Android

de juiste keus voor verwende fotografen

De iPhone 13 Pro biedt verbeterde camera’s, een kleinere notch én een accu die langer meegaat. Zijn dat voldoende redenen om te upgraden? Je leest het in onze review van de iPhone 13 Pro!

Lees verder na de advertentie.

Een paar jaar geleden had Apple de iPhone 13 Pro waarschijnlijk de iPhone 12s Pro genoemd. Het toestel bouwt duidelijk verder op de iPhone 12 Pro. Zo is het design grotendeels hetzelfde en bevat hij eigenlijk te weinig grote vernieuwingen voor de sprong naar een volgend nummer.

Ook de prijs van iPhones is al enkele jaren stabiel. Je haalt de iPhone 13 Pro in huis vanaf 1159 euro voor het basismodel met 128GB opslagruimte. In onze review van de iPhone 13 Pro lees je of het nieuwe paradepaardje van Apple een aanrader is.

Kleinere notch valt amper op

Om maar met de deur in huis te vallen: voor de kleinere notch hoef je de iPhone 13 Pro echt niet te kopen. Ja, hij is 20 procent kleiner, maar daar merk je in het gebruik helemaal niks van. Die paar millimeter extra schermruimte zijn te verwaarlozen en aan weerszijden van de notch is ook geen nieuwe informatie te vinden. Als je het ons vraagt, heeft Apple hem alleen maar kleiner gemaakt om te kunnen pochen met een gewijzigd ontwerp.

Verder lijkt het toestel namelijk sterk op zijn voorganger. Dat is niet erg, want het is een strak, industrieel design. De iPhone 13 Pro is gebouwd als een tank en voelt dankzij de roestvrij randen randen zeer luxe aan. Door de grotere accu is hij wel iets zwaarder geworden.

Het camera-eiland op de achterzijde is ook gegroeid en steekt op dit relatief kleine toestel behoorlijk ver naar beneden uit. Vooral de eerste dag kwamen onze vingers regelmatig in aanraking met het eiland. Je zult je grip dus wellicht iets aan moeten passen om te voorkomen dat je de lenzen bevuilt.

Scherm behoort tot de absolute top

Het scherm van de iPhone 12 Pro was iets feller dan dat van de gewone iPhone 12, maar verder leken beide displays sterk op elkaar. Dit jaar zijn de verschillen een stuk groter. De Pro-modellen hebben eindelijk een ProMotion-scherm dat de pixels 120 keer per seconde ververst. Dat merk je direct. iPhones voelden altijd al vloeiend aan, maar de iPhone 13 Pro (met wederom een scherm van 6,1 inch) geeft een nieuw definitie aan het woord soepel. Het is alsof je met het spreekwoordelijke mes door de boter gaat.

Daarnaast geniet je van de gebruikelijke oled-voordelen. Kleuren spatten van het scherm, het contrast is geweldig en de zwartwaardes perfect. Bovendien kan het display nog wat feller dan vorig jaar. De minimale helderheid is juist lekker laag, zodat je ‘s avonds in bed geen lasogen krijgt. Het moge duidelijk zijn: het scherm van de iPhone 13 Pro is een genot om mee te werken.

iPhone 13 Pro review

Sneller dan (nu) nodig is

Wat moeten we nog zeggen over de prestaties van een nieuwe iPhone? De A15-chip is erg snel, maar dat waren de A14 en de A13 ook al. In de praktijk maak je met de iPhone 13 Pro geen merkbare sprong ten opzichte van de iPhone 12 Pro. Op dit moment althans. De extra snelheid komt over een paar jaar waarschijnlijk wél van pas. Het lijkt ons sterk dat er de komende vier jaar games of apps verschijnen waar de A15 het moeilijk mee heeft.

Natuurlijk beschikt de iPhone 13 Pro over 5G, zodat je gebruik maakt van het nieuwste mobiele netwerk. Ook dat is vooral handig voor de toekomst, want momenteel biedt 5G in Nederland amper voordelen.

De opslagruimte van het basismodel bedraagt helaas nog steeds 128GB en dat is karig voor zo’n dure telefoon. Wel heel fijn zijn de stereospeakers, die goed en ruimtelijk klinken. Bovendien kunnen ze aardig hard.

Camera’s maken een sprong(etje)

Apple legt dit jaar veel nadruk op de camera’s. Met de nieuwe Filmmodus schiet je bijvoorbeeld video’s met een mooie scherptediepte. Later dit jaar kun je in ProRes filmen, wat een hogere kwaliteit op moet leveren.

Op het eerste gezicht lijkt er aan de hardware weinig veranderd. Apple houdt op de Pro-modellen al jaren vast aan het 4×12-model: zowel de primaire camera als de ultragroothoeklens, de telecamera en de selfiecamera hebben een resolutie van 12 megapixel. Toch is er voor het kleine Pro-model behoorlijk wat veranderd. Waren de camera’s van de iPhone 12 Pro Max nog superieur aan die van de kleinere 12 Pro, tussen de 13 Pro en de 13 Pro Max zit geen enkel verschil.

Dat is goed nieuws voor liefhebbers van handzame smartphones. De 13 Pro heeft ten opzichte van vorig jaar een grotere primaire sensor, een ultragroothoeklens die flink meer meer licht binnenlaat en een telelens waarmee je drie keer optisch kunt inzoomen in plaats van twee keer.

Om het verschil tussen de lenzen te illustreren, beginnen we met drie foto’s van de Utrechtse singel. Zoals je ziet, kun je met de nieuwe telelens behoorlijk dichtbij komen.

Primaire camera

Zoals gezegd is de primaire sensor van de iPhone 13 Pro gegroeid ten opzichte van het vorige model. Bij daglicht zul je daar weinig van merken. Dat is overigens geen kritiek, want de foto’s waren én zijn heel erg goed. De kleuren ogen verzadigd zonder overdreven te worden, het contrast is prima en de scherpte (op kleinere schermen althans) dik in orde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *