Android

bijzonder compleet horloge mist verfijning

De Amazfit GTR 4 is op de redactie beland. Hij ondersteunt meer sportfuncties, heeft verbeterde gps en werkt nu met de populairste sportapps. We bekijken of deze smartwatch een goede deal is. Dit is onze review.

Amazfit GTR 4

Nog maar 6 maanden geleden deed Amazfit zijn intrede in de Nederlandse en Belgische markt met de GT3-Serie smartwatches, en nu al zijn de GT4-horloges verkrijgbaar. De serie bestaat uit de GTR 4, GTS 4 en de GTS 4 Mini. De ‘R’ en ‘S’ in hun namen staan voor ‘Round’ en ‘Square’, en de de GTS 4 is dus een rechthoekig horloge, terwijl de GTR 4 uit deze review de ronde variant is, die grotendeels dezelfde kenmerken heeft. In deze review bespreken we hoe deze Amazfit GTR 4 zich verhoudt tot zijn voorganger en de concurrentie.

Mooi en stijlvol

De Amazfit GTR 4 is te verkrijgen in twee uitvoeringen. Beide hebben ze een zilverkleurige metalen behuizing, maar de een heeft een bruin lederen bandje en de andere een siliconen zwart bandje. Een derde variant met nylon bandje en zwarte behuizing is niet in de Benelux verkrijgbaar. Wij hebben de versie met het bruin lederen bandje getest, en wat meteen opvalt is dat dit bandje makkelijk te verwisselen is middels een schuifknopje op de achterzijde.

De GTR 4 naast de GTS 4 en de GTS 4 Mini

De ronde behuizing van de Amazfit GTR 4 heeft een grootte van 46 mm is 10,6 mm dik en weegt 34 gram. Daarmee is hij iets groter dan de GRT 3 en nagenoeg zo groot als de GTR 3 Pro. De behuizing heeft een waterdichtheid van 5 ATM en kan dus gebruikt worden tijdens het douchen en zwemmen. Handig daarbij is dat dit horloge een functie heeft waarbij de speaker geluid maakt, want zo kan je in combinatie met wat schudden het water uit de speakeropening halen.

Dat ik een liefhebber ben van ronde horloges steek ik niet onder stoelen of banken en de GTR 4 is een mooi en stijlvol horloge, dat ook, een robuuste indruk geeft. Mijn enige bemerking aan het design zijn de rode accenten op de twee bedieningsknoppen, die niet erg goed uit de verf komen in combinatie met het bruine lederen bandje. Dit staat beter in combinatie met een zwart bandje.

Amazfit GTR 4 review: bijzonder compleet horloge mist verfijning

Fraai scherm en (spraak)bediening

De GTR 4 heeft een prachtig AMOLED-scherm met een diagonaal van 1,43 inch en heeft een resolutie van 466 x 466 met een pixeldichtheid van 326 ppi. Zoals gezegd is het een prachtig schermpje waar de kleuren vanaf spatten en het zwart echt zwart is. Tevens is het scherm in direct zonlicht goed af te lezen. De rand om het scherm is beperkt en valt minder op omdat er nog een zwarte ring in de behuizing omheen zit.

Op de behuizing zitten aan de rechterkant twee knoppen. Deze zijn standaard zo ingesteld dat je met de ronde draaiknop rechtsboven naar de appdrawer gaat om apps te kunnen openen. Door aan de knop te draaien kan je door de appdrawer scrollen en rechtsonder is zo ingesteld dat je met deze knop een training kan kiezen. Je kan zelf nog bij het lang indrukken van de draaiknop een extra functie toevoegen, zoals het openen van een bepaalde app. Het is ook bij de knop rechtsonder mogelijk een andere functie toe te voegen. Als je beide knoppen elk afzonderlijk lang ingedrukt blijft houden dan heb je de optie om het horloge uit te schakelen of opnieuw op te starten.

Amazfit GTR 4 review: bijzonder compleet horloge mist verfijning

Daarnaast kan je spraakbediening gebruiken om bepaalde apps te openen of om activiteiten te starten. Deze kan je instellen zodat je na een polsbeweging of het oplichten van het scherm je een spraakcommando kan geven. Echter wordt dit niet in het Nederlands ondersteund en zal je Engelse spraakcommando’s moeten geven. Dit werkt bij mij niet geheel vlekkeloos. Als ik in het Engels het commando geef: “Start outdoor running”, komt de transcriptie onderaan het scherm te staan, maar wordt vervolgens de Slaap-app geopend. Alsof het horloge zelf staat te dromen. Andere commando’s werken weer wel goed.

Snel horloge, fantastische accu

Hoewel informatie over de processoren het werkgeheugen niet beschikbaar is, kunnen we wel zeggen dat hij in de praktijk vlot werkt. Het navigeren door de instellingen en vegen van tegel naar tegel gaat zonder problemen, mits je dit niet met een abnormale snelheid probeert te doen. Het enige waar ik de Amazfit GTR 4 enigszins traag in vind, is het verbinden met gps wanneer ik een training start.

Om verbinding te maken met je smartphone en bluetooth-headset beschikt de Amazfit GTR 4 over bluetooth 5.2. Wanneer hij met bluetooth is verbonden, is het mogelijk om via de ingebouwde speaker of verbonden headset telefoongesprekken op het horloge te beantwoorden en gesprekken te voeren. Het geluid dat uit de speakers komt tijdens het gesprek is ruim voldoende om op deze manier comfortabel een gesprek te voeren. De bluetooth-verbinding met een telefoon is stabiel. Daarnaast beschikt het horloge over wifi zodat deze verbonden kan blijven met je telefoon, daar waar de afstand tussen beide apparaten te groot is om met bluetooth verbonden te blijven.

Amazfit GTR 4 review: bijzonder compleet horloge mist verfijning

Het horloge heeft 2,3 GB aan opslagruimte. Hiervan is een deel gereserveerd voor het besturingssysteem. Hoeveel er overblijft om te gebruiken voor muziek is niet bekend, maar Amazfit geeft aan dat er ruimte is voor 270 tot 470 mp3’tjes, afhankelijk van de grootte van de bestanden.

De Amazfit GTR 4 heeft een accu van maar 475mAh, waar zijn voorganger de GTR 3 Pro een accu had van 450mAh. Volgens Amazfit kan je hier 7 dagen mee doen bij intensief gebruik. De eerste ronde heb ik er ruim 10 dagen mee uit kunnen houden alvorens hem weer op te moeten laden. Daarbij heb ik gaandeweg enkele functies ingeschakeld en het horloge middelmatig tot intensief gebruikt. Zo heb ik standaard op mijn smartwatch het always-on-scherm uitgeschakeld. Ik heb zowat elke type notificaties die ik op mijn telefoon ontvang, op het horloge geactiveerd. Daarnaast monitort hij elke nacht mijn slaap en heb ik enkele trainingen aangezet waarbij hij gps heeft gebruik. Niets dan lof wat mij betreft als het om de accuduur gaat.

Software

Zepp OS werkt prima, maar mist verfijning

De Amazfit GTR 4 draait op het besturingssysteem Zepp OS 2.0, en om de smartwatch te kunnen gebruiken dien je de Zepp-app op je telefoon te installeren. Je moet niet verbaast zijn als je bij het gebruik van de Zepp app een verwijzing ziet naar Xiaomi, zoals ik in de Zepp-app het verzoek kreeg om MiFit te beoordelen. Dat komt omdat het moederbedrijf van Amazfit, ‘Zepp Health’ (voorheen Huami) een samenwerking heeft met Xiaomi. Het ontwikkelt en produceert wearables voor de Chinese smartphonefabrikant. MiFit heeft dan ook inmiddels in de Google Play Store de naam ‘Zepp Life’, en het is uitgebracht door Huami. Erg verwarrend allemaal, maar hoe dan ook heeft Zepp Health dus al geruime tijd ervaring met het ontwikkelen van de software van wearables, en dat is ook wel terug te zien bij het gebruik van de Amazfit GTR 4.

Zepp OS 2.0 op de Amazfit GTR 4 lijkt sterk op andere slimme wearable-besturingssystemen, zoals Wear OS van Google en Harmony OS van Huawei. Een veeg naar omlaag op het horloge, brengt je bij de snelle instellingenknoppen of van daaruit dieper in de instellingen. Een veeg omhoog en ziet de meldingen , die je daar kan lezen, verwijderen en kan beantwoorden. Vegen naar links of rechts doe je om widgets te bekijken. Het mooie is dat je in de instellingen ook het aantal en de volgorde van de snelle instellingenknoppen en widgets kan wijzigen.

Amazfit GTR 4 review: bijzonder compleet horloge mist verfijning

De software op het horloge werkt heel fijn en er is weinig op aan te merken, op een paar “schoonheidsfoutjes” na. Je ziet bijvoorbeeld in de instelling twee keer Tijdnotatie onder elkaar staan. In de ene geef je je voorkeur aan voor het soort tijdnotatie (12 uur of 24 uur) en in de andere je voorkeur voor datumnotatie (dd/mm/yyyy of mm/dd/yyyy). Het zijn met name vertaalfouten die Sebastien ook al had opgemerkt in zijn review van de Amazfit GTR 3 en het is jammer dat die er nog steeds in zitten.

En elke ochtend krijg je een mooi overzicht met bijvoorbeeld het weerbericht voor die dag, je slaap de afgelopen nacht en of je je sportdoelen van de vorige dag hebt gehaald. Bij die laatste geeft hij aan om vooral zo door te gaan, en als je niet hebt bereikt word je er ook mee geconfronteerd. Echt motiverend is het niet.

Geen applicatiewinkel, wel integraties

De Amazfit GTR 4 biedt geen ondersteuning voor apps van derden, zoals je met bijvoorbeeld Wear OS wel apps kan downloaden uit de Play Store of bij Huawei kan kiezen uit enkele apps van de AppGallery. Zo’n 30 apps staan al standaard geïnstalleerd op het horloge, zoals bijvoorbeeld een Hartslag-app, Slaapmonitor, Stress en Menstruatiecyclus.

Via de Zepp-app vanaf je telefoon kan je nog zo’n 56 apps downloaden die allemaal door Zepp Health gemaakt zijn. Voor het eerst is het wel mogelijk om de GTR 4 te verbinden met enkele populaire sportapps voor smartphones. Je kan je gegevens synchroniseren met Google Fit, Strava, en sinds kort ook Adidas Running.

Via de Zepp-app op je telefoon is er een ruime keuze uit wijzerplaten om uit te kiezen. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 218 gratis wijzerplaten en 101 betaalde met een prijs van 0,99 tot 2,99 euro. Het is niet mogelijk om buiten de Zepp-app om watchfaces op het horloge te installeren. Maar zoals gezegd is de keuze ruim. Naast de reguliere watchfaces heb je de keuze uit exemplaren met animaties of die je kan voorzien met een eigen foto. Van een enkele wijzerplaat kan je de weergegeven gegevens naar eigen voorkeur instellen.

Sport en Gezondheid

Het mag geen verbazing zijn dat een horloge met de naam ‘Amazfit’ van het bedrijf ‘Zepp Health’ is gefocust op de consumenten die hun gezondheid wilt verbeteren of op peil willen houden. De Amazfit GTR 4 biedt dan ook ruim voldoende mogelijkheden om dit te kunnen doen.

Trainen en automatisch registreren

Je kan met de Amazfit GTR 4 maar liefst uit 154 sportmodi kiezen om te trainen. Hoewel je je kunt afvragen of het wel allemaal sporten zijn. Bij Amazfit denken zij daar heel ruim over. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit 5 gezelschaps- en kaartspellen zoals schaken, dammen of bridge. Maar je kan ook kiezen uit jagen, snorkelen, sneeuwscooterrij den of e-sports. Ja, zelfs voor een gewoon ritje in de auto kan je een training selecteren. Bij al die trainingen kan je een doel instellen op bijvoorbeeld afstand, tijd en verbruikte calorieën. Je kan ook aangeven of je work-outmeldingen wil tijdens het trainen en waarvoor. Bij sommige trainingen kan je dan weer per training een intervaltraining instellen. Wat ik mis bij de Amazfit GTR 4 is de mogelijkheid om bij de training een opwarming of afkoeltijd te selecteren.

Daarnaast kan je voor acht sporten de automatische trainingdetectie aanzetten. Ga je een stukje lopen, dan krijg je een melding op je horloge met de vraag of je al dan niet een training wilt beginnen. Veder kan je de gevoeligheid van deze detectie nog op ‘laag’, ‘normaal’ of ‘hoog’ instellen. Ik had hem zelf op ‘hoog’ ingesteld, en dat werkt erg goed. Loop even de deur uit, en na een aantal stappen vraagt hij al of het een training is die moet worden geregistreerd.

Meten en Monitoren

Ook de Amazfit GTR 4 beschikt over de nodige meters en apps om je gezondheid en ander zaken te kunnen meten en/of monitoren. Naast een hartslagmeter, SpO2-meter (voor de hoeveelheid zuurstof in je bloed), stressmeter, ademhalingsmeter en slaapmonitor, die nu standaard op elke smart wearable te vinden zijn, beschikt de GTR 4 ook over een aantal die functies die nieuw voor mij waren. Zoals bijvoorbeeld een barometrische hoogtemeter, kompas en pomodoro-timer. Dat laatste is een soort timebox-techniek ontwikkeld eind jaren 80.

Amazfit GTR 4 review: bijzonder compleet horloge mist verfijning

Op het gebied van functionaliteiten en instellingen biedt de Zepp-app een erg indrukwekkend aanbod. Al kan de de app je overweldigen. Het gaat dan zowel om de vele instellingen als verschillende gegevens die het horloge verzameld. En nodige spel- en vertaalfouten maken het er ook niet makkelijker op.

Conclusie

Met de Amazfit GTR 4 haal je een mooi en complete smartwatch in huis als je recreatief bezig bent met sporten en het verbeteren van je gezondheid. Hij biedt ook de meeste basisfuncties van een smartwatch, zoals het voeren van telefoongesprekken op het horloge en het behandelen van meldingen. Verder zijn de mogelijkheden op het gebied van sport en gezondheid talrijk, met de vele sportmodi en automatische trainingsdetectie. Overige pluspunten zijn de lange accuduur, het mooi AMOLED-scherm, het stijlvolle uiterlijk en aangename bediening van het horloge.

Maar het horloge heeft ook een paar punten die om verbetering vragen. Dat zit hem met name in de software. Het zou fijn zijn als Amazfit met de bezem door de Zepp 2.0 OS en Zepp-app ging. De mogelijkheid ontbreekt om apps van derden te installeren, iets wat voor sommigen een reden kunnen zijn om dit horloge links te laten liggen. Maar het kunnen synchroniseren met Google Fit, Strava of Adidas Running maakt wat mij betreft veel goed.

Amazfit GTR 4 en GTS 4 kopen

De Amazfit GTR 4 heeft een adviesprijs van 229 euro en is beschikbaar in de kleuren: Superspeed Black en Vintage Brown Leather. De prijs van de Amazfit GTS 4 bedraagt 199 euro en je vindt hem in de kleuren: Infinite Black, Misty White en Rosebud Pink.

Amazfit GTR 4 kopen

De Amazfit GTR 4 komt met verbeterde sportfuncties en meer mogelijkheden om gezondheid te monitoren. De smartwatch besch
Lees meer

229 euro

Bestel op

Amazfit GTS 4 kopen

De Amazfit GTS 4 komt met verbeterde sportfuncties en meer mogelijkheden om gezondheid te monitoren. De smartwatch besch
Lees meer

199 euro

Bestel op

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *