Android

Matter en waarom het de heilige graal (niet) is

Eén standaard om al je smarthome-apparaten nu eindelijk echt slim te maken. Dankzij Matter spreken slimme speakers, robotstofzuigers en lampen voortaan dezelfde taal. We spraken met Philips Hue-topman George Yianni over de nieuwe standaard voor smarthome. Alle voordelen en pijnpunten die je moet weten.

Wat is de Matter-standaard?

Slimme producten werken met tal van technologieën en ze maken deel uit van verschillende ecosystemen. Sommige slimme lampen werken met Bluetooth andere met Zigbee of wifi. Dan zijn er ook nog producten die een integratie hebben met Google Home-platform, maar dat betekent niet dat je ze dan kunt gebruiken met HomeKit op een iPhone.

Verschillende technologieën en platformen voor smarthome maken de zaken ingewikkeld en niet zo ‘smart’ als een gebruiker zou willen. Na jaren van vertraging hebben de grootste techbedrijven ter wereld eindelijk de eerste stabiele versie van de nieuwe Matter-standaard geïntroduceerd. Die vormt een brug tussen alle verschillende producten.

Apps als Google Home en SmartThings worden klaargestoomd voor de nieuwe standaard. Nieuwe Matter-producten krijgen een speciaal certificaat en enkele oudere smarthome-apparaten ontvangen in de komende maanden een update die Matter-ondersteuning mogelijk maakt. Signify, het moederbedrijf van Philips Hue, is een van de bedrijven die Matter uitrolt naar alle oudere Philips Hue-lampen. Het was ook betrokken bij het vormen van de standaard.

De nieuwe Google Home-app die Matter-ondersteuning krijgt

George Yianni, de CTO van Philips Hue, legt aan Androidworld uit wat volgens hem de belangrijkste voordelen van Matter zijn die consumenten zullen merken. Hij lijkt zichtbaar opgelucht en tevreden nu de eerste versie van de standaard na jaren van overleg eindelijk klaar is.

“Elk nieuwe smarthome-apparaat kan je nu op eenzelfde manier instellen en dat op elk platform. Scan gewoon een QR-code. Als consument weet je nu makkelijk welke apparaten samenwerken door naar het Matter-logo te kijken. En dan is er nog het koppelen van diensten. Vandaag heb je al Alexa-skills en de Google Assistent waarmee slimme apparaten werken, maar met Matter krijgen we één uniforme manier om ze te linken op elk platform. Er zijn ook puur technische voordelen, want door matter reageren producten snellen omwille van de lagere latency. [netwerkvertraging, red.]”

Automatisering

AW: Hoe zit het met automatisering? Komen er nu veel betere onderlinge verbindingen tussen producten? Dat is een van de dingen die worden beloofd.

“Wat ik net vertelde zijn de voordelen van Matter die consumenten vanaf het begin zullen ervaren. In de eerste 18 maanden wordt het de boodschap om eerst zoveel mogelijk producten en apps te laten werken en daarna komt de focus op slimme automatisaties te liggen. We hebben een lijst van slimme apparaten die met Matter werken, maar die gaan we dus uitbreiden. Ondersteuning voor beveiligingscamera’s en meer sensoren staat bijvoorbeeld hoog op de agenda.”

AW: Vandaag heb je al Routines voor de Google Assistent en apps als IFTTT. Waar zit het verschil met de mogelijkheden van Matter?

“Op termijn wordt het veel makkelijker om slimme producten te laten werken met andere types van producten van andere merken. Neem nu het voorbeeld van een slimme thermostaat en een slimme lamp. Als ik mijn slimme lamp wil laten werken met een slimme thermostaat, dan moet ik de API’s [communicatie-tools waarmee verschillende applicaties kunnen samenwerken, Red.] van die thermostaat laten werken met mijn app.

IFTTT heeft vandaag al een systeem van integraties
IFTTT heeft vandaag al een systeem van integraties

Ik heb zo alleen nog maar een integratie gemaakt tussen mijn lampen en dat ene merk van slimme thermostaten. Dan heb ik nog integraties voor alle andere thermostaten en de kleinere merken van thermostaten nodig, want die vallen al meteen uit de boot.

Dat vorm een barrière voor innovatie, iets wat Matter succesvol weghaalt. Daarom bouwen we nu één ervaring die meteen zal werken met alle slimme thermostaten die Matter ondersteunen.”

AW: Wat is het verschil met de bestaande integraties tussen producten, bijvoorbeeld die van IFTTT?

“Er zijn veel verschillen. Wat vandaag al voor een aantal producten mogelijk is op IFTTT zal straks voor veel meer bedrijven toegankelijk worden. De gebruiker krijgt dus meer keuzes in automatisaties. Verder verloopt de communicatie tussen apparaten sneller omdat het lokaal binnen je huis gebeurt.

Wij hebben vandaag al heel wat integraties gemaakt met Philips Hue en veel kleinere bedrijven werken met onze API’s. In het begin zullen gebruikers niet meteen meer integraties zien, maar dat zal uiteindelijk wel toenemen.”

AW: Signify heeft naast Philips Hue ook de lampen van WiZ. Hue-lampen werkten altijd met de zigbee-standaard, terwijl WiZ via wifi werkt. Gaan beide ecosystemen nu eindelijk samenkomen in de Hue-app dankzij Matter?

“Dat is een complexe vraag. Het korte antwoord is dat er weinig zal veranderen in vergelijking met vandaag. Zowel Hue als WiZ worden bijgewerkt met Matter, ze werken straks met de nieuwe automatisaties en ze kunnen ook samen in de Google Home worden toegevoegd. Toch blijven we zelf wel twee afzonderlijke apps gebruiken. De teams van WiZ en Hue ontwikkelen ervaringen die voor de respectievelijke dienst zijn geoptimaliseerd en beide systemen hebben hun eigen mogelijkheden. We willen ons apps niet meer generiek maken om een universeel pakket van functies aan te bieden.”

Een slim stopcontact
Een slim stopcontact

Privacy en andere features

AW: Oké, dat is een duidelijke keuze. Er is een Matter-functie die we nog niet hebben besproken: de zogenaamde ‘multi-admin-functie’ .Samsung en Google pakten er onlangs mee uit. Lampen die zijn ingesteld in de Google Home-app verschijnen automatisch in Samsung SmartThings en omgekeerd. Werkt dat straks ook met Philips Hue in combinatie met andere apps?

“Ja, over enkele maanden wanneer de Matter-ondersteuning is ingebouwd. Het verloopt als volgt: je kan als gebruiker al je Matter-producten in verschillende groepen indelen en die noemen we ‘fabrics’. Zodra je dus producten voor het eerst instelt voor Matter in een app naar keuze, creëer je zo’n fabric. Je geeft deze app daarmee ook de toegang tot je Matter-apparaten.

Elke andere smarthome-app die je gebruikt, kan je vervolgens toegang geven tot bepaalde fabrics en zo verschijnen in één klap al die producten in de tweede app. Stel, je hebt ‘fabric A’ met je smartspeakers en slimme tv en er is ‘fabric B’ met al je Hue-lampen. Dan kan je bijvoorbeeld Google Home enkel toestemming geven tot Fabric A, terwijl je je slimme lampen alleen met de Hue-app bedient.”

AW: Matter geef gebruikers dus ook meer opties op het vlak van privacy?

“Precies, omdat je veel gerichter kan kiezen welke platformen toegang krijgen tot welke groep van apparaten binnen eenzelfde huis. Daarnaast kan je ook makkelijk opvolgen welke apps toegang hebben tot welke fabrics. Je kan dus wel stellen dat Matter een goede zaak is voor de privacy van gebruikers en ik kan ook zeggen dat veel van deze ideeën afkomstig zijn van Apple HomeKit.

Nog niet alle categorieën van apparaten werken met Matter. De standaard werkt bijvoorbeeld nog niet voor robotstofzuigers.
Nog niet alle categorieën van apparaten werken met Matter. De standaard werkt bijvoorbeeld nog niet voor robotstofzuigers.

AW: Als je je Hue-lampen bedient met Google Home in plaats van Philips Hue, worden er dan meer gegevens door Google verzameld dan wat de Philips Hue-app normaal bewaart over gebruikers?

“Als je enkel de Hue-app gebruikt, dan ontvangen alleen wij informatie over de lampen in je huis. Wij hebben informatie over al je ingestelde lampen en hoe ze zijn geconfigureerd. Dat komt omdat we die info nodig hebben om de lampen bij te werken. Standaard weten we dus bijvoorbeeld niet wanneer lampen aan-of uitgaan.

Dat verandert wanneer je onze cloudfuncties gebruikt om lampen te bedienen wanneer je niet thuis bent. Er ontstaat dan een log over de bediening die voor bepaalde tijd wordt bewaard, maar jouw data wordt niet met derden gedeeld. We gebruiken die info alleen om onze diensten te verbeteren. Alleen wanneer gebruikers zich expliciet aanmelden voor gepersonaliseerde aanbiedingen, dan gebruiken we de data ook voor marketingtoepassingen, omdat we dan moeten weten welke producten zij al in huis hebben.

“Als een apparaat morgen Matter-ondersteuning krijgt, dan is dat nog geen garantie op lange ondersteuning.”

Zodra je je lampen met Home verbindt, ziet Google ook je lampenconfiguratie, Scènes en wanneer de lampen worden gebruikt. Dat is een onderdeel van de Google Home-interface. Wat zij met die gegevens doen, daar hebben wij geen controle over. Het is aan de gebruiker om een keuze te maken over de platformen die hij of zij wil gebruiken.”

AW: Iets anders, zijn jullie bij Philips Hue tevreden met de standaard? Hadden jullie dingen graag anders gezien en zijn er functies die ontbreken?

“Wij hebben van in het begin mee aan tafel gezeten om mee een stempel te drukken op Matter en we zijn inderdaad tevreden over de huidige staat van Matter. Da basis van Matter is Zigbee, iets wat we al voor onze lampen gebruiken en wat we goed kennen. Een van de belangrijke dingen die wij hebben doorgedrukt is bediening van producten op groepsniveau. Dat zijn in feite de Scènes van Hue. Dat is belangrijk voor ons. Sommige van de huidige smarthomeproducten laten je niet erg goed apparaten tegelijk bedienen.

Meerdere lampen tegelijk bedienen was bijvoorbeeld op Apple HomeKit niet zo handig. We moesten voor elke lamp een afzonderlijk commando sturen, wat niet goed werkt met Scènes, want dat is één commando voor alle betrokken lampen. We hebben die functie nu in Matter gekregen, omdat we zo nauw betrokken waren.”

De Philips Hue-app en zijn scènes
De Philips Hue-app en zijn scènes

E-waste

AW: Het is logisch dat pakweg oudere Hue-lampen de Matter krijgen omdat ze natuurlijk met nieuwe Matter-lampen moeten blijven werken. Al kan ik me ook voorstellen dat heel wat andere techproducten de update straks mislopen, zeker de oudere apparaten.

“Wij hebben als geen ander onze producten futureproof gemaakt, zodat lampen die 10 jaar oud zijn nog steeds nieuwe functies krijgen. De meerderheid van de fabrikanten zal nieuwe hardware moeten maken die met Matter werkt. Matter is in principe en software-update, maar er zijn wel hardwarevereisten aan verbonden.

Het bewijst dat we destijds de juiste keuze hebben gemaakt om een bridgesysteem te gebruiken voor onze producten. Wij moeten nu alleen die bridge bijwerken om onze lampen nieuwe functies te geven. Het is inderdaad een relatief groot en lomp apparaat, maar het is zo gebouwd dat het klaar is voor verbeteringen die we binnen twee à drie jaar zullen bedenken. Als je op de meeste andere smarthome-apparaten Matter wil dan zal je ze moeten vervangen.”

AW: Matter kan dus voor heel wat elektronisch afval zorgen, want de huidige slimme apparaten gaan binnenkort niet meer zo slim lijken?

“Ik ben het ermee eens dat het geen mooi vooruitzicht is en daarom hebben we een beleid om onze producten lang te ondersteunen. Toch is die mogelijke e-waste ook geen reden om te stoppen met innoveren. Als we een standaard willen die smarthome een stuk beter maakt en apparaten laat samenwerken, dan zit er niets anders op dan nu samen een akkoord te maken.

Maar let ook op, want als een apparaat morgen Matter-ondersteuning krijgt, dan is dat nog geen garantie op lange ondersteuning. Matter heeft een roadmap en we zitten u aan versie 1.0 en er worden al aan nieuwe functies gewerkt. Er is tussen techbedrijven de afspraak dat we hardwarevereisten duidelijk afbakenen, maar voor hoe lang die minimumspecificaties stand houden, is niet bekend.

Je gaat dus zien dat sommige bedrijven focussen op die uiterste minimumspecificaties. Er is geen zekerheid dat die producten voor de langere termijn met de nieuwste versies en functies van Matter blijven werken.”

De komst van Matter kan bijdragen tot e-waste van verouderde apparaten
De komst van Matter kan bijdragen tot e-waste van verouderde apparaten

Zorgt Matter voor meer verwarring?

AW: Maar kan je dan echt zeggen dat het Matter-logo het voor consumenten echt makkelijker maakt om smarthomeproducten te vergelijken? Dat lijkt me niet het geval.

“Het Matter-logo neemt niet weg dat je nog steeds als consument zal moeten uitkijken welke merken je vertrouwt voor ondersteuning op langere termijn. Wat het logo wel zegt, is welke producten onderling samenwerken en gebruik- maken van de andere voordelen van Matter, die er sinds het begin zijn. Maar het logo zegt dus zeker niet alles wat je moet weten over smarthome-apparaten. Als je iets futureproof wil, zal je er nog altijd meer voor betalen.”

AW: Gaan jullie dat wel duidelijk kunnen maken aan de consument. Gaan zij Matter niet zien als een soort van kwaliteitslabel?

We hebben nog altijd een goede reputatie met updates, we gaan extra functie los van Matter blijven aanbieden. De aanpak blijft voor ons dezelfde. Er zijn nu ook talloze lampen met een Alexa-logo. Wij blijven onze sterktes etaleren. We leggen uit dat Matter iets zegt over wat de positie is van Philips Hue binnen de smarthome, maar het is niet waarom onze producten goed zijn.

AW: Erg bedankt voor dit interview.

“Graag gedaan.”

Wat is jouw eerste indruk van Matter? Ga jij op het Matter-logo letten wanneer je nieuwe smarthome-apparaten aanschaft of spreken de voordelen jou niet aan? Denk je dat de standaard meer duidelijkheid brengt bij consumenten? Laat het ons weten in de reacties.

Themaweek privacy: heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *