Garmin Venu Sq: dit zijn de plus- en minpunten
De Garmin Venu Sq is de nieuwste smartwatch in de Venu-reeks. Toch zijn er enkel belangrijke verschillen tegenover de vorige Venu. Het verschil in design is erg duidelijk en er ontbreken enkele sensoren. Toch heeft deze alle Garmin-basisfuncties. Ik plaats de plus- en minpunten voor jullie op een rij.
Contents
Garmin Venu Sq: de pluspunten
1. Comfortabel
Het eerste opvallende kenmerk die is gewijzigd tegenover de Garmin Venu, is de vorm van de Venu Sq. De horlogekast van deze slimme sporthorloge heeft nu een vierkante vorm. Hierbij volgt Garmin andere smartwatch-merken zoals Fitbit en Apple. Ik stoor me hier zeker niet aan, maar dit is iets heel persoonlijks. Dankzij de aluminium rand aan het scherm ziet de horloge er iets kostelijker uit en minder sportief. Hierdoor kan je de Venu Sq ook dragen in combinatie met een overhemd.
Dankzij het lage gewicht van 37,6 gram voel je amper dat je een horloge draagt. Dit is een enorm voordeel als je de Venu Sq draagt als je slaapt.
2. Mooi scherm
De Venu Sq heeft geen Amoled-scherm zoals de duurdere Venu, maar een LCD-scherm met een diameter van 33,1 mm. Toch stelt dit me zeker niet teleur. Het scherpe scherm is prima zichtbaar in direct zonlicht als op duistere plaatsen. De kleuren van de widgets komen mooi tot hun recht. Toch zijn er ook enkele nadelen aan dit scherm, maar daar kom ik later op terug.
3. Batterij
Garmin zegt dat je met de Venu Sq ongeveer 6 dagen verder komt in smartwatch-modus, wat ook ongeveer klopt met de werkelijkheid. Ik kwam 5 à 6 dagen verder in smartwatch-modus zonder laden, waarbij ik één training deed met gps. Hierbij stond het scherm ingesteld op korte time-out en maakte ik enkel tijdens de nacht gebruik van de Pulse Ox-meting. Heb je liever het scherm altijd-aan, dan zal de batterijduur halveren.
4. Gezonde levenstijl
Garmin staat bekend om zijn verschillende sporthorloges, maar daarnaast zijn de wearables ook fitnesstrackers. De Venu Sq houdt je stappen, vochtinname, ademhaling, calorieën, stressgehalte, minuten intensieve training en hartslag 24/7 bij. Voor de vrouwen is er de mogelijkheid om menstruatiecyclus of je zwangerschap te monitoren. Deze laatste heb ik natuurlijk niet kunnen testen.
Daarnaast is er ook een Pulse Ox-meter om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Hierbij kan je kiezen of je deze meting de hele dag, tijdens het slapen of ‘on demand’ wil uitvoeren. Zoals ook bij de andere smartwatches die zuurstofgehaltes meten, zijn deze metingen niet zo accuraat als een Pulse Ox-meter die je op je vinger bevestigt. Daarom kun je deze wat mij betreft beter uitschakelen, want op deze manier bespaar je batterij. Deze functie kan wel handig zijn als je graag bergen beklimt. Zo kan je zien wat hoogtes doen met je zuurstofgehalte in het bloed.
De Venu Sq kan je ook gebruiken om je slaappatroon in beeld te brengen. Na je nachtrust krijg je in de Garmin Connect-app een overzicht van het aantal geslapen uren, slaapfasen, ademhaling en zuurstofgehalte (indien ingeschakeld). Helaas maakt de Venu Sq nog geen gebruik van de nieuwe Garmin-slaapmeting, waarbij je de slaapmeting op het horloge kunt aflezen en een slaapscore krijgt toegewezen.
Het aantal slaapuren en momenten dat ik wakker was, klopten ongeveer met de werkelijkheid. Als je slaapmonitoring het uitgangspunt is om een wearable te kopen, dan zou ik toch eerder naar een Fitbit op zoek gaan. Fitbits slaaptechnologie is momenteel accurater dan de technologie van Garmin.
Een andere fijne functie van de Venu Sq is Body Battery. Via de stressmeting en je slaapritme probeert Garmin aan te geven hoeveel energie je die dag hebt. Zo kan je zelf inschatten of je het beter wat rustig aan doet of je toch kunt gaan voor ene intensieve training. Het is uiteraard moeilijk in te schatten of deze functie goed werkt.
Ik merkte wel op dat mijn energiepeil na een avond dat ik twee biertjes dronk, veel meer moeite had om opnieuw op te laden. Als ik terugkeek naar de stressmeting van die nacht, zag ik veel meer stress dan een ‘normale’ avond. Dit zou wel eens kunnen overeen komen met de wetenschap die aangeeft dat alcohol een negatieve invloed heeft op je nachtrust. Hieronder zie je op de afbeelding het verschil. Het kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat het de vooravond was van de verjaardag van Sinterklaas.
Tijdens deze coronacrisis merk ik ook dat het niet altijd eenvoudig is om uit mijn luie stoel te komen. Garmin probeert je hierbij te helpen door je elke maand nieuwe uitdagingen voor te schotelen. Breng je de uitdaging tot een goed eind, dan ontvang je een badge. Heb je vrienden die ook een Garmin-wearable dragen? Dan kan je hier een wedstrijd mee spelen om bijvoorbeeld de meeste stappen te halen.
6. Sportcoach
Garmin is naast Polar een specialist bij uitstek als je denkt aan sporthorloges. De Garmin Venu Sq kan je dan ook prima gebruiken tijdens het beoefenen van je favoriete sport. Er staan meer dan 20 sportapps voorgeïnstalleerd, zoals lopen, fietsen, wandelen, yoga, pilates tot zelfs een golf-app. Ik ben zelf geen golfer, maar ik zag wel dat er de mogelijkheid is om golfparcours op het sporthorloge te downloaden en je golfscore op het horloge bij te houden. Zit je sport er niet bij? Dan kan je nog steeds een workout ‘overige’ starten en de naam achteraf veranderen.
Heb je even geen inspiratie over welke kracht-, cardio-, yoga-of pilatestraining je wil doen, kan je hiervoor de Garmin Connect-app gebruiken. Binnen de app vind je verschillende trainingen, die je kan synchroniseren met de Venu Sq. Tijdens de training zal het sporthorloge je vertellen welke oefening je moeten doen, maar het zal geen geanimeerde workouts tonen. Dit is wel mogelijk op de Garmin Venu.
Daarnaast is er ook de Garming Coach die je een trainingplan opstelt om een bepaald loopdoel te bereiken. Zo zijn er binnen de Garmin Connect-app trainingsplannen voor 5km, 10km en de halve marathon.
7. Goede hartslagmeting
Net zoals alle Garmin-sporthorloges is de Venu Sq eveneens uitgerust met een hartslagsensor. Persoonlijk vind ik het aangenamer om tijdens het sporten geen hartslagband te dragen. Natuurlijk is het dan belangrijk dat de hartslagsensor accuraat werkt. De hartslagsensor in de Venu Sq heeft me aangenaam verrast. Tijdens het lopen vergeleek ik de polshartslagmeter met een Garmin-hartslagband.
Tijdens mijn looptrainingen waren de gemeten waarden bijna gelijk. Op onderstaande foto zie je bovenaan de hartslagmeting van de Garmin-hartslagband en onderaan de hartslagmeting van de Garmin Venu Sq.
Een nadeel aan polshartslagmeters is er problemen optreden bij het hartslag meten tijdens korte intervaltrainingen. Dit is eveneens het geval bij de Venu Sq. Bij de volgende looptraining deed ik drie korte intervallen na elkaar. Op de onderstaande foto zie je dat hartslagmeting van de Venu Sq (onderste grafiek) een lagere maximum hartslag aangeeft dan de hartslagband (bovenste grafiek). De gemiddelde hartslagmeting is ongeveer dezelfde.
Tijdens een fietsrit is een polshartslagmeting niet altijd aan te raden. Een polshartslagmeter krijgt tijdens zo een training hard te verduren door de schokken ter hoogte van de pols. Toch was ik na een fietsrit aangenaam verrast door de meting die de Garmin Venu Sq me voorschotelde. De gemiddelde en maximale hartslag was ongeveer gelijk met de gemeten waarden van de hartslagband.
Bij krachttrainingen waren de hartslagmetingen van de Garmin Venu Sq minder accuraat. Dit is dan ook een bekend probleem bij polshartslagmeters. De hartslag is namelijk veel moeilijker te bepalen door de polsbewegingen die je tijdens zo’n training doet. Op zich is dit zeker geen probleem, want je kan een Bluetooth-hartslagband koppelen aan de Garmin Venu Sq.
8. Goede gps-meting
De Garmin Venu Sq is heeft een ingebouwde gps-sensor, waardoor je zonder probleem je smartphone kunt thuislaten. Net zoals de hartslagmeter werkt de gps-sensor naar behoren. Mijn afstand en snelheid werden prima vastgelegd en de gps-verbinding hield stand. Tijdens een looptocht door een tunnel verlies je je gps-verbinding, maar wordt weer hersteld zodra je uit de tunnel komt.
Bij de start van de training weet de gps-sensor binnen de 10 tot 20 seconden te verbinden met de satellieten. Je kan ook instellen dat de Garmin Venu Sq de activiteit automatisch start en stopt aan de hand van je beweging. Zo zal je sportactiviteit even pauzeren als je stilstaat aan het verkeerslicht. Na je sporttraining kan je, via de Garmin Connect-app, op de kaart zien op welke stukken je sneller liep of waar je hartslag de hoogte in ging.
9. Slimme functies
Naast het bijhouden van enkele gezondheidsparameters, zijn er ook nog enkele leuke slimme functies aanwezig op de Garmin Venu Sq. Zo is er mogelijkheid om via de Garmin IQ-store verschillende watchfaces, apps of gegevensvelden te downloaden op de Venu Sq. Helaas zijn niet alle watchfaces aangepast aan een vierkante horlogekast. Verwacht eveneens geen apps die je kent van je smartphone. De meeste apps binnen de IQ-store zijn gezondheidsgericht of dienen als hulpmiddel dat je kunt gebruiken tijdens het sporten. Persoonlijk vind ik de Garmin Connect IQ-store een sterke meerwaarde aan de Garmin-sporthorloges.
Verder kan je notificaties ontvangen op de Garmin Venu Sq. Hierdoor kan je meteen zien welke berichten er op je smartphone binnenkomen. Tekstberichten zoals berichten van WhatsApp kan je beantwoorden via korte vooropgestelde antwoorden.
Veiligheidsfuncties zijn eveneens aanwezig, zoals ongevalsdetectie en LiveTrack. De Garmin Venu SQ kan een automatisch bericht sturen naar iemand van je contactpersonen bij een ongeluk. Hierbij zal je contactpersoon een bericht krijgen met een plaatsbepaling. Gelukkig heb ik dit niet kunnen uittesten.
Via LiveTrack kan je instellen wie jou mag volgen tijdens een training of event. Zodra je jouw sportactiviteit start zal deze persoon een link krijgen. Zo weet je partner steeds wanneer je ongeveer thuis zult zijn.
Contactloos betalen via Garmin Pay is eveneens mogelijk met deze Garmin Venu Sq. Hou er wel rekening mee dat nog niet alle banken deze functie ondersteunen. Hier kan je een lijst van de ondersteunende banken bekijken.
10. Muziek-opslag
De Garmin Venu Sq komt in twee uitvoeringen, met of zonder muziek-opslag. Betaal je dus iets meer voor de Venu Sq Music kan je op de smartwatch muziek opslaan. Zo kan je tijdens het trainen luisteren naar muziek zonder jouw smartphone mee te nemen. Hiervoor koppel je een draadloze hoofdtelefoon met het sporthorloge.
Om muziek op te slaan kan je via jouw computer eigen muziek op de Venu Sq opslaan of je kan muziek downloaden van streamingdiensten zoals Deezer of Spotify. Hou er wel rekening mee dat je dan betalende gebruiker moet zijn.
11. Garmin Connect-app
Zoals ik al enkele malen hierboven aangaf, heb je de Garmin Connect-app nodig om de Venu Sq te synchroniseren. Binnen de Garmin Connect-app kan je heel veel informatie over jouw beweging terug vinden zoals al jouw sporttrainingen, je stappen, je hartslag, je BodyBattery en je slaapmetingen. Zo kan je de huidige metingen zien, maar ook vergelijken met de voorgaande metingen. Daarnaast is er ook de Insight-functie die jouw metingen vergelijkt met andere Garmin-gebruikers. Naast al deze informatie kan je ook vanuit de app uitdagingen aangaan met je zelf of met anderen om badges te winnen.
Garmin Venu Sq: de minpunten
1. Geen barometer of hoogtemeter
De Garmin Venu Sq heeft geen barometer of hoogtemeter. Hierdoor is het niet mogelijk om geklommen trappen te monitoren en zal de hoogtemeting tijdens een training gebeuren via de gps-verbinding. Wil je deze functies wel, zal je moeten kiezen voor de iets duurdere Garmin Venu.
2. Onhandige bediening
De Garmin Venu Sq heeft twee knoppen. Via de bovenste knop kom je in het apps-menu en kan je sportactiviteiten starten en stoppen. Hou je deze lang ingedrukt, kom je in het snelkoppelingsmenu, waar je zelf knoppen kunt instellen om bijvoorbeeld een alarm te zetten of je smartphone te zoeken. De onderste knop gebruik je om terug te gaan naar het vorige scherm. Als je deze lang indrukt, ga je naar de instellingen van de smartwatch.
Verder zal je gebruik moeten maken van het aanraakgevoelig scherm om door widgets te bladeren of om tijdens trainingen het gegevensscherm te veranderen. Tijdens een training vind ik dit niet handig. Als het regent wordt het moeilijke om op het scherm te vegen en al zeker in de winter als je handschoenen draagt. Ik ben zelf voorstander om hiervoor ook knoppen te gebruiken.
3. Geen geavanceerde sportfuncties
Zoals ik in het begin van deze review zijn krijg je bij deze Garmin Venu Sq de basisfuncties, waar de meeste recreatieve hardlopers genoeg aan zullen hebben. Ben je een gedreven sporter, dan zal je als snel bepaalde prachtige functies missen die de Forerunner- en Fenix-reeks wel hebben. Zo zijn er geen functies zoals Training load, Recovery, PacePro, ClimbPro en audio coaching.
Conclusie
De Garmin Venu Sq is volgens mij een erg complete smartwatch die je zowel kan gebruiken als fitnesstracker en als sporthorloge. De Sq doet wat hij moet doen en is zeker aan te raden voor personen die graag een gezondere levensstijl proberen aan te gaan en daarbij ook graag willen sporten. Je dagelijkse beweging, hartslag en slaap worden gemonitord en via de functie BodyBattery kan je meteen zien of je voldoende ‘kracht’ hebt om de dag door te komen en eventueel nog een training te doen. Eveneens zijn er voldoende slimme functies zoals watchfaces, apps, notificaties, ongevalsdetectie en LiveTrack.
Tijdens het sporten maak je gebruik van de nauwkeurige hartslag- en gps-sensor. Deze brengen mooi in beeld hoe intensief je getraind heb en welke afstanden je hebt afgelegd. Lopers kunnen via de Garmin Coach-functie eveneens een trainingsplan volgen om de eindstreep van de 5, 10 of 21 km te halen.
Het lcd-scherm is in alle lichtomstandigheden voldoende zichtbaar en alle informatie wordt scherp afgebeeld. Helaas moet je voor de meeste bediening van het horloge gebruik maken van het aanraakgevoelig scherm. Dit is niet altijd handig bij regenachtig of koud weer en ook niet als je handschoenen draagt. Dankzij de batterijduur van ongeveer 5 tot 6 dagen hoef je Venus Sq niet dagelijks aan de lader hangen. Koop je de Garmin Venu Sq Music, dan kan je muziek beluisteren vanaf het horloge.
Alhoewel je al heel wat functies krijgt bij de Venu Sq, kun je als gedreven sporter toch beter naar een ander sporthorloge kijken. Horloges zoals de Garmin Forerunner-reeks of Polar Vantage-reeks bieden uitgebreidere trainingsparameters aan zoals Training load en Recovery, om optimaal te trainen zonder blessures.
Garmin Venu Sq kopen
De Garmin Venu Sq is te koop voor een adviesprijs van 199,99 en de muziek-variant kost 249,99 euro. Het horloge is beschikbaar in verschillende kleuren bij onder andere via Coolblue, Amazon en Bol.com.
Garmin Connect™
Met de Garmin Connect-applicatie verbindt je je Garmin-apparaten aan je smartphone. Door het toevoegen van widgets kun je de startpagina optimaliseren en personalise ..
Meer info