Android

knappe smartphone met ruimte voor verbetering

Motorola timmert met zijn Edge-serie al een aantal jaren aan de high-end-weg. Vorig jaar zagen we in het voorjaar de reguliere en Pro-versie verschijnen, gevolgd door de Ultra-, Neo- en Fusion-versie in het najaar. Een serie van hoge middenklasse tot uiterst topklassemodellen die gekenmerkt wordt door goede prijs-kwaliteitverhouding. De Motorola Edge 40 is zojuist gelanceerd, maar vorige maand hebben we al de Motorola Edge 40 Pro mogen verwelkomen. Deze laatste heb ik nu al een tijdje aan de tand kunnen voelen en in deze review kun je lezen hoe hij in de praktijk bevalt.

Motorola Edge 40 Pro

De Motorola Edge 40 Pro is met zijn specificaties een echte high-end smartphone. De telefoon krijgt een adviesverkoopprijs van 899,99 euro en is daarmee maar liefst 100 euro duurder vergeleken met de adviesprijs die de Motorola Edge 30 Pro bij zijn lancering kreeg. Natuurlijk speelt inflatie daarbij een rol, maar laten we kijken welke verbeteringen de Edge 40 Pro ten opzichte van de Edge 30 Pro heeft gekregen en zien of deze prijsstijging gerechtvaardigd is.

Specificaties

Motorola Edge 40 Pro
Afmetingen en gewicht: 161,2 x 74 x 8,6 mm, 199 gram 
Behuizing: Gorilla Glass Victus (voor- en achterzijde) aluminium frame, IP68 stof- en waterdicht
Scherm: 6,67 inch Full HD+ (2400 x 1080 pixels), OLED, 165 Hz, 394 ppi, HDR10+, 20:9
Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Werkgeheugen: 12 GB
Opslaggeheugen: 256 GB
Camera’s achter: 50 MP hoofdcamera f/1.8 met OIS, 50 MP ultragroothoekcamera f/2.2 en 12 MP telefotocamera met 2x optische zoom f/1.6
Camera’s voor: 60 MP f/2.2
Accu: 4600 mAh, 125W snelladen, 15W draadloos laden, 5W omgekeerd laden
Androidversie MY UX gebaseerd op Android 13
Updatebeleid: 3 Androidversies + 4 jaar beveiligingsupdates
Extra’s IP68, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, stereospeakers, Dolby Atmos, vingerafdrukscanner aan de zijkant
Kleuren Interstellar Black, Lunar Blue
Adviesprijs 899 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Motorola Edge 40 Pro
  • 125W snellader
  • Usb-c-kabel
  • Transparant hoesje
  • Simtool
  • Handleiding

Behuizing en design

De Motorola Edge 40 Pro is verkrijgbaar in de kleuren Lunar Blue en Interstellar Black. Zodra ik het toestel uit de doos haal valt één ding meteen op. Deze Pro-versie heeft zijn Edge terug. Het scherm heeft namelijk afgeronde schermranden in tegenstelling tot de vlakke randen van de Edge 30 Pro. Daar waar de Edge 30 Pro nog een scherm van Gorilla Glass 3-glas had, heeft de Edge 40 Pro een scherm van Gorilla Glass Victus Glass met een diagonaal van 6,67 inch. Het toestel is 161,2 mm hoog, 74 mm breed, 8,6 mm dik en weegt 199 gram. Een punchhole-selfiecamera, wederom met de handige pulserende lichtring wanneer je een selfie neemt, vinden we boven midden in het scherm terug. De afwerking van de achterzijde is ook mat zoals die van de Edge 30 Pro. Alleen voelt die bij de Edge 40 Pro een stuk minder glad aan. Motorola noemt deze afwerking ‘soft touch’ en het voelt wat ruwer aan vergeleken met de afwerking van de Edge 30 Pro. Maar het voelt wel fijn aan, want het zal ervoor zorgen dat de telefoon minder snel uit je handen glipt. En het geeft het toestel een hoogwaardige uitstraling. Het aluminium frame complementeert de sjieke en solide look and feel van het toestel.

De Motorola Edge 40 Pro heeft ten opzichte van de Edge 30 Pro een upgrade gehad wat betreft stof en waterdichtheid. Hij heeft een IP-classificatie van IP68, wat betekent dat hij volledig stof- en waterdicht is.

Motorola Edge 40 Pro en Motorola Edge 30 Pro

Op de achterzijde van het toestel zien we naast het Motorolalogo, het camera-eiland terug. Waar het camera-eiland op de Motorola 30 Pro ovaal was, heeft die op de Edge 40 Pro een vierkante vorm. Echter heeft het glas aan de twee zijkanten van het camera eiland gebogen schermranden en lijkt daarmee op het scherm aan de voorzijde het toestel. Met of zonder het meegeleverde hoesje ligt het toestel voldoende stabiel op zijn achterzijde.

Aan de rechter zijkant van het toestel zit de powerbutton. In tegenstelling tot zijn voorganger zit hier niet meer de vingerafdrukscanner in verwerkt. Deze zit nu onder het scherm. De powerbutton zit op de Edge 40 Pro wel lager zodat de volumeknoppen die daarboven zitten beter bereikbaar zijn. Aan de linker zijkant van het toestel zit niets.

Ook nieuw voor de Edge 40 Pro: Er zit in de bovenzijde naast een microfoon ook een volwaardige speaker. Dus nu heb je een speaker in de bovenzijde van het toestel én een smalle dunne speaker tussen de bovenzijde en het scherm in. Deze laatste wordt het ‘Luistergedeelte’ genoemd en zorgt voor een helder en duidelijk geluid bij het voeren van telefoongesprekken. De twee stereo speakers zijn wederom voorzien van Dolby Atmos. De speakers produceren een prima luid geluid. Op de Edge 40 Pro klinkt het geluid daardoor voller dan op de Edge 30 Pro. Maar ook bij de Edge 40 Pro zou ik het volume niet voluit zetten, want dan gaat het wat schel klinken.

Gerelateerde artikelen

Een simkaartslede, microfoon, USB-C poort, en tweede speaker vinden we in de onderzijde terug. De simkaartslede is voor slechts één sim. Wil je een tweede simkaart toevoegen kan je hiervoor een e-sim gebruiken. Een 3,5mm koptelefoonaansluiting en micro SD kaartslede ontbreken op de Motorola Edge 40 Pro.

Alles bij elkaar genomen oogt en voelt de Motorola Edge 40 Pro iets slanker, hoogwaardiger en prettiger aan dan zijn voorganger.

Scherm

De Motorola Edge 40 Pro heeft een Full HD+ OLED-scherm met een resolutie van 2400 x 1080 pixels en 395 pixels per inch in een 20:9 beeldschermverhouding. Motorola spreekt zelf over een randloos display, aangezien de randen van het scherm naar alle kanten toe (licht) gebogen zijn. Hierdoor is het percentage van de oppervlakte van de voorkant wat ingenomen wordt door het scherm gestegen naar 90%. Echter zijn bezels op de Edge 40 Pro net zoals op de Edge 30 Pro wel degelijk aanwezig, maar ze vallen door de kromming van het scherm minder op.

Het oled-scherm van de Edge 40 Pro heeft net zoals de Motorola Edge 30 Ultra een flinke boost gehad wat betreft de maximale helderheid in vergelijking tot de Edge 30 Pro. De piekhelderheid ligt nu op 1300 nits. Hierdoor is het scherm goed af te lezen in direct zonlicht. Ook met de minimale helderheid is het in orde, waardoor je vlak voor het slapen gaan met een gerust hart de telefoon kan gebruiken.

Motorola Edge 40 Pro review: knappe smartphone met ruimte voor verbetering

De vingerafdrukscanner zit nu onder het scherm. Ik kan hier kort over zijn. Deze werkt gewoon naar behoren. Accuraat en snel. Verder niets op aan te merken.

Opvallend kenmerk dat het scherm heeft meegekregen is een vernieuwingsfrequentie van maar liefst 165Hz. Inmiddels is het wel iedereen bekend dat hoe hoger deze frequentie is, hoe soepeler de bewegingen op je scherm lopen. En dat is vooral heel fijn als je grafische games speelt op je smartphone. Wil je echter batterij besparen is de vernieuwingsfrequentie handmatig ook op 60Hz of 120Hz te zetten. Maar makkelijkste is gewoon de vernieuwingsfrequentie op Automatisch te zetten. Dan wordt tot 120Hz de vernieuwingsfrequentie aangepast naar wat je op het toestel doet. Ga je gamen, dan kan je hem op 165Hz zetten.

Het scherm is een genot om naar te kijken. Dat komt mede door de hoge helderheid. Persoonlijk vind ik de gebogen schermranden mooi en een telefoon meer uitstraling geven, hoewel ik het niet altijd functioneel vind. De hoge vernieuwingsfrequentie van 165Hz is ook een genot, maar ik zie persoonlijk geen tot weinig verschil tussen 165Hz, 144Hz of zelfs 120Hz.

Prestaties

De Motorola Edge 40 Pro wordt aangedreven door de Snapdragon 8 Gen 2 processor. Deze processor heeft voor het zware werk één Cortex X3 rekenkern van 3,2GHz. Daarnaast zijn er twee Cortex-A710 rekenkernen van 2,8GHz en twee Cortex-A715 rekenkernen, ook met een kloksnelheid van 2,8GHz. De laatste drie rekenkernen zijn energiezuinige Cortex-A510 rekenkernen van 2 GHz voor de lichtere taken.

De Motorola Edge 40 Pro is voorzien van 12 GB werkgeheugen welke je nog via de instellingen van de telefoon kan verhogen naar 15 GB. Dat gaat dan wel ten koste van je 256 GB aan interne telefoonopslag.

Het spreekt voor zich dat je met bovenstaande specificaties op papier een topper in handen hebt. Tel daar de vernieuwingsfrequentie van 165Hz bij op en je hebt een beest van een telefoon. Maar dit is beslist geen papieren tijger. In praktijk laat de telefoon zien dat het spelen van zware grafische games en multitasken geen probleem is. Daarbij weet de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 wel zijn hoofd koel te houden in tegenstelling tot de Snapdragon 8 Gen 1.

Motorola Edge 40 Pro review: knappe smartphone met ruimte voor verbetering

Accuduur

Op het gebied van accu en stroomvoorziening zien we ook een aantal wijzigingen bij de Motorola Edge 40 Pro ten opzichte van de 30 Pro. De grootte van de accu is teruggebracht van 4800mAh naar 4600mAh. Wellicht was dat nodig om de accu in de strakkere behuizing te laten passen. Daar staat tegenover dat de Edge Pro 40 nu de mogelijkheid heeft voor 125W snelladen waar dat op de Edge 30 Pro nog 68W was. Leg je de telefoon met een zo goed als lege accu aan de lader? Dan is hij binnen ruim een kwartier weer voor 75% opgeladen en binnen het half uur compleet opgeladen. Bij de 68W lader van de Edge 30 Pro was dat nog 50% in een kwartier en duurde het veel langer totdat hij volledig opgeladen was. De 125W snellader wordt gewoon in de doos meegeleverd, samen met een USC-C naar USB-C kabel. Ook de Motorola Edge 40 Pro beschikt over 15W draadloos laden en 5W omgekeerd opladen.

Hoewel de accu van de Motorola Edge 40 Pro minder groot is dan die van zijn voorganger, is daar in de praktijk weinig van te merken. Bij gemiddeld gebruik heeft het toestel aan het eind van de dag voldoende prik over. Ga je flink gamen of video content bekijken op het toestel, dan kan het zijn dat je in de tussentijd even moet bijtanken. Maar dat is met 125W snelladen zo gedaan. Ik heb het zelf niet aan de hand gehad en heb het toestel elke nacht op de draadloze lader opgeladen.

Motorola Edge 40 Pro review: knappe smartphone met ruimte voor verbetering

Camera’s

Ook de Motorola Edge 40 Pro heeft vier camera’s meegekregen. Op de achterzijde zitten drie camera’s waarvan twee exact dezelfde zijn als die van de Edge 30 Pro. Het gaat om de Omnivision CMOS OV50A hoofdcamera van 50 MP met OIS. Ook de Samsung ISOCELL S5KJN1 van 50MP voor het nemen van 114° groothoeklens en macrofoto’s is geen onbekende voor ons. De 2MP diepte camera die op de Edge 30 Pro zat, is op de Edge 40 Pro ingeruild voor de Sony IMX663 van 12MP, en die fungeert als telelens. Deze vonden we eerder ook al terug op de Edge 30 Ultra. De 60MP OmniVision OV60A selfiecamera vonden we zowel op de Edge 30 Pro als Edge 30 Ultra terug.

Groothoekcamera, hoofdcamera, telecamera

Met de 50MP hoofdcamera sensor van Omnivision kan je zowel overdag als ‘s avonds prima foto’s maken. De verzadiging is een tikkeltje aan de hoge kant en dat zal niet iedereen bekoren. Ik houd er wel van. Contrast en scherpte zijn ook prima mede door de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie (OIS). Tevens heeft de camera een Nachtzichtfunctie waarvan de foto’s niet gek veel verschillen van foto’s genomen zonder deze functie. Video’s met de hoofdcamera kunnen geschoten worden in 8K met 30fps of 4K met 60 en 30fps. Slowmotionvideo’s worden geschoten in Full HD met 960, 240 of 120fps.

Ik ben blij met de keuze van Motorola om de dieptecamera in te ruilen voor een telelens. Dat was toch één van de minpunten van de Edge 30 Pro. Nu is het mogelijk om tot 2x optisch in te zoomen. Zoals gezegd is dit de Sony IMX663-sensor. Opvallend is dat deze sensor op andere smartphones alleen als selfiecamera wordt gebruikt. Indien mogelijk heeft Motorola aan de werking van deze sensor nog behoorlijk wat werk te doen. De beelden missen scherpte, detail en ogen flets.

Portretfoto’s en nachtzicht

Groothoekcamera en macrofoto’s

Aan de 50MP groothoeklens lijkt wat gesleuteld te zijn. Wat betreft scherpte en contrast doet de camera het beter dan vorig jaar. Wat wel opvalt is nog steeds een flinke vervorming aan de randen van de foto’s. Dus beter, maar nog niet overtuigend.

Motorola Edge 40 Pro review: knappe smartphone met ruimte voor verbetering

Selfiecamera

Ook bij de 60MP selfiecamera bemerk ik dezelfde mankementen als vorig jaar. Neem je een foto van jezelf, doet hij het prima. Scherpte, contrast en kleur zijn dan goed. Neem je selfie met je groep vrienden erbij, dan is de kans groot dat je alleen zelf scherp op de foto staat. Neem je een selfie onder slechtere lichtomstandigheden, dan worden de foto’s snel korrelig.

Software

Op het moment van schrijven is de Motorola Edge 40 Pro voorzien van Android 13 en heeft zojuist de Android beveiligingspatch van 1 april 2023 ontvangen. Uiteraard is de My UX schil van Motorola toegevoegd. Het mooie van deze schil is, dat het weinig toevoegt aan standaard Android 13. De software op de telefoon werkt en oogt zoals Google het bedoeld heeft. Het relatief weinige wat Motorola daar met My UX aan toegevoegd heeft is vaak handig en gewenst of anders niet op de voorgrond aanwezig zodat het stoort.

Wat voegt de MY UX schil dan wel toe? Voldoende mogelijkheden om je Motorola te personaliseren met bijvoorbeeld lettertypen en kleuren. Moto actions stelt je in staat om met bepaalde gebaren functies op je telefoon uit te voeren. Ook heeft Motorola de Edge 40 Pro voorzien van de Ready For-software. Hiermee kan je de telefoon koppelen aan je PC of monitor om daar vervolgens je apps van je telefoon te gebruiken, te gamen of de camera van je telefoon als webcam te gebruiken.

Qua updatebeleid zal de Motorola Edge 40 Pro updates krijgen tot en met Android 16 en 4 jaar lang 2-maandelijkse beveiligingsupdates. Dat is op beide vlakken een jaar langer ondersteuning dan de Edge 30 Pro krijgt. Dat is dus een mooie vooruitgang. Maar dat loopt nog een jaar achter op wat bijvoorbeeld Samsung voor sommige van hun toestellen belooft. Ook kan Motorola nog sleutelen aan de snelheid waarmee het hun toestellen updates geeft. Zo kreeg de Motorola Edge 30 Pro ruim een maand geleden zijn update naar Android 13 terwijl deze al geruime tijd beschikbaar is.

Motorola Edge 40 Pro review: knappe smartphone met ruimte voor verbetering

Conclusie

We zien dat Motorola met de Edge 40 Pro voortgeborduurd heeft op de Edge 30 Ultra en daardoor flink wat verbeteringen heeft vergeleken met de Edge 30 Pro. Het toestel heeft een strakkere design met zijn “randloos’ display en soft touch matte afwerking. Het scherm heeft tevens een upgrade gehad naar Gorilla Glass Victus glas, een vernieuwingssnelheid van 165Hz en een flinke boost in de piekhelderheid van 1300 nits.

Daarnaast heeft het een hogere IP-classificatie van IP68, een verhoging in het snelladen naar 125W en de laatste en beste chipset van Qualcomm in de vorm van de Snapdragon 8 Gen 2.

Toch vind ik het jammer dat ze op het gebied van de camera niet meer verbeteringen hebben doorgevoerd. De komst van de telelens juich ik toe, maar ik ben niet onder de indruk van de uitvoering. Daarnaast is het jammer dat de overige drie camera’s hetzelfde zijn als vorig jaar. Daar is ruimte om te groeien. Ook het jaar extra aan software/beveiligingsupdates is erg fijn, maar er ook hier is nog ruimte voor verbetering vergeleken met de concurrentie. De updates zouden misschien langer kunnen, het moet in ieder geval sneller.

Maar voor een adviesprijs van 899,99 euro heeft Motorola een mooi en compleet toestel afgeleverd met wederom een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En in mijn ogen rechtvaardigen de hierboven opgesomde verbeteringen de prijsstijging van 100 euro.

Motorola Edge 40 Pro kopen

De Motorola Edge 40 Pro is beschikbaar in de kleuren Interstellar Black en Lunar Blue voor een adviesprijs van 899 euro.

Motorola Edge 40 Pro kopen

De Motorola Edge 40 Pro is het nieuwe vlaggenschip van Motorola voor dit jaar. De telefoon moet het op gaan nemen tegen andere high-end smartphones. Om deze strijd zo goed mogelijk aan te gaan heeft Motorola voornamelijk veel aandacht aan het beeldscherm, het design, de camera’s en de oplaadsnelheid van de Edge 40 Pro.

€ 899

Winkelen op:

Belsdimpel

mobier.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *