de regels van de EU zijn slecht voor grote techbedrijven
Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Vandaag hebben we het over de nieuwe Digital Markets Act van de EU.
Digital Markets Act
Claudia: Sommige mensen vinden dat de nieuwe regels te ver gaan. Ze vrezen dat de techreuzen minder innovatief zullen worden en dat de kosten voor consumenten zullen stijgen. Wat vinden jullie daarvan?
Laura: Wat zong Madonna ook alweer: “Creation comes when you learn to say no?” Ik heb dat altijd opgevat als: als iemand nee zegt, dan moet je creatief worden. Dus ik denk dat het zeker innovatie niet in de weg staat. Jij?
Claudia: Er zijn een aantal redenen waarom de DMA innovatie in de weg zou kunnen staan. Ten eerste kunnen de beperkingen het voor techbedrijven moeilijker maken om nieuwe producten en diensten te testen en te lanceren. Ten tweede kunnen de beperkingen het voor techbedrijven moeilijker maken om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Ten slotte kunnen de beperkingen het voor techbedrijven moeilijker maken om te concurreren met kleinere bedrijven.
Laura: Moeilijker? Het maakt het toch juist makkelijker om te concurreren?
Claudia: Hoezo?
Laura: De regels zorgen er toch juist voor dat concurrentie mogelijk wordt, in plaats van al die dichtgetimmerde appwinkels die we nu hebben? Het zorgt juist dat er meer plek is voor concurrentie dan nu, want nu is er op appwinkelgebied eigenlijk geen concurrentie.
Gerelateerde artikelen
USB-C
Claudia: Op het gebied van hardware kan het volgens Apple innovatie wel in de weg staan. Zij moeten verplicht over op de usb-c-kabel.
Laura: Ja, wat de lightningpoort betreft moeten ze wel een knieval maken, maar zou dat in de praktijk echt zoveel uitmaken? Ik vind dat duurzaamheid hier echt zwaarder weegt. Apple heeft niet echt bewezen wat die lightningpoort nou zoveel meer de moeite waarmaakt dan USB-C.
Claudia: Uiteindelijk is het nog te vroeg om te zeggen of de DMA innovatie in de weg zal staan. De wetgeving is nog niet in werking getreden en het is nog niet duidelijk hoe techbedrijven zich aan de regels zullen houden.
Het is ook zo dat de DMA een aantal bepalingen bevat die innovatie kunnen bevorderen. Zo verplicht de DMA techbedrijven om gegevens te delen met andere bedrijven, waardoor deze bedrijven nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen. Da’s wel interessant.
Laura: Ja precies, ik denk dat het uiteindelijk voor de Europese burger niet zo slecht is, en ik denk dat de techbedrijven zich wel redden. Het is alleen de vraag hoe snel het allemaal gaat. Ik dacht dat de DMA al sinds mei dit jaar een soort van in werking was, maar we merken er nog weinig van, toch?
Gerelateerde artikelen
Poortwachters
Claudia : Vóór 3 juli 2023 moeten bedrijven de Commissie informatie verstrekken over hun aantal gebruikers, zodat de Commissie vóór 6 september “poortwachters” kan aanwijzen. Poortwachters hebben dan tot maart 2024 de tijd om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de verplichtingen van de DMA. Het kan zijn dat bedrijven pas vanaf begin maart 2024 daadwerkelijk aan alle eisen hoeven te voldoen.
Laura: Hmm, oke, dat valt mee. Dan moeten we hier over 9 maanden maar weer eens over discussiëren. 😉
Claudia Er is nog even tijd, maar maart 2024 is het ook zo. Ik denk wel dat de DMA lastig kan zijn voor grote techbedrijven om aan te voldoen. Ben dan ook erg benieuwd naar hun oplossingen.
Dennis: Die platformen en fabrikanten waren wat dat betreft ook bijna ontastbare molochen. Ik denk dus niet dat een DMA noch DSA ze wat dat betreft zal remmen. Die innovatie blijft vooralsnog gewaarborgd, en in alle eerlijkheid plukt ‘de consument’ daar hoe dan ook de vruchten van, zeker als een deel van de kennis ‘verplicht’ gedeeld moet worden.
Laura: Zo is het maar net! In ieder geval is er werk aan de winkel voor ze, in het komende half jaar. En dus ook voor ons 😉
Wat vind jij van de Digital Markets Act: een zege of juist een vloek? Laat het nu weten in de reacties.