Vier op de tien jonge moeders geeft hun nachtrust een onvoldoende
Een nachtje ongestoord doortukken, wat kun je daar als jonge moeder naar terugverlangen. Maar liefst 566 moeders met kinderen tot twaalf jaar vulden de enquête in en gaven bijna unaniem aan dat ze ’s nachts véél minder uren pakken nu ze kinderen hebben. En seks, wat was dat ook alweer?
Maar liefst 566 moeders met kinderen tot twaalf jaar vulden de enquête in en gaven bijna unaniem aan dat ze ’s nachts véél minder uren pakken nu ze een of meerdere kinderen hebben.
Een derde (29%) van de Kek Mama-lezeressen geeft haar nachtrust een krappe voldoende en vindt die een 6 waard. Maar vier op de tien (39%) geeft haar nachtrust een onvoldoende, waarvan het cijfer 4 het vaakst wordt genoemd.
Gemiddeld gaat de Kek-lezeres tussen tien en elf uur naar bed en slaapt zo’n zes à zeven uur, maar ze zou liever tussen de acht en negen uur willen slapen. Even tijd voor zichzelf hebben (55%) of huishoudelijke klusjes, werk of zorgtaken (17%) maakt dat ze er toch later dan gepland induikt.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Die gewenste acht à negen uur slaap is niet zo’n gek cijfer, want dat is al jaren de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor volwassen mensen om optimaal te kunnen functioneren. Gedurende de dag belasten we ons lichaam met zowel fysieke als mentale stress, waarna herstel nodig is. Dat herstel vindt plaats als we slapen. Gedurende onze slaap worden energiebronnen aangevuld en spieren en cellen aangepast. De verwerking vindt in de hersenen plaats en stress wordt verlaagd.
Gemiddeld slapen we elke nacht 2 tot 3 uur korter dan we eigenlijk zouden willen
Daarnaast kent een goede nachtrust nog meer voordelen. Het zorgt onder andere voor een uitgerust gevoel, je bent beter bestand tegen stresssituaties, het bevordert je concentratie en draagt bij aan het verbeteren van de stofwisseling.
Wanneer je consequent minder slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid uren, kan dat zelfs grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Na een nacht ‘de wacht houden’ is het lastiger om je goed te concentreren, maak je meer fouten op het werk en ben je wat labieler dan normaal. Langdurig slaaptekort verhoogt volgens het UMC Utrecht bovendien de kans op obesitas, alzheimer, depressiviteit en hart- en vaatziekten.
Lees ook – Met deze tips slapen je koters wél door (en jij ook) >
Kort lontje
Eén ding is zeker: slaap is van levensbelang. Zonder eten houden we het zelfs langer uit dan zonder slaap. Dat blijkt onder meer uit de experimenten van slaaponderzoeker Allan Rechtschaffen van de universiteit in Chicago. Hij deed in 1983 onderzoek met ratten. De dieren bleken twee tot drie weken zonder slaap vol te kunnen houden, maar legden daarna het loodje.
Gelukkig is het nog niet zo dramatisch gesteld bij onze lezeressen. Niemand vulde in aan volledige insomnia te lijden. Wel geven zes op de tien lezeressen aan dat ze een veel korter lontje krijgen na een nacht/week/weken weinig slaap. Bij 17% komt er niets meer uit hun handen. Een op de tien vrouwen doet daarom tijdens het middagslaapje van het kind een powernap op de bank.
Libido-verlagend
Dat tekort aan slaap heeft ook weer zo zijn uitwerking op het seksleven. Maar liefst 72% antwoordt met een duidelijk ‘ja’ op de vraag of het hun seksleven negatief beïnvloedt. Overigens niet alleen vanwege de gebroken nachten. Bij vier op de tien lezeressen slapen de kinderen ‘soms tot regelmatig’ bij hen op de kamer. Dat is uiteraard niet erg libidoverhogend.
72% ervaart negatieve invloed van slaapgebrek op het seksleven
“Ik vind het raar uitgebreid te seksen met een baby en een kleuter bij ons op de slaapkamer”, schrijft een lezeres. En een ander windt er helemaal geen doekjes om: “Het eerste jaar na een bevalling behoort mijn lijf, inclusief borsten, puur aan de baby. Zij roept, ik kom. In de tussenliggende uren wil ik geen live action en alleen maar slapen. Mijn man moet maar wachten en anders zichzelf bevredigen.”
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.