Android

een veilig toestel met bijzondere microscoopfunctie, zonder 5G

OPPO heeft een nieuwe telg in de Reno 8-reeks uitgebracht: voor 385 euro is Reno8 T een toestel dat tegen de midrangers aanschuurt. Hoe bevalt deze telefoon met zijn 100 MP portret-camera en microscoopcamera?

OPPO Reno8 T

De OPPO Reno8 T is een toestel dat vrij veilige keuzes maakt, maar toch met een paar verrassingen komt. Die verrassingen zitten hem vooral in de fotografie-opties, waarover later meer. In ieder geval zet OPPO met dit toestel weer een nieuwe Reno 8 in de markt die met fijne specificaties komt zoals een 5000 mAh-batterij.

Specificaties

OPPO Reno8 T 
Afmetingen en gewicht: 162,3 x 74,3 x 7,7 mm, 171 gram 
Behuizing: Plastic (achterzijde)
Scherm: 6,43 inch Full HD+ (2400 x 1080 pixels), 90 Hz
Processor: MediaTek Helio G99
Werkgeheugen: 8 GB 
Opslaggeheugen: 128 GB 
Camera’s achter: 100 MP hoofdcamera f/1.7, 2 MP dieptecamera f/2.4 en 2 MP microcamera f/3.3
Camera’s voor: 32 MP f/2.4
Accu: 5000 mAh, 33W snelladen
Androidversie: Android 13, ColorOS 13
Updatebeleid: ?
Extra’s: Stereospeakers
Kleuren: Midnight Black
Adviesprijs: 385 euro

Behuizing en design

De OPPO Reno8 T heeft een standaard vorm met metalen afgeronde randen. Hij ligt goed in de hand en het ontbreken van scherpe randen dragen bij aan het comfort. Hij is met z’n 183 gram ook zeker niet zwaar te noemen. De Reno8 T is verkrijgbaar in 2 varianten: een zwarte met een glazen achterkant en een oranje met een nepleren achterkant. Hoewel de zwarte achterkant van glas is, voelt deze door de matte kleur eerder als plastic. De matte achterkant zorgt er wel voor dat vingerafdrukken niet zo duidelijk achterblijven en er eerder sprake is van lichte vegen. In de zon lijkt de zwarte achterkant donkerblauw met een mooie glinstering. Ik zou echter altijd voor de oranje variant gaan aangezien kunstleer beter in de hand ligt en je er helemaal geen vingers op ziet.

Aan de achterkant vind je verder de twee afzonderlijke camera cirkels die enkele millimeters uitsteken. Mooi detail is dat deze aan de zijkant van metaal zijn. Maar zodra je de telefoon in een hoesje stopt om het hoogteverschil te overbruggen zal je dit detail niet meer zien. In de bovenste cirkel zit de 100 MP hoofdcamera en een ledverlichtingsring. Deze ring werkt als een notificatielicht bij meldingen of bij het opladen. In de onderste zit een ledflitser en een microscoopcamera. Daarover later meer.

Verder is de Reno8 T voorzien van een USB-C-aansluiting en een 3,5 mm ingang voor bedrade oortjes. Er is ruimte voor twee nano-simkaarten en één microSD-kaart. Aan de onderkant van het toestel en net boven het scherm zitten de twee stereospeakers die luid zijn en redelijk geluid opleveren. Draadloos opladen en een IP certificering ontbreken helaas.

En dan is er een puntje waarvan ik soms denk dat ik de enige ben die er last van heeft. Rechts van het scherm zit de aan-uitknop. Links van het scherm, ongeveer op gelijke hoogte, zitten de volumeknoppen. Een indeling die je bij veel telefoons ziet. Ik druk door die gelijke hoogte vaak op de aan-uitknop als ik het volume wil aanpassen. Ik heb de telefoon in mijn rechterhand, m’n wijsvingers bij de volumeknoppen en met mijn duim geef ik tegendruk aan de rechterzijde. En dan gebeurt het dus regelmatig bij deze configuratie dat ik het scherm uitzet. Ik heb hier al jaren last van en vraag me dan ook af waarom men voor deze configuratie blijft kiezen.

Scherm

De Reno8 T heeft een mooi AMOLED-scherm van 6,43 inch. Daarmee is deze iets kleiner dan de 6,7 inch van z’n 5G-broertje. Een ander verschil is dat de 5G tot 120 Hz verversingssnelheid heeft, terwijl deze hier op 90 Hz blijft steken. Nou is 90 Hz in deze prijsklasse absoluut mooi meegenomen. Wat wel jammer is, is dat deze snelheid niet dynamisch is op basis van wat het scherm toont. Je kunt handmatig schakelen tussen 90 of 60 Hz. Bij 90 Hz is de telefoon vloeiend en aangenaam voor de ogen, maar deze stand belast de accu ook meer. Vandaar nog de optie om terug te schakelen naar 60 Hz.

Volgens de specs levert dit scherm een helderheid van 430 nits met een piekbelasting van 800 nits. Ik vraag me eerlijk gezegd af waar die 800 nits verstopt zitten, want de helderheid valt ietwat tegen. Vooral bij fel zonlicht is het scherm niet altijd duidelijk af te lezen. Wat dan wel weer fijn is, is dat de automatische helderheid zeer snel reageert op wisseling in omgevingslicht.

De kleuren zijn aangenaam en duidelijk zonder dat deze van het scherm spatten. In de stand Natural vond ik de kleurinstelling echter wat te flets. De kleurtemperatuur is gelukkig ook handmatig aan te passen naar ieders behoefte. Met een resolutie van 1080 x 2400 pixels is de resolutie gewoon helemaal in orde. In combinatie met het hoge contrast van een AMOLED-scherm zijn tekst en andere details uitstekend te zien.

De selfiecamera is zichtbaar in het scherm via een punch hole maar dat is iets wat we inmiddels wel gewend zijn. Rondom het scherm zitten zichtbare randen die aan de onderkant van het scherm een stuk opvallender zijn. Maar in deze prijsklasse is dat echt niet iets waar je over zal vallen.

OPPO Reno8 T review: een veilig toestel met bijzondere microscoopfunctie, zonder 5G

Prestaties

In het dagelijkse gebruik is deze telefoon uitstekend en reageert snel en accuraat. Er zijn geen haperingen merkbaar bij bijvoorbeeld scrollen door websites, apps of andere toepassingen die niet bijzonder veeleisend zijn. De Mediatek Helio G99-processor is nog prima in staat om deze telefoon dagelijkse taken te laten uitvoeren. Dit zie je ook terug bij het swipen en switchen tussen verschillende taken die op de achtergrond draaien. In combinatie met het 90 Hz-scherm loopt dit allemaal erg soepel.

De Reno8 T is uitgerust met 128 GB opslag en 8 GB RAM. Deze laatste is trouwens uitbreidbaar met een gedeelte van het het opslaggeheugen en kan dan uitgebreid worden met maximaal 8 GB. Dat is een bijzonder interessante functie. Ik ga er echter van uit dat deze uitbreiding niet zo vloeiend zal lopen als het originele RAM-geheugen.

Ook met de meeste games heeft deze processor geen problemen. De extra gamingsoftware geeft veel mogelijkheden om de beleving te optimaliseren. Ook veeleisende games lopen in de Pro-modus tussen de 25 en 30 fps. Na een tijdje merk je wel dat de temperatuur oploopt, maar echt heet is het bij mij nog niet geworden. Heel af en toe zat er even een hikje op momenten dat er behoorlijk wat data ingeladen moest worden. Ik vermoed dat dat vooral te maken heeft met de snelheid van de gebruikte opslaghardware.

OPPO Reno8 T review: een veilig toestel met bijzondere microscoopfunctie, zonder 5G

Accuduur

Deze OPPO is voorzien van een 5000 mAh accu die hem prima door de dag krijgt. Maar dat is dan wel bij gemiddeld gebruik. En daarmee bedoel ik het standaard surfen, appen en emails met hier en naar een Youtube of een andere streamingvideo kijken. Maar het is ook weer niet zo dat je veel overhoudt aan het einde van een dag. Dus wees niet verbaasd als er dagen bij zijn waarop je toch even moet bijladen. Zoals gezegd gaat gamen best goed, maar daarmee trekt je accu echt zienderogen sneller leeg. Doe deze activiteiten bij voorkeur terwijl je het toestel oplaadt.

De meegeleverde 33W-lader is een powerhouse en kan zelfs de hele accu opladen in ongeveer één uur. Dus al met al levert het hele energiepakket een prima gebruikerservaring op. Dat draadloos laden ontbreekt zal niet voor iedereen een dealbreaker zijn en in deze prijsklasse is het ook niet verrassend dat dit niet mogelijk is.

Gerelateerde artikelen

Camera

De Reno8 T is een midrange smartphone met een 100MP-portretcamera. Het is de eerste smartphone in de Reno-serie die zo’n camera krijgt. Met deze 100MP-portretcamera kun je volgens OPPO portretfoto’s van hoge kwaliteit maken, met meer helderheid en detail. Je krijgt de vrijheid om foto’s bij te snijden of te vergroten en zo een nieuw beeld te creëren. Er is ook een 2 MP microlens op de Reno8 T te vinden. Hiermee kan je beelden maken van objectdetails die met het blote oog niet te zien zijn, dankzij de 40x vergroting.

Een gewone foto met OPPO Reno8 T

Een gewone foto met OPPO Reno8 T

Het opvallende design van de twee aparte cameracirkels laat deze OPPO in ieder geval afwijken van het veelgebruikte design van één camera-eiland. In de bovenste zit dus een 100 MP-breedbeeldsensor die bij de juiste omstandigheden uitstekende foto’s maakt. De 100 MP zorgt voor veel detail in de foto, maar zoals we inmiddels weten is de gebruikte software doorslaggevend. Zodra de omstandigheden donkerder worden, wordt al snel duidelijk dat daar de pijnpunten zichtbaar zitten. De hoeveelheid contrast holt achteruit en de kleurenverwerking maakt pijnlijke missers. Tot 2x zoom levert nog heel acceptabele resultaten op, maar zodra je verder gaat, merk je dat ook daar de software moeite heeft. Het ontbreken van een echte telelens is voor de doorsnee fotograaf toch wel een gemis.

Een gewone foto met OPPO Reno8 T

Een gewone foto met OPPO Reno8 T

Een 2x zoomfoto met OPPO Reno8 T

Een 2x zoomfoto met OPPO Reno8 T

Een 10x zoomfoto met OPPO Reno8 T

Een 10x zoomfoto met OPPO Reno8 T

In de andere cameracirkel zit een ledflitser en een microscoopcamera. Dit laatste is natuurlijk een gimmick, maar ik ben er verbaasd over dat ik nog steeds niet het verzadigingspunt bereikt heb. Nog steeds pak ik deze camera erbij om te zien hoe diverse objecten eruit zien als je deze 20 of 40 keer vergroot. Zodra je deze camera aanzet gaat de ledflitser continu branden en dat is ook wel nodig aangezien je echt op enkele millimeters afstand van het object moet gaan om scherp te stellen. Uiteraard trekt dit ook weer een wissel op de accu, dus hou daar rekening mee. Het spreekt voor zich dat beweging funest is op een zo korte afstand. Probeer dus geen lopende mier in beeld te krijgen, of een bij op een bloem. Het beste werkt het als het object op een tafel ligt en je met twee handen de telefoon stevig vasthoudt en de juiste scherpstelafstand kunt bepalen. Je gaat er deze telefoon niet voor kopen, denk ik, maar het is een optie die meer plezier oplevert dan ik verwachtte.

De 32MP selfie camera doet wat ie moet doen en levert scherpe beelden op met voldoende kleurechtheid. Uiteraard zijn de diverse filters en schoonheidsopties aanwezig. Video’s maakt het toestel in 720p of 1080p en dat is ietwat teleurstellend. Ook een maximale framerate van 30 fps is eigenlijk niet meer van deze tijd. De video-opnames zijn dan ook “OK” te noemen. Verwacht geen professioneel ogende clips te maken. Voor social media volstaat deze echter prima. Mooi is daarbij ook de optie om tegelijkertijd met de primaire lens en de selfiecamera te filmen waarbij je jouw intelligente gezichtsuitdrukkingen kunt vastleggen terwijl je filmt. Ook de videocamera is voorzien van meerdere livefilters, maar deze zijn enkel beschikbaar bij 720p.

Gerelateerde artikelen

Software

Deze OPPO draait op Android 13 met daarboven op de ColorOS 13. Deze doet zijn naam eer aan en is zoals we dat uit Azië gewend zijn voorzien van vele kleurtjes, thema’s en andere toeters en bellen. Deze zijn ook allemaal aan te passen en dus voor elke smaak is dit OS in te richten. Gelukkig is ook een applade beschikbaar en in het hoofdscherm een aanpasbare zijbalk waar je naar wens snel bereikbare apps of opties in kunt zetten.

Verder is ColorOS een behoorlijk overzichtelijk OS en ook al zijn de menu’s niet altijd even logisch, werkt de zoekfunctie in de instellingen deze keer nu eens wel goed . Je kunt ook in het Nederlands veel opties vinden via het zoekbalkje. Verdere opties die je tegenwoordig ziet, zijn ook in ColorOS aanwezig en daarmee is de software gewoon heel volwassen en prima te gebruiken, ook in het Nederlands. Uiteraard is het altijd een kwestie van smaak, maar je kunt altijd nog een andere launcher installeren.

Extra functies

Voor de beveiliging is een vingerafdrukscanner onder het scherm beschikbaar. Deze werkt gewoon goed. Met nauwelijks vertraging ontgrendel je op deze manier de telefoon en ik heb deze niet op haperingen kunnen betrappen. Daarnaast is ook gezichtsherkenning beschikbaar. Deze werkt voldoende maar is wel een stuk trager dan met de vingerafdruk. Ook wil je wel eens de melding krijgen dat het gezicht niet herkent is, maar dat zijn we helaas gewend van scanners die enkel gebruik maken van de camera.

Naast de al genoemde microscoopcamera, die stiekem best wel cool is, is de enige andere leuke aanvulling de lichtring om de primaire lens. Deze is aan te passen en kan fungeren als notificatielampje. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen een welkome aanvulling is, aangezien we de afgelopen jaren steeds minder notificatielampjes op smartphones hebben gezien. Deze ring is bovendien net iets prominenter dan een klein ledje. Ook het feit dat deze aan de achterkant zit en ook goed zichtbaar is als er een hoesje om zit, levert extra waarde toe. Daarnaast geeft deze ook licht tijdens het opladen en tijdens het gamen. Maar vooral deze laatste opties vind ik weinig tot niets toevoegen.

OPPO is niet heel duidelijk in het updatebeleid, maar de verwachting is dat er minstens 2 grote updates gepland staan voor dit toestel (dus tot en met 2024) en dat er 3 jaren beveiligingsupdates beschikbaar komen.

De microscoopcamera is een erg leuke gimmick (dit is een close-up van een dode mier)

De microscoopcamera is een erg leuke gimmick (dit is een close-up van een dode mier)

Dit is een close-up van een suikerkorrel

Dit is een close-up van een suikerkorrel

Conclusie

De OPPO Reno8 T is een aardig toestel. Het ziet er standaard uit zonder designfouten en dat betekent dat het een erg veilig ontwerp is, maar daar is voor de meeste gebruikers niks mis mee. Het is een licht toestel en het ligt goed in de hand, wat het erg comfortabel maakt. De software is eveneens goed in gebruik zonder al teveel toestanden of afleiding.

Al met al een toestel met voldoende features zonder ergens echt in uit te blinken. De camera valt over het algemeen iets tegen, maar is voldoende voor social media of het kiekje tussendoor. De aanwezigheid van een microscoopcamera is uiteindelijk een gimmick, al werkt hij goed en is het leuk ermee te spelen. Hoewel deze telefoon niet al te duur is, is het ontbreken van een 5G-connectiviteit een gemis die in deze prijsklasse eigenlijk niet meer goed te praten valt. Vooral als je bedenkt dat OPPO een bijna identiek toestel (ergens) op de markt brengt dat wel is voorzien van 5G. Of deze echter in Nederland beschikbaar komt, is nog maar de vraag.

Ik vrees echter dat je met een beetje zoekwerk op de Nederlandse markt toestellen vindt die net iets betere camera’s hebben en wel voorzien zijn van 5G. En waarschijnlijk ergens met een actie ook nog goedkoper uitpakken. De Reno8 T is zeker geen slecht toestel, maar levert op een aantal vlakken net te weinig om een aanrader te zijn.

OPPO Reno8 T kopen

De OPPO Reno8 T is beschikbaar in de kleur zwart of geel voor een adviesprijs van 385 euro. Inmiddels is de smartphone al bij verschillende aanbieders voor minder te vinden.

OPPO Reno8 T kopen

De OPPO OPPO Reno8 T is een midrange smartphone met een een 100MP portretcamera en het OPPO Glow-design voor een adviesprijs van 385 euro.

385 euro

Winkelen op:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *