om premium camera’s heeft mee de balans van kleuren bepaald voor de beeldverwerking van de Find X5-serie. Hasselblad voegt ook zijn bekende filters toe aan de camera-app. Verder schuift OPPO ook zijn MariSilicon X naar voren, dat is afzonderlijke chip die met kunstmatige intelligentie de verwerking van video’s en foto’s moet verbeteren. OPPO belooft dat in het bijzonder nachtbeelden een stuk gedetailleerder en scherper zijn dankzij zijn eigen Neural Processing Unit.

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech
Hoofdcamera

Dat was de belangrijkste technische uitleg over de camera’s van de Find X5 Pro, maar laat ons ook naar de foto’s kijken. We beginnen met de hoofdcamera en in onderstaande galerij vind je die in verschillende lichtomstandigheden zijn genomen. Het resultaat is eerder gemengd positief.

Het valt op dat de kleurenbalans in heel veel gevallen goed zit, maar soms gaat het fout met het dynamisch bereik. Je kan dan zien dat de de camera moeite heeft met scenario’s die zowel lichte als donkere elementen bevatten. In dat geval worden de lichte delen overbelicht en zijn de schaduwen dan weer te donker. Je ziet die donkere schaduwen vaker terugkeren in de foto’s die deze telefoon maakt, ook bij normale landschapsfoto’s.

Overbelichting komt te vaak voor met deze hoofdcamera en dat is zonde want daarmee verdwijnen heel wat details uit een beeld die je ook in de bewerking achteraf niet kan terughalen. Gezien de hardware moet er zeker meer uit te halen zijn, maar het is voor OPPO een kwestie van de beeldverwerking op orde krijgen. Dat kan het merk zeker nog achteraf verwezenlijken met software-updates.

Beelden die binnen zijn genomen met minder lichtinval zien er over het algemeen een stuk beter uit. Je kan dan zien dan de 50 MP camera erg mooie details vastlegt en de kleuren zien er ook echt goed uit: levendig maar zonder dat het onnatuurlijk wordt. Bij deze foto’s komt de hoofdcamera het beste tot zijn recht.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech
Groothoekcamera en macrofotografie

Mijn favoriete lens op deze telefoon is de groothoekcamera. Het is dezelfde kwalitatieve sensor als bij de hoofdcamera, alleen bevat deze een free-form-lens, dat is een lens die vervormingen in foto’s moet tegengaan. Heel vaak zien we dat groothoekfoto’s er aan de randen onnatuurlijk uitzien, onder meer met gebogen lijnen van objecten die eigenlijk recht zijn.

Zoals je in de foto’s kan zien, zijn de beelden die de groothoekcamera maakt erg natuurlijk. Lensvervormingen zijn eigenlijk niet te zien. Daarnaast is het dynamisch bereik waar de hoofdcamera soms problemen mee heeft, beter bij de groothoekcamera. Als je gaat inzoomen zal je ook zien dat beelden rijk aan details zijn. Hij is op dat vlak volledig gelijkwaardig aan de hoofdcamera. De Find X5 Pro heeft zonder twijfel een van de betere groothoekcamera’s die je in een telefoon kan vinden.

Deze sensor heeft ook nog een extra taak gekregen van OPPO, want hij wordt namelijk ingezet voor macrofotografie. Toegegeven: je kan met de groothoekcamera lang niet even dicht bij een onderwerp komen als bij OPPO’s microscoopcamera in de Find X3 Pro, maar macrofoto’s zien er wel goed uit. In onderstaand beeld kan je alle haartjes op de blaadjes van mijn kamerplant tellen. Het enige nadeel is dat maar een klein deel van de foto echt scherp is.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech
Telecamera

OPPO heeft dan wel geen periscoopcamera met 5x optische zoom, toch belooft het merk wel 2x optische zoom en 5x hybrid zoom. Dat laatste wil zeggen dat de beelden van de telecamera softwarematig worden verbeterd. Hieronder zie je links telkens beelden bij 2x zoom en rechts 5x zoom.

Ik was eigenlijk verrast wat OPPO kan verwezenlijken met zijn hybrid zoom. Beelden bevatten veel meer details dan ik eerder had verwacht, en ik had niet gedacht dat ik dit ging zeggen, maar ik mis een volwaardige periscoopcamera niet heel erg bij deze telefoon. Natuurlijk, als je gaat vergelijken met pakweg de Pixel 6 Pro dan is het verschil wel duidelijk, maar dat hoeft ook niet erg te zijn. Het klopt dat ver inzoomen lang niet voor alle gebruikers even belangrijk is. En als je enerzijds kijkt naar deze hybrid zoom en anderzijds naar wat OPPO kan neerzetten met zijn grote sensor voor de groothoekcamera, dan denk ik dat het bedrijf een goed keuze heeft gemaakt.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Selfiecamera

Waar de hoofdcamera problemen heeft met fel tegenlicht slaagt de 32 MP selfiecamera er met hulp van de MariSilicon X wel in om het beeld mooi te krijgen. Je ziet hieronder foto’s met de groepsmodus en de gewone fotomodus. De selfiecamera heeft verder een speciale RGBW-sensor die ook in onderbelichte omstandigheden goede foto’s maakt. De ‘W’ in RGBW staat voor ‘White’ en het slaat op de witte pixels die de sensor gebruikt om meer licht op te vangen waar nodig.

Nachtfoto’s

Met zijn marketing over de Find X5 Pro belichtte OPPO in het bijzonder de cameraprestaties in het donker. We konden daarom om niet anders dan de groothoekcamera, hoofdcamera en telecamera (2x zoom) vergelijken met de smartphone die je gerust de koning van de nachtfotografie mag noemen. We hebben het natuurlijk over de Google Pixel 6 Pro. Links zie je telkens de Pixel-foto en rechts de foto van de Find X5 Pro. Op beide toestellen werd de nachtmodus gebruikt.

De Find X5 Pro slaagt er soms in veel gevallen in om ‘s nachts meer details vast te leggen dan Googles telefoon, maar op bepaalde elementen in foto’s zien we dan weer hoge iso-waarden. Dat wil zeggen onzuiverheid. De belichting van de Pixel 6 Pro is ook nog steeds beter vergeleken met wat OPPO laat zien.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Ik ben dan weer wel een grote fan met de foto’s van de drie camera’s van de Find X5 Pro in onderstaande fotogalerijen. De foto’s met het gekleurde licht en de Iron Man-helm zien er echt prachtig uit. Je kan er dus niet omheen dat OPPO wel grote stappen voorwaarts heeft gezet met zijn nachtfotografie.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Portretfoto’s

In onderstaande galerij zie je de portretfunctie aan het werk. Respectievelijk is er een foto met hoofdcamera, een met 2x zoom en met de selfiecamera. Ik ben wel enthousiast over het resultaat van de foto’s en het is ook handig dat je in de camera-app ook makkelijk de intensiteit van het bokeh-effect kan aanpassen.

Video’s

De OPPO Find X5 Pro kan filmen in Full HD of 4K tot 60 frames per seconde. Hoewel de Snapdragon 8 Gen 1 er in principe toe in staat is, laat deze telefoon je niet filmen in een hogere 8K-resolutie. Dat kan al wel op veel andere high-end flagships.

Onderstaande video’s zijn gemaakt in Full HD met OPPO’s ‘Ultrastabilisatiefunctie’. Je ziet een video met de groothoekcamera en daarna beelden die met de hoofdlens zijn gemaakt. De hoofdcamera maakt hier gebruik van de optische beeldstabilisatie via vijf assen.

De beelden zien er goed uit, want de camera heeft geen last van veranderende lichtomstandigheden en de kleuren zijn ook erg goed. Het valt op dat de stabilisatie van een nog hoger niveau is vergeleken met de video die eerder maakte op de Pixel 6 Pro. Dat merk je aan voetstappen die beter worden weggefilterd en de soepele panbewegingen, ofwel hat naar links en rechts richten van de camera. OPPO staat al langer bekend om zijn sterke beeldstabilisatie in video’s, maar dat bewijst het merk opnieuw met de Find X5 Pro.

Camera-app

OPPO’s camera-app ziet er gelikt uit met zijn animaties en de app is ook echt overzichtelijk. Je wordt nooit overladen door te veel functies die schermruimte innemen. Het enige wat minder goed is aan de app is dat niet alle cameramenu’s draaien als je de smartphone liggend vasthoudt.

Wanneer je op zoek gaat naar de meer exotische functies, dan vind je die makkelijk onder de ‘Meer’-knop. Je vindt daar zaken zoals: Panorama, Time lapse, de Pro-modus, de Pro-videomodus. Die laatste is een erg leuke toevoeging, want je kan hier zelf de sluitertijd, iso-waarden, de witbalans en focus afstellen.

Daarnaast heeft OPPO nog een speciale XPAN-filmmodus die samen met Hasselblad is ontwikkeld en die je met filters aan de slag laat gaan. Persoonlijk vind ik deze eerder een gimmick, omdat je hierdoor juist minder nuttige camera-instellingen te zien krijgt.

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech
De camera-app van de FInd X5 Pro is geweldig, alleen draaien niet alle menu’s mee

Er is werk aan de software

De OPPO Find X5 Pro draait op Android 12 en de ColorOS 12-softwareschil. De software van het flagship is voor het eerst gemaakt door hetzelfde team dat ook de OxygenOS-schil van OnePlus ontwikkelt. De telefoon wacht een grote verandering die het beste van beide software-omgevingen moet samenbrengen, maar die bewuste update komt dus met vertraging. Dat bleek eerder uit lekken en Pete Lau, de topman bij OPPO en OnePlus heeft het recent ook bevestigd. De naam ColorOS blijft wel gewoon bestaan.

Softwarefouten

Jammer genoeg moest ik in de eerste dagen van mijn review vaststellen dat OPPO kennelijk ook bekende problemen van OnePlus-updates heeft overgeërfd. De Find X5 Pro had vast van een aantal fouten in de interface en met de animaties. Wisselen tussen apps liep niet helemaal goed en er was ook een ernstige fout met het overzicht van meldingen.

Daarom heeft OPPO me en in enkele dagen tijd tot twee keer toe verzocht om een nieuwe patch te installeren die een einde moest maken aan deze fouten. Ik kan je zeggen dat het niet de eerste keer is dat we een dergelijk verzoek krijgen, maar het gebeurt wel zelden en normaal ook niet tot tweemaal toe. Mijn Find X5 Pro hield een kritieke fout over aan de tweede update waardoor hij telkens herstartte na enkele minuten van gebruik. Het reviewtoestel werd uiteindelijk vervangen waarna de problemen waren opgelost.

Ik verwacht dan ook geen problemen met de telefoons die voor verkoop zijn bedoeld. Alleen hoop ik dat deze softwarefouten geen voorbode zijn voor meer fouten als gevolg van nieuwe software-updates. Dat is een typisch probleem dat soms opduikt bij OnePlus-smartphones, maar we zijn het niet gewend van OPPO.

Mooie animaties, prettige haptische feedback

Op het tweede reviewtoestel heb ik veel meer genieten van ColorOS 12. het is een aantrekkelijke softwareschil. Ze heeft zowat de mooiste animaties en effecten die ik al heb gezien, dat merk je over de ganse interface en ook in de eigen apps van OPPO.

– Lees verder onder de screenshot –

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech
De O-Haptics-functie en zijn instellingen

Wat ook prettig werkt is de O-Haptics-functie. Een sterk verbeterde trilmotor die heel subtiel en prettig reageert wanneer je bijvoorbeeld Recente apps bekijkt, scrollt door de camera-interface, typt of een app lang ingedrukt houdt. Je kan daarbij ook de intensiteit van trillingen naar wens aanpassen.

Multi-Screen Connect

Toch is ook niet elke bijzonderheid in ColorOS 12 meteen een schot in de roos. OPPO heeft een Multi-Screen Connect-functie waarmee je je telefoonscherm op je Windows-pc kan openen. Je kan zo bestanden verslepen tussen je telefoon en pc of werken aan een document dat eigenlijk op je telefoon staat. Daarnaast toont de functie ook meldingen van je telefoon in Windows. De functie bleek slechts deels te werken.

Om van de feature gebruik te maken, moet je een app genaamd PC Connect op je Windows-pc installeren. Eerst slaagde ik er niet in om de Find X5 Pro met mijn computer te verbinden, maar na een update van netwerkdrivers is het wel gelukt. Daarna verloopt het verbinden met je pc erg eenvoudig met een pop-up-melding op de Find X5 Pro die aangeeft dat je pc is gedetecteerd.

de Multi-Screen Connect-functie werkt niet altijd zoals je het wil

Het viel op dat het navigeren door de interface en het openen van apps vlot werkt, zonder dat de netwerkvertraging al te storend is. Je bedient je telefoon met je muisaanwijzer als vinger. Ik slaagde er alleen niet in om op met mijn pc meerdere apps in aparte vensters te openen, ook al is het wel een van de features van Multi-Screen Connect. Daarnaast kreeg ik foutmeldingen als ik bestanden van mijn telefoon naar het bureaublad van pc trachtte te verslepen. Jammer. Hopelijk slaagt OPPO er met toekomstige updates in om Multi-Screen Connect goed te doen werken zodat het echt een bruikbare tool wordt.

Conclusie

Mijn reviewperiode van de Find X5 Pro voelde als een rollercoaster aan met ups en downs. Ik voel dat er heel veel goede wil is bij OPPO om met de Find X5 Pro een erg goed product neer te zetten, maar ik ben er ook zeker van dat er meer in deze telefoon zit.

Allereerst is de hardware en die is erg goed. De telefoon heeft een bijzonder design en een kwalitatieve afwerking over de ganse lijn. OPPO gebruikt verder een goed scherm, heerlijke speakers, een degelijke vingerafdrukscanner en een razendsnelle processor. OPPO kan zich ook echt onderscheiden met de accuprestaties, de verlengde levensduur van de batterij en erg goede snellader.

Daarnaast komt het merk innovatief uit de hoek op het vlak van de camera met de optische stabilisatiefunctie via vijf assen en ook de free-formlens voor de groothoekcamera. Toch merk ik bij de camera dat de beeldverwerking niet helemaal is wat ik had gehoopt en als je verder kijkt naar de software dan kwam ik nog meer problemen tegen. Toegegeven na de vervanging van mijn eerste reviewexemplaar heb ik geen kritieke fouten meer gezien, maar het baart me wel zorgen voor de toekomst.

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech

Moeten we ons schrap zetten voor nog meer fouten na software-updates, precies zoals het ook voorkomt op telefoons van OnePlus? En wat dan met Multi-Screen Connect dat deels werkt, maar ook nog ernstige fouten bevat? En dan is er nog de nieuwe schil van OPPO en OnePlus die dit jaar gepland staat. Wat mogen consumenten daarvan verwachten?

Voor wie is deze telefoon en alternatieven

De Find X5 Pro is een goede keuze voor wie verliefd is op zijn unieke design met keramieken behuizing. Hij is ideaal voor wie geniet van goede accu- en snellaadprestaties of veel belang hecht aan landschapsfotografie met de groothoekcamera.

Voor een geluksvogel die ‘Find X5’ heet, en niet ‘Find X4’, heeft deze telefoon veel pech. Mits een inspanning van OPPO valt er wel veel uit het toestel te halen. We zien het graag gebeuren in de komende maanden.

Alternatieven voor de OPPO Find X5 Pro zijn: de Samsung Galaxy S22 Ultra, de Google Pixel 6 Pro (zo koop je hem), de OnePlus 9 Pro (901 euro) en de Motorola Edge 30 Pro (797 euro).

OPPO Find X5 Pro review: geluksvogel met een portie pech

OPPO Find X5 Pro kopen

De OPPO Find X5 Pro is te koop in de kleuren Ceramic Black en Ceramic White. Hieronder vind je de prijzen:

Koop hier de OPPO Find X5 Pro

Koop hier het nieuwe toptoestel van OPPO



Lees meer

Vanaf 1299 euro

Bestel op

OPPO Find X5 Pro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *