Android

9292 is vandaag jarig en wordt 31 jaar (!)

Op 2 september 1992 ging 9292 live, en daarom heet het ook zo: 92-9-2). Iedereen kent het, veel mensen gebruiken de app ook, maar wist je dat het helemaal niet begon als een app? Het zou dan ook wel zijn tijd enorm vooruit zijn als het toen al een app was. Nee nee, 9292 begon als telefoonlijn. In deze editie van App van de Week duiken we in de geschiedenis van 9292.

9292

Op 2 september 1992 ging de telefoonlijn open en konden mensen bellen als ze reisadvies nodig hadden. ‘Kom maar op schoot bij oma jongens, ze gaat je even vertellen hoe dat werkte.’ Vroeger kon je natuurlijk niet op een website of een app terecht als je reisinformatie nodig had. Dan moest je er spoorboekjes bijpakken en andere papieren informatie, die vaak ook helemaal niet up-to-date was. Had een trein immers vertraging (en dat had NS helaas toen ook al regelmatig), dan kon je dat verder uit zo’n spoorboekje natuurlijk niet opmaken: dat hoorde je pas op het station.

Dus ja, zelfs als je de hele route wel zelf had uitgestippeld om met de trein en de bus op pad te gaan, dan had je soms alsnog advies nodig. Je kon dan mooi in een telefooncel.. Oh wacht, mijn lieve kinders, dat is een soort kast op straat waar je in kon staan en daar was dan een telefoon aan een draadje waarop je een nummer kon intoetsen. Als je dan de hoorn aan je oor zette, dan kon je praten en horen wat iemand zei. Wel moest je daarvoor geld betalen: fysieke muntjes.

Vanuit zo’n telefooncel kon je dan het nummer 06 9292 bellen en dan kon je de operator vragen om een reisadvies, want als je trein te laat is, dan dominoot je hele reis natuurlijk vrolijk mee. Geen wonder dus dat 9292 meteen al een succes was. Je kon het overigens natuurlijk ook vanaf de huistelefoon bellen, mocht je vooraf al wat hulp kunnen gebruiken. Inmiddels is het trouwens niet meer zo populair, dat bellen: minder dan 1 procent van de adviezen wordt nog via de telefoon gedaan.

Reisadvies op internet

9292 kreeg echter pas echt vleugels toen het internet zijn intrede deed: het was 1998 en 9292ov.nl ging live. Hoewel de website inmiddels 9292 heet, wordt het om die reden nog vaak 9292ov genoemd (het rijmt ook, en dat is fijn). Je kon dan online invoeren wat je startpunt en je bestemming was, welk OV je wilde nemen en dan kwam de website met een heel reisadvies dat duidelijk afleesbaar was. NIet veel later volgde er dan ook een app, zodat je die informatie altijd kunt opvragen. Je kunt tegenwoordig ook etickets kopen voor je reis of deelscooters- en fietsen meenemen in het advies.

Mark de Bruin van 9292 deelde vandaag nog wat indrukwekkende statistieken over 9292. Het is uiteindelijk van 12 miljoen reisadviezen toen naar ruim 1 miljard reisadviezen in 2019 gegaan. Natuurlijk gooide corona daarna wel wat roet in het eten, maar volgens Mark lijkt de app in 2022 weer lekker hard te gaan met ook veel nieuwe gebruikers. Grappig om te lezen, want 9292 heeft veel concurrentie gekregen in de vorm van de website van NS, maar ook Google Maps.

Hoe je het wendt of keert, 9292 is een heel sympathieke app. In een wereld waarin het openbaar vervoer je soms enorm op de zenuwen kan werken, weet deze app vrijwel altijd met up-to-date informatie te komen over hoe je dan wél thuiskomt. Op dus naar de volgende 31 jaar, al is het de vraag of we tegen die tijd niet allemaal een zelfvliegende heli in de tuin hebben natuurlijk.

App van de week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Gebruik jij 9292 wel eens? Is het wel eens een echte lifesaver voor je geweest? Laat het nu achter in de reacties.

9292 reisplanner OV + e-ticket

9292 bestaat dit jaar 30 jaar en is expert in reisinformatie. Het bedrijf staat voor betrouwbare en actuele reisinformatie voor de reizigers in heel Nederland en vla ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *