Android

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit

OnePlus bracht recent een nieuw paar draadloze oortjes uit: de Buds Z2. Deze oortjes nemen opvallend heel wat belangrijke functies over van de duurdere OnePlus Buds Pro, terwijl de adviesprijs 50 euro lager is. Neem jij best deze? Je ontdekt het in de review van de OnePlus Buds Z2.

OnePlus Buds Z2

OnePlus heeft de voorbije jaren een mooie line-up uitgebouwd van draadloze oortjes. De OnePlus Buds Pro (149 euro) zijn de meest hoogwaardige draadloze oortjes, terwijl de nieuwe Buds Z2 (99 euro) een voordeliger alternatief bieden. Zij lijken nu de plaats in te nemen van de originele OnePlus Buds die niet meer te koop zijn.

De Buds Z2 werken met dezelfde 11 mm audiodrivers als de Pro-oortjes en ze komen voor het eerst met active noise cancelling (ANC). En misschien tovert OnePlus wel een aantal verrassingen uit zijn hoge hoed waarmee deze Buds Z2 zich onderscheiden van de Pro-oortjes? Je leest onze bevindingen in deze review.

Glanzend plastic

De Buds Z2 zien er meteen anders uit dan de Buds Pro, dat zie je in een oogopslag. Het is duidelijk dat OnePlus zoveel mogelijk van de bestaande functies in zijn goedkopere oortjes wilde stoppen, en dat gaat in de eerste plaats ten koste van het design.

Zowel de case als de Buds Pro-oortjes zelf zijn van plastic gemaakt, maar de afwerking is mat. Dat geeft een leuker en hoogwaardiger gevoel wanneer je de oortjes aanraakt. De Buds Z2 zijn daarentegen gemaakt van eenzelfde soort van glanzend plastic, wat veel goedkoper voelt. Het beentje van de oortjes is ditmaal wel iets korter vergeleken met de eerste Buds Z, maar je kan er niet omheen dat de Pro-oortjes er gewoon strakker uitzien.

Voor de oplaadcase van de Buds Z2 geldt eigenlijk precies hetzelfde. De oortjes zijn makkelijk in en uit het doosje te halen, er is een knop om met bluetooth te koppelen en een LED-indicator die de accustatus aanduidt. Alles wat je verwacht dus, maar de case heeft wel dezelfde afwerking van glanzend plastic.

Goed draagcomfort met slimme test

Ik was verder wel erg tevreden over het draagcomfort van de OnePlus Buds Z2. OnePlus levert de oortjes met twee extra silicone dopjes die wat groter en kleiner zijn dan het standaard dopje. In mijn geval zaten de standaard dopjes meteen stevig en bij langdurig gebruik ondervond ik geen irritatie.

Verder is er in de HeyMelody-app die bij deze oortjes hoort een pasvormtest die je vertelt of de oortjes goed zitten. Bij deze test spelen de oortjes een geluid af in je oorholte en de weerkaatsing van die klank wordt met de microfoons gemeten. Op die wijze kan de HeyMelody-app je goed adviseren. Het werkt erg vlot en het is een functie die rechtstreeks van de Pro-versie is overgenomen. Erg goed.

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit
De pasvormtest in de HeyMelody-app

Veelzijdige bediening

Tijdens mijn testperiode met de Buds Pro merkte ik dat OnePlus echt een rommeltje heeft gemaakt van de bediening van deze oortjes. Niet alleen was de knijpbediening in het beentje van de oortjes niet altijd nauwkeurig, maar de beschikbare gebaren zijn ook nog eens te beperkt. Je kan het hier lezen in de review van de OnePlus Buds Pro.

Van beperkte keuze bij gebaren is gelukkig geen sprake meer. Bij de Buds Z2 kan ik naar het volgende nummer gaan door op de achterkant van het rechtse oortje te tikken en teruggaan kan met het linkse oortje. Er zijn ook eindelijk weer meerdere manieren om de Google Assistent te roepen, anders dan driemaal tikken. Het werkt vlot, nauwkeurig en anders dan bij de Buds Pro heb je dit keer alle vrijheid om de gebaren te personaliseren in de HeyMelody-app.

Verder introduceert OnePlus bij zijn goedkopere oortjes ook twee nieuwe gebaren, namelijk wanneer je de achterkant voor één of drie seconde(n) ingedrukt houdt. Met indrukken voor één seconde wissel je tussen de ANC-standen, terwijl je na drie seconden wisselt tussen je verbonden apparaten.

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit

Multipoint-audio is top

“Wisselen tussen verbonden apparaten”, dat lees je goed. De Buds Z2 werken met een multipoint-functie, en dat wil zeggen dat je naadloos tussen twee verbonden bluetooth-apparaten kan wisselen. Een typische functionaliteit die mogelijk is dankzij de bluetooth 5.2-standaard. Dat wisselen tussen apparaten werkt met de oortjes automatisch, en het gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een serie bekijkt op je tablet en plots een oproep krijgt op je telefoon.

Maar daarnaast is er dus een erg handig gebaar om ook handmatig tussen twee apparaten te wisselen, en dat heb je niet op de OnePlus Buds Pro. Multipoint-ondersteuning werd namelijk pas later via een firmware-update aan de Pro-oortjes toegevoegd en het kwam dus zonder manueel wisselen. Toch is het een functie die echt regelmatig van pas kwam tijdens mijn testperiode als ik op mijn pc werkte en ook mijn telefoon vlak bij de hand had. Welk van de oortjes was ook alweer het premium paar

Luide oortjes, prettige klank

Wat de geluidskwaliteit van de oortjes betreft zou ik kort kunnen zijn en gewoon kunnen doorverwijzen naar onze uitgebreide review van de Pro-oortjes. Ze Buds Z2 hebben immers dezelfde audiodrivers als de duurdere variant en in de praktijk klinken ze precies ook hetzelfde.

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit
Respectievelijk de OnePlus Buds Pro en de Buds Z2

Kort samengevat klinken de oortjes opvallend luid, hoewel OnePlus erin slaagt om het geluid behoorlijk in balans te houden. De oortjes schakelen ook over naar stevige bastonen wanneer dat zo hoort. Dat weet je maar al te goed nadat je één keer Flitsmeister van Jebroer en Outsiders knalt. Als je echter nog een trapje hoger gaat en vergelijkt met oortjes van een hogere prijsklasse, dan word je wel nog meer verwend op het vlak van basgeluid.

Toch durf ik stellen dat menig gebruiker aangenaam verrast zal zijn van de klank die deze oortjes produceren. Dankzij de Buds Z2 kan je prettige details in muziek ontdekken die je simpelweg bij minder kwalitatieve speakers of oortjes niet opvallen.

Geen LHDC-codec en audioprofielen

Is er dan helemaal geen verschil tussen het geluid van de Z Buds 2 en de OnePlus Buds Pro? Volgens OnePlus werken alleen zijn duurdere Pro-oortjes met de LHDC-codec voor bluetooth-geluid van hogere kwaliteit en een maximale bitrate van 900 kbps. Alleen heb je om daarvan te profiteren wel een muziek-app nodig die lossless geluid ondersteunt. Bij Spotify en YouTube Music heb je alvast geen geluk, maar het werkt wel via diensten als Tidal en Apple Music. Tenminste als je geen iPhone hebt, want die toestellen werken niet met LHDC. Bij Android-telefoons werkt de codec op toestellen met Android 10 of een recentere versie.

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit

En dan is er nog één aspect waarmee het geluid van de Pro-oortjes zich onderscheiden van de Buds Z2. De Buds Pro personaliseren het geluid op basis van een Audio ID. Eerst volgt een gehoortest in de HeyMelody-app en vervolgens worden de hoge en lage tonen gebalanceerd op basis van jouw gehoor. Een dergelijke functie is niet aanwezig bij de Buds Z2, maar in de praktijk heb ik zelf niet het verschil gehoord tussen beide oortjes.

ANC is effici¨ënt

De Buds Z2 gebruiken drie microfoons om achtergrondgeluiden tot 40 decibel weg te filteren. De ANC bij deze oortjes werkt in gewone en een maximale stand. In de praktijk merkte ik dat de maximale stand het beste werkte in de meeste omstandigheden. Het enige verschil met de ANC op de Buds Pro is dat ANC niet wordt aangepast op basis van het omgevingsgeluid. Maar eerlijk gezegd heb ik die functie niet echt gemist.

Rekening houdend met de adviesprijs van 99 euro doet de ANC van de Buds Z2 het prima. Ze maken echt een verschil in luidruchtige omgevingen. Natuurlijk, wanneer je echt beduidend meer betaalt voor oortjes, mag je je ook aan betere ANC verwachten. Kijk bijvoorbeeld dan eens naar de uitstekende Sony WF‑1000XM4-oortjes.

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit
Transparantiemodus

Ik was ook tevreden van de zogenaamde transparantiemodus van de oortjes. Die zet je aan op momenten dat je je omgeving juist wel goed wil horen, maar dan zonder je oortjes uit te doen. De microfoons vangen het omgevingsgeluid op en spelen het versterkt af in je oren. Dat werkte erg goed en je activeert het met een eenvoudig gebaar.

Ik heb wel een keertje een bug opgemerkt met de gebaren waarbij ik enkel de ANC kon aan- en uitzetten en waarbij de transparantiemodus vreemd genoeg werd overgeslagen. Even opnieuw verbinden en het probleem heeft zich nadien niet meer voorgedaan.

Duidelijke telefoongesprekken

De microfoons van de Buds Z2 worden natuurlijk ook ingezet bij telefoongesprekken of videobellen. Zoals dat wel vaker is bij draadloze oortjes, klinkt het geluid voor je gesprekspartners iets holler vergeleken met een telefoongesprek dat je via je de microfoon van je telefoon voert.

Dat is niet erg, want het doet niets af van de verstaanbaarheid. De microfoons gebruiken beamforming en zo ben je te allen tijde goed te verstaan, ook wanneer je in een omgeving bent met storend achtergrondgeluid door bijvoorbeeld het verkeer of sterke wind.

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit

Prima accuduur, minder snel opladen

De Buds Z2 en hun oplaadcase hebben precies dezelfde accucapaciteit vergeleken met de Buds Pro. met ANC redden de oortjes het gedurende 5 uur en zonder kan je ze 7 uur gebruiken. Die gebruiksduur kan je dankzij de oplaadcase verlengen tot 27 uur met ANC en 38 uur zonder. Die cijfers en berekeningen van OnePlus komen gelukkig ook erg dicht in de buurt van de werkelijkheid, en ik was dus net als bij de Buds Pro enthousiast over de accuprestaties.

Het enige jammere is dat het snelladen in de oplaadcase minder vlot gaat vergeleken met de Pro-oortjes. Na 10 minuten opladen kan je met de Buds Z2 weer 5 uur lang muziek luisteren, en dat is maar liefst 10 uur voor de Buds Pro. Dit is eigenlijk alleen nadelig wanneer je na een lange luistersessie liefst zo snel mogelijk opnieuw de oortjes wil gebruiken. Denk bijvoorbeeld wanneer je een lange vlucht hebt en de tijd wil doden.

De case van de Buds Z2 biedt ook geen ondersteuning voor draadloos laden, maar dat vind ik geen groot gemis. De oplaadcase beschikt over een usb-c-poort en je hoeft dus geen micro-usb-kabel in je leven toe te laten.

OnePlus Buds Z2 review: oortjes met Never Settle-mentaliteit

HeyMelody en de terugkeer van Fast Pair

HeyMelody is de begeleidende app voor oortjes van OnePlus en OPPO. De app heeft een makkelijke interface die meteen de belangrijkste informatie en instellingen toont op het beginscherm. In de app vind je de volgende opties:

  • De resterende accucapaciteit van je oortjes
  • Knoppen voor de bediening van de ANC en Tansparantiemodus
  • De Pasvormtest
  • Instellingen voor de gebaren
  • De mogelijkheid om te zoeken naar firmware-updates

Anders dan wat OnePlus adverteert, zag ik geen ‘Zoek mijn Buds’-optie in de HeyMelody-app. Dat is de functie om kwijtgeraakte oortjes makkelijk terug te vinden. Er is ook nog steeds geen equalizer waarmee je de klank kan aanpassen, en ik hoop dat OnePlus die toch een keertje toevoegt via een update. Verder krijg je geen ‘Zen Mode Air’ zoals bij de Pro-oortjes, dat is een feature die je helpt om te ontspannen dankzij rustgevende natuurgeluiden. Deze heb ik ook niet echt gemist, omdat er genoeg alternatieve manieren zijn om naar rustgevende geluiden te luisteren.

Een functie die de Buds Z2 wel heeft is Google Fast Pair, ofwel een makkelijke manier om de oortjes te koppelen met een nieuw apparaat. Op apparaten in de buurt verschijnt al automatisch een grote pop-up-melding die je helpt om je Buds Z2 vlot te verbinden. Fast Pair is niet aanwezig op de Pro-oortjes, want daar gebruikt OnePlus als alternatief een eigen technologie die alleen werkt in combinatie met de telefoons van het merk.

Conclusie

Als ik zou denken aan een goede, maar voordeligere variant van de OnePlus Buds Pro, dan zou mij meteen het beeld van de Buds Z2 te binnen schieten. OnePlus maakt de prima keuzes met deze oortjes, want het merk drukt de prijs en tegelijk boet het zo weinig mogelijk aan kwaliteit in. De Buds Z2 komen met dezelfde audiodrivers en een gelijkwaardige ANC, en toch betaal je 50 euro minder. Daar kan je niet over klagen.

Ik zie eigenlijk slechts twee redenen waarom gebruikers de Buds Pro boven de Buds Z2 kunnen verkiezen. De eerste is de snellaadfunctie die nog iets beter werkt op de Pro-oortjes, en als tweede het design. Je kan er niet omheen dat de Buds Pro er wat strakker uitzien en ook hoogwaardiger aanvoelen.

Het lijkt echt alsof OnePlus lessen heeft getrokken uit de feedback die het kreeg na de de Buds Pro. Niet alleen is de bediening verbeterd, maar Google Fast Pair is terug van weggeweest. Multipoint-audio is ook nog eens een plezier om te gebruiken: een betere ervaring dan bij de Buds Pro. Wat fijn om te zien dat ze gewoon het best mogelijke product nastreven, ook al is het in feite een budgetvriendelijke versie. Zo hoort het ook volgens de bedrijfsslogan ‘Never Settle’.

OnePlus Buds Z2 kopen

De OnePlus Buds Z2 zijn vanaf nu te koop in de kleur Pearl White en Obsidian Black en ze kosten 99 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *