Lenovo Yoga Tab 13 review: een echte entertainment-eindbaas
Lenovo heeft dit jaar de Yoga Tab-serie, bestaande uit de Tab 11 en Tab 13, uitgebracht. Ik mocht de Tab 13 een tijdje gebruiken, en in deze review lees je wat je van deze Androidtablet kan verwachten.
Contents
Lenovo Yoga Tab 13
De Yoga Tab 13 is volgens Lenovo de ultieme entertainement-tablet die vrijwel overal en door iedereen gebruikt worden. Of dat nu marketingpraat is of de waarheid, lees je hier. Ik heb daarvoor de Tab 13 (wifi) met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag in de kleur Shadow Black mogen gebruiken.
Specificaties
Lenovo Yoga Tab 13 | |
Afmetingen en gewicht: | 24,9 mm x 293,35 mm x 203,98 mm, 803 gram |
Scherm: | 13 inch 2K LTPS met Dolby Vision (2160 x 1350 pixels), 60 Hz, 196 ppi, 400 nits |
Processor: | Snapdragon 87 |
Werkgeheugen: | 8 GB LPDDR5 RAM |
Opslaggeheugen: | 128 GB / 256 GB |
Camera’s voor: | 8 MP + ToF |
Video: | 4K 30/60fps, 1080p 30/60/120/240fps, gyro-EIS |
Accu: | 10.000 mAh, 30 watt snelladen |
Androidversie: | Android 11 met Entertainment Space |
Poorten: | USB-C 3.1, Micro-HDMI |
Extra’s: | 4 JBL-luidsprekers, Dolby Atmos, WiFi 6, Lenovo Precision Pen 2 (optioneel) |
Kleuren: | Shadow Black |
Adviesprijs: | 799 euro |
Groot en mooi
Lenovo pakt de laatste tijd behoorlijk uit met het design van zijn Chromebooks, Chrome OS-tablets en Androidtablets. Kijk bijvoorbeeld een naar de IdeaPad Duet Chromebook, een apparaat dat je vanaf 299 euro koopt, en een mooie dual-tone achterzijde en stoffen kickstand heeft. De Yoga Tab 13 gaat nog een stapje verder. De achterzijde van deze Androidtablet is voor tweederde uitgerust met een Alcantera-stof dat erg aangenaam aanvoelt. Daarnaast is het apparaat voorzien van antivingerafdrukcoating en dat kan nooit kwaad.
De onderkant van de tablet is een stuk breder dan de rest van de tablet, vanwege de bolvormige rand. Daar is de roestvrijstalen standaard aan bevestigd, en binnenin zitten twee van de vier JBL-speakers. Samen met het formaat van de tablet, zorgt dit ervoor dat de tab 13 ontzettend groot is. Je sleept de tablet dan ook niet even makkelijk in de trein mee naar je werk. Aan de uiteinden van de onderkant zitten ook de ingangen voor de usb-c-kabel en de micro-HDMI-kabel. De andere twee JBL-speakers zitten in de bovenste rand verwerkt en aan de zijkant rechts bevinden zicht de aan/uit-knop en de volumeknoppen.
Beeld en geluid
De tablet heeft een 2K LTPS-display, met 400 nits helderheid, 100 procent sRGB-kleurengamma, een verversingssnelheid van 60 Hz en Dolby Vision HDR-ondersteuning. In de praktijk levert dat een scherp en levendig scherm op waar de kleuren van af spatten. Ook de kijkhoeken zijn goed, alleen direct zonlicht verdraagt het scherm wat minder. Het scherm is wel weer geschikt voor het kijken van Netflix-series en -films in HD-kwaliteit.
De vier JBL-speakers met Dolby Atmos-ondersteuning produceren hoogwaardig geluid, zeker voor een tablet. Het maximale volume is 104dB en de speakers hebben een breed geluidsbeeld met goede middentonen en goed basgeluid. De Tab 13 is dus prima zeer geschikt om te gebruiken voor het afspelen van je favoriete muziek op YouTube Music of het bekijken van een fijne horror op Netflix.
Wil je met een bedrade koptelefoon de tablet gebruiken? Dat is ook mogelijk want Lenovo levert een usb-c- naar 3.5 mm hoofdtelefoonaansluiting mee. Zorg er dan wel voor dat de tablet opgeladen is want er is maar één usb-c-poort. Er zijn ook dubbele microfoons op de Androidtablet aanwezig en die pikken je stemopdrachten voor de Google Assistant op.
Ophangen, kantelen, neerleggen
De tablet is dankzij zijn gewicht net iets te zwaar om hem lang vast te houden. De Tab 13 vraagt er dan ook om om ergens neergezet of opgehangen te worden. De tablet heeft hiervoor de een roestvrijstalen kickstand, die ik eerder noemde. Deze roestvrijstalen standaard kun je uitklappen zodat je de tablet iets gekanteld op een recht oppervlak kunt neerzetten. Zo heb ik de tablet veel gebruikt tijdens mijn vakantie als Netflix-apparaat. Tab 13 op de tuintafel, bluetooth-oordopjes in, languit in de ligstoel en bingewatchen maar. De bolvormige onderzijde zorgt voor voldoende gewicht zodat de tablet niet zo snel omvalt. Kantelen tot 90 graden is echt het maximum, anders valt de tablet om.
Nog een ideale toepassing is het gebruik van de Tab 13 als tweede scherm. Via de micro-HDMI-poort en de meegeleverde micro-HDMI-naar-USB-kabel kun je de Yoga Tab 13 gebruiken als een draagbaar tweede beeldscherm voor een laptop of pc. Met de optionele Lenovo Precision Pen 2 kun je als creatieveling met het apparaat aan de slag. Het is jammer dat deze pen niet standaard in de doos zit. Voor de adviesprijs was dat lang niet zo gek geweest.
Je kan de Yoga Tab 13 met de standaard ook ergens ophangen. Dat zou misschien van pas kunnen komen in de keuken om een video met recepten te bekijken tijdens het koken of in de fitnesskamer om je workouts op beeld te bekijken. Aan de hoofdsteun in de auto te bevestigen zou ook een optie zijn. Zo kunnen de kinderen op de achterbank series kijken. De tablet zou ook een mooi plekje op je nachtkastje of keukentafel kunnen krijgen. Ook zakelijk gezien zie ik mogelijkheden voor deze tablet. Ophangen achter een receptie, of als informatiepaneel in een wachtkamer, er zijn legio toepassingen te bedenken.
Natuurlijk kan je de tablet ook ouderwets neerleggen op tafel. Zorg er dan voor dat de dikke kant bovenaan ligt. Zo is de tablet iets gekanteld prima gebruiken, desgewenst met een stylus. Voor verticaal gebruik, bijvoorbeeld om een boek te lezen, is de tablet minder geschikt.
Prestaties
De Yoga Tab 13 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 870-processor met 8 GB LPDDR5 werkgeheugen. Deze combinatie werkt erg goed. De Tab 13 is een snelle tablet die met gemak meerdere taken aankan. Je draait probleemloos tientallen apps op de achtergrond, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vertraging. Ook voor gamen is de Tab 13 erg geschikt, want de games die ik heb gespeeld vertoonden geen vertraging. Voor Google Stadia-abonnees is de tablet ook zeer geschikt.
Er is 128 GB opslagruimte aan boord, waarvan 110 GB standaard beschikbaar. Er is geen microSD-slot voor extra opslagruimte, maar de tablet heeft WiFi 6 en Bluetooth 5.2 aan boord voor snelle bestandsoverdracht.
Volgens Lenovo kan de Yoga Tab 13 tot wel 12 uur lang video streamen op een enkele acculading. Die accu heeft dan ook een capaciteit van 10.000 mAh en met een schermhelderheid van zo’n 30 á 40% red je dat met gemak. Voor het streamen van HD-video bij maximale schermhelderheid kan je daar een aantal uren vanaf halen.
Camera voor videobellen
De Yoga Tab 13 heeft verder aan de voorkant een 8 MP-camera met ondersteuning voor gezichtsontgrendeling. Deze camera is zeker geschikt voor videobellen, maar niet voor het ontgrendelen van de tablet. De gezichtsontgrendeling werkte namelijk vaker niet dan wel.
Een camera aan de achterzijde is er helaas niet. Foto’s maken met deze 13 inch-tablet voor je hoofd, is dus niet mogelijk. Dat is misschien maar beter ook, want deze grote tablet is niet ontworpen om snel even een fotootje te maken van de hond.
Software
De Yoga Tab 13 wordt geleverd met Android 11. Lenovo heeft er een paar apps aan toegevoegd zoals Microsoft OneNote, Amazon Music, Google Podcasts en Microsoft Office. Daarnaast zijn er een paar aanpassingen in de Instellingen en de optie om je Lenovo ID toe te voegen voor extra functies. De belangrijkste softwarematige onderdelen van deze tablet zijn natuurlijk gericht op entertainment, Entertainment Space en Kids Space.
Lenovo wil de Yoga Tab 13 in de toekomst voorzien van één grote Android-update, Android 12. Daarnaast krijgt de tablet twee jaar lang beveiligingsupdates. Uiteraard hadden we op de combinatie twee Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates gehoopt, vooral vanwege het segment waar deze tablet zich in bevindt.
Entertainment Space
De Lenovo Yoga Tab 13 beschikt over Entertainment Space. Dit is een media-overzicht met films, series, games, video’s en e-books. Je kan het vergelijken met Google TV, de interface die op de Chromecast met Google TV en op sommige smart-tv’s te vinden is. Google heeft Entertainment Space in het leven geroepen om het voor tabletgebruikers makkelijker te maken om al content op een tablet te bekijken, zonder daarvoor verschillende apps te hoeven openen. Als meerdere mensen een tablet delen, krijgt elk van hen een aangepast profiel voor Entertainment Space.
Entertainment Space vind je op het linkerscherm, en is dus in de plaats van Google Discover. Je vindt er momenteel aanbod van onder andere Disney+, Google TV (voorheen Play Films), YouTube, Amazon Prime Video, en Twitch. Hopelijk worden er in de toekomst meer aanbieders toegevoegd, en kondigt Google de functie ook officieel aan in Nederland. Dan zouden aanbieders als NLZiet en Videoland er ook aan kunnen worden toegevoegd. Ik kan met het huidige aanbod overigens al prima uit de voeten. Er zijn populaire films via Google TV, trending video’s op YouTube, populaire series via Disney+ en content van verschillende aanbieders wordt ook per categorie weergegeven. Ik vindt Entertainment Space echt een nuttige toevoeging voor een tablet als deze.
Voor de kinderen
Lenovo heeft ook aan de kinderen gedacht. Zo is er de YouTube Kids-app. Dat is een kindvriendelijke versie van YouTube waarmee filmpjes speciaal geselecteerd voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar kunnen worden bekeken. Als ouder krijg je via deze app ook eenvoudige tools om zelf te selecteren wat je kinderen kunnen bekijken en hoeveel tijd ze daar aan mogen besteden. Na een uurtje video’s kijken, krijgen je kinderen dan bijvoorbeeld te zien dat het tijd is om naar bed te gaan.
Daarnaast is de tablet voorzien van Google Kids Space. Dat is een speciale modus op tablets voor kinderen, met allerlei apps voor kinderen tot 9 jaar. De Lenovo Tab M10 HD Gen 2 was de eerste tablet met deze tabletmodus en de Tab 13 heeft deze ook. Google Kids Space laat kinderen op Android-tablets van alles ontdekken waarmee ze creatief kunnen zijn en zich ontwikkelen. De kinderen hebben toegang tot apps, boeken en video’s die zijn gericht op hun leeftijd en interesses. Kinderen kunnen in Google Kids Space kiezen uit vijf tabbladen met verschillende content: Home, Spelen, Lezen, Kijken en Maken. De content omvat apps en boeken van Google Play en video’s van YouTube Kids. Apps en boeken worden beoordeeld door onderwijs- en media-experts op het gebied van kinderen.
Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je met Google Family Link de accounts van je kinderen aanmaken en beheren op de tablet. Hiermee kan je in de gaten houden wat je kind of tiener op het eigen Android-apparaat doet, en bepaalde digitale regels voor het gezin instellen. Wanneer je kind bijvoorbeeld een nieuwe app of game willen downloaden, moeten ze daarvoor eerst aan jou toestemming vragen. Kids Space bevat het ouderlijk toezicht van Family Link. Meer erover lees je hier.
Google Kids Space
Google Kids Space is een speciale modus op tablets voor kinderen, met allerlei apps voor kinderen tot 9 jaar. De Lenovo Tab M10 HD Gen 2 was  ..
Meer info
YouTube Kids
YouTube Kids werd in 2015 in de Verenigde Staten gelanceerd als een videoplatform á la YouTube maar dan met video’s die geschikt zijn voor kinderen. ..
Meer info
Betoverende ervaring
De optie ‘Betoverende ervaring’ in de instellingen is een bijzondere. Deze optie bestaat uit drie functie die gericht zijn op videobellen. Realtime beauty trekt je gezicht recht als je net wakker bent en de eerste videovergadering al om 8.00 ‘s ochtends gepland staat. Privacybescherming vervaagt de achtergrond zodat je collega’s je rommelige kantoor niet hoeven te zien. Automatisch oplichten verlicht automatisch je gezicht als je de tablet voor je houdt. De eerste functie lijkt mij niet echt noodzakelijk, en de tweede optie is al ingebouwd in de meeste apps waar je mee kunt videovergaderen.
Video
Conclusie
De Lenovo Yoga Tab 13 is met recht een premium Android-tablet, en dat zie je eigenlijk aan het gehele apparaat. Je ziet en voelt het aan de hoogwaardige afwerking van de behuizing, en je ziet het aan de high-end specificaties, en ook in het dagelijkse gebruik merk je dat je te maken hebt met een krachtige tablet. Lenovo wil dus overduidelijk de concurrentie aangaan met Samsungs Galaxy Tab S7-serie. Daarbij voegt Lenovo onderscheidende functies als Entertainment Space van Google toe.
Ook onderscheidende en zeker opvallend is de grote kickstand die ervoor zorgt dat de Tab 13 op verschillende manieren gebruikt kan worden. Lenovo doet er alles aan om ervoor te zorgen de gebruiker op allerlei manieren entertainment kan consumeren. Dat is het bedrijf zeker gelukt. Binnenshuis en op kantoor kan je dit apparaat voor meerdere doeleinden gebruiken, van gamen en bingewatchen tot videovergaderen en werken op een tweede scherm. Buitenshuis, voor woon-werkverkeer, is het apparaat minder geschikt. De Tab 13 is te groot en te zwaar om even snel in en uit je rugzak te halen.
Je kan de Lenovo Yoga Tab 13 veel beter zien als een kleine touchscreen-tv in plaats van een grote, zware tablet. Het apparaat is dan ook geschikt voor plekken in huis waar je weinig ruimte hebt maar toch een kleine tv of een tweede laptopscherm zou willen gebruiken.
Grote concurrent voor de Yoga Tab 13 is de iPad Air, maar ook Lenovo’s Tab P11 Pro (vanaf 499 euro) en Tab P12 Pro (899 euro). De Tab P12 Pro is ook een high-end Android-tablet met Android 11 en Google Entertainment Space. Dit apparaat heeft geen kickstand, is een stuk lichter en kan prima onderweg gebruikt kan worden.
Lenovo Yoga Tab 13 kopen
Lenovo biedt de Yoga Tab 13-tablet aan voor een adviesprijs van 749 euro, maar enkele winkels hieronder schaf je het apparaat al voor tientjes minder aan.