Werkte de aardbevingsdetectie van Androids niet in Turkije?
In sommige delen van Nederland kunnen we het helaas wel gebruiken: de aardbevingswaarschuwingen van Android. Echter blijkt het niet altijd te werken. Zo blijkt nu dat de aardbevingsdetectie van Android-toestellen niet afging tijdens de verwoestende aardbevingen in Turkije in februari.
Aardbevingsmelding
In veel gevallen werkt de aardbevingsdetectie gewoon, maar het blijkt juist bij de desastreuze aardbevingen van Turkije geen melding te hebben gestuurd. BBC schrijft op basis van gesprekken met 100en Turken dat het systeem flink heeft gefaald. Androidtelefoons verstuurden geen meldingen toen de eerste trillingen van de aardbeving met zijn kracht van 7,8 voelbaar waren. Pas bij de naschokken kwam Android met de meldingen, maar toen was het uiteraard al veel te laat.
Turkije is een Android-land: maar liefst 80 procent van de gebruikte smartphones is er een op dat besturingssysteem. Een populair OS dus, maar het liet Turkije volgens de rapportage dus wel in de steek. Google zelf spreekt het tegen. Het zegt dat het systeem werkt en dat het er zeker van is dat het systeem alarmmeldingen heeft uitgestuurd. Echter kan het geen bewijs leveren. Mogelijk komt het door de aardbeving zelf dat er geen meldingen binnenkwamen, simpelweg omdat ook de telefoonpalen dan trillen. Of mensen hebben de meldingen niet kunnen zien door de enorme impact. De aardbeving liet maar liefst 60.000 doden achter.
Earthquake Alerts System
Het systeem voor de aardbevingsdetectie werkt als volgt. Google heeft partnerschappen met verschillende bedrijven. ShakeAlert is er een van, waarmee Google bijvoorbeeld in Californië samenwerkt. ShakeAlert gebruikt een netwerk van 1675 seismische sensoren om aardbevingen te detecteren en analyseert die gegevens om de locatie en de grootte van de aardbeving te bepalen. Het ShakeAlert-systeem stuurt vervolgens een signaal naar het Android Earthquake Alerts System, dat vervolgens een aardbevingswaarschuwing rechtstreeks naar Android-gebruikers zendt. Daar is dus wel een bepaalde mate van bereik voor nodig.
Tegelijkertijd maakt het Earthquake Alerts System ook gebruik van sensoren in de telefoons om zo te kunnen waarschuwen: het lijkt alsof daar dan geen online toepassingen nodig zijn. Het is allemaal wat vaag, waardoor experts al hebben gevraagd of Google duidelijker kan zijn over hoe deze technologie precies werkt. Het doel van het systeem is in ieder geval dit: mensen voordat de effecten kunnen worden gevoeld vast waarschuwen voor een aardbeving. Het kan ze net een paar seconden voorsprong geven om zichzelf in veiligheid te brengen. Op die momenten telt elke seconde, maar kan dus ook elke melding een verschil van leven of dood betekenen.
Heb jij wel eens een aardbevingsmededeling gekregen? Wanneer was dat? Laat het nu achter in de reacties.