Android

dit moet je weten over de nieuwste Android-versie

Google heeft zojuist Android 14 officieel uitgebracht: hij wordt uitgegeven met de zojuist aangekondigde Google Pixel 8, die 12 oktober verschijnt, maar het wordt vanaf nu al gepusht naar ontwikkelaars. De nieuwste versie van Android is een kleine upgrade ten opzichte van Android 13, maar komt wel met enkele leuke en handige nieuwe functies. In dit artikel sommen we deze voor je op, op basis van de bèta die we de afgelopen maanden hebben ervaren.

Android 14 stabiele update

Na alle bètaversies brengt Google heel binnenkort de stabiele versie van Android 14 uit. De nieuwste versie van het besturingssysteem – genaamd Upside Down Cake – komt met nog meer aanpasmogelijkheden en privacy-instellingen. Ook is het mogelijk om te zien wanneer je smartphone is geproduceerd, kun je nieuwe profielfoto’s instellen, komen er speciale emoji-wallpapers en wordt het weer een stukje veiliger.

1. Emoji-wallpapers

We schreven al eerder over de emoji-wallpapers die in de bètaversie van Android 14 te vinden waren. Het gaat over speciale achtergronden die bestaan uit verschillende emoji’s. Deze emoji’s kun je zelf kiezen en je hebt de keuze uit zo’n beetje alle beschikbare karakters. Daarnaast kun je instellen hoe ze getoond worden, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rechte lijn met emoji’s, of meer een speelse versie waarin ze kriskras door elkaar staan. Bovendien kun je de grote aanpassen en ook zelf een kleur kiezen. Een aantal voorbeelden zie je hieronder.

2. Speciale batterijbesparingmodus 

Android 14 gaat ervoor zorgen dat je langer met je telefoon op één enkele lading kunt doen. Hiervoor introduceert het een nieuwe batterijbesparingmodus. Soort gelijke functies waren al beschikbaar, maar er komt nu een nieuwe functie bij. Zo zorgt de nieuwe modus ervoor dat specifiek je achtergrond donkerder gemaakt wordt. Hierdoor wordt er enerzijds minder licht gebruikt – wat energie bespaart – en anderzijds kan de rest van wel gewoon helder genoeg blijven.

3. Aanpasmogelijkheden op het vergrendelscherm en app-iconen

Zoals eerder genoemd komt Android 14 met een aantal nieuwe aanpasmogelijkheden. Eén hiervan is het aanpassen van snelkoppelingen en de klok op het vergrendelscherm. Je kunt nu namelijk kiezen uit verschillende klokken, lettertypes, kleuren en formaten. Veel andere smartphonefabrikanten hadden deze functie al ingebouwd, Google volgt nu dit voorbeeld.

In Android 12 introduceerde Google verder Material You. Een designtaal die onder andere in het teken stond van de aanpasbaarheid. Gebruikers moeten zelf in staat zijn om bepaalde designkeuzes te maken en dingen aan te passen naar eigen smaak. Steeds komen hier nieuwe mogelijkheden bij. Zo komt Android 14 nu met meer achtergrondkleuren voor app-iconen die ook een stuk levendiger zijn.

4. Wanneer is mijn smartphone geproduceerd?

Bij alle telefoons die op Android 14 draaien moet je straks kunnen zien wanneer deze geproduceerd is. In de instellingen kun je dan namelijk het jaar van fabricage terugvinden. Je ziet het productiejaar, niet de specifieke dag, week of maand. Bij bijvoorbeeld een terugroepactie of bij aanschaf van een tweedehands smartphone kan het fijn zijn om het productiejaar in te kunnen zien.

5. Pincode hoef je niet meer de bevestigen en is niet meer te zien door criminelen

Vind jij het irritant dat je iedere keer als je inlogt met een pincode, deze moet bevestigen? Android 14 maakt het mogelijk om dit uit te schakelen. Zodra jij de goede pincode hebt ingevoerd, wordt je telefoon dus direct ontgrendeld. Je pincode moet wel langer zijn dan zes tekens om dit in te schakelen. Fabrikanten als OPPO en Samsung hadden deze functie overigens al langer ingebouwd, het wordt nu echter voor het eerst standaard in Android geïntegreerd.

Ook heeft Android 14 een functie ingebouwd die ervoor zorgt dat je pincode wordt afgeschermd voor mensen die stiekem over je schouder mee kijken.

6. Mobiele aanvallen via 2G worden moeilijker gemaakt

Ondanks dat 2G-netwerken door veel providers zijn uitgeschakeld, kunnen smartphones nog altijd terugschakelen naar 2G. Dit komt bijna nooit voor en gebeurt eigenlijk alleen als 5G, 4G en/of 3G niet beschikbaar is.

Het is voor kwaadwillende echter wel mogelijk om 2G op afstand stiekem in te schakelen door middel van een mobiele aanval. Ze zorgen er hiermee voor dat je telefoon wordt bevolen om terug te schakelen naar 2G. In Android 14 wordt het voor zakelijke gebruikers van Android Enterprise echter mogelijk om dit tegen te gaan.

Gerelateerde artikelen

7. Schermopname maken is veiliger

In Android 14 kun je schermopnames maken van één enkele app. Alle andere apps worden dan niet weergegeven. Ook kun je ervoor kiezen om meldingen, berichten of andere privacygevoelige informatie af te schermen. De statusbalk wordt namelijk helemaal niet meer getoond.

8. Volume beltoon en meldingen worden opgesplitst 

In de standaard versie van Android was het de laatste tijd alsmaar zo dat het volume voor de beltoon en meldingen aan elkaar waren gekoppeld. Als je je beltoon zachter wilde zetten, werd het geluid van je meldingen dus ook verlaagd. Irritant, want vaak wil je maar één van de twee aanpassen. In Android 14 worden deze twee eindelijk weer losgekoppeld. Hiermee volgt Google het voorbeeld van onder andere Samsung en Nothing. Deze fabrikanten hadden dit al (veel) langer ingebouwd.

Gerelateerde artikelen

Android 14 downloaden

Android 14 wordt vanaf nu uitgerold naar Pixel-apparaten. Google geeft aan dat de nieuwe Android-versie later dit jaar ook wordt uitgerold naar apparaten van andere fabrikanten. We verwachten dat Samsung de eerste fabrikant zal zijn die de update gaat doorvoeren. Maar ook veel smartphones van de fabrikanten van OnePlus, OPPO, Nokia, Motorola, Nothing, Sony, ASUS, Fairphone, Realme en Xiaomi krijgen een upgrade naar Android 14.

Onderstaande Pixel-smartphones kunnen vanaf nu geleidelijk aan kunnen rekenen op een upgrade naar Android 14:

Gerelateerde artikelen

Tijdlijn van alle Android-versies

  • Android 1.5 Cupcake – April 2009
  • Android 1.6 Donut – September 2009
  • Android 2.0/2.1 Eclair – Oktober 2009
  • Android 2.2 Froyo – Mei 2010
  • Android 2.3 Gingerbread – December 2010
  • Android 3.0/3.1 Honeycomb – Februari 2011
  • Android 4.0 Ice Cream Sandwich – Oktober 2011
  • Android 4.1/4.2/4.3 Jellybean – Juli 2012
  • Android 4.4 KitKat – Oktober 2013
  • Android 5.0/5.1 Lollipop – November 2014
  • Android 6.0/6.1 Marshmallow – Oktober 2015
  • Android 7.0/7.1 Nougat – Augustus 2016
  • Android 8.0 Oreo – Augustus 2017
  • Android 9.0 Pie – Augustus 2018
  • Android 10 – Augustus 2019
  • Android 11 Red Velvet Cake – September 2020
  • Android 12 Snowcone- 4 oktober 2021
  • Android 13 Tiramisu – 15 augustus 2022
  • Android 14 Upside Down Cake-  4 oktober 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *