Android

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

Samsungs Galaxy Tab S7 FE is een voordeligere variant in de Tab S7-reeks, Het apparaat werkt met de S Pen en wil zo graag creatieve zielen voor zich winnen. Maar daarnaast is het ook een allround 5G-tablet. Kan hij overtuigen?

Samsung Galaxy Tab S7 FE

De Tab S7-reeks bestaat uit Samsungs krachtigste tablets, en die vormen een meer premium-alternatief voor de Galaxy Tab-A-apparaten. De FE in zijn naam staat voor de Fan Edition, en de Galaxy Tab S7 FE is eigenlijk een nieuwe variant met een lagere adviesprijs.

Als we naar de eigenschappen van deze tablet kijken, dan merken we dat hij het meeste overeen komt met de Samsung Galaxy Tab S7 Plus, de grotere 12,4 inch tablet. Daniël is een tester van ons AW Beta Team, en hij kon met de tablet aan de slag. Daniël is een ICT-technicus die onder andere smartphones en laptops repareert, en zelf heeft hij een iPad Air 4. Je leest hier wat hij van deze Galaxy Tab S7 FE vindt.

Specificaties
Samsung Galaxy Tab S7 FE
Afmetingen 185 x 284,8 x 6,3 mm
Gewicht 608 gram
Scherm 12,4 inch Full HD+ LCD, 2560 x 1600 pixels, 60 Hz
Processor Qualcomm Snapdragon 750G 5G of Qualcomm Snapdragon 778G
Werkgeheugen 4 GB / 6 GB
Opslaggeheugen 64 GB / 128 GB
Camera’s achter 8 MP hoofdcamera
Camera’s voor 5 MP selfiecamera
Accu 10.090 mAh, 25W oplader
Software Android 11
Kleuren Mystic Black, Mystic Silver, Mystic Green, Mystic Pink
Extra’s microSD-slot, AKG-stereospeakers, S Pen, 5G optioneel

Premium design

De behuizing van de tablet is gemaakt van aluminium, en dat voelt heel degelijk en luxe aan. Hij heeft ongeveer hetzelfde design als de andere -producten, en hij wordt geleverd met een S Pen. Die stylus heeft dezelfde kleur als de tablet, en hij geeft ook meteen een premium indruk. Je kan hem magnetisch aan de achterzijde plaatsen. Dat laatste is een ideetje dat Samsung bij Apple heeft ontdekt, alleen zit de Pencil bij de iPad Air wat steviger vast dan de S Pen bij deze Samsung-tablet. Het maakt dat je met de de Tab S7 FE wat voorzichtiger moet zijn.

De tablet is echt wel heel groot, en met zijn 12,4 inch formaat lijkt hij vooral op de Tab S7 Plus. Ondanks het premium ontwerp, krijg je meteen het gevoel dat het apparaat maar beter beschermd kan worden met een case, en gelukkig passen de Tab S7 Plus-accessoires ook bij deze Fan Editon. Je kan hem bijvoorbeeld een handige Samsung-keyboardcover geven. Die kost met zijn prijskaartje van 159 euro niet weinig, maar als je wat uitkijkt vind je deals waarbij je zo’n hoes met keyboard gratis krijgt. Let erop wanneer je zo’n hoesjes koopt dat je accessoires die bedoeld zijn voor de gewone Tab S7 vermijdt, want die tablet heeft een kleiner 11 inch scherm.

Bij de Fan Edition-producten durft Samsung wat gedurfder uit de hoek komen met kleuren, en dat is bij de Galaxy Tab S7 FE niet anders. Zo is er bijvoorbeeld de lichtgroene Mystic Green kleur. Maar ook wanneer je de zwarte of zilveren versie geeft, dan nog heeft deze tablet een modern en herkenbaar uiterlijk. Hij heeft ook uitstekende AKG-stereospeakers die voor een fijn geluid zorgen. Bij de gewone Tab S7-apapraten zijn er vier speakers aanwezig.

Niet het beste scherm

Het 12,4 inch scherm van de Samsung Galaxy Tab S7 Fe heeft dan wel dezelfde grootte, maar verder is het totaal verschillend van het paneel dat we konden gebruiken bij de Galaxy Tab S7 Plus. Het is dit keer een LCD-scherm in plaats van een AMOLED-paneel. Die beslissing van Samsung zal er vast toe leiden dat veel mensen meteen een mening klaar hebben over dit paneel, maar daarom is dat vooroordeel nog niet correct.

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

De laatste jaren zagen we bij toptelefoons en tablets bijna uitsluitend AMOLED-schermen, omdat het voor de meeste zaken de betere technologie is. Bij voordeligere budget en midrange apparaten zagen we wel vaker LCD-schermen, maar juist omdat het om zo’n goedkopere apparaten gaat zijn die ook niet altijd van een topkwaliteit.

Het scherm van de Galaxy Tab S7 FE heeft levendige kleuren en ook de helderheid is voldoende. De zwartwaarden zijn niet even natuurlijk als bij AMOLED, maar het komt wel in de buurt, en ik ben zeker dat heel wat gebruikers bij dit scherm niet zouden merken dat ze eigenlijk een LCD in handen hebben. daarnaast is de 16:10-beeldverhoduing prettig, wat het maakt dat het scherm wat breder is dan bij bijvoorbeeld de iPad Air. Dat is fijn wanneer je documenten bewerkt of tekent op het scherm met de S Pen.

Toch horen er wel kanttekeningen bij. Omdat het gaat om een LCD-paneel biedt dit scherm geen ondersteuning voor de rijkere contrasten van HDR10+-content. Zo’n video’s vind je in videostreaming-apps zoals Netflix bijvoorbeeld. Daarnaast heeft het scherm een lage verversingssnelheid van 60 Hz, ten opzichte van de 120 Hz die we bij de andere Galaxy Tab S7-apparaten gewend zijn. Dat maakt dat animaties er iets schokkeriger uitzien, maar dat valt vooral op als je op je smartphone al een 90 Hz of 120 Hz scherm gewend bent.

De automatische helderheidsfunctie werkte tijdens mijn testperiode erg goed, want ik heb nooit wat manueel moeten aanpassen. Over het algemeen is het scherm van de Galaxy Tab S7 FE wel goed, maar je kan er niet omheen dat het wel een niveautje lager is dan bij zijn grotere broers. Het is een punt waarbij Samsung duidelijk aanpassingen heeft gemaakt om de adviesprijs omlaag te halen.

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

S Pen-pret

Bij de Tab S7 FE krijg je de S Pen als accessoire erbij. Het is een heel mooie toevoeging, en al zeker voor wie van tekenen en design houdt. Samsung laat gebruikers ook kennismaken met design-apps, want Canva en Clip Studio Paint staan voorgeïnstalleerd op het apparaat. Het zijn twee prima apps waarmee je je creativiteit de vrije loop kan laten gaan. Houd er alleen rekening dat Clip Studio Paint na 6 maanden niet langer gratis te gebruiken is.

Volgens Samsung is er een lage latency – ofwel vertraging – tussen het tekenen op het scherm en het moment waarop de tablet de handelingen registreert. Dat voelde ik ook, alleen is het scherm van de Galaxy Tab S7 Plus-versie nog wel vloeiender. Inputs gaan vlotter, en ook de verversingssnelheid speelt een rol.

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

Een andere handigheid is de mogelijkheid om met de S Pen in de notitie-app van Samsung te gebruiken. Je handgeschreven tekst wordt dan omgezet naar digitale letters. Dat is handig voor wanneer je even geen keyboardcover bij de hand hebt, want in de praktijk werkt typen op een fysiek toetsenbordje nog steeds sneller, en zeker voor langere notities. Wie minder van teken houdt, zal de S Pen veel minder vaak gebruiken, want het blijft toch vooral een creatief accessoire.

Sterke prestaties, uitstekende chipsets

Samsung laat zijn Galaxy Tab S7 FE werken met twee verschillende chipsets: de Snapdragon 778G en de Snapdragon 750G die 5G ondersteunt. Ik kon de 5G-variant testen. Een andere keuze die je moet maken, is tussen een configuratie van 4 / 64 GB en 6 / 128 GB. De tablet die ik gebruikte tijdens de reviewperiode heeft 4 GB aan werkgeheugen en dat is voor deze tablet eigenlijk al voldoende. Hij kan genoeg apps naast elkaar laten werken zonder problemen, en ook in split-screen-modus draait hij apps soepel. Maar weet dat er dus nog meer paardenkracht beschikbaar is, als je dat zou wensen.

Ik heb in de reviewperiode bij het dagelijkse gebruik geen enkele vertraging opgemerkt. Op de tablet heb ik ook de racegame even Asphalt 9 gespeeld. Nu is een tablet natuurlijk niet het meest praktische toestel om een spel als dit te spelen, maar het werkte verrassend goed en de game zag er mooi uit.

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

Houd er wel rekening mee dat de Snapdragon 778G wel zeker niet moet onderdoen voor de Snapdragon 750G met 5G. tenminste als het om processorkracht gaat in plaats van internetsnelheid. Met zijn kloksnelheid van 2,4 Ghz zou de wifi-versie zelfs nog iets sneller moeten zijn, dus dat kan eigenlijk geen reden zijn om voor de 5G-versie te kiezen.

De wifi-variant met Snapdragon 778G is beschikbaar vanaf 489 euro, en dat maakt hem flink goedkoper dan de andere tablets uit de reeks. Het is dan ook logisch dat hij een lichtere chipset heeft dan de Snapdragon 865 Plus die we in de andere Galaxy Tab S7-tablets zien. Hetzelfde kunnen we eigenlijk zeggen over de 5G-versie van de Galaxy Tab S7 FE. Die begint bij 599 euro, vergeleken met de 779 euro van de gewone Tab S7, en dan komt die tablet zelf enkel met een 4G-modem. De Tab S7 Plus werkt wel met 5G, maar hij kost minstens 899 euro. Samsung heeft dus goede keuzes gemaakt met zijn chipsets.

Grote accu en veel geduld

Op een doorsnee dag gebruikte ik de tablet gemiddeld een uur, en dat meestal voor het lezen van e-mails of nieuws en het bekijken van series. De tablet gaat met zo’n gebruik wel echt lang mee: enkele dagen tot een week. De accu is ruim met zijn 10090 mAh capaciteit.

Het duurt alleen wel even voordat ze weer is opgeladen. Dat door de grote capaciteit in combinatie met de 25 watt snellader die in de doos zit. In de praktijk merkte ik dus dat ik de tablet soms ‘s nacht aan de oplader hing, want het neemt uren tijd in beslag. Een alternatief is om hem af wat meer aan de oplader te gangen voor kortere oplaadsessies waarbij je hem niet gebruikt. Dat kan je al doen wanneer hij bijvoorbeeld de helft van zijn capaciteit heeft bereikt, en zo help je ook beter zorgdragen voor de accu.

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

Eenvoudige camera’s, en dat is prima

De camera’s zijn bij tablets van ondergeschikt belang, en al helemaal wanneer je zo’n giga 12,4 inch exemplaar hebt. Je kan dat niet meteen een compactcamera noemen. Samsung heeft dat ook begrepen, en omdat het merk de prijs van deze chipsets wilde drukken, heeft Samsung voor nog eenvoudigere camera’s gekozen. Achteraan vind je een 8 MP sensor met autofocus en vooraan zit een 5 MP exemplaar.

Bij de andere Galaxy Tab S7-tablets vonden we nog een 13 MP hoofdsensor en een 5 MP groothoekcamera, en er zat een 8 MP camera aan de voorkant. Je kan hieronder een gewone foto en een selfie bekijken die ik met de tablet heb genomen.

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet
Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

Aangename software, maar het is geen laptop

De tablet draait op One UI van Samsung en Android 11. Voor wie een Samsung-telefoon heeft zal One UI erg vertrouw aanvoelen. Anderen zullen mogelijk iets meer tijd nodig hebben om de software helemaal naar wens in te stellen, maar eens je dat is gelukt, staat One UI garant voor een fijne software-ervaring.

Samsung rust de Galaxy Tab S7 FE uit met DeX, en daarmee tover je One UI om tot desktopsoftware. In combinatie met de keyboardcover lijkt het dan alsof je een laptop gebruikt, want je kan apps in vensters openen. Dat lukt nog steeds met wisselend resultaat, omdat apps er niet voor geoptimaliseerd zijn. Het is een beetje vergelijkbaar met de manier waarop Android-apps soms problemen vertonen wanneer je ze op een Chromebook opent. Een echte een laptopvervanger kan je DeX niet noemen, maar de Tab S7 FE heeft wel een andere productiviteitsfunctie die ik heel graag gebruik. Je kan je tablet ook met ‘Tweede scherm’ in de Snelle instellingen gebruiken als een extra monitor voor je pc. Dat kan gewoon draadloos, en het werkt erg eenvoudig.

Samsung Galaxy Tab S7 FE review: heerlijke midrange-tablet

Samsung wil dat je tablet ook productief is als je hem zonder DeX gebruikt, en daarom kan je tot drie apps tegelijk op het scherm plaatsen met App Pairs. Die App Pairs start je allemaal tegelijk openen met één druk op de knop. In de praktijk heb ik de functie niet zo vaak gebruikt, en meestal opende ik maximaal twee apps naast elkaar.

Conclusie

De Samsung Galaxy tab S7 FE voldeed echt aan mijn verwachtingen. Hij heeft een mooi en groot scherm, vlotte prestaties en een design dat echt premium oogt. Samsung is er echt in geslaagd om de juiste ideeën van de andere Galaxy Tab S7-apparaten over te nemen en verder wijzigingen door te voeren waar het nodig is.

De Tab S7 FE is een prima midrange tablet geworden die ook nog eens een 5G-optie biedt. Door de zaken waarmee Samsung de prijs heeft gedrukt, is het een betaalbare tablet geworden. Zijn beginprijs van 489 euro is nog steeds niet echt goedkoop, maar ik kan wel zeggen dat hij die prijs waard is.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy Tab S7 FE zijn de Samsung Galaxy Tab S7, de Lenovo P12 5G en de Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook.

Prijzen en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Tab S7 FE is verkrijgbaar in vier kleuren: Mystic Black, Mystic Silver, Mystic Green en Mystic Pink. Hij is nu in Nederland en België verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs vanaf 489 euro voor het wifi-model. Momenteel krijg je via de Samsung-webshop een gratis keyboardcover bij aankoop van een Samsung Galaxy Tab S7 FE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *