Android

eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs

Bewegen in de buitenlucht, dat is waar het bij de Polar Grit X Pro allemaal om draait. Polar wil met dit sporthorloge iedereen aanmoedigen om erop uit te trekken. Is ze dat gelukt? Je leest het in deze review.

Polar Grit X Pro review

De Polar Grit X Pro is een variant van de Polar Grit X. Dat multisporthorloge werd vorig jaar gelanceerd en is speciaal ontworpen voor outdoor-liefhebbers zoals trailrunners, hikers en MTB’ers. De Polar Grit X Pro is voor hetzelfde publiek bestemd maar heeft een aantal verbeteringen en extra mogelijkheden gekregen. Ik bespreek ze allemaal in deze review, waar ik de Polar Grit X Pro in de kleur Arctic Gold voor mocht gebruiken.

Nieuwe hoogtemeter op de Polar Grit X Pro

Polar Grit X versus Polar Grit X Pro

De Polar Grit X is erg duurzaam vanwege zijn roestvrijstalen rand en Gorilla Glass-bescherming voor het scherm. Polar heeft die beschermingen op de Grit X Pro ingeruild voor een van de sterkste mineralen op aarde, saffier. Saffier is nog krasbestendiger en duurzamer dan Gorilla Glass. Daarnaast is de rand voorzien van een kompas. Polar heeft verder de functies op het scherm (Polar noemt het Dashboard) uitgebreid met een hoogtemeter, locatiecoördinaten, daglichttijden en een kompas. Verderop in deze review lees je daar meer over.

Voor betere locatiebepaling ondersteunt Assisted-GPS op de Grit X Pro nu naast GPS ook GLONASS-, Galileo- en QZSS-systemen. Daarnaast neemt de Pro-versie wat functies van de Polar Vantage V2 over, zoals de twee prestatietesten (fietsen en hardlopen), Hersteltest Benen, Recovery Pro, Track Back, orthostatische test, en wedstrijdtempo. De Polar Grit X Pro is, in tegenstelling tot de voorganger, beschikbaar in twee varianten, een reguliere variant van 499,90 euro en een variant gemaakt van titanium (599,90 euro).

Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs

Krijgt mijn Polar Grit X een update met de nieuwe functies?

Ja en nee. Polar geeft aan dat het niet alles van de Grit X Pro naar de Grit X over kan zetten. Dat is ook wel logisch, want de Pro-versie moet zich uiteraard wel onderscheiden van zijn voorganger. Sowieso komen de onderstaande functies eind 2021 via een 2.0 software-update naar de Grit X:

  • Muziekbediening
  • HR Sensor Mode
  • Hardlooptest
  • Trainingsoverzicht per week
  • Power & Speed ZonePointer
  • Traininsddoelen gebaseerd op kracht
  • Laatste ronde laat trainingsweergaven zien
  • Watchface met je naam 
  • Mogelijkheid om handmatig een fase over te slaan tijdens een gefaseerde sessie
  • Afstand en tijd zichtbaar bij het pauzeren van een sessie 
  • Een telefoongesprek dempen vanaf het horloge
  • Volledig aanpasbaar menu met snelle instellingen (vliegmodus, niet storen, alarm, afteltimer)
Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs

Stijlvol, duurzaam en robuust

De Polar Grit X Pro heeft een roestvrijstalen kast, en de achterkant is van polymeer, dat met glasvezel versterkt is. De Grit X Pro Titan is gemaakt van titanium en dat materiaal is sterker en duurzamer dan de andere outdoor-horloges van Polar. Door dit materiaal is de Titan ook nog eens 12% lichter dan de gewone Grit X Pro. Zoals hierboven aangegeven is het scherm gemaakt van saffierglas dat is voorzien van een anti-vingerafdrukcoating. Verder is er ook weer de militaire standaard voor duurzaamheid. Je kan dus met dit horloge jaren vooruit, want beschadigingen hoef je niet zo snel te verwachten.

  • Polar Grit X Pro Titan – gewicht met polsband – 53 gram
  • Polar Grit X Pro – gewicht met polsband – 79 gram
  • Polar Grit X – gewicht met polsband – 64 gram
  • Polar Vantage V2 – gewicht met polsband – 52 gram

Polar-horloges hebben doorgaans grote horlogekasten en dito schermen. De Polar Grit X Pro is daar geen uitzondering op en je kan dan ook echt spreken van een groot en dik horloge om je pols. Ik vind het mooi, een ander kan beter voor een kleiner formaat kiezen. Voorbeelden zijn de Polar Unite of Polar Ignite 2, maar deze alternatieven zijn wel op een heel ander publiek gericht. De Polar Grit X Pro is in ieder geval stijlvol en je kan er prima mee dineren in een chique restaurant. Dat kon ik niet zeggen van de Grit X en de Vantage V2.

V.l.n.r: Arctic Gold, Nordic Copper, Black DLC en Titan

De Grit X Pro en de Grit X Pro Titan worden geleverd met de nieuwe FKM-polsbandjes (fluorelastomeer). Deze bandjes laten geen afdrukken achter op je pols en zijn bestand tegen water. De Titan heeft nog een polsbandje in de verpakking, en dat is een geperforeerd lederen bandje voor dagelijks gebruik. Het FKM-polsbandje voldoet overigens ook al prima voor dagelijks gebruik. Het bandje ziet er stijlvol uit, en heeft meer dan alleen een sportieve look. Het bandje is ook eenvoudig in gebruik en bevat genoeg inkepingen om het voor iedere pols te kunnen verstellen. Daarnaast is het horloge compatibel met standaard 22 mm quick release-horlogebandjes.

Scherm en bediening

Het 1,2 inch scherm beschikt over een resolutie van 240 x 240 pixels en is net als zijn voorganger erg goed afleesbaar in direct zonlicht. Het is een always-on kleurenscherm dat je kan bedienen via touch en via de knoppen aan de zijkant van het sporthorloge. Wat me nog wel altijd stoort, zijn de aanzienlijke bezels rondom het scherm. Dit gaat ten koste van de grootte van het dashboard. Verder werkt de bediening via de knoppen weer erg fijn, voornamelijk omdat de knoppen groot en van reliëf voorzien zijn. Ze geven ook een fijne travel bij het indrukken.

Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs
Linkerzijde Polar Grit X Pro
Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs
Rechterzijde Polar Grit X Pro

Vernieuwd dashboard

Het dashboard van de Grit X Pro bevat alle schermen waar je doorheen kunt navigeren. Je vindt hier het actuele weer, FitSpark, slaapgegevens, een overzicht van je workouts, huidige hartslag, Recovery Pro of Training Load Pro, je dagelijkse doel, de muziekbediening en de eerder genoemde nieuwe functies. Dat zijn de nieuwe navigatiedashboards met barometrische altimeter, locatiecoördinaten, daglichttijden en kompas. Voor wie zijn deze dashboards bestemd? Voor de mensen die in de bergen aan het hiken zijn, voor ultrarunners in de woestijn, voor mountainbikers die aan een extreme marathon meedoen, voor gletsjerwandelaars in IJsland. Voor iedereen die zicht in the middle of nowhere bevind. Ik ben wat minder avontuurlijk en zal dus niet veel aan deze navigatiedashboards hebben, behalve de daglichttijden. Je kan hier de tijden voor zonsopgang, zonsondergang en schemering bekijken, en dat komt van pas als ik in de avonduren ga hardlopen en eventueel verlichting mee moet nemen.

Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs
Daglichttijden op de Polar Grit X Pro

Gezondheid en herstel

De Polar Grit X Pro bevat eigenlijk het beste van de Grit X en de Vantage V2, de twee andere topmodellen van Polar. In de vergelijking hierboven zie je precies welke functies dat zijn. Zo vind je onder andere:

  • Training Load Pro en Recovery Pro: Inzichten die je helpen volledig te herstellen voor de volgende sessie, inclusief automatisch berekende cardio- en spierbelasting.
  • Slaap- en hersteldata: Sleep Plus Stages en Nightly Recharge monitoren je slaapduur en –kwaliteit en maken inzichtelijk hoe je ‘s nachts herstelt van inspanningen met één simpele score.
  • Hardloopvermogen: Automatische vermogensmeter aan je pols met behulp van de altimeter en GPS. 
  • Uitgebreide tests: Verschillende tests, zoals Running- en Cycling Performance tests, Leg Recovery test en orthostatische test voor het monitoren van conditie, prestatie, voortgang en gepersonaliseerde trainingszones.
Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs

Ik vind Nightly Recharge als herstelmeting erg handig. Dat is een meting van je herstel ‘s nachts, en die laat zien hoe goed je herstelt van de belasting van de voorafgaande dag. Daarnaast is het Hardloopvermogen een pluspunt ten opzichte van de concurrentie. Deze functie meet via je pols je spierbelasting tijdens het hardlopen, om elke sessie met de juiste intensiteit te sporten. Je ziet deze mogelijkheid niet bij andere smartwatches zoals Garmin en Suunto. Voor een uitgebreide uitleg van de functies kun je in de review van de Grit X en de review van de Vantage V2 terecht.

Sporten en navigeren

Qua aantal ondersteunde sporten zit je met dit horloge meer dan goed. Je kan kiezen uit meer dan 130 sportprofielen inclusief aangepaste weergaven voor sportspecifieke tracking en statistieken. Staat jouw sport hier niet tussen, dan zal je een algemene training moeten kiezen. Er is namelijk geen appwinkel zoals Garmin heeft, waar je apps van derden kunt downloaden.

Tijdens het sporten kun je gebruik maken van de volgende dashboards:

  • Energiegebruik: Monitor je energieverbruik en krijg slimme reminders tijdens extra lange sessies met FuelWise.
  • FitSpark: gepersonaliseerde dagelijkse trainingen en workouts op je horloge gebaseerd op je fitnessniveau, trainingshistorie en herstelinformatie  

Je kan de Polar Flow-app gebruiken om een work-out te registreren of deze op het horloge starten. De app is nog wel steeds vrij basic en toch ingewikkeld. Ik vind de interface wat chaotisch aandoen met alle uitklapbare menu’s, en sommige functies ontbreken. Denk aan het maken van een intervaltraining. Dat kan sneller, door bijvoorbeeld een oude interval te kopiëren naar een nieuwe training. Daarnaast mis ik nog altijd het sociale aspect. Je kan bij Polar bijvoorbeeld geen vrienden toevoegen via sociale netwerken of je adresboek. Er zijn ook geen uitdagingen, daarbijbehorende badges en persoonlijke records om jezelf te motiveren. Polar richt zich puur op het sporten met de daarbijbehorende zeer gedetailleerde analyses, grafieken en overzichten.

Net als de Grit X komt de Pro met turn-by-turn spraaknavigatie via Komoot. Komoot is een uitstekende tool om outdoor-routes voor onder andere (berg)wandelen, mountainbiken, gravelbiken, wielrennen, hardlopen te plannen. Ik kende Komoot niet maar was meteen onder de indruk van de gedetailleerdheid waarop je routes kunt maken. Je kan bijvoorbeeld tochtjes maken langs restaurants en bezienswaardigheden en de moeilijkheidsgraden van MTB-singletracks en wandelpaden bekijken. Bedenk wel dat het gebruik van Komoot niet geheel gratis is. Je leest alles over Komoot in onze review van de app.

  • Navigatie: Nieuwe route- and hoogteprofielen, turn-by-turn begeleiding van Komoot, zie elke klim en afdaling met Hill Splitter en navigeer terug naar start met de Track Back-functie. 

Hoopte je op de mogelijkheid om muziek op het apparaat zelf op te kunnen slaan. Die is er helaas nog niet. Er is wel muziekbediening waarmee je je muziek kunt bedienen zonder je smartphone tevoorschijn te halen. Het Polar-horloge maakt hiervoor verbinding met de muziek-app op je smartphone. Je telefoon moet je bij het sporten dus wel bij je hebben.

Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs
Hardlooptraining starten op de Polar Grit X Pro

Lange accuduur

Een acculading gaat mee tot 40 uur in training met GPS en hartslagmeting, tot 100 uur met verschillende opties voor energiebesparing, en tot zeven dagen in horlogemodus met 24/7 hartslagmeting. Die 40 uur met dagelijks een uur trainen en continue hartslagmeting hield ik met gemak vol.

Het horloge is dus ook zeer geschikt voor meerdaagse trainingen. Je kan dan eventueel de energiebesparing gebruiken en de hartslagmeting aan de pols uitzetten om nog meer uit de accuduur te halen. Met de energiebesparing schroef je de gps-interval die standaard op 1 seconde staat omhoog naar 1 of 2 minuten. Je kan de GPS-registratie hier ook helemaal uitschakelen.

Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs

Hartslag en GPS

De optische hartslagmeters van de Grit X Pro doen erg goed hun best. Ik heb de polshartslagmeting vergeleken met de Garmin Fenix 6S Pro in combinatie met een borsthartslagband en er zit maar een enkele hartslag verschil tussenbeide. De HR Broadcasting-optie werkt nu overigens ook op dit horloge van Polar. Je kan hiermee makkelijk je hartslag meten met andere apps en apparaten zoals Zwift of een fietscomputer.

De gps-nauwkeurigheid van de Grit X Pro is vrijwel gelijk aan de meeste GPS-horloges die ik heb getest. Het horloge laat bijna in afwijkingen zien, ook niet in de dicht bebouwde kom of in het bos.

Polar Grit X Pro review: eindelijk een goed huwelijk tussen design en specs

Polar Grit X Pro conclusie

De Grit X Pro is wel een bescheiden upgrade van de Grit X, en als Grit X-eigenaar kan je dit jaar rekenen op een update die veel van de nieuwe functies bevat. Redenen om alsnog de Pro aan te schaffen zijn dan bijvoorbeeld het nieuwe design, het scherm van saffierglas en de nieuwe navigatiedashboards. De Polar Grit X Pro combineert namelijk de beste functies van de Grit X en de Vantage V2 in één horloge en beschikt daarnaast ook over een stijlvol uiterlijk. Minder sportief dan de Grit X en meer premium dan de Vantage V2. Je kan met dit horloge dus alles wat je met de andere twee topmodellen van Polar ook kan, en het staat een stuk beter om je pols. De Titan is met de lichtere en sterkere behuizing dan helemaal het neusje van de zalm.

Al met al heeft de Polar Grit X Pro een stijlvol uiterlijk én de beste specificaties. Als Polar-fan hoef je dus geen concessies meer te doen. Misschien dan wel op de prijs want die staat op 499,90 euro voor de Grit X Pro en 599,90 euro voor de Grit X Pro Titan. De Polar Vantage V2 en de Polar Vantage V kregen een adviesprijs van 499,90 euro, de Vantage V Titan kostte 599,90 euro. Deze oudere horloges zijn inmiddels al in prijs gedaald, maar dat geldt ook voor de grootste concurrenten, zoals de Garmin Fenix 6 (425 euro) en de Fenix 6 Pro (538 euro). Dit horloge lijkt dus vooral te zijn gericht op de mensen die voorheen een Polar-sporthorloge links lieten liggen vanwege het moeten kiezen tussen design en specificaties. Wel ligt de concurrentie op de loer, en dat is mooi. Laat de strijd om de mooiste en de beste maar losbarsten.

Polar Grit X Pro (Titan) kopen

De Polar Grit X Pro is beschikbaar in de kleuren Nordic Copper, Black DLC en Arctic Gold en kost 499,90 euro. De Grit X Pro Titan heeft een adviesprijs van 599,90 euro.

  • Polar Grit X Pro kopen – Polar, Coolblue, Amazon – 499,90 euro
  • Polar Grit X Pro Titan kopen – Polar – 599,90 euro

Polar Flow – Synchronisatie en analyse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *