Android

dit zijn alle plus- en minpunten

Huawei heeft recent zijn Watch 3 aangekondigd, het allereerste horloge met Harmony OS. Dat is Huawei’s eigen besturingssysteem dat de Watch 3 toelaat om met apps van derden te werken en onafhankelijk van een telefoon te functioneren. Ontdek het in deze review.

Huawei Watch 3

Huawei heeft de Watch 3 gelanceerd samen met de FreeBuds 4-oortjes tijdens een online-evenement op 2 juni. Harmony OS stond het middelpunt van de belangstelling, tijdens dat evenement en het is ook het besturingssysteem dat voor het eerst draait op een smartwatch van het merk.

Het grote voordeel van het nieuwe systeem van Huawei is dat het voor meerdere soorten van apparaten geschikt is, onder meer ook voor smartphones en pc’s, en dat moet het aantrekkelijk maken voor appontwikkelaars. Toch zijn er daarnaast ook voordelen voor de gebruiker aan verbonden, meer bepaald door de manier waarop een slim horloge straks moet samenwerken met een smartphone en andere slimme apparaten. Is het wat voor jou? Dat ontdek je in de review.

Specificaties
Glas: Geen krasbestendig glas
Randen: Roestvrijstalen ring en twee knoppen
Behuizing: Keramische onderzijde
Band: Leder of sillicone
Grootte behuizing: 46,2 x 46,2 x 12,2 mm
Schermresolutie: 466 x 466 pixels, 1,43 inch
Type scherm: AMOLED-kleurenscherm
Gewicht: 54 gram
Accuduur: Tot 14 dagen met batterijbesparing
3 dagen in combinatie met slimme   
Software: Harmony OS 2.0
Prijs V.a. 369 euro

Huawei Watch 3 – de pluspunten

1. Knap en hoogwaardig design

Huawei is altijd al ontzettend goed geweest met zijn designs voor smartwatches en dat is bij de Watch 3 niet anders. De allereerste Huawei Watch die destijds nog met Android Wear werkte, was bij het verschijnen één van de mooiste horloges op de markt. De Watch 2 was dan de minder populaire opvolger, maar vier jaar na het verschijnen van dat horloge is Huawei dus terug met een horloge uit deze reeks.

Als je de Watch 3 ziet, dan zou je meteen denken dat het gaat om een Watch GT3. Het horloge lijkt namelijk met zijn design volop verder te bouwen op die reeks, want we zien fijne schermranden, een mooie ring van metaal en een bruin bandje van leer of een tweede optie met silicone bandje. Het bekende en succesvolle recept van de Watch GT dus. Het is hoogwaardig enerzijds, maar het geeft de Watch 3 ook een stijlvolle en premium look.

Toch is vervolgens Huawei wel een verschil tussen beide reeksen, want met de Watch GT-reeks wil vooral sporters aanspreken terwijl de Watch 3 focust op slimme functies, dat vertelde het merk recent tegen Androidworld. De Watch 3 voegt ook meteen een nieuw bedieningselement toe, en dat is de de nieuwe draaikroon die boven een normale knop zit aan de rechterzijde. Met die knop moet scrollen makkelijker worden doorheen de nagelnieuwe Harmony-interface.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

Aan de onderkant zitten de belangrijke sensoren van het horloge zoals de TruSeen-hartslagmeter en de nieuwe meter die je huidtemperatuur vaststelt. Al die technologie wordt beschermd met een keramische onderzijde en een laagje van saffierglas. Dat heeft een hogere hardheid dan gewoon glas en dat maakt het dus krasbestendiger.

In de tijd van de allereerste Huawei Watch zat dit type glas ook gewoon op het scherm, maar het is inmiddels lang geleden dat we dat nog hebben gezien. Het zou het horloge wel nog een streepje voor geven als het om design gaat, maar anderzijds jaagt zo’n glas ook de verkoopprijs de hoogte in. Verder is de Watch 3 waterdicht, en je kan tot 50 meter diep duiken met dit horloge. De Watch 3 vinkt dus bijna alle vakjes af die er zijn op het vlak van het ontwerp en de bouwkwaliteit.

2. Wat een heerlijk scherm

Ik ben ontzettend enthousiast over het ronde 1,43 inch AMOLED-scherm van deze Watch 3. De Watch 3 heeft een van de beste schermen voor smartwatches die er op de markt zijn. Het paneel heeft mooie kleuren, de resolutie is hoog en de helderheid is altijd zoals je ze wil. De Watch 3 heeft namelijk een automatische helderheidsfunctie waarmee het scherm in alle omstandigheden goed afleesbaar is. Op die manier weet de Watch 3 ook spaarzamer met zijn accuduur om te gaan.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

Verder kan het horloge niet dankzij zijn slimme software detecteren wanneer je naar het horlogescherm kijkt, maar ook wanneer je er niet naar kijkt. Vervolgens kan het scherm dan automatisch uit. Standaard werkt het horloge zonder dat het scherm altijd actief is, maar je kan wel kiezen voor een always-on-functie in de instellingen.

3. Vlotte interface en prestaties

Harmony OS ziet er gelikt uit. De (snelle) instellingen zien er netjes uit, en door links en rechts te vegen blader je door widgets, maar je kan ook kiezen welke panelen op het horloge zichtbaar zijn. Door de interface navigeren verloopt vlot, zonder vervelende vertragingen, en dat is weleens anders geweest met Wear OS-horloges. Huawei deelt niet welke chipset gebruikt wordt in de Watch 3, maar zeker is dat het horloge vlot presteert, en dat is ook bijna altijd in apps het geval.

Er is maar één kleinere domper op de feestvreugde en dat is de wifi-functie van de Watch 3, want het horloge werkt met een modem die enkele een Wi-Fi 802.11 b/g/n. Over de snellere 802.11ac-standaard of wifi 6 is dus geen sprake, en dat merk je ook wanneer je apps downloadt of wanneer je apps hebt die een groot pakket aan gegevens moeten downloaden om te functioneren. Al levert dat gelukkig maar bij heel weinig apps kleine frustraties op.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

Wat wel altijd vlot gaat is het scrollen met het kroonwiel doorheen de interface ontzettend vlot. Huawei heeft niet alleen het concept van de kroon afgekeken bij Apple, maar ook de weergave van apps in de software. De lijstweergave wordt omgeruild voor een grid waarin je kan in- en uitzoomen door aan het kroontje te draaien. Dit beoordelen we onder het motto: “beter een goede kopie dan een slecht origineel”.

4. Goede kwaliteit bij telefoneren

De Watch 3 is uitgerust met een luidspreker en microfoon, dat maakt dat hij natuurlijk geschikt is om telefoongesprekken te voeren. Ik was best verrast door het hoge maximale volume van de ingebouwde speaker, en daarnaast was ik ook voor bellers telkens goed verstaanbaar. De Watch 3 heeft daarnaast een aangename interface voor tijdens het bellen.

Huawei heeft zijn nieuwe smartwatch zo gebouwd dat hij in feite volledig onafhankelijk van een horloge kan werken. De Watch 3 komt met ingebouwde eSIM-functionaliteit waardoor hij met 4G-netwerken kan werken. Dan zou hij niet alleen volledig zonder verbinding met een telefoon oproepen kunnen doen, maar ook apps kunnen laten werken. Huawei overlegt nog met onze lokale telecomaanbieders om ondersteuning voor hun horloge mogelijk te maken. Volgens het merk zal de functionaliteit ergens eind dit jaar in Nederland werken.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

5. Huawei Health werkt prettig

Huawei heeft al jarenlange ervaring met smartwatches, en zijn Health-app voor telefoons is een plezier om te gebruiken. Ondanks wat de naam misschien doet vermoeden is Health de app waarin al je data rond sport en gezondheid komt te staan, maar tegelijk ook waar je alle instellingen voor je horloge aanpast en het personaliseert.

Personaliseren

Ondertussen is er een ontzettend groot aanbod van wijzerplaten beschikbaar in Huawei Health, en er is dus voor ieder wat wils. Of je nu de voorkeur geeft voor analoge of digitale klokken, of houdt van een meer klassieke wijzerplaat of iets meer creatief uitziend. Het aanbod is daarmee veel groter dan wat je bijvoorbeeld vindt bij de OnePlus Watch, zijn allereerste smartwatch ooit die het merk dit jaar heeft uitgebracht.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten
Het startscherm van Huawei Health
Sport

Toch blijft de focus van Huawei Health liggen bij het verzamelen van sportgegevens, en de app is daar erg goed in. Helemaal bovenaan zie je meteen de belangrijkste statistieken: het aantal stappen van die dag, je verbande calorieën, afgelegde afstand en het aantal minuten dat je intensief hebt gesport.

Meteen daaronder vind je alle info van je laatste sportactiviteit, maar je vind er ook je slaap, gegevens over je hartslag, je stressmetingen, je bloedzuurstofgehalte en ten slotte je huidtemperatuur. Die laatste pijler om te meten is een nieuwe functie met de Watch 3, en het is niet te verwarren met de lichaamstemperatuur die een thermometers meet. Je kan dus niet ontdekken of je bijvoorbeeld koorts hebt met de Watch 3. Al kunnen plotse schommelingen van je huidtemperatuur wel een indicatie geven, en daar kan je horloge dan voor waarschuwen in meldingen.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten
Je route op kaart

Wat sporten betreft, kan de Watch 3 meer dan 110 activiteiten tracken. Tijdens je activiteit krijg je dan een goed zicht op je hartslag, en dankzij de gps worden je routes achteraf op kaart getoond in de Health-app. Op het horloge in de de app voor je telefoon vind je ook informatie over je snelheid tijdens de sportactiviteit in relatie met je hartslag. Je kan makkelijk de cadans afleiden, net als je verbrande calorieën, je gemiddelde snelheid, en noem maar op. De app gaat zelfs zo ver dat je bij loopactiviteiten de gemiddeld afstand van je stappen kan ontdekken.

Ik vond dat de Watch 3 verrassend veel handige gegevens op het horlogescherm toont en dankzij het scrollwiel blader je vlot door de interface en alle info heen die je onderweg nodig hebt. De TruSeen-sensor die je hartslag meet, werkt ook erg snel en kan probleemloos de gehele dag blijven meten. Handig is ook dat de Health-app die handige kant-en-klare sportprogramma’s bevat en telkens na je activiteit je sportgegevens beoordeelt. De app kan zo en inschatten hoeveel tijd je lichaam nodig hebt om volledig van sportactiviteit te herstellen. Zo vermijd je blessures en vermoeidheid of stijfheid achteraf.

Het enige nadeel aan Huawei Health is dat je je gegevens niet langer rechtstreeks kan synchroniseren met andere sport- en gezondheidsapps als Google Fit en MyFitnessPal-calorieënteller. Gelukkig zijn er nog wel apps van derden die je daarbij kunnen helpen. Toch voelt Huawei Health verder erg compleet en volwassen aan. Het is een plezier om deze uitstekende app te gebruiken. Goed werk, Huawei.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

Huawei Watch 3 – de minpunten

1. Harmony-apps en functies overtuigen niet

Huawei is dus al erg ver gevorderd met de ontwikkeling van de Health-app, maar helaas voelt de Harmony-software op de Watch 3 veel minder aan als een afgewerkt product. De software draait erg vlot, maar er zijn nog wel vrij veel bugs te vinden. Apps crashen soms, de Watch 3 ontvangt geen gps-signaal wanneer je een sportactiviteit wil beginnen, apps willen niet installeren of het horloge raakt plots de verbinding met je telefoon verbinding kwijt. Dat een nieuw besturingssysteem nog fouten bevat is niet verassend, dat zagen we bijvoorbeeld ook bij de OnePlus Watch, maar hopelijk slaagt Huawei erin om ze snel weg te werken.

Omslachtige AppGallery

Maar dat is nog het minste van mijn zorgen. Wat me wel veel meer zorgen baart is de manier waarop de slimme functies werken op de Watch 3. Je installeert nieuwe apps rechtstreeks vanuit de AppGallery op je horloge, maar de samenwerking tussen de smartwatch en niet-Huawei-telefoons loopt spaak. Ik gebruik bijvoorbeeld op mijn telefoon de Stocard-app voor mijn klantenkaarten. Dat is een app die toevallig ook beschikbaar is voor Harmony OS op mijn horloge, en het leek me dus leuk om barcodes voor klantenkaarten rechtstreeks op de Watch 3 te toveren. Maar het feit dat ik die app al op mijn telefoon heb, betekent niet dat mijn horloge ze ook automatisch gaat installeren, zoals dat bij Wear OS en Android wel gebeurt. Vervolgens verwijderde ik de app, installeerde de AppGallery en installeerde van daaruit weer Stocard. Zonder resultaat.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

Je moet dus handmatig op zoek naar de app in de AppGallery op je horloge. Even de volledige naam intypen met het mini-toetsenbordje op je horloge en dan is het geduld koesteren, want wifi op de Watch 3 werkt niet erg snel. Vervolgens moest ik op mijn telefoon nog eens handmatig in de instellingen van Stocard duiken om mijn klantenkaarten te synchroniseren op mijn smartwatch. Voeg je nieuwe kaarten toe, dan kan je elke keer weer handmatig gaan synchroniseren. Als het zoveel tijd hoort te kosten, dan kan je maar beter weer je pasjes meenemen naar de winkel. Oh, en de draaikroon van de Watch 3 is er slechts bij voor de versiering als je de Stocard-app gebruikt en door je lijst met klantenkaarten wil scrollen.

Problemen met meldingen

Teleurstellend, want als Huawei tijdens het lanceringsevenement van de Watch 3 vertelde dat het horloge onafhankelijk van je smartphone kan werken, dat bedoelde het bedrijf dat wel heel letterlijk. We merken daarnaast problemen als het gaat om het ontvangen van meldingen. In Huawei Health kan je in een lijst van apps de schakelaar aanzetten van alle apps die meldingen mogen sturen naar je horloge. Alleen ontbreken heel wat belangrijke berichten- en sociale media-apps, waaronder: WhatsApp, Facebook, Instagram, Messenger, Twitter en Telegram. Toch is het kunnen ontvangen en beantwoorden van meldingen juist een belangrijke functionaliteit voor smartwatches.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten
WhatsApp andere populaire apps ontbreken in de lijst
Huawei Music

Een ander belangrijke functie van slimme horloges is de mogelijkheid om muziek af te spelen. De Watch 3 kan onafhankelijk van je horloge met internet verbinden, en zo muziek streamen. De bediening gebeurt eenvoudig via de knoppen op je horloge, en dat ideaal voor tijdens het sporten. In theorie althans. Standaard staat Huawei Music voorgeïnstalleerd, en dat is een concurrent voor apps als Spotify en YouTube Music.

Huawei Music is helaas niet beschikbaar op niet-Huawei-toestellen. Toch krijg je gratis een abonnement voor zes maanden op de dienst als je de Watch 3 koopt. Je kan gedurende die tijd dus alleen van de beperkte functies van de smartwatch-app gebruik maken als je geen Huawei-telefoon hebt. Er is ook geen manier om Spotify of andere apps die niet compatibel zijn met Huawei’s ecosysteem toch te laten draaien op de Watch 3, zoals dat wel op telefoons kan via Petal Search. Je kan dus maar beter een Huawei-telefoon kopen als je echt van muziek wil genieten in combinatie met je horloge.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten
Het appaanbod

En tot slot is er nog het aanbod van Harmony-apps op je horloge. Net als op Huawei-telefoons kan je ook op de Watch 3 alle apps terugvinden in de AppGallery. Ik word alleen echt niet enthousiast van de interface van die applicatiewinkel op horloges. Naast een opsomming van weinig interessante ‘Aanbevolen apps’ is er geen handige manier om leuke apps te ontdekken in de AppGallery. Je kan ze enkel terugvinden via een rechtstreekse zoekopdracht, en er is geen mogelijkheid om even doorheen het aanbod te bladeren op basis van de appcategorie. Dat werkt niet prettig en het wekt enkel maar de indruk dat het appaanbod mager is. Kortom, deze smartwatch is dus een stuk minder ‘smart’ dan je zou hopen.

2. De accuduur vormt een probleem

Dat dit horloge met het nieuwe Harmony OS minder compleet voelt dan pakweg Wear OS, zou je nog kunnen vergeven. Wat wel erg stoort is dat de accuduur tegenvalt. Huawei belooft dat het horloge drie dagen lang moet werken met één oplaadbeurt, maar in werkelijkheid ben ik er nooit in geslaagd om hem zo lang te gebruiken. Na twee dagen lag hij telkens alweer op zijn magnetische oplaadstation, en dat terwijl het horloge soms twee dagen lang niet voor sportactiviteiten werd gebruikt.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

De Watch 3 is ook niet het type smartwatch dat je de hele tijd met een always-on-scherm kan gebruiken, want zo halveer je nog eens de accuduur. Een lichtpuntje is de energiebesparende modus waarmee je het horloge eigenlijk gebruikt als een Watch GT-horloge: zonder een eigen wifi-verbinding en de meeste apps. Je kan kan dan nog altijd gebruikmaken van de meeste sportfuncties en een kleine selectie van apps. Vervelend is dan weer dat je in die modus slechts van één wijzerplaat gebruik moet maken, en je kan die niet wijzigen. Dat maakt deze modus dus minder interessant om vaak te gebruiken.

Conclusie

Huawei heeft heel wat ervaring opgebouwd als het om wearables gaat, en dat zie je aan de vele sterke aspecten van deze Watch 3. Het horloge heeft opnieuw een schitterend design en een erg degelijk scherm. Navigeren door de interface heen loopt als een trein, bellen werkt ook erg goed met de Watch en als een sporthorloge weet hij echt te scoren.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

Er zijn dan ook maar twee negatieven punten in deze review, maar het gaat hier wel om erg grote zwaktes. Punten die er toe leiden dat je toch een Watch GT2 of een andere smartwatch zou kiezen in plaats van de laatste nieuwe van Huawei. De slimme functies en apps zouden je ervan kunnen overtuigen om dit horloge boven andere smartwatches te verkiezen, maar het is net dat aspect wat tegenvalt. Bovendien is er wel een grote impact op de accuduur, want de Watch 3 is niet veel zuiniger dan de meeste Wear OS-horloges.

Huawei moet er echt voor zorgen dat appontwikkelaars Harmony gaan omarmen en ook smartwatch-apps uitbrengen. Al is het wel niet bemoedigend dat de gebruikservaring in een van de weinige bekende apps ook al niet te best is. Huawei moet dus een tandje bij steken als het straks dezelfde successen wil boeken met zijn Harmony-horloges als met de Watch GT-reeks.

Huawei Watch 3 kopen

De Huawei Watch 3 komt in verschillende uitvoeringen. Allereerst zijn er de Classic-versie met bruin lederen bandje en de Active-variant met een zwart siliconen bandje. Daarnaast is er de Pro-versie die volledig is gemaakt van het hoogwaardigere titanium. Dat horloge komt ook met een grotere accu. De Huawei Watch 3 ligt in de winkels vanaf 27 juni en de Watch 3 Pro is binnenkort beschikbaar. Bij aanschaf van de Huawei Watch (Pro) ontvang je gratis de Huawei FreeBuds 4i en een gratis abonnement voor Huawei Music voor zes maanden.

Huawei Watch 3 review: dit zijn alle plus- en minpunten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *