Android

middenklasser op de foute weg

Nokia komt met de volledig nieuwe X-reeks, end e X20 is voorlopig het krachtigste midrange toestel met 5G en een 64 MP camera met ZEISS-lenzen. Boekt Nokia het gehoopte succes met deze telefoon? Lees het in deze review.

Nokia X20 

Begin vorig jaar draaide de marketingafdeling van het Finse HMD Global – het bedrijf dat Nokia telefoons produceert – op volle toeren omdat de Nokia 8.3 5G zijn opwachting zou maken in de nieuwe James Bond film ‘No Time To Die’. Inmiddels is wel iedereen bekend dat Corona flink roet in het eten heeft gegooid, en de vraag is of deze telefoon überhaupt nog in de film te zien is wanneer deze dan eindelijk komende september in première gaat.

Ondertussen heeft HMD Global de Nokia X10 en Nokia X20 gelanceerd en is volgens de geruchtenmolen de Nokia X50 onderweg. Wellicht dat laatstgenoemde een bescheiden rolletje gaat spelen in de film. Hoe dan ook is de marketingafdeling een ander pad ingeslagen voor de X10 en X20. Duurzaamheid is nu waar het bij Nokia om draait. Op de redactie van Androidworld hebben we de Nokia X20 ontvangen en in deze review zal je lezen welk effect het thema ‘duurzaamheid’ op deze telefoon heeft.

Specificaties
Nokia X20
Behuizing: Plastic
Afmetingen en gewicht: 168,94 x 79,7 x 9,1 mm, 220 gram
Scherm: 6,67 inch LCD (FullHD+ 2400 x 1080 pixels), 450 nits, 20:9
Processor: Qualcomm Snapdragon 480 5G
Werkgeheugen: 8 GB
Opslaggeheugen: 128 GB
Camera’s achter: 64 MP hoofdcamera, 5 MP groothoekcamera, 2 MP dieptecamera, 2 MP macrocamera
Camera’s voor: 32 MP
Accu: 4.470 mAh, geen oplader meegeleverd
Androidversie: Android 11, Android One
Extra’s: 3,5 mm audiojack, microSD, ZEISS Optics, 5G, 3 jaar versie- en beveiligingsupdates, vingerafdrukscanner aan zijkant, Google Assistent-knop
Kleuren: Midnight Sun, Nordic Blue
Adviesprijs: 379 euro

Hoesje recyclen

Zodra wij het toestel uit de doos halen zien we het effect van het thema Duurzaamheid. We vinden bij de Nokia X20 in de doos een hoesje. Nu is dat op zich niet zo vreemd, want dat zien we bij meerdere fabrikanten terug. Wat opvalt is dat het geen doorzichtig siliconen hoesje is. Het hoesje is gebroken wit/crème en is niet doorzichtig. Het is ook niet egaal van kleur want er zijn soort van vezels in terug te zien. Het hoesje is namelijk gemaakt van materiaal dat volledig te recyclen is.

Dat is een heel mooi idee en zeker duurzaam, maar vind ik het aan de andere kant wel jammer. Ik ben normaliter erg blij met een doorzichtig siliconen hoesje. Het beschermt mijn telefoon en ik kan er toch nog wat van het uiterlijk van het toestel doorheen zien. Het uiterlijk van een telefoon vind ik een belangrijk kenmerk bij het aankopen ervan. Helaas is In dit geval door dit hoesje weinig van het toestel zelf te zien. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak en daarover kan je niet discussiëren, maar ik zou dan meteen een ander hoesje aanschaffen. En dat is dan weer zonde van het materiaal en de energie die in het meegeleverde hoesje is gestopt.

Wat bij het uitpakken ook opvalt, is dat de lader ontbreekt. Een USB-C-kabel is wel terug te vinden in de doos. Maar een lader kan apart via aangeschaft worden. Met deze keuze volgt Nokia andere fabrikanten na zoals Apple en Samsung om de laders achterwege te laten om zo de hoeveelheid afval te reduceren. Ik kan met deze keuze leven aangezien ik genoeg opladers in huis heb liggen, en de Nokia X20 heeft toch niet de meest spannende snellaadprestaties.

Niet het beste ontwerp

Als we het toestel van dichtbij bekijken is het eerste wat opvalt dat het een flinke jongen is. Het heeft een groot scherm van 6.67 inch, is 168,9 mm hoog, 79,7 mm breed en 9,1 mm dik. Daarbij komt het nog dat het toestel zwaar is met een gewicht van 220 gram. Nu heb ik geen erg grote handen en gaat het hanteren van dit toestel in één hand net. Maar als ik het grote toestel in meegeleverde hoesje steek ziet het lomp uit en voelt dat ook zo aan in de hand.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

Wij hebben het toestel in de kleur Nordic Blue mogen testen. Daarnaast is deze ook verkrijgbaar in de bronsachtige kleur Midnight Sun. Op de foto lijkt de Nordic Blue-achterzijde van het toestel een echte blauwe kleur te hebben. In het echt gaat deze een beetje de groene kant op.

Opvallend op de achterzijde vinden we het ronde camera eiland terug zoals we dat gewend zijn van Nokia. Daarmee blijft Nokia zijn eigen koers varen in tegenstelling tot de meeste fabrikanten die kiezen voor een rechthoekig cameraeiland. Met zo’n camera in de bovenhoek kan je een grotere accu kwijt. In het cameraeiland zitten vier sensors met links daarvan buiten het eiland de dual-flits. Naast de merknaam Nokia centraal op de achterzijde, viel me nog iets op. Namelijk het stuk tekst onderaan waar zaken zoals de fabrikant en het modelnummer vermeld staan samen met het land waar het toestel is gefabriceerd. Bij de Nokia X20 is die tekst zo duidelijk te zien, dat het mij stoort. In tegenstelling tot vele andere telefoons waar de afwerking fraaier is.

Als we de rechterzijkant van het toestel bekijken, zien we daar twee knoppen terug. Verzonken in de zijkant is de powerbutton met vingerafdrukscanner en die knop voelt prettig aan en de vingerafdrukscanner doet zijn taak ook goed. Daarboven de volumeknoppen, en beide zijn ondanks de formaat van het toestel prima te hanteren.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

In de linkerzijkant zit een knop voor de Google Assistent. Die is niet zo makkelijk te bedienen wanneer ik de telefoon met één hand vasthoud. Ik moet hier iets meer kracht op zetten om de Google Assistent te activeren en soms heb ik zelfs meerdere pogingen nodig. Boven deze knop zit de slede voor twee simkaarten of één simkaart en een micro-SD kaart tot maximaal 512 GB.

In de bovenrand aan de voorzijde zit een speaker en bovenop een microfoon. Aan de onderzijde zit een 3,5 mm koptelefoonaansluiting, microfoon, USB-C poort en een bescheiden speaker. Hoewel het toestel dus twee speakers heeft is de onderste speaker de enige die geluid produceert bij het afspelen van media. Jammer genoeg fungeert de bovenste alleen als speaker bij telefoongesprekken.

Matig LCD-scherm

Zoals vermeld heeft het scherm van de Nokia X20 een diagonaal van 6.67 inch. Het gaat hier om een LCD-scherm met een resolutie van 2400 x 1800 met 395 pixels per inch. Het scherm heeft behoorlijke randen. Met name de rand aan de onderzijde is zo groot dat het voor Nokia mogelijk is om hierop zijn merknaam op te vermelden. Bovenin het scherm zit een punchhole selfiecamera verwerkt. Het paneel is vanuit de doos voorzien van een screenprotector.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

De minimale helderheid van scherm had wat lager gemogen. Tevens is het scherm lastig af te lezen in het direct zonlicht en de kleuren zijn wat flets. Dat zijn nu eenmaal zaken die te verwachten zijn bij de keuze van een LCD-scherm bij een voordeligere telefoon. Als ik echter naar de concurrentie kijk in dezelfde prijsklasse als de Nokia X20, dan zie ik telefoons met AMOLED-schermen. Bovendien gaat het hier om een scherm met een vernieuwingsfrequentie van 60Hz en zie ik bij diezelfde concurrenten schermen met 90Hz of zelfs 120Hz. Jammer dat Nokia hier ook niet voor gekozen heeft, wan dat zou de animaties wat mooier maken.

Vreemde keuzes voor chipset en RAM

De Nokia X20 is voorzien van een 2 GHz Qualcomm Snapdragon 480 processor. In die chipset zit de X51-modem die connectie met 5G mogelijk maakt. Verder is er maar liefst 8 GB aan werkgeheugen aanwezig. Ruimte voor opslag is in dit geval 128 GB, waarvan 106 GB beschikbaar is voor eigen gebruik.

De keuze van Nokia voor de Snapdragon 480 en de grote hoeveelheid RAM begrijp ik niet helemaal. Zeker met de adviesprijs van de telefoon in gedachte houdend. Als we nogmaals de concurrentie in deze prijsklasse bekijken, zien we daar veel krachtigere chipsets zoals de Snapdragon 750G of 780G, en zelfs in een uitzonderlijk geval de Snapdragon 870.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

Vanuit het oogpunt ‘duurzaamheid’ begrijp ik dat je een telefoon toekomstbestendig wil maken met behulp van een chipset met 5G-modem, maar ik had voor deze prijs meer rekenkracht verwacht. Ook om het verschil met de Nokia X10 duidelijker te maken die dezelfde processor heeft als de X20. 8 GB aan RAM is dan weer mooi, maar in combinatie met de chipset kan je het gerust overkill noemen.

Toch werkt de Nokia X20 wel prima voor de dagelijkse taken. Je hoeft geen snelheidsmonster te verwachten, maar ook de meeste Android-games werken gewoon vlot genoeg. Met 8 GB zit je ook goed als je meerdere apps naast elkaar wil openen.

Goede accuduur

De accu die in de Nokia X20 is geplaatst, heeft een capaciteit van 4.470 mAh. Volgens Nokia is dat voldoende om het twee dagen mee uit te houden. In de praktijk zit ik na één tot anderhalve dag op de 20 procent of lager en kom ik daarmee in de batterijbesparingsmodus. Bij licht gebruik zal je wel makkelijk die twee dagen kunnen halen zonder opladen, maar ik schat zo in dat de meeste mensen er toch wel moeite mee zullen hebben.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

De Nokia X20 kan met een maximaal vermogen van 18 watt opladen. Echter zoals eerder gezegd, zit deze oplader niet in de doos en kan deze eventueel online bij Nokia aangekocht worden voor 12,90 euro (exclusief verzendingskosten). Mocht je deze lader kopen via Nokia.com, dan gaat de opbrengst daarvan naar een Nederlandse non-profitorganisatie die zich inzet om plastic afval uit internationale waterwegen te verwijderen. Een mooi gebaar dat weer helemaal past in het thema ‘duurzaamheid’.

Camera met toeters en bellen

Ook Nokia heeft de Nokia X20 rijkelijk voorzien van camera’s zoals tegenwoordig gebruikelijk is. Aan de voorzijde bevindt zich in de punch hole een 32MP camera voor het nemen van selfies en op de achterzijde in het mooi ronde cameraeiland zitten vier camera’s. De hoofdcamera heeft een sensor van 64 MP. De camera voor het nemen van groothoeklensfoto’s is daarentegen slechts 5 MP. De overige twee camera’s zijn voor het bepalen van diepte bij het nemen van foto’s met het bokeh-effect en macrofoto’s. Beide sensoren zijn slechts 2 MP. Geen van de camera’s beschikt over optische beeldstabilisatie.

De foto’s de met de 64MP hoofdcamera gemaakt worden zijn redelijk te noemen. Verwacht hier geen topkwaliteit ondanks dat de naam “Zeiss” van lenzenmaker Carl Zeiss op het cameraeiland prijkt. De kleuren en het detailniveau zijn goed, maar de foto’s zijn niet altijd scherp. Over het algemeen zijn ze bij voldoende daglicht goed, maar naarmate de lichtomstandigheden verslechteren, gaat daarmee ook de kwaliteit van de geschoten foto’s omlaag. Dat is ook wel niet geheel verrassend voor toestellen in deze prijscategorie.

Hoofdcamera

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

De foto’s van de 5 MP groothoeklens scoren op al deze punten behoorlijk minder. Weinig detail, vaak niet scherp en vervormingen aan de zijkant, zorgen ervoor dat je deze camera maar beter kan laten voor wat het is. Datzelfde geldt voor de 2 MP camera om macrofoto’s te nemen. Je komt hiermee een stuk dichterbij op het voorwerp dat je wilt fotograferen, maar dan scherpstellen is meer uitzondering dan regel. Je kan hiervoor beter de hoofdcamera gebruiken en dan het beeld bijsnijden. Als HMD Global duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, had deze camera ook weg kunnen blijven.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg
Foto genomen met de groothoekcamera
Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg
Foto genomen met de macrocamera

Over de kwaliteit van de 32 MP selfie camera ben ik wel tevreden. In het begin had ik onbewust de optie ‘Verplaatsing aan’ geactiveerd. Dan maakt het toestel een filmpje in plaats van een enkele opnamen en dat resulteerde nog wel eens in onscherpe foto. Maar met deze optie uitgeschakeld is succes wel verzekerd.

De softwarematige verwerking van de selfies genomen in de portretmodus werkt ook naar tevredenheid, want de software kan goed het onderscheid maken tussen voorgrond en achtergrond. Daarnaast is zowel vooraf al achteraf in de camera-app te bepalen in welke mate de achtergrond vaag wordt gemaakt. Tevens zijn al deze opties mogelijk voor portretfoto’s genomen met de hoofdcamera.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg
Foto gemaakt met de selfiecamera

De camera-app op de Nokia X20 is er eentje die veel opties biedt. Naast de Pro-modus waarin witbalans, focus, ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie handmatig in te stellen zijn, is er de mogelijkheid om foto’s in RAW formaat te nemen. Verder is er een Nachtmodus aanwezig, maar ik zie weinig verschil tussen foto’s die met of zonder deze modus genomen zijn. Beide zijn ze bedroevend slecht.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg
Foto genomen met de nachtmodus
Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg
Foto genomen zonder nachtmodus

Verder kan je video’s opnemen met ‘Dual Sight’, een vloggersfunctie waarbij je gelijktijdig met de hoofdcamera en de selfiecamera filmt, en het is ook mogelijk om tegelijkertijd met de hoofdcamera en groothoeklens camera te filmen. Het kader van de selfiecamera is in grootte te veranderen of van positie op het scherm. Daarnaast is het ook mogelijk om video’s in een cinemamodus te schieten. De video’s hebben in deze modus een 21:9 beeldverhouding en 24fps. Tevens zijn de zaken die je in de Pro-modus handmatig kan regelen ook in de Cinema-modus handmatig in te stellen, en in de nabewerking biedt deze modus wat meer opties zoals het toevoegen van lens flares of filters.

Kale, maar vlotte software

Op het moment van schrijven draait de Nokia X20 op Android 11, met de beveiligingspatch van 1 april 2021. Het gaat hier om Android One, de kale Android-versie zonder bloatware. Alleen de camera-app is van Nokia zelf afkomstig, samen met de My Phone-app waarmee je ondersteuning voor je toestel kan krijgen en toegang hebt tot de community van Nokia.

Wil je overzichtelijke software zonder poespas? Dan is Android One prima voor jou. Maar besef wel dat je extra functies mist die in andere fabrikanten wel hebben ingebouwd. Hoewel ik zaken mis, zoals het dubbeltikken op het scherm, vind ik Android One wel prettig werken.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

Het grote pluspunt aan de software op de Nokia X20 is dat HMD Global met dit toestel de toezegging doet om de komende drie jaar de X20 te voorzien van versie-updates (dus in dit geval Android 12 en Android 13) en van maandelijkse beveiligingsupdates.

Hierin is Nokia echter niet uniek. Samsung beloofde eerder vier jaar beveiligingsupdates voor toestellen in het midden en hoog segment, en ook OPPO volgt dit voorbeeld met drie jaar beveiligingsupdates. Goed nieuws voor de consument natuurlijk. De hoop is wel dat zij de updates tijdig zullen uitvoeren, want onlangs hebben ze updates naar Android 11 voor hun oudere toestellen moeten uitstellen.

Normaliter biedt een fabrikant twee jaar fabrieksgarantie op een toestel. Maar het is goed om in gedachten te houden dat naast de belofte op Android-updates en maandelijkse beveiligingsupdate de komende drie jaar, Nokia ook 3 jaar garantie op het toestel zelf geeft.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

Conclusie

Nokia wil met de X20 een duurzame telefoon afleveren. Ik denk dat Nokia met het update- en garantiebeleid van de X20 en de toevoeging van 5G-ondersteuning daarin grotendeels geslaagd zijn. De telefoon is toekomstbestendig. Al ben ik geen grote fan van het meegeleverde duurzame hoesje.

De camera’s van de Nokia X20 leveren geen topprestaties maar dat ligt in lijn met prijscategorie waarin het toestel zich bevindt. Op het gebied van software heb je met Android One alles wat je nodig hebt. Dit in ogenschouw genomen lijkt het een prima toestel. Waar echter voor mij de schoen wringt, is de prijs-kwaliteitverhouding van de Nokia X20. De telefoon heeft op dit moment een adviesprijs van 379 euro, en met deze prijs in gedachten en datgene wat de concurrentie in deze prijscategorie biedt, heeft Nokia toch een paar – in mijn ogen – vreemde keuzes gemaakt.

Nokia X20 review: middenklasser op de foute weg

Wat het meest uit het oog springt, is de keuze voor de Snapdragon 480. Deze maakt in combinatie met 8 GB aan RAM geen trage telefoon, maar de directe concurrentie zoals de Samsung Galaxy A52 5G, Xiaomi Mi 11 Lite 5G en Poco F3 5G hebben gewoon krachtigere processors. Daarnaast beschikken deze toestellen over AMOLED-schermen met een vernieuwingsfrequentie van 90 Hz of 120 Hz in plaats van het LCD-scherm met een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz op de Nokia X20.

Alternatieven voor de Nokia X20 zijn de Samsung Galaxy A52 5G (377 euro), de Xiaomi Mi 11 Lite 5G (394 euro), de OnePlus Nord (379 euro), de OPPO A94 (353 euro)en de Motorola Moto G 5G Plus (285 euro).

Nokia X20 kopen

De Nokia X20 is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Sun en Nordic Blue voor een adviesprijs van 379 euro. Je krijgt tijdelijk bij de aankoop van deze telefoon gratis draadloze oortjes ter waarde van 89 euro. De Nokia X20 is onder meer verkrijgbaar bij deze winkels: Coolblue, Mobiel.nl, MediaMarkt, Bol.com en Belsimpel.

Nokia X20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *