officieel een smartwatch, maar vooral een fitnesstracker
Je stappen tellen, dat weten we nu wel: als we een nieuwe wearable kopen, zeker eentje die smartwatch wordt genoemd, dan mag je meer verwachten. Fitbit introduceert de Sense 2, een smartwatch waarmee je niet alleen je stappen telt en je sportsessies bijhoudt. Klopt dat ook in de praktijk?
Contents
Fitbit Sense 2
In 2020 verscheen Fitbit Sense. Het moest de smartwatch zijn van Fitbit, maar wist niet helemaal de juiste snaar te raken. Inmiddels is de overname van Fitbit door Google rond, maar is er wat betreft Sense nog niets verandert. Je gebruikt deze wearable gewoon in combinatie met de Fitbit-app zoals je dat ook bij andere apparaten van de wearablemaker zou doen. Ergens is dat jammer, want het apparaat voelt wat dat betreft niet heel nieuw of spannend aan. Heeft Fitbit nog een verrassing in petto?
Specificaties
Kleur | Zwart, platina, grafiet |
Grootte en gewicht | Lengte: 1.59 in (40.5 mm) Breedte: 1.59 in (40.5 mm) Hoogte: 0.44 in (11.2 mm) Gewicht: 0.08 lb (37.64 g) |
Scherm | 1,58 inch AMOLED 336 x 336 pixels |
Metingen | Hartslag, bloedzuurstofgehalte, stressniveau, ECG |
Waterproof | 5ATM (50 meter diepte) |
GPS | Ja |
NFC | Ja |
Luidspreker | Ja |
Microfoon | Ja |
Accuduur | 6 dagen |
Fitbit Sense 2
Behuizing en design
Het uiterlijk van Fitbit Sense 2 is heel prima, omdat hij met zijn horlogekast van 40,55 millimeter zowel op een dunne pols als een dikkere pols goed past. Hij is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en goud en hij zou 10 procent dunner en 15 procent lichter zijn dan de eerste Sense. Hij is niet zo enorm dik als bijvoorbeeld de nieuwe Samsung-smartwatch en zijn afgeronde vierkante vorm ligt lekker op de pols.
Scherm en bediening
Het kleurenscherm is 336 x 336 pixels en het is een amoledscherm met Gorilla Glass 3. Je kunt de helderheid van de smartwatch zelf instellen, maar let wel op: meer nog dan bij een smartphone maakt die helderheid een groot verschil qua batterijduur. Doe die helderheid echter vooral als je hem net hebt lekker hoog, want dan zie je hoe prachtig het beeldscherm eigenlijk is.
Er is één ding wat toch een klein minpuntje is aan deze wearable. Het scherm reikt niet over de hele breedte en Fitbit heeft een soort andere laag in de zijranden gezet. Het lijkt alsof er nog een beschermfolietje op het apparaat zit, waardoor ik er steeds met mijn vinger overheen ga om te voelen of dat echt niet zo is. Toch wat storend en een wat vreemde ontwerpkeuze.
De smartwatch bedienen doe je via de Fitbit-app op je telefoon (als je bijvoorbeeld de wijzerplaat wil veranderen), door het touchscreen te swipen van het slimme horloge zelf of door de knop aan de zijkant te gebruiken. Die laatste is erg handig, want als je het even niet meer weet, dan druk je op die knop en ben je weer terug in het homescherm. Wil je liever dat er iets anders komt, dan kun je iets uitzoeken waar je direct naartoe gaat als je de knop langer ingedrukt houdt. Handig voor iedereen die nog sneller zijn hardlooprondje wil opstarten. Je kunt vier apps kiezen die er tevoorschijn komen als je de zijknop lang indrukt.
Fitbit
Fitbit
Fitbit is bedrijf dat zich heeft toegelegd op het ontwikkelen van devices waarmee mensen gezonder kunnen gaan leven en actiever kunnen worden. Door middel van h ..
Prestaties en accuduur
Net als veel andere wearables is Fitbit Sense 2 snel in gebruik. Even door het menu heen swipen gaat als een trein. Wel merkte ik regelmatig problemen in de connectiviteit. Of mijn telefoon zei bij het aanpassen van de klok dat hij klaar was, terwijl hij overduidelijk op het horloge nog niet eens over de helft van de statusbalk was. Maar dat was desondanks een goed moment: een paar dagen later vertikte hij het om die statusbalk te laten zien, werd de klok er helemaal niet opgezet, maar zei mijn telefoon (een OnePlus 9 Pro) wel dat hij een klok installeerde.
Het is een probleem dat vaker voorkomt bij Fitbit-wearables: niet met elke telefoon werkt de gadget even soepeltjes. Verbinding maken kan soms een heel gedoe zijn, ook wanneer je alleen maar je aantal stappen en slaap wil synchroniseren met de app. Dat geldt echter niet alleen voor Sense 2, maar ook eerder al voor bijvoorbeeld Charge 4 en Fitbit Luxe: die synchronisatie is helemaal niet snel en voelt vaak wat instabiel. Uiteindelijk kun je het bijna altijd wel fiksen, maar soms moet je er je hele wearable opnieuw voor installeren of de Fitbit-app zelf: gedoe waar je geen zin in hebt, zeker niet als je ook nog bang bent je voortgang te verliezen.
Fitbit belooft dat deze smartwatch zo’n 6 dagen op een opgeladen batterij mee kan en daarin moeten we Fitbit zeker gelijk geven. Het hangt er uiteraard vanaf hoe fanatiek je hem gebruikt: ben je constant aan het sporten, wil je je appjes erop lezen en laat je hem trillingen geven bij elke melding, dan holt die accu aanzienlijk sneller achteruit. Het vervelende is en blijft dat Fitbit niet compatibel is met andere laadmanieren: je krijgt een accu meegeleverd bij dit apparaat, maar die is uniek voor Fitbit Sense 2.
Dat is vervelend, omdat je enerzijds dus altijd die lader moet meenemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, anderzijds omdat je waarschijnlijk nog een andere Fitbit-lader hebt die dus alweer niet meer past. Wel heeft Fitbit de laders wat verbeterd: je klikt je wearable er nu iets steviger in, waardoor je hem bijvoorbeeld aan je laptop kunt opladen en hij niet snel uit de oplader valt.
Software
Fitbit OS
Eerst iets belangrijks: nee, Fitbit Sense 2 draait niet op Wear OS en de Google Assistent is er ook niet om mee te praten. Helaas, want dat kent veel goede integraties met Android en de spraakassistent die je nu moet gebruiken (Alexa) is er niet in het Nederlands. We moeten het doen met het besturingssysteem van Fitbit zelf. Sense 2 kan veel bekende Fitbit-dingen, zoals je slaap bijhouden, je hartslag vastleggen en je stappen tellen. De informatie wordt als een tegeltje weergegeven per onderdeel. Het weer is er ook onderdeel van, maar als je hier totaal niet op zit te wachten, of als je je Fitbit bijvoorbeeld niet draagt in bed en er dus geen slaap wordt bijgehouden, dan kun je ook tegeltjes uitzetten.
Meegeleverde apps
Qua apps kunnen er een aantal belangrijke dingen niet met Fitbit Sense 2. Wat dacht je bijvoorbeeld van apps van derden gebruiken? Niet mogelijk. Muziek luisteren of alleen maar pauzeren? Dat kan helaas ook niet. Een heel vreemde keuze, want als er iets is dat mensen tijdens het sporten doen om zichzelf erdoorheen te slepen, dan is dat wel muziek luisteren. Je zal hiervoor dus toch je telefoon bij de hand moeten houden of investeren in oordopjes die veel functies op het dopje zelf bevatten.
Qua wijzerplaten biedt Fitbit een enorm scala aan opties. Opmerkelijk genoeg kun je hier wel weer voor designs van derden kiezen, maar let op: je moet hier vaak wel voor betalen. Gelukkig kun je ook makkelijk kiezen voor de uurwerkjes van Fitbit zelf en aangeven dat je alleen op gratis wijzerplaten wil zoeken. Heel kleurrijk, heel sportief: het is er allemaal.
Opladen
Fitbit belooft dat deze smartwatch zo’n 6 dagen op een opgeladen batterij mee kan en daarin moeten we Fitbit zeker gelijk geven. Het hangt er uiteraard vanaf hoe fanatiek je hem gebruikt: ben je constant aan het sporten, wil je je appjes erop lezen en laat je hem trillingen geven bij elke melding, dan holt die accu aanzienlijk sneller achteruit. Het vervelende is en blijft dat Fitbit niet compatibel is met andere laadmanieren: je krijgt een accu meegeleverd bij dit apparaat, maar die is uniek voor Fitbit Sense 2.
Dat is vervelend, omdat je enerzijds dus altijd die lader moet meenemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, anderzijds omdat je waarschijnlijk nog een andere Fitbit-lader hebt die dus alweer niet meer past. Wel heeft Fitbit de laders wat verbeterd: je klikt je wearable er nu iets steviger in, waardoor je hem bijvoorbeeld aan je laptop kunt opladen en hij niet snel uit de oplader valt.
Sport en fitness
Hartslag en gps
We noemden net al wat dingen die Fitbit kan meten, maar er is meer. Sense 2 heeft de cEDA-scan, waarmee er wordt gemeten hoe je stress ervoor staat. Of, eigenlijk specifieker, hoe het met de zweettoestand van je huid is. Je kunt mede door aan te geven hoe je je voelt je stress meten, waarbij ook je huidtemperatuur en je hartslag worden meegenomen. Dit is één van de grootste vernieuwingen van het horloge en dat is veelzeggend: het is niet een heel bijzondere functie. Als ik gestresst ben of last heb van spanning, dan weet ik dat zelf ook wel. Ik denk niet dat iemand bij regelmatig stress-uitslagen van Fitbit direct zijn leven helemaal zal omgooien. Het is zeker goed dat het er is, maar als dit dé grote nieuwe functie is, dan is Fitbit Sense 2 klaarblijkelijk toch vooral een stap vooruit in snelheid.
Hij kan echter ook wel meer meten, namelijk het zuurstofgehalte van je bloed (en je stappen, hartslag en slaap). De profielen die Fitbit kan maken op basis van deze informatie zijn alleen beschikbaar als je Fitbit Premium hebt à 9 euro per maand. Wat mij betreft voegt het weinig toe, tenzij je ook bepaalde fitness’lessen’ wil doen, want die krijg je ook bij Premium. Ben je fanatiek met hardlopen of wandelen, dan kun je via de ingebouwde GPS na je rondje precies zien hoe ver je het hebt geschopt.
Wel heel effectief is de mogelijkheid om een ECG te maken. Hierbij kan de wearable je waarschuwen als je hartslag onregelmatig is of als je aan boezemfibrillering lijdt. Dit hebben we echter niet kunnen testen omdat je hiervoor een aparte app moet gebruiken die nog niet vindbaar was ten tijde van onze review.
Conclusie
Door alle deze dingen tezamen blijkt Fitbit Sense 2 nog steeds echt een smartwatch voor fitness te zijn. Vergeleken met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Watch 5 of Apple Watch is ook deze Fitbit in dat op zich eigenlijk geen smartwatch te noemen, maar meer een zeer uitgebreide fitnesstracker. Vooral het feit dat je geen extra apps kunt gebruiken is kwalijk. Geen WhatsApps lezen, geen muziek luisteren en dat zijn toch zaken die vrij basis zijn voor een slim horloge. Zeker voor de prijs die Fitbit ervoor rekent.
Alternatieven zijn echter of meteen een duurdere smartwatch, of een goedkopere tracker die weer niet alles kan. Echter valt Fitbit Sense 2 in een zodanige prijsklasse, dat we als alternatief zelfs wel degelijk de Samsung Watch 4 zouden aanraden: daarvan ligt de instapprijs lager dan die van Fitbit Sense 2.
Fitbit Sense 2 kopen
De Fitbit Sense 2 is te koop vanaf 299,95 euro inclusief een Premium lidmaatschap van zes maanden, voor zowel nieuwe als terugkerende klanten.
Fitbit Sense 2 kopen
Fitbit Sense 2 is de meest geavanceerde smartwatch voor gezondheid en fitness met nieuwe continue EDA-sensor voor stressdetectie. De Fitbit Sense 2 zet gezondheid en fitness in het absolute middelpunt. Met een dunner en lichter design zit het horloge nog comfortabeler om je pols. Ook is de fysieke knop terug, op een nieuwe, hogere locatie zodat je er tijdens je workout gemakkelijk bij kunt. Met een batterijduur van meer dan zes dagen en snel opladen kan de Sense 2 jouw drukke levensstijl zeker bijbenen.
299,95 euro
Shop on: