Android

kleine telefoon met grote ambities

ASUS liet recent zijn ZenFone 8-reeks los in de Benelux. De ene heeft een roterende Flip-camera en de andere valt dan weer op omwille van zijn kleine formaat. Weet ASUS een gat in de markt te vinden met deze opmerkelijke toestellen? Dit is de review van de ZenFone 8.

ASUS ZenFone 8

ASUS heeft deze maand zijn ZenFone 8-reeks voorgesteld, en dat zijn twee nieuwe toestellen met krachtige prestaties. ASUS kiest heel duidelijk voor premium telefoons die opvallen binnen hun prijssegment. De ZenFone 8 Flip gebruikt zijn roterende en gemotoriseerde hoofdcamera ook als selfiecamera, en bij de gewone ZenFone 8 is er het kleine formaat.

ASUS ontwierp de ZenFone 8 duidelijk met die vormgeving in het achterhoofd, want volgens ASUS verkiezen 67 procent van de ondervraagde mensen een telefoon met een scherm dat kleiner is dan 6 inch. ASUS wilde de ZenFone 8 daarom minder lang maken dan 150 mm en ook smaller dan 70 mm. Het bedrijf ontwikkelde daarom een aangepast moederbordje dat toelaat om een smartphone met krachtige prestaties alsnog in een compacte behuizing re stoppen. Of die inspanning ook geslaagd is, ontdek je hier.

Specificaties
ASUS ZenFone 8
Behuizing: Glas
Afmetingen en gewicht: 148 mm x 68,5 mm x 9 mm, 170 gram
Scherm: 5,92 inch AMOLED (Full HD+ 2400 x 1080 pixels), 120 Hz, 1100 nits HDR10+
Processor: Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen: 8 GB / 12 / 16 GB GB LPDDR5
Opslaggeheugen: 128 GB / 256 GB UFS 3.1
Camera’s achter: 64 MP hoofdcamera (f/1.8 en OIS), 12 MP groothoekcamera (f/2.2)
Camera’s voor: 12 MP
Accu: 4000 mAh, 30 watt snelladen
Androidversie: ZenUI 8, gebaseerd op Android 11
Extra’s: Stereospeakers, 3,5 mm audiojack, IP68-waterbestendig, 5G, Gorilla Glass Victus, in-screen vingerafdrukscanner, drie microfoons, LED-indicator
Kleuren: Obsidian Black, Horizon Silver
Adviesprijs: Vanaf 679 euro

Slim design met alles wat je nodig hebt

Bij de Androidworld-redactie passeren telefoons uit alle prijssegmenten, maar wat bijna alle toestellen met elkaar gemeen hebben, is dat ze een groot scherm hebben. Hoe groter hoe beter, zo lijkt wel. Daardoor zou je weleens kunnen vergeten hoe efficiënt en prettig een telefoon met een kleiner formaat kan zijn, want je kan zoveel meer werk met één hand verrichten.

Al blijft het ideale formaat voor een telefoon echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Heb je grote handen, dan zal je er vast niet voor terugschrikken om een telefoon met een 6,8 inch paneel te gebruiken, maar anders kan een kleine telefoon fijn zijn. De Pixel 5 is geen telefoon die er ook maar op één manier uitspringt als het om specificaties gaat, maar toch voelde ik meteen een onverklaarbare liefde voor dat toestel omdat navigeren door de interface zo snel gaat.

De ZenFone 8 is nog net iets kleiner dan Googles vlaggenschip, maar ook hij is ook compacter dan Sony’s Xperia 5 III. Hij voelt degelijk aan als je hem in de hand houdt, en de relatief dikke behuizing van 9 millimeter stoort voor geen moment.

ASUS’ toestel heeft een scherm met een inkeping in de linkerbovenhoek en onderaan is een duidelijke kin zichtbaar. Bovenaan is nog plaats gemaakt voor ene 3,5 mm audiojack, omdat eveneens uit onderzoek bleek dat die nog altijd populair is. Er zit ook een speaker. Rechts vind je verder een felgekleurde powerknop die onder de twee volumeknoppen zit. Aan de onderkant zit het dual-simslot samen met de usb-c-poort de speaker en het derde onderdeel van ASUS’ fanservice: een notificatie-LED.

Helemaal terug van weggeweest in tijden van kleine schermranden en always-on-schermen voor je meldingen, en eerlijk gezegd vind ik de aanwezigheid van de LED-indicator minder zinvol dan ik vooraf had gedacht. Enerzijds omdat het lichtje onderaan de telefoon te zien is en niet bij het scherm, maar ook omdat ik het always-on-scherm simpelweg handiger vind wanneer je in een oogopslag wil weten of je iets hebt gemist.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Als je de achterzijde bekijkt, dan zie je een sober design met een matzwarte achterkant en een camera-eiland met twee sensors. Vingerafdrukken zijn door de afwerking van de behuizing, maar nauwelijks zichtbaar. Daarnaast is het scherm beschermd met het nieuwe Gorilla Glass Victus en achteraan zit Gorilla Glass 3-bescherming tegen krassen en valschade. De ZenFone 8 is ook IP68-water- en stofbestendig, want ook dat kenmerk dat typisch is voor toptoestellen mocht niet ontbreken volgens ASUS. Duimpje omhoog voor duurzaamheid.

De ZenFone 8 komt met een goed doordacht design, een duidelijk idee, en dat werpt zijn vruchten af. ASUS maakt geen spannende designkeuzes, maar slaagt er wel in om de telefoon alle kenmerken te geven die je van een vlaggenschip verwacht, en meer.

Het scherm is waardig

Een klein scherm is één ding, maar is het ook wat? ASUS’ 5,9 inch scherm is een Super AMOLED-paneel dat door Samsung is gemaakt, en dat is een goede zaak. Het schermpje heeft namelijk mooie en accurate kleuren die je in de instellingen naar wens kan finetunen. Het paneel heeft bovendien een 120 Hz refreshrate, goed voor mooie en soepele animaties. Zo hoort het.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Houd er wel rekening mee dat de maximale piekhelderheid van 1100 nits niet de allerhoogste is vergeleken met premium telefoons, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het scherm is nog steeds goed afleesbaar ook in zonlicht. Gezien de prijs van dit toestel (679 euro) hoeft ASUS ook niet het allerbeste te leveren wat er op de markt is.

De automatische helderheidsfunctie is niet de beste die ik al op een telefoon heb aangetroffen. Heel af en toe moest ik tijdens de testperiode handmatig de helderheid omhoog schroeven omdat het scherm abnormaal donker was. Toegegeven, het gebeurde maar heel af en toe, maar er zijn nu eenmaal telefoons waarbij je die helderheidsbalk nooit moet aanraken.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Snelle valsspeler

De grootte van een telefoon zegt niet alles, dat bewijst deze ZenFone 8 die met de krachtige Snapdragon 888-chipset komt van Qualcomm. Je kan deze smartphone krijgen met 8 GB, 12 GB of maar liefst 16 GB van het snelle LPDDR5-geheugen. Daarnaast is er 128 GB opslag of 256 GB van de snelle UFS3.1-opslag.

Mijn testtoestel had de combinatie 16 GB/ 256 GB en ik keek er dus naar uit om op deze kleine jongen benchmarks te draaien. Meteen merkte ik dat de telefoon iets te gretig is voor benchmarks, want automatisch schakelt hij over naar een modus met extra hoge prestaties. Dat wil zeggen dat de processor extra hard gaat werken omdat hij die benchmark detecteert. De telefoon verbruikt dan ook veel meer en daarom gebruik je die prestatiemodus dus beter niet dagelijks op je telefoon.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Ik trachtte om de hoge prestatiemodus voor benchmarks te omzeilen, maar elke keer wanneer ik hem dan voor het starten van een test probeerde uit te schakelen dan forceerde de telefoon automatisch het gebruik van die prestatiemodus tijdens de test. Neem onderstaande benchmarks dus met een flinke korrel fleur de sel, want de ZenFone 8 is dus niet alleen het snelste toestel dat we hier op de redactie hebben getest, maar het is ook gewoon een kleine valsspeler. Al doet ASUS het tenminste al niet ongemerkt.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Ondanks de weinigzeggende benchmarks kan ik wel bevestigen dat de ZenFone 8 ook makkelijk een van de snelste telefoons is die we getest hebben bij Androidworld. Net als bij andere toptoestellen met de Snapdragon 888 kan je ook deze telefoon alle taken voorschotelen die je maar wil, zonder laadtijden of problemen. Het is een prima telefoon voor wie graag games wil spelen die veel grafische kracht vereisen, maar met een maximum van 16 GB RAM is hij ook perfect voor de stevige multitaskers.

Accu doet wat ze moet doen

Bij een kleine telefoon met krachtige prestaties is het altijd even afwachten of de resultaten van de accu goed meevallen. ik kan zeggen dat dat zeker het geval is. De ASUS ZenFone 8 presteert zeker niet buitengewoon, maar hij komt zonder problemen de dag door bij normaal gebruik.

Dat geven ook mijn batterijtesten aan die ik met AccuBattery heb afgenomen. De telefoon heeft een geschatte accuduur van 21 uur en 54 minuten (gecombineerde tijd), en in vergelijking met telefoons die ik eerder heb getest is dat een erg gemiddeld resultaat. De ZenFone 8 doet het bijvoorbeeld beter dan de OnePlus 8T (20 uur en 37 minuten) of de OnePlus 9 (17 uur en 5 minuten), maar hij houdt het minder land vol dan de Nokia 8.3 5G ( 26 uur en 30 minuten) of de Poco F2 Pro (30 uur en 57 minuten).

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

De ZenFone 8 komt met een bedrade oplader in de doos, maar verwacht geen buitengewone snellaadprestaties. Het gaat namelijk om een 18 watt oplader, en die laadt simpelweg niet snel genoeg op naar hedendaagse normen. Draadloos opladen kan met een vermogen van 18 watt en hij kan ook omgekeerd draadloos opladen.

ASUS komt verder met een gedeelte ‘Batterijverzorging’ in de instellingen. Daarin adviseert het merk de oplaadgewoonten van de gebruiker en je krijgt ook advies. Om de levensduur van de batterij te verlengen kan je ervoor kiezen om slecht tot 80 procent op te laden of de accu heel gestaag op te laden. Het is goed dat ASUS hier aandacht aan schenkt, want als je accu van de telefoon goed verzorgt dan kan je je ZenFone 8 langer gebruiken. Meer fabrikanten zouden hun klanten hierover moeten informeren, want een versleten accu is vaak de nummer één reden om je telefoon te vervangen.

Ontgrendelen is niet prettig

De ZenFone 8 heeft onder het scherm een optische vingerafdrukscanner, maar helaas is het een van de minder goede sensors die we hier op de redactie al hebben gezien. We hebben midrange telefoons getest die een scanner hebben die zowel sneller dan nauwkeuriger werkt, en dat is een erg spijtige vaststelling bij een toestel dat beweert geen compromissen te maken ondanks zijn grootte.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Topper voor de muziekliefhebber

Wat klinkt muziek heerlijk door de speakers van de ZenFone 8. ASUS’ nieuwe vlaggenschip heeft dual-speakers en de muziektonen zijn afgesteld in samenwerking met het Zweeds audiobedrijf Dirac. Muziek klinkt daardoor gebalanceerd en er ius in het bijzonder aandacht voor de bastonen.

Omwille van de beperkte ruimte voor de speaker, zijn smartphones niet uitgerust met radiatoren of een woofer om de laagste frequenties van het geluid goed te laten weerklinken. Dirac heeft een technologie ontwikkeld die de tonen alsnog weet op te pikken. Verwacht ook geen wonderen van de luidspreker, maar het is een feit dat lage tonen echt ontzettend goed klinken op deze ZenFone 8, en dat bij alle volumes.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Verder komt de ZenFone 8 ook met een audiojack, en de telefoon is in staat om hoogwaardige 32-bit-audio af te spelen. verbind je toch liever via bluetooth, weet dan dat de ZenFone 8 dan eveneens ondersteuning biedt voor kwalitatief geluid dankzij de aptX-standaard.

De hoofdcamera speelt de hoofdrol

Dat de ASUS ZenFone 8 twee camera’s heeft op de achterkant heeft vooral te maken met ruimtebesparing in de behuizing van deze compacte smartphone, dat heeft het merk toegegeven bij Androidworld tijdens een vragensessie na afloop van een briefing. Al klinkt het officieel dat deze telefoon alleen de sensors heeft die nodig zijn. Achterop zit daarom een 64 MP hoofdcamera gevolgd door een 12 MP groothoekcamera.

Camera’s achterkant
  • 64 MP hoofdcamera (f/1.8 en OIS)
  • 12 MP groothoekcamera (f/2.2)
Selfiecamera

Deze cameraopstelling moet het echt hebben van zijn hoofdcamera, want dat is – bijna letterlijk – het lichtpunt van deze telefoon. ASUS’ camera slaagt erin om realistische tinten weer te geven en hij heeft ook, een goed dynamisch bereik, dat is het verschil tussen de lichte en donkere tinten in een foto. Zowel buiten als in kunstlicht krijgen we mooie beelden te zien die ook rijk aan details zijn.

De 12 MP groothoeksensor is dan weer minder bijzonder, en hij doet ons niet meteen denken aan foto’s van flagship-kwaliteit. Foto’s zijn eerder donker doordat de sensor te weinig licht opvangt om de kwaliteit van de hoofdcamera te matchen. Als dat zou worden gecorrigeerd met iso-waarden, dan zouden beelden al snel korrelig worden. Goed voor landschapsfoto’s in goed belichte omstandigheden, maar daar blijft het bij.

Groothoekcamera

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Hoofdcamera

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Hoofdcamera bij 5x digitale zoom

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Moeilijke lichtomstandigheden

We gingen ook met de camera’s aan de slag om foto’s te nemen in minder goede lichtomstandigheden en zo konden we de nachtmodus testen naast de standaard fotomodus. Bij de nachtmodus gebruikt de telefoon een langere sluitertijd om zo de maximale hoeveelheid licht te verzamelen. Dat werkt in theorie, maar in werkelijkheid missen beelden scherpte doordat je onbedoeld met je handen beweegt. Mits een uitstekende beeldverwerking kan dat probleem worden weggewerkt, maar dat heeft de ZenFone 8 dus niet.

V.l.n.r hoofdcamera en nachtmodus, hoofdcamera en groothoekcamera

Selfies

Als we de selfiecamera erbij nemen dan zien we dat de telefoon mooi gedetailleerde foto’s maakt, en ook tegenlicht is doorgaans geen domper op de feestvreugde. De selfiecamera heeft ook een portretstand die de achtergrond onscherp moet maken, maar de software van de telefoon slaagt er niet in om dat echt nauwkeurig te doen.

Links: portretfoto, rechts: gewone selfie

Camera-app en video’s

De ZenFone 8 heeft verder een vlotte camera-app die een duidelijke interface heeft. Je vindt in de app ook informatie over de verschillende functies. Verder kan je filmpjes nemen in een resolutie van maximaal 8K. heb je genoeg aan Full HD dan is er een HyperSteady-modus die bewegingen tijdens het filmen soepeler moet maken. De telefoon slaagt daar in zekere zin in, maar dit is zeker niet de beste stabiliteitsfunctie die we al gezien hebben.

ZenUI 8 is echt goed

ASUS heeft eigenlijk altijd wel een prettige softwareschil gehad, omdat ze dicht aanleunt bij een pure Android-ervaring en ASUS toch meerwaarde creëert waar nodig. Dat verhaal wordt netjes verdergezet met ZenUI 8. Alles is meteen duidelijk en ziet er niet schokkend anders uit, tot je wat dieper gaat kijken en zo nieuwe dingen ontdekt. Het startscherm bevat wat meer personalisatiefuncties dan wat je in de Pixel Launcher vindt, maar wie er geen interesse in heeft wordt er ook niet door lastig gevallen. Er is ook een schermrecorder en verderop in de review bespreken we nog twee andere eigen ASUS-functies die de aandacht verdienen.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities
Slechts weinig voorgeïnstalleerde apps

ASUS gebruikt daarnaast quasi alle Google-apps op zijn telefoon, maar toch is er opmerkelijk genoeg een eigen ‘Galerie’-app naast Google Foto’s en een ‘Klok’. De Galerie kan net als Foto’s automatisch mensen herkennen en taggen, maar verder zijn er functioneel gezien geen argumenten om die app boven Google Foto’s te verkiezen. De telefoon komt verder zonder voorgeïnstalleerde apps en games van derden.

ZenUI 8 kan ons dus prima bekoren op de eenhandsbedieningsmodus na, en dat is een nieuwe functie die ASUS introduceert. Wanneer je vanaf het onderste schermgedeelte naar omlaag veegt, dan krimpt de interface omlaag zodat je er met één hand bij kan. Je kan de hoogte zelfs naar wens instellen. Dat klinkt allemaal in theorie goed, alleen zou ik graag een andere gebaar kiezen om deze functie te activeren, want nu krimpt mijn scherm onbedoeld geregeld weg.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities
De eenhandsbedieningsmodus

Minimale ondersteuning

Op het vlak van updates hoef je verder geen grootse verwachtingen te hebben van ASUS. Het merk belooft om zijn telefoons twee jaar lang van updates te voorzien en gedurende dezelfde periode kan je beveiligingspatches verwachten. In vergelijking meta andere smartphonemerken als Nokia, OPPO en Samsung en Google kan je dat een minimale vorm van ondersteuning noemen.

Handige equalizer en gamefuncties

ASUS komt in ZenUI met een aantal eigen functies en die zijn doorgaans echt een goede toevoeging aan de telefoon zonder dat ze te opdringerig zijn. Wie zijn geluid graag helemaal op maat wil afstellen kan aan de slag met de AudioWizard-functie van de ZenUI-software. Dat is een ingebouwde equalizer die je het aantal decibel laat aanpassen afhankelijk van de hoogte van de tonen.

Er zijn ook presets voorzien voor het geluid die je telefoon anders doen klinken afhankelijk waarvoor je hem gebruikt. De gamemodus laat bijvoorbeeld duidelijk voetstappen weerklinken in shooter-games zodat je je vijanden hoort dichterbij komen. Zo’n ingebouwde equalizer is zeker een meerwaarde, en al zeker omdat er standaard een ‘Dynamische stand’ actief is die de muziek automatisch kan afstellen afhankelijk van de app die je gebruikt.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities
AudioWizard en zijn presets

Interessant is ook de Game Genie-modus. Dat is een feature die automatisch actief is wanneer je een game speelt op de ZenFone 8. Nu denk je misschien: “Zoiets vind ik nutteloos”, en toegegeven, dat is ook bij veel telefoons zo, maar niet bij de ZenFone 8. Kijk, ASUS heeft ervaring als het om gamingtelefoons gaat dankzij zijn ROG-smartphones, en daar profiteren ook de ZenFones van.

Game Genie laat je tijdens het gamen clips maken, je kan snel de verversingssnelheid van het scherm aanpassen als er problemen zouden zijn, en je kan de prestaties van je telefoon boosten. Handig is dat je ook een paneel kan toevoegen van handige apps die je bij de hand wil houden, en al deze apps kunnen dan bovenop de game in een venster worden weergeven. Dat werkt nog verrassend goed ondanks het kleine scherm van de ZenFone 8. Game Genie heeft zelfs een ingebouwde browser waarmee je snel tips kan opzoeken over een bepaalde game.

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities
Alle features van Game Genie

Tot slot zie je informatie over de kloksnelheid van de processoren de temperatuur van je telefoon. Game Genie kan door die brede waaier aan functionaliteiten dus echt handig zijn, en zeker voor games die moeilijk doen wanneer je ze tijdelijk verlaat om even een andere app te openen.

Conclusie

De ZenFone 8 is een erg goede telefoon die voor een brede doelgroep geschikt kan zijn. ASUS is er namelijk in geslaagd om ondanks de compacte behuizing een telefoon neer te zetten die op een heleboel vlakken kan concurreren met de grote jongens in de markt, zowel letterlijk als figuurlijk.

De ZenFone 8 heeft razendsnelle prestaties – en is soms zelfs te gretig-, een goed doordacht design, een degelijke hoofdcamera, geluidskwaliteit van het hoogste niveau en aangename software die op de juiste plaatsen een meerwaarde biedt. De telefoon ligt erg goed in de hand en voor personen met kleinere handen zal die vormgeving echt een gebruiksgemak zijn.

Je kan de ZenFone 8 wel nog steeds op een aantal minder goede aspecten betrappen. Daarbij denk ik aan de camera die veelzijdigheid mist en de beeldverwerking die soms meer optimalisatie vereist. De vingerafdrukscanneer is ook te vaak geen plezier om te gebruiken en we hadden graag betere snellaadprestaties gezien die vergelijkbaar waren met de ROG Phone 5.

Toch zien we vooral een mooie toekomst voor deze telefoon. ASUS beseft dat het opbokst tegen de grote jongens die van smartphones hun core business maken. Het kiest er dus voor om deze kleine held in de arena te werpen samen met de Flip-variant. Twee telefoons die opvallen omwille van hun unieke kenmerken, het zou weleens een schot in de roos kunnen zijn.

Alternatieven voor de ASUS ZenFone 8 zijn de Sony Xperia 5 III (deze zomer verkrijgbaar), de Samsung Galaxy S21 (749 euro) en de Google Pixel 5 (629 euro).

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Pluspunten

  • Geslaagd design
  • Goed scherm
  • Snelle prestaties
  • Degelijke accuduur
  • ZenUI 8 is prima software
  • Geweldig geluid

Minpunten

  • Vingerafdrukscanner is onbetrouwbaar
  • De camera mist veelzijdigheid
  • Snelladen valt tegen
  • ASUS’ updatebeleid is minimaal

ASUS ZenFone 8 kopen

De ASUS ZenFone 8 is te koop vanaf 679 euro in de kleuren Obsidian Black en Horizon Silver. Hij is exclusief te koop via de ASUS-webshop, en daar krijg je nog tot 31 mei 80 euro korting bij het afrekenen.

ASUS ZenFone 8

ASUS ZenFone 8 review: kleine telefoon met grote ambities

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *