Android

DiscussieDonderdag: Nieuwe smartphones zijn niet meer nodig: alleen software-updates

Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Deze week hebben we het over nieuwe smartphones: zijn die nog echt nodig?

Nieuwe telefoons

Laura: Nieuwe smartphones zijn niet meer nodig: alleen software-updates.
Wat vinden jullie?


Jelle
: Niet mee eens, maar ben dan ook een techredacteur met een grote passie voor smartphones😅
Maar je kan wel zeggen dat de hardware upgrades alsmaar kleiner worden, maar dat speelt natuurlijk wel al jaren

Wat vind jij?

Laura: Ja dat ben ik met je eens, ik heb niet echt een gewoon gevormde smartphone die ik een extreme musthave vind. Pixel is tof, maar dat is onder andere door de fotografie-opties in Google Foto’s, met AI enzovoort. DĂĄt is interessant, maar dat hij misschien een snellere processor heeft, tja, merk je dat nou echt zoveel als je hem gewoon gebruikt zoals iedereen, in plaats van als een techgekkie zoals wij?


Dennis
: Ik heb al enige tijd het idee dat we qua hardware amper nog grote stappen maken. Hoeveel beter wordt de camera? Kan die batterij nog beter en groter? Wat mij betreft hebben we eigenlijk amper nog iets te klagen.


Laura
: Apple nu ook, als je het uiterlijk van dat toestel vergelijkt met de vorige, nou ja, dan is er eigenlijk geen verschil…

Jelle: Eens als het om high-end smartphones gaat. En daarbij zijn de laatste jaren zijn veel ontwikkelingen van deze high-end toestellen ook naar de midrange-smartphones gekomen

Want voor 350/400 euro heb je eigenlijk tegenwoordig al een smartphone die op elk front erg goed/voldoende goed is.

iPhone 15

Jelle: Over Apple, de ‘gewone’ iPhone 15 heeft wel een mooie design update vind ik. De notch is weg, een flinke stap voor Apple haha. Daarbij is de iPhone 15 in veel aspecten de 14 Pro van vorig jaar.

Laura: Ja oké, maar dat is op zich niet nieuw. Dat Dynamic Island, dat was vorig jaar een heel ding. Dat wilden we op Android ook wel. Maar kun je nu iets van Apples nieuwe toestel zeggen dat je graag in een Android zou zien? Iets hardwarematigs?

Jelle: Jaaa maar als dit elk jaar doorzet, dat de Pro van vorig jaar een nieuwe ‘gewone’ wordt is het een mooie ontwikkeling lijkt me. De snelle A17 Pro-chip

Maar dat is geen must hoor

Laura: Wat wil je dan precies met die snelle chip? Ga je Resident Evil spelen, tegelijkertijd met iemand videobellen en vijf films downloaden?

Jelle: Nee haha, wat ik zeg is geen must. Maar qua kracht blijven de processoren van Apple wel sneller dan de Qualcomms van deze wereld. Voor nu niet belangrijk per se, maar hoe snel zijn onze toestellen nog na vier jaar? Dan is een snelle chip wel fijn dit aangezien het updatebeleid van veel fabrikanten beter wordt.

Dennis: Hetgeen waar ik wel warm voor loop is de ontwikkeling van AR. Google was een voorloper met de desastreuze Glass, maar het concept was wel vooruitstrevend. Ik voorzie zeker een toekomst waarin een telefoon feitelijk zowel thuis als onderweg ‘de machine’ is. Dus de film Free Guy is niet zo vergezocht.


Laura:
Ja, dat lijkt me ook interessant, dat scheelt ook veel nek- en schouderklachten na al dat naar beneden staren op een telefoon. Zuckerberg zei ook al dat hij wil dat de bril straks de smartphone is, ik zie dat ook wel gebeuren. Leuk hoor, die vouwtelefoons, maar zijn we inderdaad anno 2023 niet toe aan een Ă©chte verandering?

DiscussieDonderdag: Nieuwe smartphones zijn niet meer nodig: alleen software-updates

Door een roze bril


Jelle
: Je ziet het licht Laura, vouwbare smartphones zijn het inderdaad niet😋

In die brillen zie ik het ook nog niet echt zitten overigens… Ik denk dat we qua duurzaamheid nog meer stappen gaan zetten, ook hardwarematig… Denk aan betere batterijen: nu maximaal twee dagen door li-on batterijen.


Dennis
: De terugkeer naar foldables is wat mij betreft juist wél een stap in de goede richting. Er zijn nog steeds wat punten waar aan gewerkt kan worden, maar met bijvoorbeeld uitrollende beeldschermen word ik wel getriggered. Ik denk dat het een kwestie van tijd is dat we daadwerkelijk tablets hebben zoals in Star Trek.

Jelle: Ik niet, maar daar heb ik in een eerdere Discussie Donderdag al mijn mening over gegeven

Dennis: Help me dat onthouden als ik een beetje dobber in mijn Utopische zwembad met mijn AR-bioscoopscherm.

Jelle: Wordt een zware dobber, gaat voorlopig nog niet gebeuren denk ik.

Laura: Ik ben een groot fan van de vouwbare toestellen hoor, zeker, dat gaat niet weg Jelle! Maar ik ben ook wel toe aan het nieuwe techding om volledig geobsedeerd door te raken. Uitrollende beeldschermen vind ik dan weer wat minder interessant: dat is immers gewoon een kwestie van ‘ruimte’. Maar een mooi doorschijnend beetje glas met digitale informatie erop: dat wil ik wel.

Jelle: Jaaa ik snap je geobsedeerd punt, we willen weer graag een echt wow-effect krijgen

Geen nieuwe smartphone

Laura: En ik wil zeker niet zeggen dat omdat de iPhones nu niet zo interessant zijn qua updates de hele telefoonmarkt saai is geworden, dat was immers al een tijdje, maar zeker als je het hebt over duurzaamheid dan slaat het natuurlijk nergens op dat Apple jaarlijks met nieuwe toestellen komen, zeker als die vooral qua software echt interessant zijn. Er is een manier om iets nog duurzamer te maken dan 100 procent gerecycled kobalt: geen kobalt, want geen nieuwe smartphone. Maar goed, er is natuurlijk geld nodig om te kunnen innoveren, dat is wel zo.


Jelle
: Precies, money makes the world go around, zo zit het (helaas) nou eenmaal allemaal in elkaar.

Laura: Oke, nog een laatste vraag dan: wat hopen jullie over tien jaar dan te hebben als ‘smartphone’-oplossing?

Jelle: In principe ben ik blij met hoe de smartphones nu zijn, ik mis niks. Ik denk wel dat rollables misschien iets kunnen worden, zoals die van LG eerder. Mits deze minder nadelen ondervinden dan foldables. Maar dat kan omdat deze veranderen van echte gewone smartphone in iets groters, zonder vouw en alles

Maar bewegende delen blijven altijd tricky

Over tien jaar mogen de smartphones ook wat compacter zijn weer trouwens😜

Wat jullie?

Laura: Ik denk dat ik dan toch voor de bril ga. Ik vind een lens in je oog een beetje heftig, maar een bril is een gepast afstandje. Je kunt die ook makkelijk even afdoen als je even offline wil zijn. Maar van mij mag het wel echt anders: niet meer zo’n apparaat in je hand. Google was zijn tijd ver vooruit met Glass, en het is jammer dat daar zo slecht op gereageerd werd, want het is eigenlijk een briljante uitvinding waar ik graag in de toekomst meer van zou willen zien. Ik weet alleen nog niet helemaal hoe appjes sturen dan gaat, misschien met de hersensgolftechnologie van Neuralink? Of ga ik dan echt te ver?

Gerelateerde artikelen

Dennis: Ik vind het fijn dat je tussen neus en lippen eigenlijk gewoon Fairphone aankaart. Zij snappen dat we ondertussen een basic telefoon prima onder de knie hebben. De idioterie qua ‘swinging dicks’ qua specs slaat ondertussen nergens meer op. Hoeveel extra CPU-kracht hebben we echt nodig? Hoeveel RAM? Het is niet alleen Apple die met deze poppenkast komt, maar Android-fabrikanten net zo goed. Is bijvoorbeeld de ASUS ROG-telefoon echt nodig? Lekker op je telefoon CoD spelen in de trein terwijl je ventilator de coupĂ© koel houdt… oh wacht, da’s wĂ©l handig. Da’s chill.

Terugkerend op Jelle: Smartwatch en AR. Punt.


Jelle
: Toch, ook even terug naar de stelling, is het voor ons allen waarschijnlijk niet genoeg. We willen als mensheid altijd meer, meer, meer. Ieder jaar een nieuwe smartphone vanuit de fabrikanten gaat dus nog wel even blijven. De upgrades worden kleiner, maar de updates gelukkig wel langer!

Wat vind jij: zijn telefoons nog wel innovatief genoeg op hardwaregebied? En wat hoop jij over 10 jaar aan je hoofd te hebben: of elders? Laat het nu achter in de reacties onder dit artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *