Android

meer van hetzelfde, maar dan beter

Samsung heeft met met de Galaxy Z Fold 5 en Galaxy Z Flip 5 zijn nieuwe generatie vouwbare telefoons gelanceerd. In deze review kom je erachter wat de Samsung Galaxy Z Fold 5 allemaal in huis heeft.

Dit is de Samsung Galaxy Z Fold 5

De Samsung Galaxy Z Fold 5 volgt de Samsung Galaxy Z Fold 4 van vorig jaar op en gelukkig heeft Samsung de compacte vouwtelefoon op een aantal punten aanzienlijk verbeterd. Bij het zien van deze verbeteringen wist ik al meteen dat er al een aantal minpunten uit de review van vorig jaar zou verdwijnen. Eentje blijft er ook staan, helaas. Dat betekent dat er met de Z Flip 5 meer plusplunten dan minpunten in de review komen te staan. Lees snel verder om erachter te komen welke dat zijn.

Voor de review heb ik de Samsung Galaxy Z Fold 5 met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag in de kleur Icy Blue en de nieuwe Slim S Pen Case gebruikt.

Specificaties

Samsung Galaxy Z Fold 5 Samsung Galaxy Z Fold 4
Afmetingen Dichtgevouwen: 67,1 x 154,9 x 13,4 / Opengevouwen: 129,9 x 154,9 x 6,1 mm Dichtgevouwen: 155,1 x 67,1 x 15,8 mm Opengevouwen: 155,1 x 130,1 x 6,3mm
Gewicht 253 gram 263 gram
Behuizing Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus Armor Aluminum, Corning Gorilla Glass Victus
Hoofdscherm 7,6 inch QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display (2176 x 1812 pixels), 21.6:18, 375 ppi, 120 Hz 7,6 inch QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display (2176 x 1812 pixels), 22.5:18, 374 ppi, 120 Hz
Coverscherm 6,2 inch Full HD+ Super AMOLED, 120 Hz, 402 ppi, 120 Hz, 23.1:9 6,2 inch HD+ Dynamic AMOLED 2X Display (2316 x 904 pixels), 120 Hz, 23.1:9
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 2 Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Werkgeheugen 12 GB 12 GB
Opslaggeheugen 256 GB + 512 GB + 1 TB 256 GB + 512 GB + 1 TB 
Camera’s achter 50 MP hoofdcamera (OIS), 12 MP groothoekcamera, 10 MP telecamera (OIS en 3x optische zoom) 50 MP hoofdcamera (OIS), 12 MP groothoekcamera, 10 MP telecamera (OIS en 3x optische zoom)
Camera’s voor 10 MP + 4 MP 10 MP + 4 MP
Accu 4.400 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 15 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden 4.400 mAh dual battery, 25 watt snelladen, 15 watt draadloos laden, 4.5 watt omgekeerd draadloos laden
Software Android 13 Android 12L
Updatebeleid Vier Android-upgrades en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates Vier Android-upgrades en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates
Kleuren Cream, Ice Blue en Graphite – Black: Samsung.com Exclusive: Gray, Blue Graygreen, Phantom Black, Beige en Burgundy
Extra’s Stereospeakers, 5G, IPx8, selfiecamera in het scherm, vingerafdrukscanner aan de zijkant, eSIM Stereospeakers, 5G, IPx8, selfiecamera in het scherm, vingerafdrukscanner aan de zijkant, eSIM
Adviesprijs Vanaf 1899 euro Vanaf 1799 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Handleiding
  • Usb-c naar usb-c kabel
  • Simnaald
  • Galaxy Z Fold 5

Samsung Galaxy Z Fold 5: de pluspunten

1. Multitasken als de beste

De Galaxy Z Fold 5 heeft twee grote, mooie AMOLED-schermen. Het voorscherm is 6,2 inch en heeft een verversingssnelheid van 120 Hz. Dit betekent dat beelden en animaties veel vloeiender ogen. Als je de telefoon openklapt, kijk je tegen het 7,6 inch hoofdscherm aan. Dit scherm is zo groot dat je het met gemak als tablet kunt gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld e-books op lezen, films op kijken of aan het werk zijn.

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

Aangepaste software

Daarbij werkt de taakbalk ook mee. Je kunt nu namelijk snel schakelen tussen vier recente apps. Het verbeterde two-handed drag and drop maakt het gemakkelijker om content te verplaatsen tussen apps en schermen. Tik met één vinger op een afbeelding in de Samsung Galerij-app en houd deze vast. Gebruik vervolgens een andere vinger om de Samsung Notes-app te openen en de afbeelding te slepen en neer te zetten. Er is ook nog een zogenaamde Hidden pop-up. Die zorgt ervoor dat een app op de achtergrond blijft draaien, zodat je video’s op volledig scherm kunt kijken terwijl je met vrienden chat in een zwevende pop-up aan de zijkant van het scherm.

Multi window-weergave is ook weer van de partij. Dat is een functie waarmee je meerdere apps naast en/of boven elkaar kunt weergeven. Dit is handig als je bijvoorbeeld een e-mail wilt lezen terwijl je een document aan het maken bent. Om Multi window te gebruiken, veeg je met 2 vingers van de zij- of onderkant van het hoofdscherm of van de onderkant van het coverscherm om over te schakelen naar gesplitste schermweergave. Je kan ook uit een bovenhoek naar het midden van een van beide schermen vegen om over te schakelen naar pop-upweergave. Je kunt de grootte van de vensters aanpassen door ze horizontaal of verticaal te slepen. Je kunt ook apps in een pop-up scherm boven de andere apps weergeven. Multi window is een intuïtieve en snelle manier om te multitasken.

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

Via Labs onder Geavanceerde functies in de instellingen kun je Multi window voor alle apps aanzetten en ook Venster Flexstand (Flex Modus) aanzetten. De Flexstand wordt geactiveerd als je de Fold 5 in 90 graden hebt openvouwen. De app die je gebruikt, wordt bovenaan het scherm weergegeven. Onderaan het scherm verschijnt een venster met extra bedieningselementen. Je kunt zo bijvoorbeeld Gmail op de bovenste schermhelft bekijken en het toetsenbord op de onderste schermhelft, als een soort mini-laptop. De Flexstand is ook handig voor het bedienen van andere apps, zoals Spotify of YouTube. Je kunt de app dan half opengevouwen neerzetten en de muziek bedienen met je vingers.

Gerelateerde artikelen

S Pen

De Z Fold 5 werkt ook met de S Pen. Dit is een pen die je kunt gebruiken om notities te maken, tekeningen te tekenen of om teksten te selecteren. De S Pen wordt los verkocht. Vergelijkbare pennen van andere producenten kunnen het scherm beschadigen, dus die zou ik niet gebruiken. Je kan de stylus overigens niet op het coverscherm gebruiken, jammer!

De S Pen kan je nergens in de Fold 5 kwijt, zoals dat bij de Galaxy Note-serie wel mogelijk is. Het pennetje past wel in de nieuwe Slim S Pen Case. Deze case is een stuk dunner dan de S Pen-case van vorig jaar en ziet er ook een stuk beter uit. De case is met zijn prijskaartje van 99,99 euro wel erg duur.

Camera’s

Ook op het gebied van camera’s valt er genoeg te multitasken op dit apparaat. Je vouwt de Galaxy Z Fold 5 open, zodat je de mensen om je heen precies kunt laten zien wat je op het voorbeeld ziet. Op die manier kunnen zij de juiste houding aannemen of even hun haar bijwerken om er goed uit te zien. Met de camera aan de achterkant kun je video’s opnemen en om het nog duidelijker te maken, past Auto FPS de beste sluitertijd automatisch aan, zodat jouw video scherp blijft.

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

2. Klappen zonder kieren

De Galaxy Z Fold 5 kan net als de Z Flip 5 nu ook helemaal dichtgevouwen worden. Je ziet dus geen taps toelopende kier meer en dat is een stuk fijner voor mijn altijd kritische oog. Samsung heeft de Fold 5 hierdoor dunner kunnen maken en ook een fractie lichter. De telefoon is hierdoor handzamer maar het blijft wel een groot apparaat. In sommige broekzakken past ‘ie niet, en met een hand even snel een appje terugsturen

De Galaxy Z Fold 5 heeft ook weer een IPx8-certificaat, waarmee hij maximaal 1,5 meter gedurende maximaal 30 minuten in zoet water kan verblijven. Dat zou ik niet doen, maar je kan de telefoon wel gerust meenemen naar het strand of het zwembad.

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

3. Camera’s hebben zich al bewezen

Samsung heeft de camerahardware op de Z Fold 5 niet veranderd, maar de kunstmatige intelligentie rondom dit onderdeel is wel slimmer geworden. Vorig jaar gaven we al aan dat deze camera’s (het zijn eigenlijk de camera’s van de S22-serie) goed zijn, maar dat we het jammer vinden dat Samsung helaas niets nieuws toevoegt op dit gebied. Het gaat tenslotte om zijn duurste vlaggenschip. Toch heb ik de bij de pluspunten gezet omdat ze goed presteren. Ik hoop wel dat Samsung volgend jaar met iets nieuws komt, en de selfiecamera onder het hoofdscherm weglaat. Daar lees je hieronder meer over.

Hieronder vind je de specificaties:

  • 50 MP hoofdcamera met f/1.8 (OIS)
  • 12 MP groothoekcamera met f/2.4
  • 10 MP telecamera met f/2.2 (OIS en 3x optische zoom)
  • 10 MP selfiecamera met f/2.2 op het coverscherm
  • 4 MP selfiecamera met f/1.8 onder het hoofdscherm

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

De 50 MP hoofdcamera van de Samsung Galaxy Z Fold 5 slaagt erin om foto’s te nemen met levendige kleuren zonder dat de beelden er onnatuurlijk uitzien. Dit komt doordat Samsung al langer ervaring heeft met het vinden van de juiste balans tussen kleur en natuurlijkheid. De foto’s bevatten ook veel details en de camera heeft een snelle focus en sluitertijd. Hierdoor worden foto’s snel gemaakt.

De telefoon heeft het ook niet moeilijk om details te behouden bij foto’s met minder ideale lichtomstandigheden. Dit komt doordat de camera is uitgerust met een groot diafragma en een snelle sluitertijd. Hierdoor kan er meer licht binnendringen en wordt de ruis op de foto’s verminderd.

Hoofdcamera, groothoekcamera, telelens met 3x zoom

De beelden van de 12 MP groothoekcamera lijken op het eerste gezicht gelijk aan die van de hoofdcamera. Maar als je gaat inzoomen, zie je dat de beelden van de groothoekcamera veel minder details hebben. Als je bijvoorbeeld een foto maakt van een gebouw met de groothoekcamera en vervolgens inzoomt, zie je dat de details van het gebouw veel minder scherp zijn dan op de foto die je met de hoofdcamera hebt gemaakt.

Hoofdcamera, groothoekcamera, telelens met 3x zoom

Dit komt doordat de groothoekcamera een kleinere sensor heeft dan de hoofdcamera. Een kleinere sensor kan minder licht opnemen, waardoor de beelden minder scherp zijn. Bovendien heeft de groothoekcamera geen optische beeldstabilisatie, wat betekent dat de beelden gemakkelijker onscherp kunnen worden als je je telefoon beweegt tijdens het fotograferen.

De Z Fold 4 heeft een 10 MP telelens met 3x optische zoom. Dat maakt de smartphonecamera meteen een stuk veelzijdiger, omdat je er verder mee kunt inzoomen. De foto’s die de telelens van de Z Fold 5 maakt, zijn beter dan de foto’s die de groothoeklens maakt. Dit komt doordat de telelens een optische beeldstabilisatie heeft. Dit betekent dat de camera automatisch kleine bewegingen compenseert, waardoor de foto’s scherper zijn.

Hoofdcamera, groothoekcamera, telelens met 3x zoom

Nog even een eervolle vermelding voor de portretmodus. Die modus gebruikt een combinatie van software en hardware om de achtergrond van je foto te vervagen, waardoor je onderwerp centraal staat. Ik weet niet of AI hier iets mee te maken heeft, maar de foto’s met deze instelling zien er ontzettend goed uit.

Portretfoto’s

4. Prima accuduur

De Z Fold 5 is uitgerust met dezelfde 4,400mAh-accu als de Z Fold 3 en Z Fold 4 maar heeft een helderder hoofdscherm (1750 nits). Om een langere accuduur te realiseren met dezelfde accu, en rekening te houden met het heldere hoofdscherm, moet de aangepaste Snapdragon-chip aan het werk. Dat is Samsung en Qualcomm gelukt want de Z Fold 5 gaat met gemak een hele dag mee op een enkele oplaadbeurt. Als je naar bed gaat, kan de telefoon weer aan de lader.

Gerelateerde artikelen

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

5. Uitstekend updatebeleid

Samsung staat bekend om zijn goede updatebeleid. De fabrikant biedt vier jaar Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates voor de meeste Galaxy-telefoons. Dat is langer dan andere fabrikanten, zoals Google. Google biedt bijvoorbeeld slechts drie jaar Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates voor zijn Pixel-telefoons.

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is een nieuwe telefoon die in 2023 is uitgekomen. Deze telefoon krijgt dus vier jaar lang nieuwe Android-versies en vijf jaar lang nieuwe beveiligingsupdates. Dat betekent dat de telefoon in 2028 nog steeds up-to-date is en goed beschermd is tegen malware.

  • Vier nieuwe Androidversies (Android 14, Android 15, Android 16 en Android 17)
  • Tenminste vijf jaar beveiligingsupdates

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

Samsung Galaxy Z Fold 5: de minpunten

1. Weinig nieuws onder de zon

Ik heb de idee dat Samsung volledig inzet op de Galaxy Z Flip 5. Dat is een populaire foldable, vooral bij jongeren. De Fold 5 krijgt natuurlijk ook aandacht maar op het gebied van verbeteringen is het weinig nieuws onder de zon. Zo zijn de Galaxy Z Fold 4 en Z Fold 5 identiek aan elkaar als het gaat om scherm, camera’s en batterijduur. Een twee-eiige tweeling dus.

Samsung heeft dus kleine verbeteringen aangebracht aan een toch al erg goede vouwbare vouwbare telefoon. Samsung heeft bij de Galaxy Z Flip 5 dit jaar veel grotere stappen gezet.

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

2. Vouw is zichtbaar

De vouw midden in het scherm van de Galaxy Z Flip 5 is nog steeds zichtbaar al is het misschien een fractie minder dan bij de voorganger. Je voelt hem dus ook als je met je vinger eroverheen veegt. Als je dat hinderlijk vindt, is een vouwbare telefoon voor nu misschien nog niet voor jou weggelegd. Ik verwacht wel dat fabrikanten op dit gebied in de komende jaren grote stappen zullen maken.

Gerelateerde artikelen

3. Coverscherm te smal

Het coverscherm van de Galaxy Z Fold 5 is 6,2 inch groot. Dat een prima grootte voor een tweede scherm maar het is wel erg smal. Daardoor is het scherm niet altijd even prettig om te gebruiken, vooral niet om te typen. Vooral met de Slim S Pen Case eromheen, kun je niet altijd overal bijkomen. Verrassend vaak klapte ik de telefoon dus open. Dit in tegenstelling tot de Z Flip 5 waar ik het grotere coverscherm veel vaker gebruikte in tegenstelling tot de voorgangers. Ik vroeg Samsung of ze nog van plan zijn om een foldable met een breder coverscherm uit te brengen, denk aan de OPPO Find N2, maar dat zit er voorlopig niet in.

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

Tip, als je de Galaxy Z Fold 5 openklapt, wordt de app die je op het coverscherm gebruikte automatisch uitvergroot op het hoofdscherm. Als je de telefoon weer dichtklapt, wordt de app vergrendeld. Wil je liever een app blijven gebruiken op het coverscherm, dan moet je dat handmatig activeren. Je doet dit via Instellingen -> Display -> Apps naar coverscherm.

4. Selfiecamera in het scherm

De selfiecamera in het scherm is ook weer op de Z Fold 5 te vinden. Niet alleen blijft de plek ervan een beetje vreemd, de kwaliteit is nog steeds niet al te best. Je kunt maar beter een selfie nemen met de achtercamera’s zoals je hieronder rechts ziet. Dan kijk je meteen ook een stuk vrolijker.

Conclusie

Eén van de meest opvallende aspecten van de Galaxy Z Fold 5 is het vermogen om te multitasken. Met twee grote AMOLED-schermen, verbeterde software en handige functies zoals Multi window-weergave en Hidden pop-up, biedt deze telefoon een intuïtieve manier om meerdere apps en taken tegelijkertijd te beheren. De S Pen draagt hier ook aan bij, alleen is de stylus wel aan de prijzige kant. Daarnaast klapt de Galaxy Z Fold 5 nu helemaal dicht, is de accuduur gewoonweg goed en kan ‘ie jaren mee dankzij het uitstekende updatebeleid.

Samsung Galaxy Z Fold 5 review: meer van hetzelfde, maar dan beter

Desondanks zijn er ook enkele minpunten te benoemen. Het gebrek aan grote vernieuwingen ten opzichte van eerdere modellen kan teleurstellend zijn voor degenen die op zoek zijn naar innovatieve foldables. De zichtbare vouwlijn op het scherm en het smalle coverscherm kunnen voor sommigen ook een dealbreaker zijn. De selfiecamera in het scherm presteert ook niet optimaal.

Als je een oudere Fold hebt, dan is de Z Fold 5 een aanzienlijke upgrade. Je krijgt betere camera’s, een snellere processor, een langere batterijduur, betere duurzaamheid, IPX8 waterbestendigheid, S Pen-ondersteuning en een telefoon die bijna 30 gram lichter is. Heb je een Samsung Galaxy Z Fold 4? Dan is het niet per se nodig om te upgraden naar de Z Fold 5. De twee toestellen zijn bijna identiek.

Heb je een ‘gewone’ telefoon en wil je het multitasken op een snelle en grote vouwbare smartphone ervaren? Dan ben je bij de Samsung Galaxy Z Fold 5 aan het juiste adres. Wel zijn dit soort telefoons nog steeds duur, de Galazy Z Fold 5 is met 1899 euro ook nog eens 100 euro duurder dan zijn voorganger.

Samsung Galaxy Z Fold 5 kopen

De Samsung Galaxy Z Fold 5 kun je bij onderstaande winkels kopen vanaf 1899 euro in de kleuren Cream, Ice Blue en Graphite Black. De Galaxy Z Fold 5 is op Samsung.com Exclusive in nog meer kleuren beschikbaar.

Samsung Galaxy Z Fold 5 Samsung Galaxy Z Fold 4 Verschil
8 GB + 256 GB 1899 euro 1799 euro 100 euro
8 GB + 512 GB 2019 euro 1919 euro 100 euro

Samsung Galaxy Z Fold 5 kopen

De Galaxy Z Fold 5 is de dunste en lichtste Fold tot nu toe, heeft een indrukwekkend groot scherm en een accu die lang meegaat. Hij is gemakkelijk overal mee naartoe te nemen en levert de krachtigste prestaties in de Galaxy Z-reeks.

Vanaf 1899 euro

Winkelen op:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *