Consumentenbond zet Google-claim rechtszaak door
De Consumentenbond zet de rechtszaak tegen Google omtrent privacyschending door. Volgens de bond stuurt Google onder andere gegevens van gebruikers naar het buitenland en gebruikt het dark patterns, Hoe zit het precies?
Contents
Juridische stappen tegen Google door de Consumentenbond
Al eerder schreven we over de juridische stappen die de Consumentenbond tegen Google wilde nemen. De bond is namelijk van mening dat de zoekgigant zich niet aan de regels der privacy houdt. Specifiek richten zij zich op het gebruik van cookies en de advertentieveilingen van Google. Door het gebruik van cookies weet Google namelijk precies waar jij van houdt en deze informatie wordt op dit moment verkocht aan derden en momenteel misbruikt, aldus de Consumentenbond.
Gerelateerde artikelen
Wat is er mis volgens de bond?
De Consumentenbond meldt in een nieuw bericht dat Google elke dag jouw privacy schendt en stiekem je fysieke locatie volgt. Alle gegevens die zij van jou verzamelen zouden ze daarbij delen met derden (onder andere salespartijen) en hierdoor miljarden euro’s verdienen. Voor velen zal dit overigens niet nieuw zijn. Google is de grootste advertentiegigant ter wereld en door middel van tracking kunnen ze je gepersonaliseerde content aanleveren. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld gerelateerde video’s op YouTube te zien. Google verdient met de advertenties zijn geld en kan in ruil daarvoor zijn diensten gratis aanbieden.
Gerelateerde artikelen
De bond meldt echter ook dat Google persoonsgegevens naar landen buiten Europa stuurt en zogenaamde ‘dark patterns’ gebruikt. Dit zijn technieken die bedrijven gebruiken om gebruikers te misleiden om informatie te delen of andere acties uit te voeren die eigenlijk niet noodzakelijk zijn, maar daarentegen wel veel informatie opleveren voor de bedrijven. Google is hiervan al eerder beschuldigd bij onder meer Google Maps.
De Google-claim van de Consumentenbond
De Consumentenbond vindt dus dat Google te ver gaat en wil dat het bedrijf structurele veranderingen doorvoert. Hiervoor gaan zij het juridische gevecht aan. Ze eisen onder andere dat je meer controle en informatie moet krijgen over de gegevens die Google van jou gebruikt. Voor de rechtszaak werken ze samen met een advocatenkantoor en de zaak wordt gefinancierd door een advocatenkantoor in de Verenigde Staten.
Ook eisen ze dat Google een schadeclaim aan de consument moet betalen van maar liefst 750 euro per persoon. 82.000 mensen hebben zich al bij deze claim aangesloten. Je kunt je op hun website aanmelden voor de Google-claim en de schadevergoeding eisen.