hightech elektrische SUV vanaf 39.950 euro
De Aiways U5 is een hoogtechnologische elektrische Chinese SUV die met je telefoon verbindt. Hij streamt je navigatie- en muziek-apps op zijn enorme display. Maar zoals we van Chinese bedrijven gewend zijn, is de prijs-kwaliteit een sterkt aspect. 39.950 euro voor een hightech elektrische SUV klinkt niet slecht. Dit is de review.
Contents
Aiways U5
Aiways is een Chinese start-up uit Shanghai die zijn thuisland opmerkelijk genoeg grotendeels de rug toekeert. Het merk wil zich met zijn auto’s in de eerste plaats op Europa richten met Europees design en oog voor kwaliteit. Toch heeft de Aiways met zijn grote displays en zeven camera’s ook een duidelijke focus op technologie terwijl de prijs laag blijft. 39.950 euro voor een enorme elektrische SUV, probeer maar eens een evenknie te vinden.
De U5 van Aiways in een forse SUV die in 2020 als eerste in Duitsland is gelanceerd, maar sinds dit jaar is de auto ook in Nederland en België beschikbaar. Toch stelden we ons vragen bij de aantrekkelijke beloftes die het merk maakt, zeker omdat de U5 ook eerste wagen is die deze Chinese start-up heeft uitgebracht. Kortom: de De Aiways U5 prikkelde ons en we konden hem een week lang testen.
Specificaties
Motor: | Elektromotor |
Vermogen: | 204 pk |
O tot 100 km/u: | 7,5 seconden |
Koppel: | 310 Nm |
Accu: | 63 kWh, bereik van 400 km |
Aandrijving: | Voorwielen |
Gewicht: | 1.770 kg |
Verbindt met je telefoon: | via usb-kabel, EasyConnection-app, Android Auto (in ontwikkeling) |
Tech: | 360 graden camera, 12,3 inch beeldscherm, usb-aansluiting voor en achter, bluetooth, 4G via ingebouwde sim |
Prijs testwagen: | 43.850 euro |
Prijs basismodel: | 39.950 euro |
Wacht eens even: een autoreview op Androidworld?
Deze vraag heb je misschien al hardop gesteld toen je deze review zag voorbij komen. Het antwoord erop leggen we graag uit met de naam van onze titel: ‘Androidworld’. Bij ons staat de Android-telefoon centraal, maar je kan er niet omheen dat de wereld van apparaten waarmee onze smartphone verbindt ontzettend fascinerend is.
Dus of het nu gaat om slimme speakers, draadloze koptelefoons, slimme e-bikes of slimme elektrische auto’s. Er is in principe altijd plaats voor op Androidworld en we staan te popelen om je er meer over te vertellen. Laten we in deze review duiken.
Generiek design mist herkenbare ‘smoel’
Als we alleen naar de vorm van deze eerste auto van Aiways kijken, dan zien we een stevige SUV met een aantal strakke lijnen die hem een meer sportieve look moeten geven. Aiways is daar wat ons betreft deels in geslaagd.
Het ontwerp doet met zijn rechthoekige voorzijde en aflopende daklijn denken aan een iets bravere versie van de Land Rover Evoque. Eentje zonder de grille aan de voorkant die overbodig is bij een EV. Het ontbreken van die grille draagt ook bij aan het uiterlijk dat iets te generiek aanvoelt. Alsof het design bedoeld lijkt om niemand voor het hoofd te stoten.
Het neveneffect daarvan is dat je met zulke voorzichtige beslissingen ook niet zo snel hartjes sneller laat slaan. Een Chinese start-up die zijn eerste auto uitbrengt in Europa, wil natuurlijk vermijden dat die bolide te exotisch oogt, omdat mensen al automatisch met vooroordelen zitten. Want: “Wat de boer niet kent…”. Toch hadden we graag gezien dat het merk kiest voor een iets opvallendere ‘smoel’.
Een leuk detail zijn wel de verborgen deurgrepen die meteen aan Tesla doen denken. De U5 van Aiways komt zonder een sleutel, maar met een afstandsbediening. Al kan je ook in de buurt van de Aiways U5 komen om de deurgrepen te voorschijn te laten komen en de auto te ontgrendelen. Netjes. En we zouden het graag ook zien werken in combinatie met onze smartphone. Dan kan die afstandsbediening ook weg.
Zee van ruimte
Als we in de Aiways stappen en naar het interieur kijken, dan lijkt het alsof Aiways vooral op dit gebied een statement wil maken. Je wordt meteen overvallen door de beschikbare ruimte. Zowel in de breedte als aan de beenruimte op de achterbank is een zee van ruimte. Er zijn ook heel wat instelmogelijkheden bij de stoelen voorin. Pure luxe en comfort.
Daarnaast kiest Aiways voor een volledig leren bekleding op de zetels en leder komt ook terug aan de voorkant, aan de deuren en op de brede armleuning. Al schrikt het merk ook niet terug voor harde plastic op andere plaatsen en dat kan ook haast niet anders als we naar de prijs van deze auto kijken.
We zien wel vaker dat fabrikanten van elektrische wagens de hoge prijs willen drukken door voor een goedkopere afwerking. Tesla is daarbij het bekendste voorbeeld, terwijl klassieke autobouwers als Audi en Mercedes resoluut voor hoogwaardige materialen kiezen bij hun EV’s. Dat voel je ook aan je portemonnee. Wat mij betreft heeft Aiways een goede balans gevonden in zijn interieur.
Als we naar de koffer kijken, dan vinden we ook daar best veel ruimte: 432 liter. Dat is minder indrukwekkend dan de ruimte binnenin, maar als je alle stoelen platlegt kom je wel aan 1543 liter. Dat is al een ander verhaal. Onder de bodem van de koffer is nog een kleine ruimte verborgen waar je je oplaadkabels kwijt kan. Onder de motorkap is ook nog zo’n kleine ruimte.
Infotainment mist Android Auto
Nu hebben we al veel gezegd over de binnenkant van de auto, maar de echte eyecatcher van dit interieur is toch wel het grote 12,3 inch touchscreen voor het infotainmentsysteem. Al gaat ook het dashboard met een een deel van de aandacht lopen. Naast de informatie over de snelheid in het midden, zijn er nog twee schuine zijpaneeltjes waar informatie over muziek in de auto en het energieverbruik van de accu zichtbaar zijn. Het gaat hier wel niet om touchscreens, maar het geheel oogt ietwat futuristisch.
Het startscherm van dit infotainmentsysteem is een beetje rommelig. Een onnodig groot deel wordt ingenomen door een slecht afleesbare analoge klok en een kalender eronder. Verder voelt het paneel weinig responsief aan: alles gaat traag en ik moest soms meermaals een optie aantikken. Dat kan echt wel beter.
Op het infotainmentsysteem kan je volledig in de instellingen van de Aiways U5 duiken. Je kan het zonnescherm weghalen zodat het panoramisch dak zichtbaar wordt. het is ook mogelijk om dat dak deels of volledig open te zetten.
De auto heeft ook geen draaiknoppen waarmee je de temperatuur kan regelen, maar daarentegen is er een paneeltje met touchknoppen onder het infotainmentsysteem. Het doet sterk denken aan het paneel voor warmteregeling in de Audi E-Tron 55 Quattro. Het ziet er op het eerste gezicht niet onaardig uit, maar knoppen zijn wel efficiënter. Je ziet ook nog eens vingerafdrukken op het glanzende paneel.
360 graden camera en andere camerafuncties
Verder kan je vijf camera’s aan de buitenzijde gebruiken die een 360 graden beeld geven van wat er zich buiten afspeelt. De beelden die je krijgt, zijn simpelweg verbluffend. Je krijgt een volledig beeld van wat er om je heen afspeelt, vanuit elk perspectief: zelfs het vogelperspectief.
Geen excuus om nog een paaltje te raken, maar Aiways zet de camera’s ook in om voetganger te detecteren en te waarschuwen bij gevaar. De auto kan ook meesterlijk snelheidsborden detecteren en toont dan de maximum toegestane snelheid op het dashboard.
En dan zijn er nog twee camera’s die in de auto hangen. Eentje is links van de passagier en die moet vaststellen of je nog aandachtig genoeg bent tijdens het rijden. Als dat niet zo blijkt te zijn, krijgt je een melding. Ik heb geen last gehad van false positives met deze functie. Verder is er ook in het midden bij de achteruitkijkspiegel nog een camera die voorlopig voor niets gebruikt wordt. Hij zou kunnen dienen om passagiers in het oog te houden wanneer de U5 als taxi zou worden ingezet.
Toch moet ik toegeven dat zo’n camera die permanent op mijn gezicht stond me wel enigszins ongemakkelijk maakte. Toch zeker omdat het een camera is in de eerste SUV van een Chinese start-up. Graag zou ik de functie willen kunnen uitzetten met een ‘privacyschild’ dat dan de lens bedekt.
Spotify en Google Maps
Natuurlijk zijn we op Androidworld erg geïnteresseerd in hoe we onze telefoon kunnen verbinden met de Aiways U5. De auto biedt sinds begin dit jaar ondersteuning voor Apple Carplay, maar aan een Android Auto-integratie wordt nog steeds gewerkt. Het is ook niet bekend wanneer die verschijnt.
Aiways heeft wel een alternatief: de EasyConnection-CarbitLink-app. Ik raad iedereen af om deze app te installeren om twee redenen. Ten eerste privacy, want de app maakt van speciale apptoestemmingen op je telefoon gebruik om te functioneren. Ze gebruikt onder meer functies die voor toegankelijkheid zijn bedoeld en van de machtiging gebruikstoegang. Dat wil zeggen dat de app informatie te weten komt over onder meer de apps op je telefoon en de provider die je gebruikt.
Toch heeft EasyConnection-CarbitLink wel een vaste plek op het infotainmentsysteem voor wie geen Apple-telefoon gebruikt. Voor de wetenschap ging er dus mee aan de slag en de gebruikservaring liet ook absoluut te wensen over. Op het scherm van de auto verschijnt een knop met ‘Navigation’, ‘Music’ en ‘Phone’. Voor elk van deze knoppen kan je een standaard app instellen. Vervolgens kan je bijvoorbeeld Spotify of Google Maps openen en die apps verschijnen dan in liggende stand op het 12,6 inch scherm.
Je kan ze dan in principe gebruiken zoals op je telefoon. Alleen zijn er regelmatig verbindingsproblemen en problemen met het geluid. Dan pauzeert de muziek telkens op Spotify of houdt de navigatiestem van Maps haar mond. Leuk is anders. Op een bepaald moment kreeg ik tijdens het rijden een telefoontje dat zonder enige tussenkomst meteen werd geaccepteerd door de auto, blijkbaar mijn zelfverklaarde persoonlijke secretaresse. Kortom: laat die Android Auto-ondersteuning maar snel komen, want zonder dat je je telefoon behoorlijk kan verbinden lijkt zo’n hypermoderne elektrische SUV een pak minder modern.
En nog over het geluid. Het valt sterk op dat Aiways op de geluidsinstallatie in de auto heeft bezuinigd. De speakers zijn heel eenvoudig en veel minder aangenaam dan het geluid in mijn eigen auto die een lagere adviesprijs heeft. Ik vind het opmerkelijk dat het Chinese merk uitgerekend op dit aspect bezuinigt, want alle passagiers die ik in de auto meenam, merkten vrij snel op dat de klank niet geweldig is. Dat is zowel bij de radio als wanneer je eigen muziek afspeelt.
Heerlijk soepele motor
Rijden in de Aiways U5 is een ervaring met hoogtes en laagtes. Het elektrisch rijden is geweldig, want de elektromotor is quasi geluidloos en reageert bijzonder gretig. Wat is die auto snel. Alleen voel je tegelijk wel dat je met een kolos aan het rijden bent, want ondanks die vinnigheid lijkt hij ietwat log met zijn hoge gewicht. De Aiways U5 duikt iets te stevig in de bochten, bijvoorbeeld bij een scherpe afslag op de snelweg, en dan is er meteen onderstuur.
De Aiways U5 is niet handgeschakeld te verkrijgen en het versnellen met de automatische aandrijving verloopt erg prettig. De auto is ook uitgerust met adaptive cruise control en dat is zeker ook een nuttige toevoeging, omdat de auto dan automatisch op een veilige afstand rijdt van je voorligger.
Er is een normale rijmodus, de ecomodus en een sportmodus. Het verschil tussen al die verschillende modi is sprekend. Als dat logge aspect van deze auto je stoort, kan de sportmodus helpen om het te doen vergeten. Je moet dan wel rekening houden met een lager bereik met de accu.
Veiligheid
Verder zijn er nog tools die je rit niet allen aangenamer maar ook veiliger maken. De auto komt met wegstrookherkenning en je kan letterlijk bijsturen wanneer je van een rijstrook afwijkt met een snelheid boven 60 km per uur. Ik ben een paar keer opzettelijk over de markering gereden en het werkt ontzettend goed.
Dan is er nog de functie de functie die snelheidsborden detecteert, waar we het eerder over hadden. Hij kan automatisch de grootlichten feller laten schijnen wanneer je in een donkere omgeving rijdt. Als dan een tegenligger komt, gaan ze automatisch minder fel. Verder kan de auto waarschuwen wanneer er een weggebruiker zich in je dode hoek bevindt en hij kan ook automatisch remmen. Allemaal sterke toevoegingen.
Toch is er een addertje onder het gras, want ondanks dat de U5 een grote SUV is, beschermt hij passagiers minder goed bij verkeersongevallen dan je zou denken. Het apparaat kreeg slechts drie op vijf sterren in de NCAP-beoordeling. NCAP is natuurlijk de Europese non-profitorganisatie die een standaard aanbiedt over bescherming bij verkeersongelukken. Een passagiersairbag deed zijn werk niet naar behoren tijdens de test en dat verklaart dus de lage score.
Aiways zegt tegen NCAP dat het ondertussen stappen heeft genomen om de fout recht te zetten, maar twee jaar later is er nog geen nieuw testresultaat gepubliceerd. Dat is wel informatie om rekening mee te houden.
De werkelijke actieradius
Volgens Aiways kan de combinatie van de elektromotor en de 63 kWh accu zo’n afstand van 410 kilometer bereiken. Ik kan je zeggen dat dat misschien mogelijk, is maar alleen in de meest ideale omstandigheden. Namelijk wanneer je geen verwarming hebt draaien, niet de hele tijd op de snelweg rijdt, als je de ecorijmodus hebt aanstaan en maximaal energie regenereert.
Er is een functie waarmee de accu kinetische energie terug kan omzetten naar elektrische energie. Die feature treedt automatisch in werking wanneer je het gaspedaal los laat, bijvoorbeeld als het stoplicht op rood springt. Je voelt de auto dan ook afremmen met de motor en zo wordt de accu weer opgeladen. De mate waarin je zo energie wil terugwinnen, kan je instellen via het infotainmentsysteem.
Toch is de kans dat je telkens rijdt volgens het ideale scenario klein en je zal dus doorgaans geen 410 kilometer met deze auto afleggen. Terwijl ik met de Aiways U5 reed in de normale rijmodus, merkte ik dat het verwachte aantal kilometers sneller daalde dan de werkelijke kilometers die ik aflegde. Er zijn dus heel wat factoren om rekening mee te houden, maar verwacht je aan gemiddeld een bereik van zo’n 260 kilometer.
De Aiways U5 is aan de snellaadpaal na zo’n 35 minuten volledig opgeladen. Alleen zal je in de meeste gevallen veel trager opladen, want de auto biedt geen ondersteuning voor de zogenaamde driefasentechniek. Thuis zal hij meer dan 11 uur aan het gewone stopcontact hangen en ook aan de gewone laadpaal ben je enkele uren zoet. Als je weet dat snellaadpalen minder makkelijk te vinden zijn, is dat een nadeel.
Prijs en paketten
De Aiways U5 komt in een Standaard- en een Premium-uitvoering. De Premium-uitvoering is de auto waarmee ik heb gereden en die kost 43.850 euro. Voor de Standaard versie moet je 39.950 euro neerleggen, maar je mist dan wel onderstaande opties:
- Bediening van de airconditioning op het beeldscherm
- 19-inch twotone lichtmetalen wielen
- Auto Parking Assistant (APA) – Autopark-Assistent
- Parkeersensoren voor
- Verwarmbare voorstoelen
- Lederen bekleding
- Elektrisch bedienbaar Panoramadak met klembeveiliging
- Draadloze telefoonlader (inductie)
- Elektrisch bedienbare achterklep met sensorsluiting en privacyglas
Conclusie
De Aiways U5 is een elektrische SUV met een interessante prijs-kwaliteitsverhouding. De elektromotor rijdt ontzettend soepel, hij heeft een lederen interieur en een 12,6 inch touchscreen voor het infotainmentsysteem.
Toch voelen we dat dit slechts de eerste auto is die het nieuwe Chinese merk op de markt loslaat, omdat er een aantal kinderfoutjes zijn waarmee de U5 kansen laat liggen. Het touchscreen is bijvoorbeeld te weinig responsief, het geluid is van tegenvallende kwaliteit en ondersteuning voor Android Auto kan maar beter zo snel mogelijk komen. Gelukkig wordt dat laatste punt met een software-update verholpen.
Toch zijn er ook elementen van de U5 erg knap voor zijn prijs. De enorme ruimte, het lederen interieur en de 360 gradencamera zijn fantastisch. Daarnaast kan hij zelf bijsturen als je van je wegstrook wisselt en hij herkent automatisch snelheidsborden. Het is best leuk en erg comfortabel rijden zodra je alle functies van de auto naar eigen voorkeur hebt ingesteld.
Wat denk jij van deze Aiways U5? Zou jij hem overwegen of kies je toch liever voor een gevestigd merk wanneer jij de overstap naar een elektrische auto maakt? Is Android Auto voor jou een vereiste of wil jij voor je volgende meteen voor het nieuwere Android Automotive gaan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste reviews op Androidworld? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en onze Telegram-groep.