Android

het beste van twee werelden

Samsung heeft net als voorgaande jaren drie high-end telefoons in zijn Galaxy S-serie aangekondigd. De telefoons in die Galaxy S-serie komen qua uiterlijk en mogelijkheden grotendeels met elkaar overeen, maar dit jaar doet Samsung alles anders. Samsung gooit het met de Galaxy S22 Ultra, het topmodel in de serie, namelijk over een hele andere boeg. Een gewaagde zet van Samsung, maar is het ook de juiste zet? Je leest het antwoord in deze review.

Samsung Galaxy S22 Ultra review

Elk jaar kijk ik uit naar de Ultra in de Galaxy S-serie van Samsung. Ultra staat namelijk voor het beste van het beste dat Samsung voor ons te bieden heeft op het gebied van smartphones. De beste camera’s, de krachtigste processor, het mooiste scherm, de nieuwste software, de Ultra. Ik mag ook al jaren deze toptelefoons testen en elk jaar sta ik verbaasd over de stappen die Samsung weet te zetten. Het testen van deze toestellen begon voor mij in 2011 met de Samsung Galaxy S II en in februari van 2022 mag ik de Samsung Galaxy S22 Ultra testen. Voor mij ligt de S22 Ultra met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen in de kleur Phantom Black en in deze review neem ik je mee in 11 jaar evolutie van Samsungs Galaxy S-serie.

Samsung Galaxy S II met onder andere een 4,3 inch-scherm (480 x 800 pixels), 8 MP hoofdcamera, 2 MP selfiecamera, Exynos 4210 dualcoreprocessor, 1GB RAM, 16/32 GB opslag, 1650 mAh-accu en TouchWiz UI 4 (Android 2.3.4)
Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden
Samsung Galaxy S22 Ultra met onder andere een 6,8 inch-scherm (3080 x 1440 pixels), 108 MP hoofdcamera, 40 MP selfiecamera, Exynos 2200 octacoreprocessor, 8 GB/12 GB RAM, tot 1 TB opslag, 5.000 mAh-accu en One UI 4.1 (Android 12)

Specificaties

Samsung Galaxy S22 Ultra
Afmetingen 77,9 x 163 x 8,9 mm
Gewicht 229 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus+ (voorkant), Gorilla Glass Victus+ (achterkant), aluminum frame
Scherm 6,8 inch QHD+ Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz (LTPO), 3080 x 1440 pixels, 500 ppi HDR, 240 Hz touch sampling rate
Processor Exynos 2200
Werkgeheugen 8 GB / 12 GB
Opslaggeheugen 128 GB / 256 GB / 512 GB / 1 TB
Camera’s achter
Ultragroothoekcamera 12 MP (FOV 120°) met f/2.2
Groothoekcamera  108 MP (FOV 85°) met f/1.8, Dual Pixel AF 
Telecamera 10 MP (FOV 36°) met f/2.4 en OIS + 10 MP (FOV 11°) met f/4.9 en OIS
Camera’s voor
40 MP (FOV 80°) met f/2.2
Accu 5.000 mAh, 45W snelladen, 15W draadloos laden, Wireless PowerShare, USB-IF
Software Android 12, One UI 4.1
Kleuren Phantom Black, Phantom White, Burgundy, Green
Extra’s S Pen, IP68, UWB, Wifi 6E, Bluetooth 5.2, 5G, Dolby Atmos stereospeakers
Adviesprijs Vanaf 1249 euro

Wat zit er (niet) in de doos

De verpakkingen van de Galaxy S22-telefoons bestaan voor 100% uit gerecycled papier en de telefoons zelfs bestaan voor 20% uit gerecycled plastic uit de oceaan.

  • Handleiding
  • S Pen stylus (in het toestel)
  • Usb-c naar usb-c kabel
  • Simpennetje
Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Design: is het een Galaxy S of een Galaxy Note?

De reviews op Androidworld beginnen altijd met het design van een apparaat. Dat is natuurlijk het eerste dat je ziet als je de telefoon uit de verpakking haalt. Bij de Samsung Galaxy S22 Ultra is het design ook meteen het meest opvallende aspect van de smartphone. Dit is namelijk het onderdeel waar Samsung het over een andere boeg heeft gegooid. Ik heb de Samsung Galaxy Note 20 Ultra een aantal maanden als daily driver gebruikt en ik kreeg bij het zien van de S22 Ultra meteen ‘Note-vibes’. De vele geruchten klopten dus, Samsung heeft zijn S Ultra en Note Ultra samengesmolten tot één S Ultra. Wat er voor me ligt is qua uiterlijk, de opvolger van de Galaxy Note 20 Ultra. Alleen krijgt het toestel de naam, Galaxy S22 Ultra.

Is dat opvallend? Ja, dat vind ik wel. De Note-serie is wat mij betreft altijd een niche-product geweest. Daarmee bedoel ik dat het geen telefoon is voor de massa, maar voor een specifieke doelgroep. De doelgroep die fan is van het kenmerkende hoekige ontwerp van de Note en de S Pen. Dat is de stylus die in de Note zit en waarmee je het toestel kunt bedienen. De Galaxy S22 Ultra is met datzelfde hoekige ontwerp uitgerust en in de onderkant zit tevens een S Pen opgeborgen. We hebben vorig jaar geen Galaxy Note 21 Ultra gekregen, maar je kan de S22 Ultra meteen als de spirituele opvolger beschouwen. Met deze smartphone wil Samsung de Note dus alsnog naar de massa brengen.

Is het erg? Nee, zeker niet! De fans van de Note-serie zullen verheugd zijn met deze S22 Ultra. Ben je geen fan van de S Pen, dan laat je de stylus gewoon in de behuizing zitten. Het ontwerp is wel iets waar je van moet (leren) houden, maar dat is persoonlijk. Samsung brengt in ieder geval meer onderscheid aan in de S22-serie door de S22 Ultra de kenmerken van de Note-serie mee te geven. Of we ooit nog een nieuwe Galaxy Note te zien krijgen? Volgens Samsung wel maar ik ben er niet van overtuigd nu de S22 Ultra er eenmaal is.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Voor de extra bescherming is de voor- en achterzijde van het toestel van Gorilla Glass Victus+, de nieuwste generatie van Gorilla Glass. Deze bescherming zorgt ervoor dat krassen en valschade minder kans krijgen. Toch moet je oppassen want Samsung heeft geen screenprotector op het scherm geplakt. Daarnaast is de Galaxy S22 Ultra voorzien van Armor Aluminium. Dat is Samsungs sterkste aluminiumbehuizing tot nu toe.

De Phantom Black-uitvoering heeft een achterkant die mat zwart is. Daardoor hebben vingerafdrukken minder en trek je met dit premium uiterlijk veel bekijks. Wel is een hoesje aan te raden want de achterzijde is behoorlijk glad. Ten opzichte van de S21 Ultra trekt de S22 Ultra wel meer stof aan en die materie is veelvuldig aanwezig tussen de camera’s. Je ziet rondom de lenzen dus stof, altijd. Mensen die mij goed kennen, weten dat ik daar niet zo goed tegen kan. Bij het maken van de foto’s voor deze review, is het me dan helaas ook niet gelukt om deze ruimtes stofvrij te krijgen. Vergeef me. Waar ik ook niet zo goed tegen kan, is het wiebelen van een telefoon als deze plat op tafel ligt. De S22 Ultra kan daar over meepraten.

Aan de onderzijde zit dus de S Pen in de behuizing opgeborgen en daar zit ook een luidspreker, usb c- en simkaartingang. Rechts zitten de aan/uit- en volumeknoppen. De telefoon heeft verder ook een IP68-certificering voor water- en stofbestendigheid meegekregen.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden
De Galaxy S22 Ultra en Galaxy S21 Ultra gebroederlijk naast elkaar

Prachtig scherm

De Galaxy S22 Ultra heeft een 6,8 inch scherm, Quad HD+ resolutie van 3080 x 1440 pixels, een 120 Hz refresh rate, een 240 Hz touch sampling rate, en piekhelderheid van 1750 nits. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Niet alleen is het scherm erg groot, beelden worden dankzij de verversingssnelheid van 120 Hz ontzettend vloeiend weergegeven. Dat komt omdat het scherm 120 keer per seconde wordt ververst wordt. In de praktijk merk je dat bij het gamen, maar ook bij het browsen

Het Dynamic AMOLED 2X scherm van de S22 Ultra is overigens ook slim. Het is namelijk een LTPO2-scherm waarbij een variabele verversingssnelheid mogelijk is van 1 tot en met 120 Hz. De verversingssnelheid wordt omhoog geschroefd als je de telefoon gebruikt, en teruggezet als je hem even weglegt. Dankzij dit LTPO-scherm wordt er zo op een efficiëntere wijze gebruikgemaakt van de batterij.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

De piekhelderheid van maar liefst 1750 nits is een primeur voor Samsung. Hoe hoger dit getal, hoe beter het scherm in zonlicht kan worden afgelezen. Toch is dit afhankelijk van meerdere factoren en zal het scherm van de S21 Ultra (1500 nits) bijna net zo goed afleesbaar zijn in de zon. Gelukkig heb ik in de afgelopen weken een paar uur zonlicht kunnen ontdekken. Je ziet dan dat het scherm vanuit alle hoeken zeer goed afleesbaar is, maar dat geldt ook voor andere weers- en lichtomstandigheden.

Het is helaas niet alleen halleluja op schermgebied. De S22 Ultra heeft net als de Note 20 Ultra afgeronde schermranden. Die curve ziet er erg mooi uit, maar praktisch is het niet. Dat merk je vooral bij het tekenen in PENUP. Zodra je met de S Pen de zijkant van een tekening wilt inkleuren, zal je al snel onbedoeld via een veegbeweging een scherm terug gaan. Hierdoor wordt de tekening afgesloten, en kan je opnieuw beginnen. Ik merkte het ook vaak op in andere apps, die ineens werden afgesloten. Dit soort afgeronde randen zijn daarnaast ook nog eens extra kwetsbaar voor beschadigingen.

Ultieme prestaties

De Exynos 2200 in de telefoons moet in combinatie met machinelearning en kunstmatige intelligentie zorgen voor soepele prestaties, of het nu om streamen, browsen, of navigeren gaat. En wederom is het Samsung gelukt, net als in voorgaande jaren. Of het nu browsen of spelen van Modern Combat 5: mobile FPS is, alles draait als een zonnetje op de Galaxy S22 Ultra. Af en toe wordt de telefoon wel warm, bijvoorbeeld tijdens het tetheren maar gelukkig niet te warm.

Samsung gaat overigens niet meer voor de keuzemogelijkheden die de S21 Ultra had, 12 GB en 16 GB werkgeheugen. Bij de opvolger kan je kiezen tussen 8 GB en 12 GB RAM. Qua opslag is er de keuze uit 128 GB, 256 GB, 512 GB en er is zelfs een uitvoering met 1 TB. Dat er nu geen variant met 16 GB RAM meer is, vind ik geen enkel probleem. Zoveel werkgeheugen heb je echt niet nodig.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

De accu verdient meer aandacht

De accu is 5.000 mAh groot en ondersteunt 45W snelladen. De 45W-oplader zit niet in de doos en die kan je voor 49,99 euro apart aanschaffen. Ik had dit jaar toch graag een krachtigere snellader gezien, aangezien de concurrentie op dit gebied al veel verder is. In ieder geval gaat de Galaxy S22 Ultra volgens Samsung langer een dag mee op een enkele oplaadbeurt. Bij mij is dat vaker niet dan wel gelukt. Meestal moest de telefoon rond 23.00 uur toch echt aan de lader. De testapplicatie AccuBattery heeft in mijn reviews het volgende voor actieve schermtijd gemeten:

  • Samsung Galaxy S22 Ultra: actieve schermtijd 7 uur 6 minuten
  • Samsung Galaxy S21 Ultra: actieve schermtijd 6 uur 9 minuten
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra: actieve schermtijd 5 uur en 48 minuten

Deze cijfers zijn niet heel indrukwekkend, en daar zal het grote scherm en de nieuwe processor wellicht iets mee te maken hebben. Uiteraard is het accuverbruik afhankelijk van het gebruik van de telefoon en dat is voor iedereen anders.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Bijna dezelfde camera’s

De camera’s op de S22 Ultra komen grotendeels overeen met die van zijn voorganger. Zo is er dezelfde 2,4 um-pixelsensor als in de Galaxy S21 Ultra en de 108-megapixelhoofdcamera maakt ook weer gebruik van met 9-in-1-pixelbinning. Samsung heeft daarentegen wel betere beeldverwerking toegevoegd, en de beeldstabilisatie voor video’s verbeterd.

  • 108 MP groothoekcamera met f/1.8 en OIS
  • 12 MP ultragroothoekcamera met f/2.4 en OIS
  • 10 MP telecamera 3x optische zoom met f/2.4 en OIS
  • 10 MP telecamera 10x optische zoom met f/4.9 en OIS
  • 40 MP selfiecamera met f/2.2
Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Nieuwe camerafuncties

Nachtfoto’s, portretfoto’s en kattenfoto’s

Samsung heeft voor de S22-serie zijn Nightography-functie verbeterd. De camera’s kunnen nu meer licht opvangen, waardoor ze meer details en kleuren vast kunnen leggen, zelfs in het donker. Dit geldt ook voor selfies en foto’s gemaakt met de portretmodus. De portretmodus zelf levert betere plaatjes af dankzij kunstmatige intelligentie. Dat wil zeggen dat het object op de voorgrond scherper wordt weergegeven. Die techniek werkt niet alleen voor foto’s van mensen, maar ook voor foto’s van dieren. De nieuwe portretmodus van de Galaxy S22 helpt je namelijk te voorkomen dat de vacht van je huisdier in de achtergrond verdwijnt.

Super Clear Glass en Auto Framing

Nieuw is de Super Clear Glass-lens voor video-opnamen, waarbij je niet hoeft te vrezen dat je nachtopnames worden verpest door het licht van een flits. Verder leg je volgens Samsung met Auto Framing makkelijk vast wat je wilt in je foto wilt zien, of dat nu één persoon is, of tien. Deze functie werkt onder andere met de Samsung Camera, Google Duo, Facebook Messenger, Google Meet, Microsoft Teams, Cisco Webex Meet, en Zoom. In werkelijkheid duurt het wel iets langer voordat de functie de juiste persoon in de kijker heeft.

Pro Mode voor alle camera’s

Daarnaast hebben alle S22-telefoons toegang tot de Expert RAW-app waarmee je foto’s in RAW-formaat tot 16-bit kunt opslaan en je foto’s kunt bewerken via bijvoorbeeld de ISO-instellingen, sluitertijd of witbalans. De app brengt tevens de Pro Mode naar alle camera’s, dus ook naar de telecamera’s. De S21-serie heeft overigens ook al toegang tot deze app via de Galaxy Store, zij het via een omweg.

Foto’s gemaakt bij daglicht
Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden
Foto’s gemaakt bij kunstlicht
Nachtfoto’s

De nachtfoto’s van S22 Ultra (eerst foto in de series hieronder) zien er wat natuurlijker en ook gedetailleerder uit dan die van de Google Pixel 4 XL. Ze zijn gedetailleerder omdat de lens van de S22 Ultra meer licht opvangt. Dat zorgt er daarentegen wel voor dat het erop lijkt dat de foto in veel betere lichtomstandigheden is opgenomen, terwijl dat niet het geval is.

Links: S22 Ultra Rechts: Pixel 4 XL

Serie foto’s tot 10x zoom

De twee telecamera’s zoomen afzonderlijk van elkaar tot 3x of tot 10x in zonder kwaliteitsverlies. In de laatste twee foto’s in de series hieronder zie je het resultaat. De eerste twee foto’s zijn gemaakt door de ultragroothoek- en groothoeklens.

V.l.n.r.: Ultragroothoek, groothoek, 3x zoom, 10x zoom

Portretfoto’s

De portretfoto’s van de S22 Ultra zijn niet helemaal perfect, maar komen daar wel erg dichtbij in de buurt. Dat geldt ook voor kattenfoto’s, in dit geval teckelfoto’s. Je ziet dat de verbeterde kunstmatige intelligentie zijn werk ontzettend goed doet. Het object in de voorgrond wordt bijna overal goed ‘uitgesneden’, en dat ziet er vooral goed uit bij 3x zoom.

Portretfoto’s van dieren
(Portret)selfies 

Video’s

De S22 Ultra is de eerste Galaxy-smartphone die opnames maakt met 60fps in 8K-kwaliteit. Dat werkt overigens alleen met de 108 MP-camera. Dat is uitzonderlijk maar zeker niet voor iedereen interessant, omdat het grote bestanden zijn. 8K-video’s worden met 33 megapixel opgenomen, en daarbij opvallend genoeg in het midden bijgesneden. Hierdoor lijkt het net of je inzoomt op het beeld, en dat is jammer.

Samsung gebruikt daarnaast overigens nog altijd de vreemde 24 fps voor 8K-video in plaats van 30 fps. Deze framerate zorgt ervoor dat de extra details die je bij deze resolutie zou verwachten toch nog ontbreken. De videokwaliteit bij 4K en 60 fps is nog altijd erg goed en dat geldt voor alle vier de camera’s.

Nieuwste software heeft subtiele verbeteringen

Samsungs One UI 4.0-softwareschil is gebaseerd op Android 12 en de S22-serie draait op de nieuwste variant hiervan, One UI 4.1. Een nieuwe functie is Google Duo live-delen. Met deze functie kan je Google Arts & Culture, Google Maps, JamBoard, Samsung Notes, Samsung Gallery en YouTube delen tijdens een videogesprek in Google Duo. Zo kan je dus foto’s in de Galerij bekijken met vrienden, of maak in Samsung Notes met collega’s aantekeningen van meetings. Het beveiligingsplatform Samsung Knox Vault is ook weer op de S22-serie te vinden.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Daarnaast kan je het werkgeheugen virtueel uitbreiden, slimme widgets op je beginscherm zetten, en kiezen voor Extra helderheid in de scherminstellingen. Daarnaast werken de Pro- en Professionele Video-modus van de camera, zoals ik eerder aangaf, nu met alle lenzen van de S22 Ultra. Dus van de ultragroothoek- tot de 10x telefotolens. Wat ik nog niet heb vermeld is het gebruik van enkele camera-functies rechtstreeks in Instagram, TikTok, en Snapchat. Dat maakt Samsung namelijk op korte termijn mogelijk voor de S22-serie. Je hoeft dat niet meer eerst een foto te maken met de camera-app, om functies als Nacht, Portretvideo, of de telefotocamera te gebruiken. Dat kan direct in een van deze apps.

Wat mij verder opviel in de software, was de verregaande integratie van Google-apps met Samsungs One UI. Zo zie je het Samsung-logo in Google Duo verschijnen als je de app opstart. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de hierboven beschreven live-delen-functie. Daarnaast is Googles Berichten-app voorzien van het kenmerkende grote One UI-vlak bovenaan de app, waarmee Samsung het makkelijker wil maken om apps met een hand te bedienen. De relatie tussen Samsung en Google is hecht zoals je ziet, en ik ben benieuwd waar die relatie in de toekomst naartoe gaat.

Uitstekend updatebeleid

Begin 2021 kwam Samsung met het goed nieuws dat verschillende Galaxy-telefoons tot ten minste vier jaar na de oorspronkelijke lancering beveiligingsupdates krijgen. Een jaar daarvoor meldde Samsung dat een aantal Galaxy-telefoons konden rekenen op drie nieuwe Androidversies. Vervolgens kwam Samsung medio 2021 met het goede nieuws dat zijn Enterprise Edition-toestellen maar liefst vijf jaar lang beveiligingsupdates zouden krijgen. Dit jaar doet de Zuid-Koreaanse techgigant er nog een schepje bovenop door een hele reeks telefoons en tablets te voorzien van een jaar extra updates en dat geldt ook voor de Galaxy S22-serie. Deze telefoons en ook deze Galaxy-apparaten komen voor het nieuwe updatebeleid in aanmerking.

  • Drie nieuwe Androidupdates -> Vier nieuwe Androidversies
  • Tenminste vier jaar beveiligingsupdates -> Tenminste vijf jaar beveiligingsupdates

Veel concurrenten geven hun telefoons maar twee jaar versie-updates en sommige fabrikanten geven hun high-end smartphones zelfs maar één nieuwe Android-versie. Ook Google, de bedenker van Android, loopt al geruime tijd achter op Samsung. De zoekgigant geeft zijn Pixel 6-serie drie nieuwe Androidversies en vijf jaar lang beveiligingsupdates. Of Google nog plannen heeft om zijn eigen updatebeleid voor zijn eigen software op gelijk hoogte (of beter) als dat van Samsung te brengen, is niet bekend. Het is wel opvallend dat Samsung de voortrekkersrol heeft overgenomen van Google. Voor de consument is dit een goed teken en ik hoop dat meer fabrikanten dit voorbeeld gaan volgen. Ook al is het uitbreiden van updates niet zo eenvoudig als het lijkt. Wil jij een Galaxy S22 Ultra aanschaffen? Dan zit je qua updates momenteel op de voorste rij met dit toestel.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

S Pen

De S Pen heeft alle functies die de stylus in de Note 20 Ultra ook had. Je kan er dus mee schetsen of aantekeningen maken, foto’s bewerken en documenten ondertekenen. De S Pen kan onder andere ook handschrift omzetten naar tekst, vertalen, en slim selecteren. Wat ik vooral handig vindt, is het kunnen krabbelen op het scherm als deze uit staat. Die notities worden dan in Samsung Notes opgeslagen. Een andere notitie-app kan je helaas niet kiezen.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden
Air Command-menu dat tevoorschijn komt als je de S Pen uit de behuizing haalt

Deze stylus is volgens Samsung de snelste en meest responsieve ooit. De 70% lagere inputvertraging moet resulteren in een real-pen-on-paper-experience. Dat wil zeggen, van een reactietijd van 9 milliseconde op de Note 20 Ultra naar 2.8 milliseconde (!) Je schrijft en tekent dus op het scherm van de S22 Ultra alsof je met een pen op een stuk papier schrijft of tekent. Dat voelt ook wel zo aan, moet ik zeggen, en het geluid dat je erbij hoort, draagt daar aan bij. Wat mij betreft is dit momenteel de beste stylus voor smartphones. Dankzij de bluetooth-verbinding en Air-acties kun je met de stylus ook weer vanop afstand de camera bedienen, en allerlei handige acties uitvoeren voor apps.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Nog meer goede en minder goede cijfers

De stereoluidsprekers op de Galaxy S22 Ultra zijn ontzettend goed. Het geluid gaat behoorlijk hard en klinkt ontzettend helder en duidelijk, net als bij de S21 Ultra. Je kan je telefoon prima inzetten als je je bluetooth-speaker vergeten bent. Oproepen die via de luidsprekers worden gevoerd, komen ook luid en duidelijk binnen. De gesprekskwaliteit is ook zo goed als je tegenwoordig van een telefoon verwacht.

De ultrasonische in-screen-vingerafdrukscanner onderin het scherm is wederom razendsnel met het ontgrendelen van het toestel. Minder goed is de trilmotor. Samsung heeft deze aangepast en daardoor merkte ik minder snel een binnenkomende oproep op als de telefoon op alleen trillen stond.

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden
Tekenen in PENUP kan best zen zijn

Conclusie

De Samsung Galaxy S22 Ultra is net als elk jaar bestemd voor degenen die de beste prestaties en camera’s in een telefoon willen hebben. Toch is de Ultra dit jaar anders dan anders. Volgens Samsung komt in de Galaxy S22 Ultra het beste van de Note- en S-serie samen. En waar de poweruser voorheen een Galaxy Note-toestel kocht, met doorgaans minder goede camera’s dan die van de S-serie, wordt diezelfde poweruser nu op zijn wenken bediend. De S22 Ultra is inderdaad het beste van beide series, een samensmelting van twee telefoons. Inclusief de beste camera’s en prestaties van de S-serie, en de S Pen en al zijn mogelijkheden van de Note-serie.

Samsung heeft het met de Galaxy S22 Ultra over een hele andere boeg gegooid. Een gewaagde zet van Samsung, maar is het ook de juiste zet? Ik denk het wel. Door de nieuwe positionering van de Galaxy S22 Ultra brengt Samsung meer onderscheid aan tussen de S22 Ultra en de andere twee S22-telefoons. Voor de fans van het uiterlijk van de S21 Ultra zal dit mogelijk een tegenvaller kunnen zijn. Maar voor hen is er een ander vlaggenschip met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, de Samsung Galaxy S22 Plus. Deze telefoon koop je vanaf 849 euro terwijl de S22 Ultra pas vanaf 1249 euro aan te schaffen is.

Zoals ik al aangaf in deze hands-on, worden de stappen op het gebied van vernieuwing in de smartphonewereld steeds kleiner. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht dan ook minder indrukwekkend. Aan de andere kant worden smartphones steeds beter en gaan ze ook steeds langer mee, slechte smartphones bestaan niet meer. Dat is een behoorlijke evolutie en dat geldt ook voor de ontwikkelingen die de Galaxy S-serie heeft meegemaakt. Onder de motorkop zijn er niet zo heel veel wereldschokkende vernieuwingen maar wel heel veel subtiele verbeteringen.

Andere alternatieven voor de Samsung Galaxy S22 Ultra zijn de OPPO Find X5 Pro (1299 euro), Samsung Galaxy S21 Ultra (1206 euro), Xiaomi Mi 11 Ultra (1199 euro), en de Google Pixel 6 Pro (899 euro).

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Samsung Galaxy S22 Ultra kopen

De Samsung Galaxy S22 Ultra is verkrijgbaar is in de kleuren Phantom Black, Phantom White, Burgundy, en Green. Je kan kiezen uit verschillende opslagmogelijkheden.

  • Samsung Galaxy S22 Ultra kopen (8 GB/128 GB) – Mobiel.nl,  Samsung, Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Vodafone, T-Mobile, KPN, Tele2 – 1249 euro
  • Samsung Galaxy S22 Ultra kopen (12 GB/256 GB) – Mobiel.nl,  Samsung, Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Vodafone, T-Mobile, KPN, Tele2 – 1349 euro
  • Samsung Galaxy S22 Ultra kopen (12 GB/512 GB) – Mobiel.nl,  Samsung, Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Vodafone, T-Mobile, KPN, Tele2 – 1449 euro
  • Samsung Galaxy S22 Ultra kopen (12 GB/1 TB) – Samsung – 1649 euro
  • Samsung Galaxy S22 Ultra kopen met abonnement
  • Samsung Galaxy S22 Ultra kopen los toestel

Samsung Galaxy S22 Ultra

De Samsung Galaxy S22 Ultra is bestemd voor degenen die de beste prestaties en camera’s in een telefoon willen hebben, d



Lees meer

Vanaf 1249 euro

Bestel op

Samsung Galaxy S22 Ultra review: het beste van twee werelden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *