zijn smartwatches nou echt nuttig?
Onze redacteurs hebben veel overeenkomsten: een verhoogde interesse in Android en veel behoefte om met hun vingers over toetsenborden te racen. Maar, dat wil niet zeggen dat ze het altijd met elkaar eens zijn. In AW Discussiedonderdag leggen we elkaar wekelijks het vuur aan de schenen met een stelling. Deze week hebben we het over smartwatches: hebben die wel nut?
Contents
Smartwatches nuttig?
Dennis: De Pixel Watch 2 komt eraan, maar zijn smartwatches echt nuttig?
Laura: Ja, ik vind smartwatches wel echt nuttig: ze zorgen dat ik me veel meer met bewegen bezighoudt, dan de smartphone.
Jelle: Ik denk dat ze zeker nuttig kunnen zijn, al gebruik ik zelf zeker niet alle functionaliteiten. Word dan helemaal gek als ik bijvoorbeeld steeds mijn hartslag enzo te zien krijg. Ben al meerdere keren half dood beoordeeld door mijn slimme horloge. Daarbij dat irritante groene licht(!!)
Laura: Huh, maar als je hem draagt zie je dat groene licht toch niet?
Jelle: Oohh jawel, ik wel haha. Werd er ook vaak wakker van. Nu dus uitgeschakeld, dat kan gelukkig op mijn Amazfit. Wil jij de hele tijd dingen van jezelf weten dan overigens? Ik word daar echt gestresst van. 😅
Laura: Oh, daar heb ik geen last van. Ik hoef niet de hele tijd dingen te weten: ik kijk ook niet de hele tijd, maar ik vind het altijd leuk als ik weer een trilling krijg en confetti omdat ik 10.000 stappen heb gezet. Klinkt stom, maar ik krijg daar echt een positief gevoel bij. En, Dennis, wat vind jij?
Jelle: Dat heb ik ook ja, precies dat met de stappen haha. Maar hartslag, bloeddruk, stresmeting en andere medische dingen welke smartwatches tegenwoordig allemaal kunnen zien, ik word er soms kriebelig van.
TMI: too much information
Dennis: Aan de ene kant vind ik het prettig dat ik updates krijg van mijn horloge, maar in alle eerlijkheid stoort het me ook. Mijn hartslag en slaapritme wil ik zeker bijhouden en laten we eerlijk zijn, zo’n polsdokter kan geen kwaad. Maar na verloop van tijd vergeet ik het ook, puur vanwege het feit dat ik toeters en bellen uitzet. Dus wat is het nut dan?
Laura: Maar je kunt toch heel specifiek kiezen waar je wel of geen meldingen van krijgt?
Dennis: Daar ben ik het mee eens. Ik leg die last bij mezelf. Dit is overigens een bijzonder persoonlijke observatie, want ik wil zeker een horloge regelen voor mijn moeder die me eventueel kennis geeft als het niet goed gaat. Edoch heb ik niet het idee dat mijn smartwatch me echt op weg helpt behalve me vaak storen (en ja dat heb ik uitgezet). (Ik heb dit niét uitgezet, eigen schuld, maar ik heb vaak last van FOMO.)
Laura: Maar er zijn wel degelijk veel functies die een smartphone je niet bieden, zie je daar ook op de lange termijn qua gezondheidsverbeteringen (of tenminste bewustwording) geen brood in voor jezelf?
Jelle: Denk dat smartwatches inderdaad hele handig functies bieden voor heel veel mensen. Persoonlijk gebruik ik echter maar een gedeelte omdat ik het eerder storend vind, maar dat is ook heel persoonlijk. Had overigens wel gehoopt dat de ontwikkelingen op hardwaregebied sneller zouden gaan. Qua software al ver, maar de batterijen van WearOS-horloges (Google, Samsung bijvoorbeeld) en Apple Watches zijn echt dramatisch. Hierdoor bijna elke dag opladen, of in de nacht waardoor je sleep tracking niet kunt gebruiken.
Laura: Ja, Huawei maakt horloges met batterijen die twee, soms wel drie weken meegaan, maar die zijn helaas erg bonkig. Ik ben blij met de Fitbit Sense 2: die vertelt me precies genoeg, niet teveel, en doet vrij lang met zijn batterij.
Jelle: Amazfit ook bijna een week, maar geen WearOS waardoor je wel minder functies hebt.
Gerelateerde artikelen
Smartwatch-functies
Laura: Maar welke functies wil jij dan op een smartwatch, behalve stappen, hartslag en een WhatsAppje kunnen lezen?
Jelle: Niets, voor mij genoeg, inclusief sportmodi dan. Reageren op appjes ook wel handig, klein maar fijn.
Dennis: An sich dus niets. Leuk dat mijn klokje trilt, maar ondertussen negeer ik dat. Ik wil vooropstellen, da’s niet verstandig. Geinig punt is dat mijn arts wel aangaf dat ik toch echt mijn bloeddruk en hartslag even moest ‘loggen’. Dus, soit. ik keer terug op mijn stelling dat smartwatches mensen niet echt helpen. Maar het moge duidelijk zijn dat ze ook vaak irritant zijn. Slapen met een smartwatch is niet prettig. Maar dan de vraag: hebben jullie nooit mensen om je heen gehad die exact ook die vraag stelden? Wat is het nut? Lastig om uit te leggen soms?
Jelle: Eigenlijk niet hahaha, wel mensen die aangeven ook niet steeds alles te willen tracken of meldingen op hun pols willen ontvangen.
Dennis: Ik weet waar je fiets woont.
Laura: Nee ik ook niet, en ik slaap ook met armbandjes, oorbellen en soms -oh jee- make-up op, dus op zich heb ik al een hele polonaise aan mijn lijf, dan kan die smartwatch er ook wel bij.
Jelle: Funest voor je huid Laura…
Laura: Ja, maar mijn huid voelt zich wel beter omdat ik meer water drink dan jullie niet-smartwatchdragers, ha!
Jelle: Gebruik je hiervoor geen smart water bottle?
Laura: Nee, die vond ik dan weer irritant, maar vooral omdat hij niet goed kon lezen hoeveel water er nog inzat. Ik begrijp je punten wel, hopelijk nemen horlogemakers die mee. Maar oké: noem drie dingen die een smartwatch van de toekomst moet hebben zodat je wel overstag gaat.
Smileys
Jelle: Gebruik dus al een smartwatch, maar zal meerdere functies gebruiken als groene licht minder of weg is of beter in te stellen is wanneer die precies uitgeschakeld wordt En batterijen beter worden. Integratie met smartphones kan daarbij ook (nog) beter worden.
Dennis: Mijn verhaal kort, is dat een smartwatch wel echt toegevoegde waarde is voor veel mensen. Maar in dagelijks gebruik vind ik het (en da’s heel persoonlijk) vooral een nutteloos gebeuren. Kan je lekker je volgende bericht negeren. (En ja Laura, ik weet, dat kan je uitzetten, doe ik dus niet.)
Drie dingen: de tijd, het weer en een bericht dat ik dan negeer. Het is prettig dat ik updates krijg, maar op één of andere manier vind ik het op mijn pols ook nogal indringend.
Doet overigens niets af aan het feit dat zorgtechnisch een slimme klok onvoorstelbaar veel goed kan doen. Dus ik ga zeker een Pixel Watch halen voor mams. Gaat ze me nog sneller irriteren met smileys. Heel veel smileys.
Laura: Mijn moeder is ook een ster met emoji en stickers, soms zelfs per ongeluk de seksvoetjes. Genieten!
Dennis: Ik wilde toch even weten wat een vriend van me denkt over een smartwatch. Hij is nogal bezig met gezondheid en gek genoeg niet altijd bezig met super snappy functies.
Arie Boomsma: Ik draag de Oura en soms ook de Nowatch. Niet tijdens het trainen trouwens. Ik gebruik de Oura (ring, red.) vooral voor activiteit (hoeveel beweging op de dag) en slaap (diep en rem). Dat laatste is goed te testen omdat je met Oura ook tags in kunt voeren. Wijn gedronken, laat getraind, stres, etc. En er zitten goede meditaties in hun app. Maar met die devices blijft het toch ook altijd zo dat je een goed gevoel in de ochtend om zeep kan helpen als de slaapcijfers minder florissant zijn. Ik check die van mij pas in de loop van de ochtend. Die Nowatch is leuk omdat er geen klok op zit. No watch dus. En ook “What time is it? It’s Now!”
=https://twitter.com/onvz/status/1270295559195242496″ data-service=”twitter”>
Arie Boomsma: En er zit een techniek in die stres kan meten (is geloof ik patent van Philips dat nog niet veel in andere devices zit). En hij is heel mooi, met wisselbare stenen. Sporters bij ons hebben de Whoop vooral voor hartslag en herstel, en omdat je er goed mee kunt trainen zonder dat hij beschadigt. Hardlopers, zoals mijn broer, gebruiken veel Garmin. Maar bij die laatste twee gaat het dus meer over trainen (meten is weten) dan over gezondheid. Kortom; ik denk dat de meeste mensen goed zonder kunnen, en dat heel veel mensen er vooral hyperbewust of zelfs gestresst van worden.”
Dennis: Ik moet stoppen met vragen stellen aan mensen die wel zinnige dingen vertellen. En Arie: ik ga niét met traktorbanden sleuren.
Wat vind jij, heeft onze special guest gelijk? Deel jouw mening over het nut van smartwatches in de reacties.