De pijn na de bevalling: ben je die nou wel of niet zo vergeten?
Dat het flink wat van je lijf vraagt wanneer je baby zich een weg baant door het geboortekanaal is een understatement. Direct na of tijdens de bevalling denk je misschien: dit nóóít meer. Maar uiteindelijk vervaagt die herinnering aan pijn en kunnen veel vrouwen, ondanks dat ze het misschien een heftige ervaring vonden, toch terugkijken op een mooie bevalling.
Voor ons voortbestaan is het nodig dat we ons voortplanten. Dus zonder bevalling zouden er geen mensen bestaan. Ondanks dat we af en toe de meest vreselijke verhalen horen, blijven we ons wél voortplanten. Die pijnlijke bevalling nemen we dus op de koop toe. Volgens moeders zijn alle clichés waar: als die baby eenmaal op je buik ligt, ben je alles vergeten. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Gemaakt om te bevallen
Bevallen is het meest natuurlijke wat er is. Vrouwen zijn er letterlijk voor gemaakt. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan, maar in principe is ons lichaam zo geprogrammeerd dat we allerlei hormonen (bijvoorbeeld: endorfine, een soort lichaamseigen morfine) aanmaken tijdens de bevalling. Hierdoor beland je in een roes en voel je niet direct alle pijn. De ene vrouw is compleet in een roes en de andere vrouw maar een klein beetje, toch maakt je lijf altijd wel eigen pijnstilling aan, ongeacht je voor pijnbestrijding kiest. Maar beter ook, want als we ons die bevallingspijn zó goed konden blijven herinneren, zou de mensheid misschien al lang uitgestorven zijn.
De factoren van jouw bevalervaring
Het lijkt er dus op dat de natuur ons een handje helpt door die pijn sneller te laten vervagen. Maar onze perceptie van de bevalling wordt door meer bepaald dan alleen pijn. Factoren zoals controle over de situatie, de steun van zorgverleners en de gezondheid van jou en de baby spelen allemaal een rol in hoe een vrouw terugkijkt op haar bevalling. Een negatieve ervaring kan grote invloed hebben op de beslissing om opnieuw zwanger te worden.
Lees ook: Carli werd door haar bevalling ernstig ziek: ‘Ze ligt 99 procent van de tijd in een donkere kamer’
Gedetailleerde herinnering
Helaas zijn er weinig studies gedaan die kijken hoe gedetailleerd vrouwen hun bevalling na lange tijd nog herinneren. Een Japanse studie onderzocht of vrouwen hun bevallingservaringen kort na de bevalling en 5 jaar later nog hetzelfde herinnerden. Wat blijkt? Na verloop van tijd kijken vrouwen veel positiever terug op hun bevalervaring.
Dus ook al vergeten we de pijn niet echt, hoe we erover denken verandert wel met de tijd. Na ongeveer 5 jaar wordt onze blik zachter. Hoe traumatisch (of juist mooi!) jouw ervaring misschien ook was, het was wel hét moment waarop je jouw kindje voor het eerst ontmoette. En dat blijft toch altijd bijzonder.
Bron: Ouders van Nu / BMC Pregnancy Childbirth