Android

hij heeft het (bijna) allemaal

De Motorola Edge 20 is een telefoon uit het hoge middensegment die uitpakt met zijn cameraopstelling en specificaties. Is hij de telefoon die zich kan onderscheiden door zijn prijs-kwaliteitsverhouding? Je leest het hier in de review.

Motorola Edge 20

Eind juli werd de Motorola Edge-reeks officieel aangekondigd. Het zijn Motorola’s krachtigste toestellen en de serie bestaat uit de Edge 20 Pro, Edge 20 en Edge 20 Lite. Van de Edge 20 Pro hebben jullie op Androidworld al een uitgebreide review van Claudia voorbij zien komen. De Motorola Edge 20 is op het eerste oog een interessante telefoon omdat het toestel een paar op papier high-end specificaties heeft. Dan gaat enerzijds om de combinatie van de hoofdcamera, groothoekcamera en telelens, en anderzijds om het OLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz. Neem er dan de adviesprijs bij van 499,99 euro en je krijgt een interessant geheel.

Laten we het toestel eens nader bekijken. Ik heb de afgelopen weken de Edge 20 als daily driver zowel privé als zakelijk aan de tand kunnen voelen. Mijn bevindingen lezen jullie terug in deze review.

Specificaties van de Motorola Edge 20-reeks
Motorola Edge 20 Lite Motorola Edge 20 Motorola Edge 20 Pro
Afmetingen en gewicht: 165,98 x 75,95 x 8,25 mm, 185 gram 163 x 76 x 6,99 mm, 163 gram 163 x 76 x 7,99 mm, 190 gram (Midnight Blue & Iridescent White) of 185 gram (Blue Vegan Leather)
Scherm: 6,7 inch OLED Full HD, 20:9, 20:9, 90 Hz 6,7 inch OLED Full HD, 20:9, 20:9, 144 Hz 6,7 inch OLED Full HD, 20:9, 20:9, 144 Hz
Processor: MediaTek Dimensity 720 5G Qualcomm Snapdragon 778G Qualcomm Snapdragon 870
Werkgeheugen: 8 GB 8 GB 12 GB LPDDR5
Opslaggeheugen: 128 GB  128 GB  256 GB UFS 3.1
Camera’s achter: 108 MP hoofdcamera, 8 MP groothoekcamera, 2 MP dieptecamera 108 MP hoofdcamera, 16 MP groothoekcamera, 8 MP telecamera met 3x optische zoom 108 MP hoofdcamera, 16 MP groothoekcamera, 8 MP telecamera met 5x optische zoom
Camera’s voor: 32 MP 32 MP 32 MP
Accu: 5.000 mAh, 30 Watt TurboPower-oplader 4.000 mAh, 30 Watt TurboPower-oplader 4.500 mAh, 30 Watt TurboPower-oplader
Androidversie: My UX gebaseerd op Android 11 My UX gebaseerd op Android 11 My UX gebaseerd op Android 11
Extra’s: 5G, vingerafdrukscanner aan de zijkant 5G, vingerafdrukscanner in het scherm, 3 microfoons,  5G, vingerafdrukscanner in het scherm, 3 microfoons, 
Kleuren: Electric Graphite, Lagoon Green Frosted Grey, Frosted White, Frosted Emerald Midnight Blue, Iridescent White, Blue Vegan leer
Adviesprijs: Vanaf 349,99 euro Vanaf 499,99 euro Vanaf 699,99 euro

Speciale afwerking, stevige camera

Net als bij sommige andere fabrikanten treffen we de Motorola Edge 20 in zijn doosje aan terwijl hij al voorzien is van een hoesje. In dit geval een doorzichtige siliconen case waarmee het toestel van dag één beschermd is. Heel fijn. Halen we het toestel uit het hoesje, dan vallen er direct twee dingen op aan het ontwerp. Als eerste de vlakke randen die het toestel een wat hoekig uiterlijk geven. En ten tweede het camera-eiland dat fors uitsteekt en dus erg nadrukkelijk aanwezig is op de achterzijde.

De Motorola Edge 20 heeft een schermdiagonaal van 6.7 inch, is 163 mm hoog, 76 mm breed, 6,99 mm dik en weegt 163 gram. Die grote schermranden zijn opmerkelijk, want ze zijn meer aanwezig dan bij de Motorola Edge, zijn voorganger. Het percentage van de oppervlakte van de voorkant dat ingenomen wordt door het scherm, is bij de Motorola Edge 20 lager (87,5%) dan zijn voorganger de Motorola Edge (95.9%). Daar waar de Motorola Edge uit 2020 een watervalscherm had, heeft de Motorola Edge 20 een vlak scherm met rondom randen.

Volgens Motorola is het zijn dunste 5G-toestel tot nog toe. En dat is goed te voelen. De telefoon voelt inderdaad dun en licht aan en ligt ondanks het hoekig design goed in de hand. De achterzijde is van kunststof gemaakt en werd afgewerkt met een opvallend glimmend effect. De randen zijn van aluminium en vlak, maar lopen taps toe naar de voor- en achterzijde van het toestel. De Motorola Edge 20 heeft een IP-classificatie van IP52 meegekregen en is daarmee stof en (deels) spatwaterdicht. Het toestel zal verkrijgbaar zijn in de kleuren Frosted Grey en Frosted White. Ik vind de Motorola Edge 20 er in het grijs echt mooi uitzien. Dat komt mede dankzij het hoekig design en de glimmende achterzijde.

Op de achterkant van van de Edge 20 vinden we het stevige camera-eiland, naast het subtiele maar karakteristieke Motorola-logo. Zoals eerder vermeld torent de camera boven de vlakke achterzijde uit en dat hoogteverschil kan helaas niet door het meegeleverd siliconen hoesje ongedaan worden gemaakt. Of je het camera-eiland met drie camera’s en flits ook echt mooi vindt, is een kwestie van smaak. Persoonlijk ben ik er inmiddels aan gewend, simpelweg omdat we het bij wel meer telefoons zien: van Samsung-toestellen tot iPhones. In de praktijk betekent het wel dat de telefoon heen en weer wiebelt als je hem op een vlakke ondergrond gebruikt.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

In de rechterzijde van het toestel zit de powerknop met vingerafdrukscanner. De knop zit op een uitstekende plek om met mijn duim te bedienen. De vingerafdrukscanner zelf werkt daardoor heel fijn en is snel. Een nadeel is wel dat daardoor de volumeknop, die boven de powerknop zit, net iets te hoog uitkomt. Het onderste deel om het volume laag te zetten is nog te doen, maar wil ik het geluid verhogen, moet ik toch de positie van het toestel in mijn hand wijzigen. Niet ideaal, maar belangrijker is de positie van de powerknop. Aan de linkerzijde van het toestel vinden we alleen een kleine Google Assistent knop terug, die best wat lager had mogen zitten.

In de bovenzijde zit slechts een microfoon en aan de onderzijde vinden we nog een microfoon, de usb-c-poort, de speaker en de slede voor de twee simkaarten. Wat we dus niet vinden op de Motorola Edge 20 is een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en mogelijkheid om met een micro SD-kaart de opslagruimte te vergroten.

Mooi 144 hz-scherm

Laten we eerst in de technische details duiken. Het scherm van de Motorola Edge 20 is een Full HD OLED-paneel met een resolutie van 2400 x 1080, goed voor 393 pixels per inch in een 20:9 beeldschermverhouding.

Get is hoe dan ook is het een mooi scherm met een hoge resolutie en hoge maximale helderheid waardoor het goed af te lezen is in direct zonlicht. De minimale helderheid is ook lekker laag waardoor je het scherm donker kan maken en je telefoon voor het slapen gaan kan gebruiken zonder dat anderen daar last van hebben.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

Heel fijn is dat Motorola naast de premium Motorola Edge 20 Pro ook deze Motorola Edge 20 heeft voorzien van een scherm met een vernieuwingsfrequentie van 144Hz. Hoe hoger de vernieuwingsfrequentie hoe sneller het scherm ververst, waardoor bewegingen vloeiender lopen. Vooral bij het swipen door de tijdslijnen van je social media accounts of het spelen van grafische games is dat heel fijn voor de ogen. Om accuduur te besparen, is het mogelijk om de vernieuwingsfrequentie terug te schroeven naar 60Hz of te kiezen voor de optie waarbij door de software wordt bepaald wanneer de optimale vernieuwingsfrequentie gebruikt moet worden. Erg handig.

Snelle midrange-telefoon

De Motorola Edge 20 draait op de Qualcomm Snapdragon 778G-processor met vier krachtige Cortex-A78 rekenkernen. Drie daarvan hebben een kloksnelheid van 2,2 GHz en één van 2,4 GHz. De overige vier rekenkernen zijn energiezuinige Cortex-A55 cores van 1,9 GHz.

Deze chipset vinden we ook terug in bijvoorbeeld de Xiaomi Mi 11 Lite 5G en de Samsung Galaxy A52s. Verder is de Motorola Edge 20 voorzien van 8 GB aan werkgeheugen. Mocht dit niet genoeg voor je zijn, dan is er de optie om via de instellingen van je telefoon het werkgeheugen met 2 GB te verhogen naar 10 GB. Deze verbetering van de algemene prestaties gaat wel ten koste van je telefoonopslag.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

Ik heb hier echter geen moment behoefte aan gehad. De combinatie van de Snapdragon 778G-chipset, standaard hoeveelheid RAM van 8 GB en vernieuwingsfrequentie van 144Hz, maakt de Edge 20 tot de snelste midrange telefoon die ik al heb gebruikt. Multitasken of games spelen gaat zonder horten of stoten, framedrops of wat dan maar ook.

Behoorlijke accuduur

Daar waar de Motorola Edge 20 op het gebied van prestaties goed is voorzien, is het wat betreft de accu wat magertjes. De Motorola Edge 20 heeft de kleinste accu in de Edge 20-serie met een capaciteit van 4000 mAh. Voor de Edge 20 Lite is er daarentegen een accu van 5000 mAh gekozen en de pro-versie heeft een 4500 mAh-exemplaar.

Toch ben ik zeker niet ontevreden. Als eerste omdat de telefoon bij een middelmatig gebruik aan het einde van de dag nog voldoende acculading over heeft. Maar ook omdat de keuze van een 4000 mAh het logisch gevolg is van het slanke ontwerp. In deze prijsklasse moeten er nou eenmaal keuzes gemaakt worden en deze is wat mij betreft prima.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

Bij intensief gebruik, zoals bij het kijken van films of het langdurig spelen van games zal je het einde van de dag halen, maar gelukkig wordt er bij de Motorola Edge 20 een 30W TurboPower-oplader meegeleverd. Hiermee heb je volgens Motorola met 10 minuten opladen genoeg energie voor 8 uur gebruik.

Wisselvallige cameraprestaties

De Motorola Edge 20 heeft vier camera’s. Aan de voorzijde bevindt zich de 32MP camera voor het nemen van selfies. Op de achterzijde zitten drie camera’s met resoluties van: 108 MP, 16 MP en 8 MP. De hoofdcamera is de Samsung ISOCELL HM2 van 108 MP. De 16 MP sensor is voor het nemen van groothoekfoto’s in 119 graden, maar hij wordt ook gebruikt voor het nemen van macrofoto’s. De 8MP camera is de telelens, goed voor 3x optische zoom en 30x digitale zoom.

  • 108 MP hoofdcamera met f/1.9
  • 16 MP groothoekcamera met f/2.2
  • 8 MP telecamera met 3x optische zoom en f/2.4
  • 32 MP selfiecamera met f/2.3
Hoofdcamera

Een aantal jaren geleden is de ‘megapixelrace’ opgelaaid na een paar jaar van relatieve stilte. In de strijd wie zijn smartphones kan voorzien van sensoren met het hoogste aantal megapixels, zien we vandaag camerasensoren van 64 MP of zelfs 108 MP bij middenklassers. Dat scherp verwachtingen, al is dat niet helemaal terecht. Dat bespraken we onlangs uitgebreid in een artikel over smartphonecamera’s.

Zo kan ook de 108MP hoofdcamera van de Motorola Edge 20 niet helemaal aan mijn verwachtingen voldoen. Over het algemeen neemt de hoofdcamera prima foto’s. Sommige beelden die ik op klaarlichte dag heb geschoten, zijn niet overal even scherp is en ze verschillen in verzadiging. Deze laatste mag van mij sowieso wat hoger, maar dat is een kwestie van smaak. Ook van de foto’s die ik binnen heb genomen in kunstlicht, is de kwaliteit niet constant.

– Lees verder onder de foto’s –

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

Voor foto’s genomen in het donker beschikt de hoofdcamera over de Night Vision-modus. Deze beelden zijn een stuk lichter, maar er komt ook met duidelijk meer ruis in voor. Video’s kunnen met de hoofdcamera geschoten worden in 4K met 30 frames per seconde (fps).

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal
Foto genomen met de hoofdcamera en Night Vision
Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal
Foto genomen met de hoofdcamera zonder Night Vision
Groothoekcamera en macro

De 16 MP groothoeklens doet niet veel onder voor de hoofdcamera. Ook daar mag het naar mijn mening af en toe wat scherper en mogen de kleuren wat levendiger.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

De macrofoto’s die je met deze laatste camera ook kan maken, geven een veel beter resultaat in vergelijking met telefoons die een 2 MP macrocamera hebben. Toch is het nog steeds beter om in de Pro-modus van de hoofdcamera het focusbereik handmatig in te stellen om macrofoto’s te maken.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal
Een macrofoto genomen met de groothoeksensor
Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal
Een macrofoto gemaakt met de Pro-modus en de hoofdcamera
Telecamera

De 8MP telelens is bij het nemen van foto’s met 3X optische zoom het zwakkere broertje van de 3 camera’s. Foto’s zijn niet scherp en ze ogen duidelijk flets.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

Selfiecamera en portretfoto’s

De kwaliteit van de 32MP camera selfiecamera is goed te noemen, zolang je alleen foto’s van jezelf neemt. Zodra je de camera gebruikt om een groepselfie te nemen heeft hij moeite om iedereen in de foto scherp te stellen. Dat is jammer. Het is sowieso dringen geblazen want het beeld van deze camera is niet breed.

De selfies genomen met de Portretmodus zijn prima. Portretfoto’s zijn beelden die een onscherpe achtergrond hebben. Datzelfde geldt trouwens ook voor portretfoto’s gemaakt met de hoofd- en groothoekcamera.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal
Een portretselfie
Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal
Een portretfoto genomen met de hoofdcamera

Kortom, als ik kijk naar de prijscategorie van het toestel presteren de camera’s voldoende. Toch had ik meer verwacht van een 108MP hoofdcamera en van de 32MP selfiecamera. Aan de sensoren en de chipset kan Motorola niets meer doen. We kunnen alleen hopen dat de beeldverwerking bijbeent, zoals het merk recent beloofde in een interview met Androidworld.

De software is een pluspunt

Het toestel komt met Android 11 uit de doos en heeft op het moment van schrijven een Android-beveiligingspatch van 1 september 2021. Motorola gebruikt voor zijn telefoons software die niet veel verschilt van een pure Android-ervaring. In de praktijk betekent dit dat je geen last hebt van bloatware en dat de MY UX-softwareschil een overzichtelijke ervaring biedt.

Als je de telefoon voor het eerst in gebruik neemt, vind je nagenoeg alleen Google-apps terug zoals Google Foto’s om je foto’s te bekijken, en Gmail om te mailen. My UX komt wel met functies waarmee je de Motorola Edge 20 kan personaliseren. Zo kun je voor andere kleuren en lettertypes kiezen. Daarnaast zijn er gebaren toegevoegd om te telefoon mee te bedienen. Hoewel mijn favoriete gebaar – dubbeltik op het scherm om deze te ontwaken – op de Motorola Edge 20 helaas ontbreekt.

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

De Motorola Edge 20 krijgt de komende jaren een update naar Android 12 en 13 en zal de komende drie jaar elke 2 maanden voorzien worden van een beveiligingsupdate. Dat is in mijn ogen een prima updatebeleid, en het is wat anders dan wat we van het merk in het verleden hebben gezien.

Conclusie

Sommige telefoons die heb getest mogen van mij, na het afronden van mijn review, zo snel mogelijk weer opgehaald worden. Van sommige hoop ik dat dat moment langer op zich laat wachten. De Motorola Edge 20 valt wat mij betreft in de laatste categorie.

Ik vind het een hele fijne telefoon om bij me te dragen, in de hand te houden en te gebruiken. Hij is licht, hij is dun, hij is snel en qua software overzichtelijk en prettig in het gebruik. En niet onbelangrijk: hij ziet er ook nog eens goed uit. “Wat wil je nog meer”, hoor ik je denken. Maar toch heb ik ook wat kritische kanttekeningen. De accu is van bescheiden formaat en de hoofd- en selfiecamera laten wat te wensen over, wat hopelijk met een software-update verbeterd kan worden.

Alternatieven voor de Motorola Edge 20 zijn onder andere de Samsung Galaxy A52s 5G (6 GB,128 GB/8 GB, 256 GB) (398 euro/489 euro), de Xiaomi Mi 11 Lite 5G (382 euro), de OnePlus Nord 2 (439 euro) en de OPPO Reno 6 5G (480 euro).

Motorola Edge 20 review: hij heeft het (bijna) allemaal

Motorola Edge 20 kopen

De Motorola Edge 20 is vanaf nu beschikbaar in de kleuren: Frosted Grey, Frosted White en Frosted Emerald met een adviesverkoopprijs van 499,99 euro.

Motorola Edge 20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *