Android

geen spanning en sensatie, wel snel en solide

Het nieuwe paradepaardje van Xiaomi heeft goede specificaties, maar niet echt een gimmick waardoor je hem snel van andere high end-smartphones onderscheidt. Aan de andere kant: is dat per se nodig? Mag een telefoon niet ‘gewoon’ enorm goed zijn? Of dat zo is en of Xiaomi 12 Pro zo goed is, dat bespreken we in deze review.

Xiaomi 12 Pro

Xiaomi kondigde in China al op 28 december aan wat we konden verwachten van zijn Xiaomi 12-serie, maar in Nederland en België moesten we wachten tot maart. De toestellen Xiaomi 12 Plus, Xiaomi 12 en Xiaomi 12X zijn er nu en nadat we eerder al de goedkopere Xiaomi 12X aan bod lieten komen, is het nu aan de Pro-telefoon om te worden onderworpen aan ons kritische oog. Hij is met zijn prijskaartje van maar liefst 300 euro aanzienlijk duurder dan de standaard Xiaomi 12. Biedt dit toestel echt zoveel meer?

Voor deze review gebruiken we de grijze Xiaomi 12 Pro. Die komt standaard met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen.

Xiaomi 12 Pro – Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

Xiaomi 12 Pro Xiaomi 12 Xiaomi 12X
Afmetingen 163,6 x 74,6 x 8,2 mm 152,7 x 69,9 x 8,2 mm 152,7 x 69,9 x 8,2 mm
Gewicht 204 gram 179 gram 173 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus (voorkant), Gorilla Glass (achterkant)  Gorilla Glass Victus (voorkant), Gorilla Glass 5 (achterkant) Gorilla Glass 5 (voorkant)
Scherm 6,73 inch QHD+ AMOLED, 120 Hz (LTPO), 1500 nits, HDR10+ 6,28 inch FHD+ AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 1100 nits 6,28 inch FHD+ AMOLED, 120 Hz, HDR10+, 1100 nits
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Qualcomm Snapdragon 870
Werkgeheugen  12 GB 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB  256 GB 256 GB
Camera’s achter
Hoofcamera 50 MP,  1/1.28″, OIS,  met f/1.9 50 MP, 1/1.56″, OIS, met f/1.9 50 MP, 1/1.56″, OIS, met f/1.9
Groothoekcamera  50 MP met f/2.2 13  MP met f/2.4 13 MP met f/2.4
Derde camera 50 MP telecamera met f/1.9, 2x optische zoom 5 MP telemacrocamera met f/2.4 5 MP telemacrocamera met f/2.4
Camera’s voor
32 MP met f/2.5 32 MP met f/2.5 32 MP met f/2.5
Accu 4.600  mAh, 120W snelladen, 50W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen 4.600 mAh, 67W snelladen, 50W draadloos laden, 10W omgekeerd opladen 4.600 mAh, 67W snelladen
Software Android 12, MIUI 13 Android 12, MIUI 13 Android 12, MIUI 13
Kleuren Grey, Purple, Blue Grey, Purple, Blue Grey, Purple, Blue
Extra’s Wifi 6E, 5G, Harman Kardon-speakers, vingerafdrukscanner onder het scherm Wifi 6E, 5G, stereospeakers, vingerafdrukscanner onder het scherm Wifi 6, 5G, stereospeakers, vingerafdrukscanner onder het scherm
Adviesprijs Vanaf 1099 euro Vanaf 799 euro Vanaf 699 euro

Wat zit er in de doos?

  • Xiaomi 12 Pro
  • Oplader en usb-a naar usb-c-kabel
  • Simpin
  • Voorgeplakte screenprotector
  • Handleiding
  • Doorzichtig hoesje

Scherp design

Qua voorkant is Xiaomi 12 Pro geen opvallende telefoon: hij heeft ongeveer dezelfde vorm als veel andere vlaggenschepen: afgeronde hoeken (die overigens door de screenprotector wat scherper voelen dan ze werkelijk zijn), een wat langer, slanker uiterlijk en een gaatje voor de selfiecamera in het midden bovenin. De achterkant is wel onderscheidend. Het heeft een camera-eiland in de linkerbovenhoek van de achterzijde met een grote hoofdcamera die door de flinke, ietwat uitstulpende cameraring opvalt. Sowieso is het camera-eiland opvallend aan dit toestel; het is echt een hoge, uitstekende plaat die er heel ‘opgelijmd’ uitziet.

Het is zo hoog dat het erom vraagt langs allerlei zaken te schrapen en de randen voelen ook vrij hard en ietwat scherp aan. Je zal je er niet aan snijden, zo scherp is het ook alweer niet, maar je zou er bijna kauwgom mee onder schoolbanken vandaan willen krabben, zo geschikt lijkt het ervoor. Het is natuurlijk een kwestie van smaak: misschien houd je juist van robuust, industrieel en stoer, maar van een apparaat dat je zo vaak in je handen hebt had een iets subtieler weggewerkt camera-eiland mij beter bekoord. Zelfs in het hoesje is een flinke opstaande rand gemaakt om dat camera-eiland goed te kunnen beschermen.

Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide

Wat aan de achterzijde ook opvalt, dat is hoe zacht het Gorilla Glass aanvoelt waarvan deze matte achterkant is gemaakt. Het is bijna zonde om er een hoesje omheen te doen, want dan mis je dat luxe gevoel. Toch raad ik het wel aan, want je wil dit dure toestel wel beschermen tegen ongelukjes. Nog één ding over de achterkant: de grijze kleur is wel ontzettend saai. Zelfs de kleine glitters die erin verwerkt zijn kunnen dat niet verdoezelen. Sowieso zie je die alleen als hij in fel licht ligt.

Verder zien we traditioneel aan de rechterkant de volumeknoppen en de aan/uit-knop, met geen enkele knop aan de linkerkant. De onderkant bevat alleen een microfoongat, een sleufje voor de simkaart en de USB-C-poort en aan de bovenkant zit een flinke speaker, waar zelfs met tekst bij staat ‘Powered by Harman Kardon’, een microfoon en een infraroodlampje. Het toestel heeft geen IP-rating, waardoor er geen garantie is dat het toestel tegen water of stof kan.

Topscherm

Het AMOLED-scherm is één van de dingen waaraan je meteen ziet dat dit een luxe telefoon is. Het is superscherp, enorm kleurrijk en weet dankzij zijn 120Hz variabele verversingssnelheid te zorgen voor een soepele scroll-ervaring. Xiaomi 12 Pro heeft een 6,73 inch QHD+-scherm met HDR10+ ondersteuning. De helderheid is met 1500 nits aan de hoge kant en dat is te zien.

Dit scherm werkt zo boven verwachting goed, dat het moeilijk was om weer terug te gaan naar mijn privé-smartphone. Deze telefoon mag dan geen gekke gimmick hebben: zijn scherm is wel -en op een positieve manier- opvallend. Een lust voor het oog en zeker in een wereld waarin we video’s op hoge kwaliteit streamen en de mooiste foto’s op social media voorbij zien komen een zeer welkome toevoeging aan de telefoon. In het scherm is een vingerafdrukscanner aanwezig en die zit op een goede plek onderin het scherm in het midden.

Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide

Prestaties

Net als in de standaard Xiaomi 12 heeft de Pro-variant ook een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 en dat is een fijne processor: het is de meest recente, luxe processor van het bedrijf. Je kunt maar één variant Xiaomi 12 Pro kopen en je doet het dan met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Er is ook geen microSD-kaartmogelijkheid te vinden in het toestel, waardoor je in dit geval moet roeien met de riemen die je hebt. Gelukkig zit het met die RAM van 12 GB helemaal snor en is 256 GB ook goed veel opslaggeheugen, waardoor uitbreiden waarschijnlijk niet direct nodig is.

Ik ben wel onder de indruk van de prestaties van dit toestel: bij gamen merk je geen haperingen en de actie spat van het scherm af bij bijvoorbeeld FIFA Mobile. Daarbij helpt het mooie scherm natuurlijk, zeker met zijn hoge verversingssnelheid, maar ook qua technisch kunnen valt Xiaomi’s paradepaardje zeker niet tegen. Hij laadt snel, waardoor je weinig hoeft te wachten. Ook lijkt hij geen moeite te hebben om bijvoorbeeld een WhatsApp-melding weer te geven terwijl je in het hitte van de strijd bent. Ook het geluid is goed, waardoor je het gevoel hebt een volledige game-ervaring te beleven zoals bijvoorbeeld op een Nintendo Switch (al worden de pookjes en knopjes qua besturing uiteraard wel gemist).

Accu

De accu valt wat tegen. Net als de twee andere toestellen in deze reeks is er een batterij van 4.600 mAh ingebouwd en dat is geen vetpot. Ook de app AccuBattery wijst uit dat dit toestel snel in batterijduur omlaag gaat als je er veel op doet: op 100 procent is het apparaat bij volop gebruiken maar 6 uur en 7 minuten beschikbaar waar het gaat om batterijduur. In gebruik merk je dat ook. Doe je er veel op, dan zie je de batterij snel teruglopen en dat is jammer, want het liefst doe je op zijn minst een volledige dag met je smartphone. Iets wat Xiaomi 12 Pro niet haalt als je fanatiek social media gebruikt, games speelt en YouTubet.

Je kunt de batterij wel snel opladen met 120 Watt, dus in dat opzicht kun je de telefoon na vrij kort opladen weer heel lang gebruiken, maar ik had zelf in een high end-toestel een batterij van 5.000 mAh verwacht. Bovendien wil je ook echt niet dat hij leeg gaat, want het toestel neemt zijn tijd wanneer je hem weer opstart. Erg onprettig, want we leven nu in een wereld waarop je op je telefoon snel bepaalde documenten moet kunnen laten zien.

Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide

Camera

Op het vlaggenschip vind je vooral die opvallende hoofdcamera van 50 MP, die nogal uit de kluiten gewassen is en qua grootte erg opvalt naast de kleinere 50 MP-groothoekcamera en de 50 MP telecamera. De hoofdcamera bevat optische beeldstabilisatie voor videofans en er is ook 2 keer optische zoom aanwezig voor als je het onderwerp van je foto dichterbij wil halen. Aan de voorzijde zit een 32 MP selfiecamera en dat merk je: hij doet het erg goed, ook wanneer er juist wat minder licht in de kamer is.

Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide

De foto’s zijn oké, al merk je dat vooral normale foto’s het goed doen: de groothoek valt wat tegen in kwaliteit en ook zijn de verschillende opties binnen de camerasoftware soms moeilijk te vinden, waardoor je mogelijk functies over het hoofd ziet. De nachtmodus is wel duidelijk aanwezig: zowel qua functie in het menu als qua type foto’s die het toestel ermee maakt. Sta je te kijken naar iets in het pikkedonker, dan kun je met je Xiaomi-toestel en de nachtmodus een foto schieten om alsnog te zien wat er voor je te zien is.

Het jammere is dat het wel wat kunstmatig lijkt: het toestel licht dingen zo fanatiek op, dat je soms niet eens ziet dat het om een nachtfoto gaat. Dat is echter een kwestie van smaak: de ene persoon wil een nachtfoto toch wat donker houden, terwijl een ander het juist gaaf vindt als er veel wordt opgelicht. Daar is ook wat voor te zeggen: zeker als je ineens dingen op een foto tovert die je met het blote oog niet kunt zien, dan is dat is dat magisch. Maar realistisch? Totaal niet.

Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide
Groothoek – gewoon – zoom
Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide
Selfies doet hij fantastisch
Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide
Foto’s van heel dichtbij doet deze telefoon minder goed
Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide
De nachtmodus is wel heel fanatiek (het was pikkedonker)
Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide
Zo pakt Xiaomi het aan met de portretmodus

Software

De software van de Xiaomi 12 Pro is MIUI 13, de Xiaomi-softwareschil gebaseerd op Android 12. Dit is één van de betere MIUI-varianten die we tot nu toe hebben gezien en dat is vooral omdat het een vrij schone versie van Android biedt. Het is overzichtelijk, het is prettig en snel in gebruik en het ziet er mooi uit. Ook is het voordeel dat je telefoon niet bij de eerste keer aanzetten meteen volledig vol staat met apps, want waarschijnlijk zijn er veel apps die je zelf gebruikt en het is handig als er genoeg ruimte op het scherm is om die apps kwijt te kunnen.

Er is wel één ding even wennen aan de software, want wanneer je van boven naar beneden sleept om het snelmenu te openen, krijg je in eerste instantie je meldingen te zien. Je moet dan nog even naar rechts swipen om te zorgen dat je eigenschappen te zien krijgt zoals de wifi, de zaklamp, Bluetooth, mobiele gegevens en de helderheid. Best onhandig, zeker wanneer je bij zonnig weer buiten staat en moet gaan zoeken waar de helderheidsschuif ook alweer zit. Dat is echter het enige opvallende aan de software van dit toestel: verder is het alemaal erg rechttoe-rechtaan.

Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide

Updatebeleid

Gelukkig heeft de Chinese telefoonmaker besloten om een beter updatebeleid te hanteren, waardoor de Xiaomi 12 Pro een toekomstbestendige keuze is. Het toestel krijgt 3 grote Android-besturingssysteemupdates en dat betekent dat je Android 13, 14 en 15 kunt verwachten op deze mobiele telefoon. Qua beveiligingsupdates is dit zelfs 4 jaar. Goed om te zien, want dat maakt het een aanzienlijk meer duurzame telefoon, waardoor je minder snel een nieuw toestel hoeft te kopen. Dankzij de beveiligingsupdates kun je er de komende vier jaar vanuit gaan dat je smartphone goed beslagen ten ijs komt als het gaat om het buiten houden van virussen en cybergespuis, al is het natuurlijk ook aan je bewuste, voorzichtige manier van omgang met het toestel om te zorgen dat je gegevens veilig blijven.

Xiaomi 12 Pro review: geen spanning en sensatie, wel snel en solide

Conclusie

De Xiaomi 12 Pro is een goede telefoon, maar hij steekt niet met kop en schouders boven de rest uit. Dat komt enerzijds omdat het geen spannende gimmicks heeft, maar anderzijds zijn ook de specificaties van dit toestel niet wereldschokkend. Hij werkt goed en het besturingssysteem is top in zijn eenvoud. Ook als je geen vervent Android-gebruiker bent, dan kom je er wel uit met de installatie dankzij een handig stappenplan dat je aan de hand meeneemt. Ook eenmaal geïnstalleerd is het besturingssysteem prettig in gebruik: overzichtelijk, mooi en ondanks wat apps die je niet kunt verwijderen is het een vrij schoong geheel.

De batterijduur is ouderwets te noemen, want als je een fanatieke telefoongebruiker bent, dan zal je toestel regelmatig de laadkabel zien. De camera’s zijn zeer oké, maar ook hierin is Xiaomi 12 Pro zeker geen hoogvlieger. Hij maakt goede foto’s, maar hij springt er niet uit als het gaat om speciale mogelijkheden. Dit toestel is simpelweg niet spannend. Juist omdat hij wel vrij flink geprijsd is, is dit vooral een aanrader voor mensen die een solide telefoon willen zonder allerlei foefjes en snufjes.

Xiaomi 12 Pro kopen

De Xiaomi 12 Pro is te koop voor 1099 euro in de kleuren Grey, Purple en Blue. Het toestel is nu verkrijgbaar.

Alternatieven voor de Xiaomi 12 Pro zijn: de RealMe GT Pro (749 euro), OnePlus 10 Pro (899 euro) en de Google Pixel 6 (649 euro).

Xiaomi 12 Pro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *